Fosfaat plan juridisch aanvechtbaar

Ik vind het een oneerlijk slap plan ook ten opzichte van onze buurlanden die nu wel doorgroeien kunnen ten koste van ons .In plaats van minder vee ga ik nu meer vee houden. heb nl 5 ha grond er bij gekocht .Durf de juridische strijd met deze slappe Van Dam wel aan .

Deel dit topic

Reacties

friesboertje
Succes!
+17
Wiebren
Als je hier je echte naam durft neer te zetten geloof ik je misschien wel 😉
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Als je hier je echte naam durft neer te zetten

Je kunt overvragen ook. Kom op, man. Stel dat iedereen weet wie je bent. Dat lijkt voor veel prikkers toch echt te spannend.
+2
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Dit forum is een plaats voor vrijdenkers , echte naam voegt niks toe. Ik lees graag creatieve, en bijzondere inzichten van collega's onder pseudoniem of echte naam het maakt mij niks uit het gaat om de inhoud.
+4
harke
@Wiebren ik geloof jou met naam ook niet wiebren .
Dus waarom nog meer duidelijkheid
JanCees
@Wiebren jij had toch nieuwe baan ? EZ of NZO?
+3
Twentsch Land
@JanCees

Wat vindt U de toegevoegde waarde om dit bij dit topic te vermelden ?
+4
demelkboer
@JanCees beetje stemming makerij van een slechte verliezer.
+18
JanCees
@demelkboer ik ben niet de verliezer dat zijn de duizenden melkveehouders die door zowel overheid, NZO alsmede hun belangenbehartigers in een fout pak worden genaaid.
Verliezers zijn ook de NZO de overheid en de belangenbehartigers en de meeste Tweede Kamerleden.
Ze hebben er drie jaar lang met de neus bovenop gestaan en het laten gebeuren ondanks dat ze allen diverse keren een heldere uiteenzetting hebben gekregen wat zich zou voltrekken.
In een soort van collectieve passiviteit men als konijnen in de koplamp blijven zitten tot het te laat was.
Er zijn drie partijen die tegen hebben gestemd de rest heeft zich met het verkrijgen van spiegeltjes en kraaltjes als toegiften achter het plan geschaard (ook mijn eigen CDA)
Daarmee bij velen het vertrouwen in een beetje behoorlijk bestuur tot op het bot geschaadt.
Stemmingmakerij ook niet. Er zijn inmiddels een aantal melkveehouders die gezamenlijk het juridische traject in wilen gaan zetten zodra ze helderheid hebben over de regelgeving en hoe deze voor hun sitiuatie gaat uitwerken.
Iedereen die denkt dat er nu helderheid is en behoud van derogatie zal bedrogen uitkomen.
Om te beginnen is 2017 nog niet voorbij en al zou 2017 de derogatie achteraf zijn gered hoe gaat dan 2018 er uit zien?
De melkveehouderij zal bij de huidige bestuurlijke aanpak van de ene wankele ijsschots naar de andere blijven springen.
Niet echt een lonkend vooruitzicht .
Het komend jaar zal helder worden dat alle modellen die uiteindelijk ten grondslag liggen aan de "noodzaak"voor de getroffen maatregelen volstrekt onjuist zijn en zelfs voor een deel gebasseerd zijn op "geconstrueerde" wetenschappelijke modellen.
Er is nu sprake van een politieke realiteit die dermate ver af ligt van de waarheid dat deze geen jaren stand kan blijven houden.
+3
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @JanCees:
De melkveehouderij zal bij de huidige bestuurlijke aanpak van de ene wankele ijsschots naar de andere blijven springen.Niet echt een lonkend vooruitzicht .

In mijn achterhoofd denk ik dat je daarin ook nog gelijk krijgt.
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
In mijn achterhoofd denk ik dat je daarin ook nog gelijk krijgt.

Dat is de laatste jaren toch al aan de kant,er worden alleen maar brandjes geblust,van degelijk beleid is al jaren geen sprake meer,en dat is een kwalijke zaak
+5
pieta
@JanCees Er zullen heus wel een paar verliezers zijn in de melkveehouderij. Maar als dit plan de derogatie (met een fatsoenlijke N-norm) redt voor de komende jaren dan zijn velen ook heel goed af met dit plan. Onbeperkt vee houden in NL behoort niet tot de mogelijkheden(maatschappelijk, politiek) en als het wel zou mogen gaat het mij ook geld kosten.
En voor zover het je project met grondgebondenheid aangaat dat eist volgens mij nog wel meer slachtoffers dan het plan met fosfaatrechten.
burg
@pieta word tijd dat t weer gaat dooien kunnen sommige weer gaan vissen. In plaats van beetje populistische praat verkopen
+1
JanCees
@pieta Pieta voor de komende jaren is nog niets zeker zelfs voor 2017 nog niet en gezien de berichtgeving van Vella vorige week maandag zal als er al een derogatie komt voor 2018 er heel wat minder ruimte zijn dan nu dus is maar de vraag wat het slachten van 160.000 koeien en het hele circus er om heen uiteindelijk als resultaat heeft.
Jij hebt duidelijk een voorkeur voor de eigen bedrijfsvoering en strategie en daarvoor is alle begrip.
Iedere bedrijfsvorm krijgt zijn eigen dynamiek.
Erco
@JanCees ik hoorde ook van mijn tussenpersoon van de verzekering dat de rechtsbijstandverzekering het er al druk mee heeft.
sorry
Quote Reactie van @Erco:
ik hoorde ook van mijn tussenpersoon van de verzekering dat de rechtsbijstandverzekering het er al druk mee heeft.

hier roept de tussenpersoon op om aanhaken en zeker niet af te wachten..citaat:.

Wij willen geen zaken onnodig opruien, maar roepen wij onze klanten toch op om in te haken bij deze juristen/advocaten, om te voorkomen dat er straks mensen in hun gelijk worden gesteld en dat degene die zich niet hebben aangesloten wordt uitgesloten van compensatie.
kuilhapper
Quote Reactie van @JanCees:
ik ben niet de verliezer

Dat is helemaal waar, lekker je zakken gevuld dankzij zo'n postcodeloterij club...

Verder de bekende bangmakerij van Jan Cees, hoe voorspelbaar...

Gooi er nog even zo'n tegeltjeswijsheid in het engels tegenaan, die zijn wel aandoenlijk.
peterjansen2
@JanCees Waarom wordt er niks gedaan, waarom kunnen boeren niet op 1 lijn komen !
Het hele fosfaat verhaal is een WASSe neus. Waarom kan de politiek die samen met de NZO dit zo maar veranderen . Ik had hier vooral van de samenwerkende organisaties Nmv, enz een grote rol in gezien. Snap niet dat het allemaal kan in Nederland, en in EU. Hoe kan het zijn dat een ondernemer die investeert in uitbreiding, alle vergunning (staat) krijgt een mega schuld op zich neemt, en nu gewoon onderuit gehaald wordt door NL en de zuivelindustrie. Wat een corrupte bende. Hoe kan er vrije marktwerking zijn als Campina afspraken maakt DOC of A-war. ! En geen enkele NMA die aan de rem trekt. !!
+4
Wiebren
@JanCees mis en mis, overkomt je vaker de laatste tijd 😉
Heb je de kansen niet verkeerd ingeschat? De huidige verhoudingen (politiek/sector) kun je niet rechtzetten met het tot op het bot afkraken van de anderen. Ik zie geen noodzaak om rancuneus te worden, je hebt stevig je best gedaan en meer zat er niet in. Dat is toch ook een conclusie.
En die rechtzaken, die komen toch wel. De meesten sneuvelen omdat ze het eigen gelijk opschrijven en aan de rechter vragen het even te accepteren.
+9
robbies
@Wiebren met alle respect, maar deze vooringenomenheid werkt als een rode lap op een stier. Wie de tijdlijn volgt, ziet dat er alle aanleiding is om gerede twijfel te hebben. De twijfel is over de juridische berging is net zo groot als jouw overtuiging. Laat de rechter maar beslissen wie er gelijk heeft. Maar als blijkt dat er een verkeerde juridische basis ligt, dan moet je ook niet de aanvechters de schuld geven als het plan klapt. Dan deugt het plan gewoon niet en moet je het als belangenbehartiging het ook niet door de strot willen duwen.
+2
klant
@Wiebren de meesten sneuvelen? ga jij ook al voor rechter spelen.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Wiebren:
mis en mis
Jan Cees heeft het wel degelijk bij het rechte eind, waarschijnlijk zonder zelf te beseffen waar het precies in zit. Maar de tijd zal uit gaan wijzen dat het hele "beleid" (vooral veel onzin in stand houden, met verregaande consequenties), leugens op leugens stapelen om vorige leugens te verdoezelen, het uiteindelijke faillissement van de hele veehouderij zal betekenen. Dit ondanks dat er een Wiebren is ingehuurd om recht te lullen wat krom is, óók al zonder zelf te beseffen waar het precies in zit.
+2
Twentsch Land
@kanniewaarzijn

