Pluimvee- en varkenshouders boos op staatssecretaris Van Dam

Art. FD 5-2-17

Pluimvee- en varkenshouders boos op staatssecretaris Van Dam

De pluimvee- en varkenshouderij zijn woest op staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, vanwege nieuwe plannen om de productie van fosfaat uit dierlijke mest te reduceren. Dat hebben onder meer LTO Nederland en de vakbonden voor pluimvee- en varkenshouders afgelopen weekend in een gezamenlijk persbericht laten weten. Zij reageren daarmee op plannen die de staatssecretaris vrijdagmiddag, na onderhandelingen met de Europese Commissie, bekend maakte in een brief aan de Tweede Kamer.

Uitzondering

Van Dam is met de Commissie overeengekomen dat Nederlandse veehouders hun uitzonderingspositie in Europa mogen behouden in 2017, op voorwaarde dat de fosfaatproductie nog dit jaar wordt teruggebracht onder het geldende plafond. In 2015 werd het plafond overschreden en in 2016 vrijwel zeker ook. Wanneer Nederland weer voldoet aan het Europese plafond, kan de uitzonderingspositie ook na 2017 worden verlengd. Opvallend genoeg schrijft de staatssecretaris in zijn brief dat LTO Nederland, medeondertekenaar van het zeer kritische persbericht, de gemaakte afspraken ondersteunt.
Dankzij de zogenaamde POR-regeling, de ontheffingsregeling waar het allemaal om draait, konden bedrijven in de sector hun productie verhogen, zolang zij de mest honderd procent verwerken en buiten Nederland afzetten.
Communicatie
Naast woede over de inhoud van het besluit zijn vakbonden boos over de wijze waarop de staatssecretaris communiceert over zijn plannen. In het persbericht zegt Eric Hubers namens de pluimveehouders: 'We waren hier totaal niet van op de hoogte, terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij. Nu zijn we pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dat onacceptabel.' De bonden wijzen erop dat besluitvorming normaal 'in gezamenlijkheid tot stand komt'.
Tegenover diverse regionale media heeft Hubers laten weten dat het besluit van Van Dam onder meer betekent dat er vanaf 2018 1,5 miljoen minder kippen moeten zijn in Nederland. In totaal zijn er in Nederland ruim 100 miljoen kippen.
Terugdraaien
De bonden roepen de staatssecretaris op het besluit terug te draaien en alsnog in overleg te gaan met de sectoren. 'Als Van Dam niet bereid is om het besluit terug te draaien en in overleg te treden met ons, zullen wij ons beraden op vervolgstappen', aldus het persbericht.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Nu zal Hansje H. wel weer oproepen tot het klaarzetten van de trekkers omdat hij zich wederom 'overvallen' voelt. Complicerende factor is dat intensieve veehouders veelal geen trekkers hebben omdat ze alleen een stal met veel mest hebben, maar geen grond.
+1
jan is hobbyboer
Alle grote varkenshouders zijn lid van de NVV volgens mij, die zijn allang afgehaakt bij LTO. LTO behartigt alleen de belangen van de intensieve grote groeier in de melkveehouderij, en dat doen ze eigenlijk best succesvol. Helaas.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , woest , lto , kippen , europa , varkenshouderij , fosfaat , varkenshouders , veehouders , europese commissie , tweede kamer , fosfaatproductie , kennis en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0