Nog meer twijfels over juridische borging fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij

Nog meer twijfels:

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil het sectorplan dat in 2017 moet leiden tot een vermindering van de fosfaatproductie in dierlijke mest door de melkveehouderijsector borgen aan de hand van artikel 13 van de Landbouwwet. Volgens Franca Damen, agrarisch jurist bij Kneppelhout & Korthals advocaten, Jacoline Kroon van A&S Advocaten en Willem Bruil van Instituut Agrarisch Recht, is borging van het fosfaatreductieplan via de Landbouwwet echter niet mogelijk.

In de Landbouwwet staat dat de overheid maatregelen kan nemen ter bevordering van de voortbrenging, de afzet en een redelijke prijsvorming van landbouwproducten of voor de uitvoering van regels die betrekking hebben op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie. Bij het fosfaatreductieplan is daar geen sprake van. Daarom lijkt een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet voor de juridische borging van het fosfaatreductieplan niet mogelijk, stelt Francisca Damen. De doelstelling van het fosfaatreductieplan is anders dan de doelstelling van de Landbouwwet.

Jacoline Kroon denkt ook dat de Landbouwwet niet de benodigde wettelijke grondslag kent voor het algemeen verbindend verklaren van het fosfaatreductieplan. De Meststoffenwet geeft wel mogelijkheden om via een ministeriële regeling bepaalde regels te stellen over de manier waarop de controleprogramma’s uit de Nitraatrichtlijn worden uitgevoerd. De kans dat het lukt om op deze manier tot een algemeen bindend verklaring te komen acht ze echter klein.

Ook Willem Bruil ziet niet hoe het fosfaatreductieplan binnen die doelstellingen van de Landbouwwet zou kunnen vallen. Dat kan ertoe leiden dat de rechter de ministeriële regeling onverbindend zal verklaren. Daarnaast ziet hij strijdigheden met het Europese recht.

bron: Boerderij Vandaag, 01/02/17 agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Reacties

christo
Zou het niet een idee zijn dat Marcel en Kees en nog een paar anderen eens een keer met een goede jurist aan tafel gaan voor ze hun werk af hebben?
+5
cjw73
@christo dat doen ze vast ook wel.
Denk eerder dat die anderen graag een prestige klusje willen hebben om er zelf beter van te worden!!
+4
groeier
Zit niets anders op dan naar een systeem van GVE per ha in enkele jaren tijd, enkel nog tellen met fosfaat.
klompen
@groeier was veel te simpel volgens de kenners......
Ja tis wel opmerkelijk dat dit uit de hoge hoed komt, en tkan zomaar WAAR zijn he ???, en mag RFC de melkstroom /hoeveelheid wel regelen /sturen nu de qoutering is afgeschaft !!! Laat de boven genoemde personen hier ook FF naar kieken !!!
paul1
@de tukker oet twente waarom zou rfc dat niet mogen ?
+11
meelezer10
Het enige mooie aan het verhaal is dat. De overheid nu is het zelfde ondervindt dan dat wij doen. Tegen een berg regels aan lopen en door de bomen het bos niet meer zien.
+2
vrije boeren
En we kunnen nog rustig doormelken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , landbouwbeleid , boerderij , overheid , meststoffenwet , gemeenschappelijk landbouwbeleid , regels , fosfaatproductie , Agrarisch , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0