En u denkt dat met het plan van jan Cees alles is opgelost ? Ook daar zitten de nodige regels in die ongetwijfeld voor de rechtbank komen. Ik heb het idee dat er nog al wat zijn die denken als die huidige plannen nou maar eens niet door gaan zijn wij overal van af ...... nou helaas....dat wat er dan komt kan nog wel eens een veel zuurdere appel zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
wij overal van af
Als je eens zou snappen hoe de hele veehouderij wordt belazerd.........we zouden inderdaad in no time overal vanaf kunnen zijn, als we niet zo'n stompzinnig, achterlijk volkje waren.
+1
Wiebren
@kanniewaarzijn ik doelde op de twee gokjes over mijn 'nieuwe baan', klopten beide niet. Bovendien werk ik nog bij LTO
+1
Carola
@Wiebren nog bij LTO? Vertel
+1
janv
Quote Reactie van @Carola:
nog bij LTO? Vertel

Beetje nmv er weet dat best:😀
+4
Wiebren
@Carola dat is toch gewoon Nederlands? Mocht ik een andere baan hebben dan horen de prikkers dat natuurlijk van mij en @George eerst. Waar kan ik verder immers zoveel ongevraagd advies krijgen voor weinig
+1
JanCees
@Wiebren als mensen gaan zichzelf in de etalage gaan zetten door te stellen dat ze niet voor het leven hebben getekend en dat anderen een aantal zaken verder zullen moeten gaan uitwerken dan is er in gedachten al afscheid genomen van de huidige betrekking bewust of onbewust
JanCees
@Wiebren Beste Wiebren ik leef niet in de hype en de andrenaline van het moment mijn scoop ligt iets verder in jaren vooruit.
De kans dat grondgebondenheid in 3 maanden zou worden gerealiseerd was en is uitermate klein daarvoor ben ik realiste genoeg.
Echter er is een beweging op gang gezet in zowel politiek en ook binnen zuivel die uiteindelijk in de toekomst zal gaan leiden tot een grotere grondgebondenheid.Een beweging die onomkeerbaar is.
Er komt dus een strakkere scheiding in vormen melkveehouderij een grondgebonden melkveehouderij met een aantal kenmerken en een industrieele melkveehouderij met een aantal kenmerken.
Voor een belangrijk deel zal de markt gaan bepalen wie welke prijs voor haar/zijn melk gaat krijgen.
Daarnaast is er nog een politiek/maatschappelijk speelveld wat enigzins van invloed zal zijn.
Iedere melkveehouder kan zijn of haar eigen keuze maken.
Het is aan de samenleving om een oordeel te vormen over die som van keuzen.

Rancune heb ik niets mee dat maakt je eigen leven zuur terwijl het leven te mooi is om te laten verzuren.
+2
Wiebren
@JanCees prima, dan begrijpen we elkaar nog. Zwarte letters op een wit schermpje kun je anders lezen hè? Ik werk de laatste jaren inderdaad in de waan van de dag, ook niet mijn favoriete bezigheid, wel bepalend voor wat eerst gedaan wordt. Dat kent z'n eigen dynamiek, uitermate leerzaam maar ook veel nadelen.
Overigens meende ik te bespeuren dat je geduld wat kleiner is geworden, niet gek als je al vanaf begin deze eeuw de genoemde ontwikkeling ziet aankomen.
Voorlopig kiezen we in ons land nog altijd voor de strijd om de gouden medaille in agro-export. Een veestapel/landbouw die past bij milieudruk en marktvraag van 500 km rondom Nederland kost teveel boeren en bedrijven de kop op korte termijn
JanCees
@Wiebren ongeduldig was ik 20 jaar geleden toen we begonnen aan een toekomstvisie melkveehouderij de 20 jaar hebben me geleerd dat ongeduldig zijn geen versnelling brengt de beste remedie is blijven ademen en zachtjes blijven duwen en trekken op die plaatsen die er toe doen de tijd het werk laten doen
+1
pieta
@JanCees En toch is juist het plan wat je met Grondig en god weet ik wie meer en wie er allemaal achter zaten compleet verkeerd gevallen omdat het (in ieder geval op mij) overkwam als een groot gedeelte van de intensievere melkveehouderij een hak te zetten omdat het misschien mogelijk was. Ik miste het oog voor begrenzing, voor de verschillende bedrijfstypen binnen NL, een bijdrage van ieder melkveebedrijf en een reële overgangstermijn en eindpunt(bijv 3 GVE).
JanCees
@pieta een periode van 6 tot 8 jaar om aan te passen en grond op de GDI aangifte binnen 60 km van het bedrijf waar je melkstal staat en 2,3 GVE en 16750 kg melk per ha.
Jij kunt er nu tegen aanschoppen nog niet zo heel lang geleden zaten NGO's op 11.000 kg melk per ha en 1,5 gve/ ha dus zeker wel wat winst geboekt.
2,3 GVE is 100 kg fosfaat dus al iets ruimer als huidige plaatsingsruimte.

Wat ik al eerder tegen Wiebren zei het gaat die kant op alleen het tempo waarin zal een ieder nog een keer gaan verrassen
puntertje
@JanCees Voor onze navel starende sectorvertegenwoordigers is een tijdspanne van 6 tot 8 jaar niet te overzien. Zij hebben een voorkeur om de tijdshorizon op maximaal op 6 maanden te zetten.
+1
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
niet zo heel lang geleden zaten NGO's op 11.000 kg melk per ha en 1,5 gve/ ha

Tja, dat zegt mij nou helemaal niets. Als ik dan vervolgens stel ik (of wij als melkveehouderij) zitten op 49.000 melk per ha. Laten we het vaststellen in het midden(compromis) dan komen we uit op 30.000 kg melk per ha.

Ik vind 2,3 gewoon te laag voor het houden van een bepaalde dynamiek in de sector op het individuele bedrijf.
JanCees
@pieta kijk waar Brussel derogatie geeft een welke Livestock Units daarbij horen?
Je alternatief is 170 kg N/ha en mestverwerking
pieta
@JanCees NL is gewoon de uitzondering op de regel zo ongeveer binnen de EU. Ik zie niet waarom dat ineens anders zou gaan zijn. Ze zullen vanuit de EU heus wel het eea anders willen. Maar dat kan allemaal niet zomaar.
Van de week was op NPO een stuk over de belastingontduiking van multinationals. Daar bleek NL al jaren geen medewerking te verlenen omdat het ons land geld zou gaan kosten. Zo is het ook een beetje met landbouw. Zo lang we in NL geld in het laatje brengen gaan ze ons zomaar niet helemaal inperken. Ik verwacht eerder een wat technische oplossing richting het gebruiken van verwerkte dierlijke mest op de plek van onze stikstofgebruiksruimte (kunstmestruimte) dan een strakke gve-norm per hectare (jullie plan). Maar we gaan het meemaken.
Cornelis
@JanCees Beste Jan Cees. Wie zie je dit dossier gaan trekken? Gewoon uit belangstelling.
JanCees
@Cornelis LTO en Zuivelindustrie hebben zeer vaak grondgebondenheid gepromoot .
De duurzame zuivelketen is weinig van terechtgekomen.
Er komen verkiezingen en een nieuwe bewindspersoon als Stas of minister en deze zal dan een agenda gaan maken de eerste 3 a 4 maanden van zijn of haar periode en deze gaan delen met de sectoren.

Zuivel en LTO zullen als ze aan de bal willen blijven de komende maanden zelf met een verhaal moeten komen.
Gezien al hun stellingnames van de afgelopen jaren zullen ze linksom of rechtsom een keer invulling moeten gaan geven aan hun praatjes over grondgebondenheid.

Het zal niet van harte zijn maar sommige dingen zijn onomkeerbaar
Cornelis
@JanCees Onze visie verschilt dan weinig van elkaar.
janv
[quote="@JanCees" p="1395327"]een periode van 6 tot 8 jaar om aan te passen en grond op de GDI aangifte binnen 60 km van het bedrijf waar je melkstal staat en 2,3 GVE en 16750 kg melk per ha.Jij kunt er nu tegen aanschoppen nog niet zo heel lang geleden zaten NGO's op 11.000 kg melk per ha en 1,5 gve/ ha dus zeker wel wat winst geboekt.

Waarom haal je een organisatie die nergens belang bij heeft en het milieu boven alles heilig verklaart,er bij?
+1
JanCees
@janv natuur en milieuorganisaties hebben een grote achterban (circa 1,4 miljoen mensen) en zeer veel politieke invloed je kunt beter met ze om tafel en een gezamenlijke lijn ontwikkelen dan een gevecht aangaan over hoe goed jezelf wel niet denkt dat je bent.
Dat verlies je altijd.
burg
@JanCees vind dit wel een mooi scenario en is iets wat al gaande is en waarvoor ook ruimte is binnen huidige visie van lto. De ondernemer kiest zelf zijn kans waar gaat het dan mis?
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Wiebren:
De meesten sneuvelen omdat ze het eigen gelijk opschrijven en aan de rechter vragen het even te accepteren.

Dat is nu juist het probleem Wiebren, dat is in de varkenshouderij al een paar keer met succes gelukt.

Van de andere kant is het zo dat tegen de overheid procederen je een behoorlijk sluitend verhaal moet hebben, en niet alleen een verhaal, anders is het verloren tijd en geld.
+1
Wiebren
@dorpsrandhoeve zoveel varkensboeren hebben geen gelijk gekregen, wel veel die het probeerden. Dat bedoel ik. Op gevoelde onrechtvaardigheid win je geen zaak, al hoe terecht het voelt dat er wat aan gedaan moet worden
+1
dorpsrandhoeve
@Wiebren Daar ben ik dan ook met je eens, maar de successen worden breed uitgemeten. De keren dat is verloren niet. Dat daarin sommige melkveehouders hun heil zien kan ik snappen, maar niet begrijpen. Begrijp je wat ik bedoel?

