Zuivelsector verkloot eigen markt.

Een greep uit wat artikelen in Boerderij:

In Boerderij een artikel over de herkomst van kaasmelk in 2017. Volgens de Stichting Nederlandse Zuivelbeurs is er discussie of er in 2017 meer melk geimporteerd moeten worden om daar extra kaas van te maken. En of deze kaas dan nog Nederlandse kaas mag heten. Kaas met een Holland-label levert een meerprijs op.
Volgens RFC brengt een deel van de verwerkte melk de garantieprijs niet op. Dus is import van melk onzinnig. Eigen melk eerst !!!
Cor Hoogeveen levert ook liever 800 ton melk voor 40 cent dan 1000 ton voor 30 cent. Mogelijk gebaseerd op het artikel dat schaalvoordeel in de melkveehouderij voor de melkveehouder zelf niet bestaat.
Zelfs nu de fosfaat/derogatieproblematiek sectorbedreigend is wordt iedere begrenzing ondermijnd door vluchtwegen.

Deel dit topic

Reacties

+2
overstekend wild
Zouden er nu echt nog mensen zijn die geloven dat de melkprijs word bepaald door die laaste paar koeien meer of minder in Nederland
weurding
@overstekend wild boeren zelf wel ja, anders zouden ze er niet zo druk op zijn meer te willen melken....
+1
jg
@overstekend wild Het gaat om het rendement van het verwerken. De absolute melkprijs is wat anders.
+1
mlkvhoudr
@overstekend wild

Als de baas van de melkfabriek zegt dat het herstel komt door afname produktie. Waarom zou ik hem daar op wantrouwen.

Zie best in dat de fosfaatreductieplannen op sommige bedrijven heel vervelend uitpakken maar voor onze eigen situatie verwacht ik er beter van te worden
kaas
@mlkvhoudr waarom zou je hem wel vertrouwen hij praat voor zijn eigen belang
mlkvhoudr
@kaas

Waarom zou die daar over liegen kan echt geen enkele reden bedenken.......
overstekend wild
@mlkvhoudr boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

Als ze die 6 miljoen koeien in NZ ipv alleen gras / (corn)silage bij een goede melkprijs een paar kilo graan bij voeren, dan zit daar veel meer potentie dan die 160000 koeien hier
+3
mlkvhoudr
@overstekend wild

Ik verbaas me altijd over deze mentaliteit van de nederlandse melkveehouder, altijd liggen de problemen ergens anders of moeten ze maar ergens anders opgelost worden.

Zal me er niet populair mee maken maar voor ons bedrijf ben ik blij dat anderen gedwongen moeten krimpen, ik moest afgelopen jaar voor een shit melkprijs melken namelijk en daar heb ik een hekel aan.

In het quota tijdperk heb ik het al vaker aangegeven het wordt zonder quota meer melken voor het zelfde melkgeld, ik zie daar echt de lol niet van in.
overstekend wild
@mlkvhoudr en ik verbaas me altijd over deze kortzichtige redenering. Want zelf al zouden we in Nederland de helft minder gaan melken, dan nog zal de melkprijs blijven fluctueren. Prijs zal altijd een balans blijven. Hoge prijs leid tot vraag uitval, lage prijs (weinig marge) tot productie uitval. Of dat broodje kaas bij de pomp nou net even goedkoper of duurder is dan dat broodje ham. Of het 2e plakje kaas op het broodje gezond vervangen word voor groente... paar gram kaas meer of minder op de pizza
mlkvhoudr
@overstekend wild natuurlijk blijft die fluctureren bij 1 %melk te veel 25 cent de liter bij 1 %krapte richting de 40 cent.
meelezer10
Wordt iedere begrenzing ondermijnd door vluchtwegen.

👍 👍 👍
groeier
@weurding
Het beste werkt dat de melkprijs weer is een cent of 6-7 zakt, staan veel schappen met zuivel in de winkels zo leeg.
+4
Frans1
@groeier riep je vorig jaar ook steeds, maar rfc kan de melk nog steeds niet goed kwijt worden, dus ijdele hoop
groeier
@Frans1
Ja niemand geloofde in aug 2016 dat we in dec weer zo hoog uit gingen komen, 2017 blijft ook prima omdat de melkaanvoer in veel landen nog ver achter blijft.
klant
@Frans1 laat je niets wijsmaken
Frans1
Quote Reactie van @klant:
laat je niets wijsmaken

En dat moet ik aannemen van een zichzelf klant noemende prikker 😄
groeier
@Frans1
Met een prijs van 25ct dan loop je niet naar het bejaardenhuis, maar dan ren je zelfs 😄
+3
Frans1
Quote Reactie van @groeier:
Met een prijs van 25ct dan loop je niet naar het bejaardenhuis, maar dan ren je zelfs

Ga er maar vanuit dat die oude boer het melken voor een kwartje aardig langer volhoudt dan een jonkie(dat ben jij ook als ik van jouw naam uitga), dus ben bang dat jij rent,en niet naar het bejaardenhuis,maar naar het armenhuis
weurding
@Frans1 denk dat ze hem wel brengen 😄
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @groeier:
maar dan ren je zelfs

Dan ben je in ieder geval nog pirma te been op die leeftijd "😀
+4
3 speen
@groeier wat kun jij er toch een stomme onzin uitkramen je kijkt alleen maar naar wat jezelf goed uitkomt structureel voor een kwartje melken kan eingenlijk bijna niemand
+3
mlkvhoudr
@3 speen

Sowieso vragen om minder marge om de rest kapot te concurreren......

Ik wil toch graag wat collega s in de buurt over houden
3 speen
@mlkvhoudr de bedoeling van groeier was dat hij dan alles op ging kopen
Pluto
Het gaat niet om de vluchtwegen maar om wie hem bewandeld!. Het is dat de zuivelfabrieken de afgelopen jaren veel aanvoer hebben geregeld van over de grens anders hadden ze nooit ingestemd met het fosfaat reductieplan. De melkveesector kijkt met argus ogen naar de bedrijven die hun jongvee de grens overbrengen . Diegene die dit niet willen of kunnen betalen de Hooftprijs . De fosfaat reductie wordt niet gerealiseerd alleen tijdelijk verplaatst met alle gevolgen vandien.
+1
groeier
@Pluto
Wat een hoop onzin zeg.
+1
Bioepz
@Pluto Jonvee wat uit Nederland vertrekt is wel degelijk een vermindering
van mest/fosfaat.Het gaat ook op grote schaal gebeuren.So What?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , kaas , boerderij , hoogeveen , melkveehouder , rfc , garantieprijs en 1000 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0