Forse mestboete dreigt voor melkveehouders met natuur

Misschien loopt het nog met een sisser af, maar waarom wordt alles als het ook maar iets met mest te maken heeft zo ingewikkeld gemaakt door onze beleidsmakers?:

Quote:
De boeren pachten grond van de provincie via Natuurcoöperatie Krimpenerwaard en beheren de grond die zo meetelt voor het Natuurnetwerk (voorheen EHS). Zowel de provincie als de boeren zien de gronden als landbouwgrond, waardoor deze mee mag tellen voor de voorwaarde van 80% grasland voor derogatie. RVO.nl ziet dit anders


Deel dit topic

Reacties

Nick83
Hoe ziet de RVO het wel? Niet meetellen voor derogatie, word het dan 170 kg N? Of vind de RVO het helemaal geen landbouwgrond en dus helemaal geen plaatsingsruimte? Indien het laatste: dan heeft volgend jaar niemand meer interesse in da land...
+1
Vario512
Quote Reactie van @Nick83:
Niet meetellen voor derogatie, word het dan 170 kg N?

Zou maar geen 170 kg N nemen in het bemestingsplan. Meestal staat in het pachtcontract hoeveel koeien je er maximaal kunt uitscharen en hoeveel m3 mest je er elk jaar naar af kunt voeren.
Van alle koeien die je uitschaart moet je per koe bijhouden wanneer elke koe is uitgeschaart en weer ingeschaart, en dan het totaal aantal uitgeschaarde dagen van alle koeien delen door 365 om op het gemiddeld aantal uitgeschaarde koeien op jaarbasis te komen.
Mest die je erheen brengt als mestafvoer opgeven met mestcode 34.

Of dit voor deze percelen ook zo geldt, weet ik niet maar voor natuurgrond met hoofdfunctie landbouw werkt dit wel zo.
Nick83
Quote Reactie van @Vario512:
Van alle koeien die je uitschaart moet je per koe bijhouden wanneer elke koe is uitgeschaart en weer ingeschaart, en dan het totaal aantal uitgeschaarde dagen van alle koeien delen door 365 om op het gemiddeld aantal uitgeschaarde koeien op jaarbasis te komen.Mest die je erheen brengt als mestafvoer opgeven met mestcode 32.

Ingewikkeld gedoe. Dergelijke grond mag toch ook maar hoogstens een paar 100 per jaar kosten aan huur?
Nico96
@Vario512 mestcode 34 toch? Idd, de grond meetellen naar wat in het pachtcontract staat.
Vario512
Quote Reactie van @Nico96:
mestcode 34 toch? Idd, de grond meetellen naar wat in het pachtcontract staat.

Klopt, 32 is boer-boer. Ik zal het even veranderen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Vario512:
mestcode 32

Zoek eens een mooie code uit:
rvo.nl/sites/default/…
Piet1960
@Nick83 Wordt 't dure mais voor deze mensen.
Nick83
@Piet1960 Mais? Werd er mais op da land verbouwd dan daar in de Krimpenerwaard?
casev
@Nick83 er staat bijna geen mais meer in de krimpenwaardse polder hier. Het lijkt me ook opmerkelijk als er iemand van die betreffende boeren is waar die 80% eis een probleem gaat worden.
Nick83
Quote Reactie van @casev:
80% eis

Stel een kwart van je oppervlakte bestaat uit natuur land, dan heb je al geen recht meer op derogatie. Over heel je bedrijf niet meer. Als ik het goed begrijp ...?
buorman
@Nick83
Natuurgrond telt meende ik niet mee bij dero, dus zal je op 'eigen' grond aan voorwaarden moeten voldoen.
De dero telt dan ook alleen voor de 'eigen' grond.
Plaatsingsruimte natuur afhankelijk van beheer/contract.
sjoerd de melker
@casev hier is inmiddels ook alles gehakseld
Freriks
Het is soms nog ingewikkelder. Er zijn boeren die grond pachten van het waterschap, waarbij het betreffende perceel is ingericht als landbouwberging. Dus maaiveld is verlaagd, gewoon grasland waar eens in de zoveel jaar een paar dagen water op staat. Telt wel mee voor derogatie, telt niet mee voor plaatsingsruimte ten behoeve van grondgebondenheid, er mag wel voor 170 N en 80 P aan stalmest op en er mag op beweid worden. dan ga je dus ook boven mestbeleid qua fosfaat. Omschrijving van mest komt ook zeer precies. Ruige mest is totaal iets anders dan stalmest.

Hoe het desbetreffende perceel is omschreven in het bestemmingsplan telt ook nog mee. Landbouwgrond met beperkingen, of natuurgrond die je als boer beheert als onderdeel van je bedrijfsvoering.
+1
Bioepz
@Freriks Ruige mest is iets anders dan stalmest? Verklaar je nader.
dwers
Quote Reactie van @Freriks:
Ruige mest is totaal iets anders dan stalmest

Ruige STALmest.
j h p
@dwers Ik ben met het mestrijden altijd wild, ik heb dus wilde stalmest. Is daar ook een speciale code voor? 😉
dwers
Quote Reactie van @j h p:
Ik ben met het mestrijden altijd wild, ik heb dus wilde stalmest

Zal je ook wel boetes krijgen voor wild plassen, als je het rustig bij de muur langs laat lopen heb je nergens last van dan is het geen wild plassen.
j h p
@dwers Nee, doe ik heel relaxed.
buorman
@dwers
Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen.
+1
Johan Dekker
Op deze natuurgrond is dus geen mestplaatsingsruimte, dus mag je die ook niet meenemen voor grondgebondenheid.
buorman
@Johan Dekker

''De normen voor een natuurterrein zonder beheersregime of met een beheersregime waarin geen beperking voor het gebruik van dierlijke mest of compost is opgenomen, is maximaal 20 kg fosfaat per hectare per jaar uit dierlijke mest en compost.

Als er wel beheer gevoerd wordt en in de beheersovereenkomst staat expliciet de maximale hoeveelheid dierlijke meststoffen of compost vermeld die mag worden gebruikt, dan gelden de normen uit de beheersovereenkomst.

Als het natuurterrein grasland is met hoofdfunctie natuur waarop geen beheer gevoerd wordt of niet in de beheersovereenkomst staat wat de maximale hoeveelheid dierlijke meststoffen of compost is, dan mag er per hectare maximaal 70 kilogram fosfaat en 170 kg stikstof uit dierlijke mest en compost gebruikt worden.''

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
Freriks
Quote Reactie van @dwers:
als je het rustig bij de muur langs laat lopen heb je nergens last van dan is het geen wild plassen.
ligt eraan van wie die muur is. Kan een hoop gezeik opleveren 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , grasland , derogatie , landbouwgrond , natuur , grond , melkveehouders en rvo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0