Verder zal het me voor mezelf boeien, ik moet ongeveer een koe verminderen dan is het voor mij klaar.
+1
JanCees
@Wiebren zat dus niet mis. Alleenwas het niet EZ of NZO maar provincie Fryslan proficiat met je nieuwe baan Wierbren
+7
jordi 1455
@Wiebren vrijeboeren toont tenminste lef, dat heb ik de LTO nooit zien doen.
Als de LTO lef had, dan stelden ze de hele mestwetgeving ter discussie.
Waarom moet de fosfaat productie eigen ingedamd worden om de derogatie te behouden? we kunnen het overschot toch ook exporteren en verwerken. Ik heb het idee dat de LTO geen idee heeft dat fosfaatrechten en de Europese gemeenschappelijke markt samen niet voordelig voor de Nederlandse melkveehouders zou uitpakken. Overigens als fosfaat werkelijk een probleem was, waarom is de kunstmestindustrie niet aan banden gelegd?
+2
Twentsch Land
@jordi 1455

Er zijn er veel die lef kunnen tonen door hier hun mening te vertellen...een ieder is het eens met zijn eigen mening maar een organisatie is toch wel breder en van meer afhankelijk dan alleen een 1 persoons eigen mening.
jordi 1455
@Twentsch Land Ik vraag mij af hoe democratisch de LTO is.
Wiebren
@jordi 1455 je bent het zicht op de realiteit een beetje kwijt volgens mij. Ga je thuis ook zo om met bindende afspraken? Ik ga het toch anders doen want dat komt mij beter uit.....
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Wiebren:
je bent het zicht op de realiteit een beetje kwijt volgens mij.

Dat betwijfel ik, ik denk dat hij niet alleen het zicht kwijt is, maar dat hij helemaal niet meer weet waar de realiteit is.
Echter is LTO zelf ook het zicht op de realiteit kwijt, en loopt men een beetje veel achter de feiten aan.Daarmee bedoel ik het hele mest gebeuren de laatste jaren en niet te vergeten het hele Ibr/bvd verhaal. Een schande dat Frieslandcampina dit nu moest oppakken omdat LTO geen richting kan geven/of er te laf voor is. En dan wil ik het nog niet eens hebben over hier de ZLTO, of ja, ik wil het er best over hebben;
Wat er afgelopen week gebeurde met de vakgroep varkenshouderij laat duidelijk zien wat er speelt. althans dat denk ik, de vakgroep had een andere mening dan Hans, en die is waarschijnlijk weer emotioneel geworden. Dat doet hij vaker.
+1
jordi 1455
@Wiebren @dorpsrandhoeve met realiteitsbesef is niets aan de hand.
Wiebren het was de LTO die 1 april 2015 Bevrijdingsdag noemde en de vlag kon, maar nu verdedigt diezelfde LTO het mestquotum verdedigd. Typisch een geval van ABTB (alle boeren tegelijk besodemietert). Overigens Wiebren wees eerlijk, is er ooit een boer beter geworden door die hele mestwetgeving?
dorpsrandhoeve
@jordi 1455 Sorry Jordi, maar ik moest even aanhalen voor het tweede stuk van mijn reaktie.
+1
Leo,s vriend
@jordi 1455 Nee Jordy, pertinent niet waar, Lto heeft NOOIT Bevrijdingsdag verkondigd, lto heeft er destijds voor gewaarschuwd dat wat sommige melkveehouders als Bevrijdingsdag zagen wel eens enorm tegen kan vallen......... en wat is er uitgekomen ?
+1
MTSTAMMINGA
@Leo,s vriend
En we zijn ook meerder keren gewaarschuwd dat we weleens een tijdje voor een kwartje moesten melken Alleen dat kwam zo ongeloofwaardige over als bij de 40 cent zat
+2
jordi 1455
@Leo,s vriend dat zou zo kunnen zijn maar er werd de melkveehouders wel gouden bergen belooft. Het is gewoon in en in triest dat de hele sector moet opdraaien voor een paar cowboys zo nodig hun veestapel flink moesten uitbreiden.
+2
Leo,s vriend
@jordi 1455 Nou Jordy, als je een beetje opgelet had zou je weten dat die paar cowboys het probleem niet zijn, de grote meute die er 10 koeien bijgenomen heeft is het "probleem "
jorisdriepinter
@Leo,s vriend Maar die grote meute lost ook zijn eigen probleem weer op!
Die gaan ook wel weer weg. Er moet ook nog wat verdeeld worden helaas.
Leo,s vriend
@jorisdriepinter dat vraagt uitleg.
+8
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
je bent het zicht op de realiteit een beetje kwijt volgens mij. Ga je thuis ook zo om met bindende afspraken? Ik ga het toch anders doen want dat komt mij beter uit.

Gezellige reaktie weer. Bij onze 'belangenbehartiger' is er niet veel empathie voor de frustraties die er is onder een groot deel van de (genaaide) melkveehouders agv gevoerde beleid. Vooral dat laatste stukje getuigd van een wonderlijk zelfbeeld bij LTO. Wie heeft tot voor kort de vrije markt omarmt en gaat nu als een blad aan een boom om omdat het een specifiek deel van de achterban beter uitkomt? Je moet het lef maar hebben. Het is 2017, we kijken nergens meer van op.
robbies
@jan is hobbyboer laten we hier @Wiebren nu niet kielhalen om zijn persoonlijke mening. Voor zover ik weet is hij beleidsmedewerker en niet de officiële vertegenwoordiger van LTO. Ik denk dat hij binnen LTO ook weleens op zijn vingers getikt wordt vanwege al zijn schrijfsters hier. Als dat niet zo is, dan is het met hun communicatiebeleid nog beroerder gesteld dan ik had verwacht
Wiebren
@robbies misschien ook nuttig om interpretatie er bij te halen. Want wat de meesten schrijven kun je immers op meerdere manieren opvatten. Dat ligt niet alleen aan de schrijver.
Ik zou ervoor kunnen kiezen om me te verschuilen achter onze communicatiemensen, dan komen er meer afgewogen teksten en wordt er bijna nooit direct gereageerd. Dat doe ik hier bewust niet.
Natuurlijk krijg ik intern wel eens reacties, maar er wordt me niet zo de maat genomen als sommigen hier plegen te doen. Ik troost me maar bij de gedachte dat de meesten dat in een direct contact ook niet durven, dus voorziet het vast in een behoefte. Mijn persoonlijke mening zul je hier trouwens zelden tot nooit lezen.

Terug naar de zin waar over gemekkerd wordt. Er is een afspraak dat we alleen derogatie krijgen/houden als we niet boven het plafond komen. Die afspraak komen we niet na. Niet voor meerdere uitleg of uitweg vatbaar. Of we lossen het op, of we verliezen derogatie.
Al die andere argumenten (zoals salderen met export) zijn gewisseld met de EU maar veranderen niks aan de huidige afspraak. Dát is de realiteit.
Wie daar na 2 jaar nog mee aankomt kan niet meer op mijn begrip rekenen, die huilt maar uit bij collega's. Als je dit topic op het prikkebord kunt vinden kun je ook andere stukken op internet vinden waarin dit al talloze keren is toegelicht. Dan kun je gaan zitten jij-bakken (iemand was er niet bij maar weet het wel beter omdat LTO het nu eenmaal nooit goed doet) maar ook daar verandert niks door.
Eert
@Wiebren Is al bekend wanneer v Dam de ministeriële regeling presenteert?
vofjagtenberg
@Wiebren
Quote:
Mijn persoonlijke mening zul je hier trouwens zelden tot nooit lezen.

Dan zal de tegenwind waarschijnlijk 180 graden draaien en nadert er noodweer.
+2
robbies
@Wiebren dat laatste heb je hier vaker verteld en is ook plausibel. Maar als je het niet meer in de hand kunt houden, moet je als organisatie het ook niet willen controleren als het je geloofwaardigheid in het gedrang brengt. Hoe groot de belangen van de achterban ook zijn. Het plan dat er nu ligt is er 1 van compromissen op een wankele juridische basis. Dat weten de initiatiefnemers ook wel. Zij hopen dat ze de kudde in bedwang kunnen houden door heel hard te roepen dat het alternatief veel erger is. Maar wie wind zaait, zal storm oogsten.
+1
janv
Quote Reactie van @jordi 1455:
vrijeboeren toont tenminste lef, dat heb ik de LTO nooit zien doen.Als de LTO lef had, dan stelden ze de hele mestwetgeving ter discussie.Waarom moet de fosfaat productie eigen ingedamd worden om de derogatie te behouden? we kunnen het overschot toch ook exporteren en verwerken. Ik heb het idee dat de LTO geen idee heeft dat fosfaatrechten en de Europese gemeenschappelijke markt samen niet voordelig voor de Nederlandse melkveehouders zou uitpakken. Overigens als fosfaat werkelijk een probleem was, waarom is de kunstmestindustrie niet aan banden gelegd?

Een held:😀
Vrije boeren zegt alleen maar dat tie 5 ha grond gekocht heeft en een koppeltje koeien op los heeft gelaten, vervolgens een schutters putje in z,n nieuw verworven grond heeft gegraven en vandaar uit met zijn pijl en boog probeert van Dam te raken .
dwers
Je moet niet bang zijn voor de buurlanden
Koning Philip van Belgie belt met koning Willem Alexander en zegt jullie Nederlanders hebben altijd de gek met ons Belgen, maar wat zou het nou mooi zijn als jullie Nederlanders ook eens iets doms deden waar wij Belgen om konden lachen.
Tja zegt Willem ik weet wel iets, wij Nederlanders zijn wel goed in waterbeheersing als we nu eens een brug bouwen midden in de Sahara.
Nou Philip vindt het een geweldig plan, een paar maanden later ja hoor een brug midden in de Sahara.
En die Belgen lachen heb je al gehoord wat die domme Nederlanders hebben gedaan, nou een brug gebouwd midden in de Sahara.
En zo gaan er een paar weken overheen, en Koning Philip belt weer met Koning Willem ,hij zei die grap met die brug in de Sahara was geweldig wat hebben wij gelachen om die domme Nederlanders, maar het is nou wel mooi geweest jullie mogen die brug nu wel weer opruimen.
Koning Willem zei ja dat waren wij vorige week al van plan maar .......toen stonden er 3 belgen op te vissen.
BertK
Graven we toch een kanaaltje eronder.....
j h p
@BertK Nu heb je het over het NL natuurbeleid. 😉
weurding
@dwers om de kloof te overbruggen tussen de mentaliteit van het volk daar en ons hier is een hele grote brug nodig, idee was zo zot nog niet 😉
Twentsch Land
Er bestaat ook vee in categorieën die niet onder de fosfaatrechten vallen 😉 .. kun je ook 5 Ha mee vol krijgen.😉
paul1
Ik denk dat 80 procent van de melkveehouders geen voorstander is van het aanvechten van de plannen.
groeier
@paul1
Denk 75% wel.
robbies
@paul1 zonder Standstill had ik het graag afgeschoten zien worden, want het plan is natuurlijk zo kreupel als maar zijn kan. Maar zonder fosfaatplan zitten we het hele jaar met een Standstill. Dan maar een fosfaatreductieplan.
JanCees
Je kan jezelf melden bij www.hekkelman.nl die kunnen je vast helpen
+1
burg
@JanCees nieuwe baan?
JanCees
@burg nee niet op dit vlak of met deze materie
familie pelle
Op dit soort figuren zit de sector te wachten....
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @familie pelle:
Op dit soort figuren zit de sector te wachten

Dat zeg ik al jaren over mijn LTO vrienden en die blijven ook maar bezig met het naar de sodemieter helpen van de sector.
familie pelle
@jan is hobbyboer
Daar heb je misschien wel een punt maar ik wil graag duidelijkheid terwijl jij geen mogelijkheid onbenut laat om aan te geven dat je de chaos fantastisch vind.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @familie pelle:
terwijl jij geen mogelijkheid onbenut laat om aan te geven dat je de chaos

Ik wil ook best duidelijkheid maar niet ten koste van alles. Met het voorliggende 'plan' worden er mensen die nix met derogatie hebben zwaar benadeeld. Het is toch in een rechtstaat hun goed recht om dan bij de rechter te toetsen of het 'plan' wel rechtsgeldig is. Anders kan een zgn. meerderheid wel alle gekkigheid bedenken. Trump is ook terug gefloten met z'n onzin immigratie plan. Checks and balances zijn de ruggegraat van een democratie.

Mij maakt het allemaal niet zoveel, ik zou het liefst zien dat de vrije markt z'n werk gedaan zou hebben binnen een grondgebonden setting. Dat was tot voor kort (in ieder geval in de communicatie naar buiten) de visie van LTO. Dan hadden we al deze onzin niet nodig gehad. Maar de club waar LTO tegenwoordig voor vecht, de intensieve grote groeiers (de rest betaalt z'n contributie om z'n eigen ondergang te bespoedigen), staan op het punt van omkiepen, dus tegenwoordig wordt alles uit de kast gehaald om deze groep schaamteloos te bevoordelen ten koste van de brave boerkes.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
de vrije markt z'n werk gedaan zou hebben binnen een grondgebonden setting.

Dat is geen vrije markt. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Dat is geen vrije markt

Jawel, ook binnen een vrije markt zijn er spelregels, anders is het anarchie.
pieta
@jan is hobbyboer Nee Jan. Nou ben je gewoon ook iets aan het uitzoeken wat je past. Vrij is vrij. Maar daarom is er ook geen vrije markt. Er is gewoon een bepaalde vrijheid in de markt en de marktomstandigheden. Daarnaast zijn er bepaalde vrijheden omtrent productie etc. Maar een vrije markt is er niet. En die melkprijs van een tijdje een kwartje heeft er in NL nog geen een omgeblazen volgens mij.
jordi 1455
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Mij maakt het allemaal niet zoveel, ik zou het liefst zien dat de vrije markt z'n werk gedaan zou hebben binnen een grondgebonden setting. Dat was tot voor kort (in ieder geval in de communicatie naar buiten) de visie van LTO. Dan hadden we al deze onzin niet nodig gehad. Maar de club waar LTO tegenwoordig voor vecht, de intensieve grote groeiers (de rest betaalt z'n contributie om z'n eigen ondergang te bespoedigen), staan op het punt van omkiepen, dus tegenwoordig wordt alles uit de kast gehaald om deze groep schaamteloos te bevoordelen ten koste van de brave boerkes.

Wat je bepleit is geen vrije markt, eerder planeconomie, want bij een vrije markt is de overheidsbemoeienis. nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_markt/
+2
JanCees
Hebben het bij andere vraagstukken erg goed gedaan in het belang van de boer
+3
wotan2
Waarom juridisch aanvechten? Ik zie de fosfaat reductie nog niet gebeuren; Men laat eerst 4 maand alles ongemoeid ( op een waardeloze stoppersregeling na), en dan gaan we heel het schip als nog redden? Nee als je wil dat dit plan niet slaagt zorg je dat je in ieder geval niet (veel) minder vee hebt dan je mag houden, en voert zo gewoon fosfaat rijk.
Ik had aan het begin van het jaar er nog goede hoop in, maar sinds de standstill is mij wel duidelijk wie van dit plan beter word, en dat ben ik niet.
Ik denk dat ik zonder derogatie beter af ben, ondanks dat ik momenteel mest af moet voeren.
Met de huidige plannen heb ik er voor mijn bedrijf een hard hoofd in.
+9
jan is hobbyboer
Natuurlijk gaat dit aangevochten worden. D'r zijn belangen die nu geschaad worden en die willen heus wel even door de rechter getoetst zien of dat allemaal door de beugel kan. Ik ben geen jurist maar gezien het moeizame karakter waarmee de hele onzin tot stand gekomen is lijkt me de kans vrij groot dat er door beetje goede jurist heel gemakkelijk gaten in geschoten kunnen worden.

De wens is veel te veel de vader van de gedachte bij dit hele plan. Het is ook helemaal geen plan, het is gewoon een verplichting. 'Plan' is gewoon marketing gelul, in dezelfde categorie als diervriendelijke slachten. Daar koop je als dier ook niet veel voor.
wotan2
@jan is hobbyboer Het duimpje is voor het 2 stuk van jouw tekst, zoals ik hier boven al schreef zie ik dit plan niet lukken mede om de redenen die jij aanhaald. Mij bekruipt ook langzaam het gevoel dat men iets gemaakt heeft om te zeggen; we hebben het geprobeerd maar het is niet gelukt.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @wotan2:
zoals ik hier boven al schreef

Sorry, alle credits voor jouw dan. Zal eerlijk zijn, ondanks dat ik graag hier beetje op dit forum rondhang om mijn nietszeggende mening te ventileren, lees ik niet alle topics volledig na. Daar gun ik zelfs mezelf geen tijd voor.
Coen
@jan is hobbyboer , aangevochten en afgeschoten 😄
Zuivel-NL en EZ hebben geen plan-B, zorg wel voor een eigen plan-B.
janv
Jan Cees wees ook eens rieel,telkens zeg je dit gaat niet door en wacht nog maar een paar weken dan......,realiteit is dat er nu een plan is wat op 1 mrt in gaat en door veel partijen gedragen wordt oa de banken,laten we er maar is van uit gaan dat het gaat werken dan zijn we weer jaartje verder en met verkiezing achter der rug waait er weer een nieuwe wind..
Wat betreft noodzaak getroffen maatregelen heb je helemaal gelijk ,alleen ik zie overal in belangrijke productie landen dat fosfaat norm de beperkende factor is ,waarbij in sommigen landen bij overschrijding vd normen inleveren veestapel betekend...
+2
Noorderling
Quote Reactie van @janv:
realiteit is dat er nu een plan is wat op 1 mrt in gaat en door veel partijen gedragen wordt oa de banken,

De bedrijven met grond en onderpand lopen ze geen verlies op met minimaal risico, zij mogen opdraaien voor de bedrijven die met weinig grond en onderpand onder water staan krijgen een kapitaalinjectie middels fosfaatrechten. De derogatie moet natuurlijk wel door gaan, anders komt deze categorie bedrijven natuurlijk nooit meer van de stront af. Dan is het exit en schiet de bank er bij in. Dan wordt er liever zon belabberd GVE reductie plan inelkaar gebreid om een jaartje derogatie te redden en we het in 18 alsnog kwijt zijn.
janv
Quote Reactie van @Noorderling:
De bedrijven met grond en onderpand lopen ze geen verlies op met minimaal risico, zij mogen opdraaien voor de bedrijven die met weinig grond en onderpand onder water staan krijgen een kapitaalinjectie middels fosfaatrechten. De derogatie moet natuurlijk wel door gaan, anders komt deze categorie bedrijven natuurlijk nooit meer van de stront af. Dan is het exit en schiet de bank er bij in. Dan wordt er liever zon belabberd GVE reductie plan inelkaar gebreid om een jaartje derogatie te redden en we het in 18 alsnog kwijt zijn.

Hoeveel bedrijven zonder onderpand staan onder water.
+2
JanCees
@janv vertel welke landen hebben een fosfaatplafond?
janv
Quote Reactie van @JanCees:
vertel welke landen hebben een fosfaatplafond?

Jan cees ik heb het over fosfaat norm.Goed lezen:😀
+1
JanCees
@janv vertel wat is de fosfaatnorm in Ierland of Denemarken? Sturen op fosfaat dat doen er niet zoveel als je denkt
Wilbert
@JanCees in noord Ierland en Duitsland wordt fosfaat ook een beperking. De rest Vd wereld volgt op termijn.
Zelfs in zeer extensieve landen worde grenzen gesteld aan de hoeveelheid kunstmest stikstof.
janv
Quote Reactie van @JanCees:
vertel wat is de fosfaatnorm in Ierland of Denemarken? Sturen op fosfaat dat doen er niet zoveel als je denkt

Zover ik weet zit denemarken op een 1.5 gve per ha,Ierland weet ik niet,states en ca hebben strenge mestwetgeving op basis van fosfaat.
Of het nu op stikstof is of fosfaat maakt niet zo heel veel uit,want de verhoudingen zijn overal het zelfde.
Verder haalt het nix uit om elkaars vliegen af te vangen,uiteindelijk zal er ergens een grens zijn en of dat een gve een n of een p is ,dat maakt uiteindelijk niet veel uit.
Waar het om gaat is dat er op dit moment een regelgeving is die hier uitgevoerd gaat worden en voor 75 % vd boeren redelijk uit zal pakken.De overige hebben min of meer een probleem en nl kennende van de afgelopen 40 jr zal daar ook een oplossing voor gevonden worden.
Bij jou plan van een gve norm zal 50% vd boeren oke vinden,maar de andere 50 % kan daar niet mee uit de voeten.En wat je er niet bij verteld is dat er tot 2020nog 100000 ha landbouwgrond verdwijnt voor natuur, woning bouw, infrastructuur en industrie terreinen. Dit is exclusief het bosplan van Dijksma voor 100.000 ha bos in west nl....
JanCees
@janv inderdaad geen fosfaatnormen in andere landen maar wel livestock units overigens in Ierland 2,9 LU/ha en de Denen 2,3 voor rundvee.
Het grondgebonden plan hebben circa 3200 bedrijven van de 17200 een overigens oplosbaar probleem mee.
Maar leuk dat je inkijkje geeft in je drijfveren.
Hoezo ruim 100.000 ha natuur erbij tot 2020 op welke begroting heb je die zeg maar 5 of 6 miljard aan natuuraankoop zien staan? En dan nog een keer 100.000 ha voor andere projecten?

Het is juist dat het areaal landbouw gestaag krimpt als je kijkt naar de melkveehouderij dan is sinds 1950 het areaal gras en voedergewassen met 70.000 ha afgenomen en in de akkerbouw het areaal 130.000 ha kleiner geworden.

Verklaar mij eens waar tot 2020 die 200.000 ha van je gaat verdwijnen en zeg maar 10 tot 12 miljard euro op welke begroting staat om dit te realiseren?
janv
Quote Reactie van @JanCees:
inderdaad geen fosfaatnormen in andere landen maar wel livestock units overigens in Ierland 2,9 LU/ha en de Denen 2,3 voor rundvee.Het grondgebonden plan hebben circa 3200 bedrijven van de 17200 een overigens oplosbaar probleem mee.Maar leuk dat je inkijkje geeft in je drijfveren.Hoezo ruim 100.000 ha natuur erbij tot 2020 op welke begroting heb je die zeg maar 5 of 6 miljard aan natuuraankoop zien staan? En dan nog een keer 100.000 ha voor andere projecten?Het is juist dat het areaal landbouw gestaag krimpt als je kijkt naar de melkveehouderij dan is sinds 1950 het areaal gras en voedergewassen met 70.000 ha afgenomen en in de akkerbouw het areaal 130.000 ha kleiner geworden.Verklaar mij eens waar tot 2020 die 200.000 ha van je gaat verdwijnen en zeg maar 10 tot 12 miljard euro op welke begroting staat om dit te realiseren?

wereldnieuws.blog.nl/nederland/2016/…
Grondbehoefte voor woningbouw etc kan je zelf ook wel vinden lijkt me.!Financieren grondbehoefte woning bouw is totaal geen punt.
Hoe ze de grondaankoop voor bos willen financieren staat er niet bij,maar wat ie tegenwoordig 6 miljard...Deel dat is door 17 miljoen...
Weet niet wat je met drijfveren bedoeld ,maar een eerlijk verhaal waardeer ik wel altijd...
JanCees
@janv ik heb inderdaad CBS geraadpleegd en kom dan op een fractie van wat je aangeeft en 12 miljard op een begroting van 260 miljard is 5% al zou het in drie jaar zijn is het nog anderhalf procent per jaar dat zie ik niet gebeuren.
janv
Quote Reactie van @JanCees:
ik heb inderdaad CBS geraadpleegd en kom dan op een fractie van wat je aangeeft en 12 miljard op een begroting van 260 miljard is 5% al zou het in drie jaar zijn is het nog anderhalf procent per jaar dat zie ik niet gebeuren.

Jan cees ,we hoeven het niet altijd eens te zijn..
Btw na 1950 zijn er ook 2 flevo polders bij gekomen met een gezamelijke oppervlakte van 97000 ha,is niet allemaal landbouw grond meer maar heeft wel de landbouw grondbehoefte voor vele jaren gedekt,dat is natuurlijk al even over.maar misschien kan de markerwaard voor verlichting zorgen.
+1
JanCees
@janv er zijn net 5 eilanden in de markerwaard opgespoten 400 ha nieuw natuur de markerwadden maar van mij mag er verder een dijk omheen en pompen.

Overigens Zuidelijk Flevoland 44.000 ha 40% landbouw overige natuur en steden Oostelijk Flevoland 48.000 ha 45% natuur en steden etc overig landbouw
+2
Lamburt
Jan cees zou je niet is stoppen met ouwehoeren je weet ook dat er minder vee in nl moet komen gaat het niet middels fosfaat dan wel iets anders we zullen er aan moeten wennen dat er weer een soort van quotum is/ komt voor mij is het ook vervelend ivm groei maar we moeten er aan wennen en dat lukt ook wel weer
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Lamburt:
zou je niet is stoppen met ouwehoeren je weet ook dat er minder vee in nl moet komen gaat het niet middels fosfaat dan wel iets anders we zullen er aan moeten wennen dat er weer een soort van quotum is/ komt voor mij is het ook vervelend ivm groei maar we moeten er aan wennen en dat lukt ook wel weer

Middels de GDI aangeven welke percelen je in gebruik hebt en op welke percelen je mest mag plaatsen bij derden. Meer mest mag je niet produceren. Simpeler kan het toch niet?
Weet je vanaf 15 mei waar je aan toe bent en er kan geen kilo meer mest geproduceerd worden dan geplaatst in Nederland. De dag dat Duitsland onze mest niet meer wil hebben komt ook steeds dichterbij.
Wiebren
@Noorderling jij gaat het de varkens, kippen -en kalverboeren vertellen?
+2
Noorderling
@Wiebren
Het zal hun ook vast wel lukken om een perceel ingetekend te krijgen. Waarom zouden zij geen grond kunnen bemesten? Er zijn plenty voorbeelden van gemengde akkerbouw/intensief bedrijven in Nederland die het wel kunnen. Waarom zou iemand die in het verleden grond ingeruild heeft voor beton en bakstenen dit ook niet andersom kunnen doen?

Diegene die geen afspraken maken blijven nu ook al met de stront zitten dus wat dat betreft zal er niet zoveel veranderen. Mestbassins in akkerbouwgebieden stromen met het huidige systeem ook niet vanzelf vol, daarover worden ook afspraken gemaakt neem ik aan.
Er verdwijnt nog al wat mest in Nederland, het hele wegen/bemonsteren en exporteren van dikke fractie is alles behalve waterdicht dus veel minder zal het wel niet worden.

Afnemer kan op dezelfde manier als het accepteren van bijvoorbeeld betalingsrechten de mest op zijn grond accepteren en de mest mag geproduceerd worden. Geen verantwoorde afzet is geen productie dus ook geen overproductie. De feitelijke gebruiker van de grond kan verder gewoon zijn teelt uitvoeren zonder ingewikkelde huurconstructies en fictieve facturen heen en weer sturen.

Ook door RVO/NVWA is dit relatief eenvoudig te controleren. Plaatsingsruimte is bekend, eindvoorraad een x% omhoog of een erg hoog BEX voordeel en je kunt een bezoekje inplannen om te kijken of alles pluis is.

Maar het zal wel te makkelijk zijn, hoeveel % van de boeren kan de hele mestwetgeving met VVO's, 3PO, RMO, MFR, fosfaatrechten, amvb grondgebondenheid nog uitleggen, laat staan enigszins begrijpen?

Elke hectare 170 kg stikstof en je weet exact waar je aan toe bent, simpeler kan het toch niet?
Jaap40
@Wiebren bang om dat te vertellen als LTO?
Voor 18 euro per ton verwerken heeft toch ook geen toekomst? Die boodschap is toch ook allang duidelijk.....
Wiebren
@Jaap40 niet bang, dat gaat LTO niet doen. LTO vertegenwoordigt meer dan alleen melkveehouders. Je hebt het over een inkrimping van de veestapel met tenminste 25%, dat gaat niet zo eenvoudig ook al zou je het willen. Beetje naïef om te denken dat dat gepruimd wordt, zeker ook als je ziet hoeveel melkveehouders nu moord en brand schreeuwen dat hún belang niet voldoende behartigd wordt.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Wiebren:
LTO vertegenwoordigt meer dan alleen melkveehouders.

Denk dat andere sectoren maar wat blij zijn als ze tegen betaalbare prijzen van hun mest af kunnen komen. Door het uitblijven van besluiten en het ieder naar zn zin proberen te maken zitten we momenteel in deze ellende.

Elke keer blijkt dat het keihard doorzetten met de verwachting dat er een nieuwe referentie komt voordelig gebleken. De PAS wordt verzilverd, fosfaatrechten binnen gesleept, melkveefosfaatreferentie en gunstige uitgangssituatie bij de AMVB.
Daar mag je minstens de helft van de 160.000 koeien die er nu teveel zijn aan toe rekenen!
Lamburt
@Noorderling je hebt eigelijk wel gelijk maar dat zal wat worden dan😃
+2
JanCees
@Lamburt minder vee tuurlijk as dat moet dan moet het. Alleen zou wel handig zijn als er dan ook een helder omschreven doel is wat iets breder is dan alleen na het verminderen van vee mogen we praten over derogatie terwijl LTO en NZO op de dossiers die bepalend zijn voor die derogatie (oppervlaktewaterkwaliteit en bronnen van de nutrienten hier in) volledig afwezig zijn en ook al jaren zitten te maffen samen met de geborgde LTO zetels in de waterschappen.
Nu is het van het ene ijsschotje op de andere springen zonder dat er een concreet plan ligt van een route vooruit hoe voorkomen we dat deze ellende ons nog een keer laten gebeuren.
Incidentenpolitiek en incidenten belangenbehartiging komt voort uit gebrekkige visie en gebrekkige planning
+1
robbies
@JanCees wat mij in dit dossier benieuwd is wie er bestuurlijk aansprakelijk gesteld gaat worden? Financieel is elke ondernemer zelf verantwoordelijk, dat is logisch. Maar het mag toch niet zo zijn dat de hoofdrolspelers binnen LTO en NZO mogen blijven zitten? Over het bonnetje van Teeven struikelen 2 ministers en een staatssecretaris, terwijl we hier praten over een grotere financiële schade. Ethisch weegt het afvoeren van 160.000 koeien ook zwaarder dan een overheid die een deal sluit met een crimineel. Het zal toch niet zo zijn dat met name Romijn vrolijk verder mag met beleid maken?
+1
Coen
@JanCees , alle belangenbehartigers hebben voor die mooie sector melkveehouderij al een aantal jaren geen visie en geen strategie, dan krijg je een hoog gehalte tactisch geneuzel met een groot aandeel technocratie.
Lamburt
@JanCees daar heb je ook een punt maar laat uab dit plan snel doorgaan ik wilnu wel eens weten waar ik aan toe ben
+1
paul1
Juridische conflicten duren vaak jarenlang, misschien over een jaartje of 4,5 een keer een uitspraak.
De enigen die er goed mee zijn, zijn de juristen en advocaten.
dewittemotor
5 ha grond gekocht. Nou dat is hier in de streek dus een investering van bijna 400.000 euro. Die niet af te schrijven is. Daar moet nog een stal bij etc.. en dan geef ik jou dat P recht wel gratis.
Maar groei op deze manier is ook voor 80-90 % van de melkveehouders niet haalbaar.
+5
jorisdriepinter
@dewittemotor Zou de gedachte ook een keer kunnen opkomen dat groei niet rendabel is!
Als alleen groei zonder grond rendabel is dan kun je je afvragen waar we eindigen. Bij intensieve veehouderij met melkkoeien dus. En laat dat nu net een model zijn zonder toekomst gezien de maatschappelijke eisen en wensen uit de markt!
+3
Coen
@jorisdriepinter , groei zonder grond is die bekende doodlopende weg in de melkveehouderij, dat wordt al jaren verkondigd maar nog steeds niet erkend door het een deel van de melkveehouderij.

belangenbehartigers zijn bewust deze doodlopende weg ingeslagen, maar dat nooit erkennen 😞 😞
dewittemotor
@Coen Ik denk dat beide een dooplopende weg is
+1
janv
Quote Reactie van @Coen:
groei zonder grond is die bekende doodlopende weg in de melkveehouderij, dat wordt al jaren verkondigd maar nog steeds niet erkend door het een deel van de melkveehouderij.belangenbehartigers zijn bewust deze doodlopende weg ingeslagen, maar dat nooit erkennen

Dat roep jij al een heel tijdje hier:😁 maar je vergeet dat we in nl op een postzegel zitten te boeren,met een ambitie ter grootte van 3 x nl. Dat kan ook omdat we de vruchtbaarste grond en de beste boeren ter wereld hebben.En zolang de afzet in een cirkel van 500 km geen enkel probleem is zal deze vorm van landbouw in al zijn variateiten (in jou woorden ,,mooie landbouw,,)nog heel lang bestaan .
Pluto
Ik hoor inmiddels van meer accountants dat het fosfaat plan met succes zou zijn aan te vechten !!. Bovendien vertegenwoordigd LTO nog geen 20 % van de melkveehouderij en ze heeft de laatste tijd wel een erg grote broek aan .
Een politicus wil op dit moment beoordeeld worden op zijn plannen naar de toekomst maar is hij dan ook een terrorist ??. Of ga ik hem beoordelen op zijn verleden en vergelijk ik hem met huis tuin en keuken crimineel, na de misdaad de vervolging.
De bonnetjes affaire heeft voornamelijk imago schade opgeleverd terwijl er bij de ammoniak en fosfaat regels sprake is van mensenlevens , zie de rechtszaken over de Q koorts .
Wiebren
@Pluto jij bent ook niet in je eerste leugentje gestikt. 20% van de melkveehouders is niet aangesloten bij een belangembegartiger, de rest wel.
m uut m
@Wiebren Was aangesloten
+2
puntertje
@Wiebren Maak dat eerst maar eens hard, als facultatief lidmaatschap van belangenbehartigers (LTO en NMV, zonder dubbeltellingen) boven de 80% komt, krijg je een taart van mij. Als je indirecte belangenbehartiging zoals van NZO mee gaat rekenen, tja dan heb je technisch gezien misschien gelijk, maar zegt vervolgens genoeg over hoe jullie met 'belangenbehartiging' om gaan. Het claimen van achterban krijgt dan iets behoorlijk zieligs.
dewittemotor
@puntertje Ik denk dat jij niks meer van hem hoort
+5
puntertje
@dewittemotor ik denk het ook niet, ondanks dat Wiebren graag anderen voor de voeten gooit dat ze geen idee hebben waar ze het over hebben of de feiten niet kennen. Zijn bijdragen krijgen steeds een hoger 'maar jij kunt toch lekker niet bewijzen dat wat anders wel zou werken' gehalte, aangevuld met wat alternatieve feiten.
robbies
@Wilbert wat zegt dat nu weer?
Wiebren
@puntertje van de nge's (tegenwoordig SO) was in de recentste peiling 70% van de melkveehouderij vertegenwoordigd door LTO, in de akkerbouw idem. Van de bedrijven 2/3 op aantal dus ongeveer, de drempel voor AVV. NMV heeft naar eigen zeggen 1500-2000 leden. Dan heb je de twee belangenbehartigers die ook een serieuse contributie vragen in de melkveehouderij, en er zijn er zeker 500 dubbellid. Daarnaast heb je Grondig, DDB en de biologische verenigingen nog.
Voor o.a de SER komen de ledenbestanden op tafel, recent voor de AVV-aanvraag ook. Onafhankelijk getoetst.
robbies
@Wiebren voor een AVV-aanvraag is het ook van belang dat ook de meerderheid vd productie vertegenwoordigd is en niet alleen het aantal SO's. Hoeveel % van de melkplas representeert LTO?
+2
JanCees
@robbies AVV aanvraag was sowieso nooit goedgekeurd van Dam wilde wel maar Henk Kamp niet kijk maar eens naar AVV akkerbouw hoeveel bloed zweet en tranen BO akkerbouw heeft om deze gerealiseerd te krijgen voor heel wat minder ingrijpende en meer begrijpelijke zaken.
Wiebren
@robbies NZO meer dan 95%
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Wiebren:
20% van de melkveehouders is niet aangesloten bij een belangembegartiger

Nou Wiebren, ik denk dat veel melkveehouders hier in de streek dat lidmaatschap dit jaar tegen het licht gaat houden. En dat moet geen verrassing zijn met een " emotioneel" half schreeuwende Hans Huibers en bestuursleden die naar buiten de grootste mond hebben maar op hun eigen bedrijf hun best doen om flink te frauderen.
Pluto
Wiebren dyslectisch ??. Ik heb het over het perc wat door LTO wordt vertegenwoordigd ,ik heb het niet over de rest!!!. Bovendien is LTO al enige tijd bezig ook inwonende familie als lid mee te tellen??.
puntertje
@Pluto alternatieve feiten!
Wiebren
@puntertje @Pluto jullie hebben beide een antwoord gekregen hierboven, met getallen. Beide reacties zijn van erna. Laat maar komen die duimpjes
+7
puntertje
@Wiebren Jij redeneert wel wat vreemd, zo van; ik ben van een politieke partij, er is gestemd en aangezien 60% van de bevolking heeft gestemd geeft dat mijn partij de volmacht. Dat geldt alleen als die 60% dan ook op jouw partij heeft gestemd toch? Of denken jullie daar bij LTO toch heel anders over? Jullie pretenderen groepen te vertegenwoordigen die het niet met jullie eens zijn, sterker nog, die worden van het 'free riders principe' beschuldigd. Maar misschien zijn ze wel juist (niet meer) lid omdat jullie hun belangen hebben geschaad. Ik denk bijvoorbeeld niet dat de biologische melkveehouders een slechter plan hadden gekregen als uitsluitend de politiek hierover had mogen beslissen. En dan werkt sectorbemoeienis averechts. Ga dan niet een beetje victorie staan kraaien voor een kreupel en onevenredig plan omdat 'er nu nou eenmaal niet meer in zit'. Terwijl de echte strategische keuzes weer lekker worden doorgeschoven. Want eerst zijn er straks weer nieuwe derogatie onderhandelingen en moet er 'in lijn' met de huidige flauwekul worden gehandeld. Mocht het lukken dan gaan we weer 3 jaar dreigen met maatregelen omdat we ons weer niet aan de afspraken houden, en let wel, die zijn weer nodig om in gesprek te blijven met Brussel. En zo gaan we ons jarenlang voortslepen om op een gegeven moment tot de conclusie te komen dat we onderweg alles wat we nodig hebben om te opereren op de markt van de 21ste eeuw zijn kwijtgeraakt met het rücksichtlos najagen van het van het Dijkhuizen-dogma van veel voor weinig. Maar we wonen niet in de Oekraïne.
+1
Wiebren
@puntertje jij stelt een vraag, zit nog wat te ginnegappen dat er vast geen antwoord zal komen. Nu heb je een serieus antwoord gekregen op je vraag. Ik hoef natuurlijk geen bedankje, ook geen excuus voor je sneer. Maar als je denkt dat ik nu met je verder discussieer over deze reactie heb je het toch mis. It takes 2 to tango
puntertje
@Wiebren Hmm, je geeft geen antwoord, je telt wat creatief appels en peren bij elkaar op en verkoopt dat als antwoord.
jordi 1455
Quote Reactie van @puntertje:
atregelen omdat we ons weer niet aan de afspraken houden, en let wel, die zijn weer nodig om in g

Hij geeft ook geen antwoord op mijn vraag waarom de kunstmestindustrie niet aan banden is gelegd.
Grasbaal
Quote Reactie van @jordi 1455:
waarom de kunstmestindustrie niet aan banden is gelegd.

Antwoord Jan Huitema:

Vooral de kunstmestindustrie ligt dwars. Die vindt haar product zuiverder en minder uitspoelingsgevoelig. Dat durf ik te betwijfelen. Ook kunstmest is gevoelig voor uitspoeling. De industrie wordt echter geholpen door de definitie van dierlijke mest in de nitraatrichtlijn van 1991. Dierlijke mest wordt daar omschreven als uitwerpselen van dieren, ook als het gaat om de verwerkte vorm.
Deze laatste bijzin remt alle innovatie. Voor nutriënten uit andere organische materialen, zelfs menselijke urine, geldt deze beperking niet.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Wiebren
@jordi 1455 Omdat het over een mestproductieplafond gaat, dus fosfaat in mest
jordi 1455
@Wiebren Fosfaat is fosfaat of het uit de grond komt of uit stront.
Het gebruik van kunstmest draagt bij aan het mestoverschot.
+1
robbies
@jordi 1455 het gebruik van fosfaatkunstmest is verboden bij derogatie, dus kunstmestgift is al banden gelegd
Wiebren
@puntertje Fraaie lulkoek. Ik heb je percentages genoemd van LTO-leden. Van de NMV weet ik niet (wie wel behalve bestuur?) en in je taart ben ik niet geinteresseerd. Die 20% die nergens lid van is circuleert regelmatig bij oa LTO. Wie dat het laatst heeft onderzocht in een representatieve steekproef weet ik niet
+4
puntertje
@Wiebren Je had het over peilingen(!) over nota bene jullie eigen(!) ledenbestand, recentelijk, zonder nader te specificeren hoe oud die dan zijn. En je claimde in eerste instantie dat 20% van de melkveehouders niet aangesloten was bij belangenbehartigers. Even afgezien nog wat voor standpunt die belangenbehartigers dan vertegenwoordigden. Maar je noemt er vervolgens een paar die nou niet meteen op de LTO-lijn zitten. En dan kom je met de dooddoener dat 95% is aangesloten bij NZO, ook nonsens, dat is een vereniging van melkverwerkers waarvan individuele boeren niet kunnen beslissen of ze wel of geen lid kunnen zijn.
En dan ga je een beetje verongelijkt zitten doen dat je verhaaltje niet voor zoete koek wordt geslikt.
Wiebren
@puntertje officiële ledenaantallen van LTO in de melkveehouderij in december (na de uiterste opzegdatum 2017) verzameld voor het representativiteitsonderzoek wat er voor een AVV-aanvraag moet worden gedaan. Uit ledenbestanden dus, gecheckt. Dat bedoel ik met de peiling van ledenaantal. Had misschien moeten schrijven leden op peildatum.
+1
demelkboer
Durf het eigenlijk niet toe te geven maar ik ben het toch wel in grote lijnen eens met wiebren. Ik als ex lto er 😊

Voor jan cees. Je hebt 20 jaar gestreden voor een visie in en op de melkvee houderij. Helaas niet gelukt. Ik zou zeggen tijd voor een ander. Misschien tijd voor een visie op de paardenhouderij, ouwe ras bestuurder
+3
Jan S
😀
robbies
@Jan S Ik kan me grotendeels vinden in je betoog. Maar ik heb sterk het vermoeden dat het weleens anders kan uitpakken. De initiatiefnemers van het sectorplan houden zo krampachtig vast aan hun gelijk, dat een rechter weleens kan beslissen dat er belangen van individuele veehouders geschaad zijn.

Het zou best weleens kunnen zijn dat de initiatiefnemers van het plan zich vasthouden aan hun laatste strohalm, omdat het geld zo'n belangrijke rol speelt. Ethisch zijn hier alle grenzen overschreden en over het algemeen boerenbelang gaat het allang niet meer. Het gaat alleen maar om het eigen belang. En als de derogatie klapt zijn de initiatiefnemers (RFC, LTO en de Rabo) ontzettend het haasje. Dan blijven ze over met kleine grondgebonden veehouders waar ze een beperkt invloed op uit kunnen oefenen.
+4
Rondhus
Wat een geneuzel en gejank hier. We hebben als sector een derogatie verkregen tot en met 2017 met bij behorende spelregels. 1 van die spelregels hebben we overtreden. Dan is het niet meer als normaal dat er sacties op staan of dat we met een plan toch nog kunnen voldoen aan de regels.
De politiek had kunnen zien dat we de spelregels gingen overtreden. Die heeft in dit hele verhaal liggen slapen en niet op tijd ingegrepen. Die moet je tot verantwoording roepen en niemand anders.
Enigste wat je lto en andere groepen kan aanrekenen is dat ze de handschoen hebben opgepakt die de politiek heeft laten liggen. Lto of andere groepen zijn geen instanties die regels of wetten maken. Ze moeten wel aan de onderhandelingstafel zitten maar niet naast de politiek maar er tegenover.
Ga niet zeuren en janken bij hun maar bij de politiek die niet hun verantwoording hebben genomen
+8
JanCees
@Rondhus even de historische feiten op een rij in april 2014 heeft de sector bij monde van NZO en LTO de overheid bezworen dat de sector zelf het allemaal zou regelen dat er grondgebonden groei zou plaatsvinden binnen alle spelregels.
LTO en NZO slaagden daar niet in en toen is de overheid alsnog opgetreden. Wat we daar ook inhoudelijk van vinden wel graag de zaken in goede volgordelijke proporties.
Wiebren
@JanCees feiten zegt ie 😉
Sectorplan juli 2013 (binnen milieurandvoorwaarden via voerspoor, kringloopwijzer en ultiem een fosfaatheffing).
12 december 2013 presentatie visie (dus geen borgingsvoorstel voor fosfaat, dat zat in sectorplan) op grondgebondenheid, familiebedrijven, behoud van weidegang door NZO en LTO. Dijksma kondigt op zelfde dag melkveewet aan met referentie '13.
Voorjaar 2014 voorstel max. 100 kg fosfaatoverschot / ha als begrenzer in melkveewet, echter niet mogelijk om af te dwingen door de sector (geen enkele vorm van koeien/ha kan via sector alleen afgedwongen worden).
Dijksma en coalitie wezen dat voorstel af. In november 2014 AMvB. Op 2 juli '15 de fosfaatrechten.
Nu dus per 2017 dus alsnog de fosfaatheffing.
robbies
@Wiebren wat je dus eigenlijk zegt is dat 2 vd 3 sporen (voerspoor en fosfaatheffing) in het huidige plan al in 2013 uitgevoerd konden worden? Waarom dan wachten tot 2016? Had veel ellende gescheeld. Je uitleg over Koeien/ha klopt niet. Dat kan bv bij RFC prima coöperatief geregeld worden.
Coen
@robbies , LTO heeft destijds Stas Bleeker met een voerspoor-traject misleid, de SjoemelWijzer is een technocratisch gedrocht van LTO dus blijft er niets anders over dan het verlies van de derogatie 2017 en 2018-2021 te accepteren.
er komt geen plan-B vanuit LTO dus rap dat plan maar zelf maken en bovenop de stapel leggen 😄
robbies
@Coen dat is jouw Outlook?
Wiebren
@robbies vertel eens, hoe dwing je een harde norm af? Dat lichtzinnige 'prima' maakt me al helemaal nieuwsgierig
robbies
@Wiebren opnemen in de inkoopvoorwaarden van de coöperatie, net zoals Henri Willig dat doet.
JanCees
@Wiebren ok dus sectorplannen waren dusdanig robuust dat ze de huidige situatie was voorkomen? Tja dus allemaal overbodig werk omdat de overheid niet wilde?
Wiebren
@JanCees Vragen naar de bekende weg ben je ook nog niet verleerd 😉
Aangezien dit toch een soort forumtherapiesessie aan het worden is....

Nee, het sectorplan bleek niet robuust genoeg om te sturen op de fosfaatproductie. Binnen het melkquotum (zelfs met wat groei/jaar) lukte dat wel met Voerspoor in 2010-2013. De optelsom van aanhouden van vee door politieke onzekerheid én hoge P-gehaltes in ruwvoer maakten dat het in 2014 hard de verkeerde kant opging. Tel daarbij de belangrijkste reden op: onenigheid over de aanpak in de sector en gebrek aan echte machtsmiddelen (AVV bestond alleen nog op papier, ZuivelNL net opgericht). Dus bleef alleen over het trekken van de streep op 2 juli 2015.
Waarom het afdwingen van de fosfaatheffing nu wel kan?
De fosfaatrechten zijn er niet op tijd en de sanctie die staat op niet onder het plafond komen maakt dat de meesten het ruziën over hoe hebben opgegeven.
JohnDeere6serie
@Wiebren "Waarom het afdwingen van de fosfaatheffing nu wel kan?
De fosfaatrechten zijn er niet op tijd en de sanctie die staat op niet onder het plafond komen maakt dat de meesten het ruziën over hoe hebben opgegeven."
Wat is dit sanctiebedrag dan wel niet?
puntertje
@Wiebren Ik kan me nog herinneren dat Piet Boer op een bijeenkomst vertelde dat we toch vooral moesten zorgen dat we het zelf regelden zodat we niet afhankelijk zouden zijn van de politiek. Op z'n zachtst gezegd is dat toch wel een veel te grote broek die is aangetrokken, zeker als daarna de betrokkenen alleen naar de politiek gaan wijzen die het 'maar hadden moeten regelen toen het nog kon'.
+1
groeier
@JanCees
Helemaal mee eens, dit fosfaatplan mag en kan zo niet doorgaan.
Wiebren
@puntertje Dat is waar, dat kon op dat moment waargemaakt worden.
Het gaat hier niet zozeer over het kunnen, maar over het willen. Als je als sector wat wilt regelen moet je je achterban om toestemming/goedkeuring vragen. Daarvan betwijfelt zelfs vandaag een deel nog het nodig is, of schuift de schuld graag naar een ander. Dus worden de keuzes uiteindelijk gemaakt op het moment dat de druk maximaal is.
De vraag hoe het 't mooist/eerlijkst geregeld had kunnen worden is al in begin 2013 achterhaald door de realiteit dat het al had gemoeten
+3
puntertje
@Wiebren De grootste schreeuwers die eerst niet beperkt wilden worden roepen nu om het hards dat iedereen in moet leveren. Als je als organisatie niet standvastiger durft te zijn moet je je niet aan visies gaan wagen.
Twentsch Land
@puntertje

Is dat wel zo ? wat ik hier zo tegen kom en hoor van meerdere melkveehouders is juist die grootste schreeuwers die tegen de fosfaatrechten zijn omdat die op 2-7-15 de grote stal niet vol hadden en de groep die niet of nauwelijks heeft uitgebreid zijn van mening laat maar komen die fosfaatrechten want dan wordt de melkprijs ook wel weer beter en kunnen we de kalveren ook weer op normale wijze afzetten.
+1
puntertje
@Twentsch Land De eerste grootste schreeuwers hadden de stal juist wel vol, net als de meeste sectorvertegenwoordigers trouwens.
brabo
@puntertje
diegene die hun stal vol houden die hoor je hier niet, alleen de in hun ogen sterk benadeelde hoor je hier piepen.
+2
puntertje
@brabo Die hoor je wel, die vinden dat iedereen dieren in moet leveren ook al zijn ze biologisch of kunnen ze met gemak de eigen mest op eigen grond plaatsen.
Vario512
Quote Reactie van @Wiebren:
Dijksma en coalitie wezen dat voorstel af. Op 2 juli '15 de fosfaatrechten.

En waarom werd dat afgewezen?
Wiebren
@Vario512 1 omdat de verwachting was dat de sector dat zelf zou regelen en 2 omdat dat politiek gezien op dat moment enorm gevoelig lag in de coalitie
Vario512
Quote Reactie van @Wiebren:
1 omdat de verwachting was dat de sector dat zelf zou regelen en 2 omdat dat politiek gezien op dat moment enorm gevoelig lag in de coalitie

Dus LTO zag begin 2014 aankomen dat het fout ging lopen, en dat de sector het zelf niet onder controle kon krijgen (afdwingen). LTO vroeg toen aan Dijksma: kom met een grens van max. 100 kg fosfaatoverschot/ ha (circa 2,3 koe/ ha).

Als ik het goed heb, lag de VVD dwars.

Die 100 kg fosfaatoverschot/ ha vind ik trouwens nog steeds heel hoog, is ongeveer plaatsingsruimte voor 4,3 koeien/ ha.
Coen
@Vario512 , die 100 kg fosfaatoverschot per hectare was overvragen 😞
+2
George
Wanne miserie , wanne miserie
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Wanne miserie , wanne miserie

Yep, met z'n allen naar de kloten
+1
weurding
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
jij niet

Ik stop gewoon op niet al te lange termijn, plan mislukt. Dus eigenlijk ook wel beetje naar de kloten. Ik had me er wel wat mooiers van voorgesteld toen ik 17 jaar geleden boer werd. Gelukkig beleef ik veel plezier aan het melken van die paar koeien, wonen we hier mooi, heb ik een leuke nevenbezigheid en een goede gezondheid, dus ik klaag niet, maar van het boeren is niet veel terecht gekomen.
Titus de Wolff
Dit krijg je dus als je marktwerking los laat op de sector en je durft een ontstaan probleempje niet met marktwerking op te lossen.
Dan blijft er nog één oplossing over: aansprakelijk stellen en per direct wel de fosfaatheffing opleggen en inhouden.
jg
@Titus de Wolff Wie wil je aansprakelijk stellen als je als sector zelf gezegd hebt de zaken op te lossen.
groeier
@jg

Moeten ze bij LTO niet extensieve bedrijven al de problemen op hun rug schuiven.
jg
@groeier Ok , maar ligt die aansprakelijkheid bij de overheid ?
+5
m uut m
@jg
Het is heel simpel.
Ieder bedrijf is verantwoordelijk voor de milieu eisen op zijn bedrijf.
Dat is met mest niet anders.
De veehouders zijn verantwoordelijk voor de plaatsing van de mest.
peterjansen2
@m uut m betekend bij de mest omzetten naar Gas er geen fosfaat afgevoerd hoeft te worden !!
+1
Titus de Wolff
Quote Reactie van @jg:
@Titus de Wolff Wie wil je aansprakelijk stellen als je als sector zelf gezegd hebt de zaken op te lossen.

Wie de derogatie verliest stelt de veroorzaker( de aanvoerder van fosfaat/fosfor) aansprakelijk. Per onmiddelijke ingang een heffing. Als men onder de streep blijft gaat het bedrag weer terug, als men boven de streep komt wordt het verdeeld over de derogatieverliezers. Marktwerking. Duidelijk?
+3
Frans1
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
Dit krijg je dus als je marktwerking los laat op de sector en je durft een ontstaan probleempje niet met marktwerking op te lossen

Precies! Grote bekken over vrije markt en ondertussen wordt alles afgeschermd
volvragen
Wat zeuren we nou?? duitsland heeft toch ook geen derogatie?? dus gelijke behandelingen?? voor heel europa???? nou kom op dan!!
+1
peterjansen2
@volvragen er is geen fosfaat probleem, alleen die simpele Boeren , zijn allemaal eigen ondernemer, en kunnen zich niet samen pakken en samen zeggen fosfaat probleem NEE.
Politiek en NZo maakt hier dankbaar gebruik van, Zelf CAMPINA leden zitten zo in elkaar, campina maakt 150 milj winst en de boeren verliezen dik !!. Das raar dacht dat die zeggeschap hadden !!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , grond , vee en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
191
DEELNEMERS
56
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN