Het plan.

Zie melkweb voor de FC leden.

Deel dit topic

Reacties

+2
pieta
Mooi dat de voorzet er ligt.
+2
meelezer10
60 euro per maand om een extra gve op te ruimen lijkt mij niet intresant.
+1
sil
Vooral alles weer afschuiven en niemand neemt verantwoordelijkheid.
Ik denk dat de meerderheid van de huidige boeren geen probleem heeft met dit systeem.
meelezer10
Quote Reactie van @sil:
Vooral alles weer afschuiven en niemand neemt verantwoordelijkheid

Doel je nu op mijn reactie? Schrijf EXTRA.
verbi
@sil Heb er voor mezelf even aan geteld denk dat jij dat ook eens moet doen en dan nogmaals reageren kijken of je er dan nog zo over denkt.Het gaat zeer veel geld kosten.
Twentsch Land
Het ziet er toch echt wel uit als een breed uitgewerkt plan waarbij voor ieder een keus is om de beperking zoveel mogelijk te verzachten. Grote plussen is dat opkoopregeling voor stoppers wordt gehandhaafd terwijl jongvee mag worden gehouden, dit kan in 2018 zijn voordelen weer brengen.
+1
demelkboer
Voor de Vrij boeren(niet RFC ;-)) effe copy paste
Coen
@demelkboer , de tekst gaat eventueel nog wel, de cijfervoorbeelden lukt niet 😞
welke info hebben jullie inmiddels ontvangen vanuit je zuivelfabriek?
demelkboer
Quote Reactie van @Coen:
de tekst gaat eventueel

Nog niets, maar dat zijn wel gewend van onze vrinden uit Schoonrewoerd. Die zijn niet zo van communiceren met leveranciers.........
demelkboer
@demelkboer Wat is er eigenlijk veranderd. Nog steed melk of GVE van 2 juli 2015. En geen op rot premie voor GVE
+3
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
de tekst gaat eventueel nog wel, de cijfervoorbeelden lukt niet

Kom Coen je hebt toch wel eens eerder een pc gezien? Gewoon een screenshot, die wat bijwerken, en vervolgens hier neerzetten
Maar laat ik me dan maar weer even inspannen voor de goede zaak
Hier vast de tekst van het verhaal
----
Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie
De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de melkveehouderij in 2017 substantieel te verminderen. Betrokken partijen zijn: melkveehouders verenigd in LTO Nederland, NMV, NAJK, zuivelondernemingen verenigd in NZO, Diervoederbedrijven verenigd in Nevedi, de banken en het Ministerie van Economische Zaken. Gezamenlijk hebben zij een plan opgesteld dat ingrijpend is voor alle betrokkenen, maar ook noodzakelijk.

Waarom een fosfaatreductieplan?
In 2013 heeft de zuivelsector in haar visie bekend gemaakt dat het voor de continuïteit belangrijk is uit te gaan van een grondgebonden melkveehouderij op basis van gezinsbedrijven en weidegang, waarbij de ontwikkeling van de melkveehouderij binnen de milieurandvoorwaarden plaatsvindt.

Omdat er in 2017 nog geen fosfaatrechtenstelsel wettelijk van kracht is, is een substantiële en spoedige reductie van de fosfaatproductie nodig om te voldoen aan de milieu-eisen van de Europese Commissie. Nederlandse melkveehouders mogen meer stikstof uit dierlijke mest op hun land brengen dan melkveehouders in andere EU-lidstaten (zogenaamde derogatie). Aan deze derogatie is de voorwaarde verbonden dat de fosfaatproductie van de totale veehouderij in Nederland onder de grens van 172,9 miljoen kilogram blijft. Door de groei van met name de melkveehouderij is die grens in 2015 overschreden. Ook dit jaar en volgend jaar dreigt overschrijding. Behoud van de derogatie voor de melkveehouderij en het respecteren van de daarbij behorende voorwaarden zijn in het belang van het milieu en de Nederlandse economie. Op basis van constructief overleg met de Europese Commissie hebben partijen de verwachting dat met uitvoering van het fosfaatreductieplan de derogatie in 2017 veilig kan worden gesteld. Ook is het de verwachting dat hiermee de onderhandelingen over een nieuwe periode van derogatie (2018-2021)mogelijk zijn.

De maatregelen
De maatregelen voorzien in de reductie van op jaarbasis 8,2 miljoen kilogram fosfaat door de melkveehouderij. Dat is naar de huidige inzichten voldoende om in 2017 onder het fosfaatplafond te komen. Het packet bestaat uit: (1) fosfaatreductie via voerspoor, die naar verwachting een reductie oplevert van 1,7 miljoen kilogram fosfaat; (2) de bedrijfsbeëindigers- en krimpregeling en (3) het Fosfaatreductieplan ZuivelNL. De laatste twee onderdelen leveren samen naar schatting 6,5 miljoen kilogram fosfaatreductie op.

1. Fosfaatreductie via voerspoor
De diervoederbedrijven verenigd in brancheorganisatie Nevedi hebben zich gecommitteerd in 2017 om de gehaltes aan bruto fosfor in het mengvoer verder te verlagen. Zij hebben daarvoor de bestaande
“overeenkomst verbeteren mineralenefficiency via het voerspoor”, die is gesloten met de sectorpartijen NZO, LTO Nederland en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB), aangescherpt.
De aanscherping betreft mengvoeders voor melkvee die in 2017 gemiddeld 4,3 gram bruto fosfor per
kilogram voer bevatten. Aanvullend wordt door betrokken organisaties onderzocht of op het niveau van het totale voerrantsoen nadere afspraken mogelijk zijn. Hierbij worden de opties nagegaan op het individuele melkveehouderijbedrijf en in het bijzonder de mogelijkheden om de aankoop van enkelvoudige grondstoffen en/of vochtrijke bijproducten uit de levensmiddelenindustrie beter te managen en te sturen op fosfor in een totaalrantsoen benadering, dus inclusief ruwvoer.

2. Bedrijfsbeëindiging- en krimpregeling
In de eerste helft van 2017 wordt een bedrijfsbeëindigers- en krimpregeling opengesteld om de veestapel te reduceren. De regeling is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven die de melkproductie in het eerste of tweede kwartaal van 2017 geheel willen beëindigen.

Voor de regeling is 50 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is gedeeltelijk afkomstig uit de ‘nationale enveloppe’ van het EU-steunpakket van juli 2016 (19 miljoen van de 23 miljoen euro), die door de zuivelsector wordt aangevuld met 25 miljoen euro. Daarvoor zal ZuivelNL de contributiebijdrage van melkveebedrijven gedurende 2017 verhogen met € 0,18 per 100 kilogram melk. Daarnaast draagt het Ministerie van Economische Zaken 6 miljoen euro bij.

Deelname bij intekening
Melkveehouders die van de regeling gebruik willen maken, hebben drie keer de gelegenheid om in te tekenen. De eerste openstelling zal plaatsvinden vroeg in het eerste kwartaal van 2017. Nadere berichtgeving hierover volgt. De uit te keren premie per melkkoe wordt in de volgende intekenperiodes steeds lager en minder aantrekkelijk. De exacte premie moet nog worden vastgesteld. De koeien moeten uiterlijk binnen twee á drie maanden na afloop van de periode waarop is ingetekend, aantoonbaar zijn afgevoerd door middel van een dood-, export- of slachtverklaring. I&R-gegevens zijn daarbij leidend.

Voorwaarden
Uitsluitend het aantal koeien van de GVE-categorie 100 dat op 13 oktober 2016 op het bedrijf geregistreerd stond, komt voor de regeling in aanmerking. Bedrijfsbeëindigers mogen jongvee (GVE-categorieën 101 en 102) aanhouden, maar het aantal stuks jongvee mag in 2017 niet in aantal toenemen.

Liquiditeitsvoorziening
Vooruitlopend op het invoeren van fosfaatrechten per 1 januari 2018 zullen de banken een voorziening instellen voor een liquiditeitsoverbrugging. Dit is een normale activiteit van banken in situaties waarbij belangrijke wijzigingen in de bedrijfsvoering optreden. De melkveehouders dienen hierover zelf met hun bank contact op te nemen en afspraken te maken.

Overige melkveebedrijven
Op basis van de resultaten van de eerste inschrijvingsperiode zal worden besloten of de regeling naast de bedrijfsbeëindigers ook wordt opengesteld voor melkveehouders die hun bedrijf in 2017 voortzetten maar een deel van de melkveestapel inkrimpen.

De bedrijfsbeëindigers- en krimpregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naar verwachting levert de regeling een fosfaatreductie op van in totaal 2,5 miljoen kilogram.

3. Fosfaatreductieplan ZuivelNL
Het Fosfaatreductieplan ZuivelNL is gericht op de melkveebedrijven die in 2017 worden gecontinueerd. Het plan bevat twee regelingen die samen voorzien in een reductie van 4 miljoen kilogram fosfaat. Een veehouder kan zelf bepalen welke regeling voor hem/haar het best passend is.

A. Melkgeldregeling
In deze regeling wordt aan melkveebedrijven een referentievolume melk toegekend. Het referentievolume wordt gelijk gesteld aan de melkproductie in het kalenderjaar 2015 min 4%.
Gedurende 2017 wordt de maandelijkse melklevering vergeleken met het referentievolume. Daarbij wordt het leveringspatroon van 2016 gevolgd tenzij de melkveehouder de voorkeur geeft aan het leveringspatroon van 2015. Melkveebedrijven die in 2017 op maandbasis meer melk leveren dan het referentievolume, worden gekort op het melkgeld. Op het teveel geleverde volume wordt een korting toegepast van 90% van de kale melkprijs (bij FrieslandCampina de garantieprijs); dat is de melkprijs exclusief eventuele toeslagen.
Deze melkgeldregeling is verplicht voor alle Nederlandse leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina.
Als alternatief voor de melkgeldregeling kunnen melkveehouders voor de GVE-reductieregeling kiezen.

B. GVE-reductieregeling
In deze regeling krijgt een melkveebedrijf een GVE-referentie. Die is gelijk aan het aantal GVE’s uit de categorieën 100, 101 en 102 zoals dat op 2 juli 2015 op het bedrijf geregistreerd stond, min 4%. Het bedrijf dient het aantal GVE’s uit deze categorieën dat op 1 oktober 2016 aanwezig was, te reduceren tot op of onder het niveau van de GVE-referentie. Deze taakstelling dient gedurende 2017 te worden gerealiseerd.
De eventuele toename van het aantal GVE’s ná 1 oktober 2016 komt bovenop deze taakstelling.

Korting
In 2017 wordt de gemiddelde veebezetting maandelijks vergeleken met de GVE-referentie. Indien het aantal GVE’s hoger is dan de GVE-referentie wordt een korting toegepast op het maandelijkse melkgeld. Die korting wordt berekend door per maand aan elke boventallige GVE standaard 800 kilogram melk toe te kennen (ongeacht de werkelijke melkproductie) en daarop een korting van 90% op de kale melkprijs (bij FrieslandCampina de garantieprijs) toe te passen.

Gefaseerde reductie
Melkveebedrijven kunnen de korting op het melkgeld verminderen door meer GVE’s te reduceren (aantoonbaar door middel van een dood-, export- of slachtverklaring) dan de aanvoer/aanwas. De reguliere afvoer van nuchtere kalveren naar de kalvermesterij telt ook als vermindering. Voor elke gereduceerde GVE wordt de korting op het melkgeld verminderd door standaard 800 kilogram melk aan elke GVE toe te kennen, ongeacht de werkelijke melkproductie.

Voor de reductie worden in 2017 vijf perioden van ten minste twee maanden vastgesteld. Melkveebedrijven met te veel GVE’s ten opzichte van de GVE-referentie dienen aan het eind van de eerste periode 5% van het aantal GVE’s dat op 1 oktober 2016 geregistreerd stond, te hebben gereduceerd (tenzij een melkveehouder een lagere taakstelling heeft). In de tweede periode moet 10% van het aantal GVE’s dat op 1 oktober 2016 geregistreerd stond, zijn gereduceerd. In de derde periode moet, afhankelijk van het verloop van de totale nationale fosfaatreductie, maximaal 20% van het aantal GVE’s dat op 1 oktober 2016 geregistreerd stond,
zijn gereduceerd.
Wanneer een melkveebedrijf zijn taakstelling heef gerealiseerd en op of onder zijn referentieniveau blijft is
een verdere reductie niet noodzakelijk.

Voor bedrijven die hun taakstelling in de derde periode nog niet volledig hebben gerealiseerd wordt het percentage te reduceren GVE’s in vierde periode verder aangescherpt tot maximaal 40%. In de vijfde periode dienen alle melkveebedrijven de omvang van de veebezetting zoals die aan het eind van de vierde periode was, te handhaven of indien nog noodzakelijk verder te reduceren.

Als in de eerste maand van een periode de reductie niet tot het vastgestelde percentage is gerealiseerd, wordt de eerder genoemde korting toegepast over alle boventallige GVE’s ten opzichte van de GVEreferentie. Als in de tweede maand van diezelfde periode alsnog de reductie wordt gerealiseerd, wordt de korting terugbetaald.

In alle gevallen geldt dat de groei in het aantal GVE’s na 1 oktober 2016 gereduceerd moet worden.

Solidariteitsbijdrage
Deelnemers aan de GVE-reductieregeling die in een bepaalde periode wel het aantal vereiste GVE’s reduceren, maar desondanks de GVE-referentie nog niet hebben bereikt, dienen over alle nog te
reduceren GVE’s maandelijks een solidariteitsbijdrage te voldoen. Die bedraagt 20% van de kale melkprijs (bij FrieslandCampina de garantieprijs) en wordt berekend door aan elke GVE boven de GVE-referentie 800 kilogram melk toe te kennen, ongeacht de werkelijke melkproductie.

Vrijstelling en bonus
Melkveebedrijven die in 2017 minimaal 4 procent minder GVE’s hebben dan op 2 juli 2015 geregistreerd stond, zijn vrijgesteld van beide regelingen. Zij ontvangen een bonus voor elke GVE (uit de categorieën 100, 101 of 102) onder de referentie van 2 juli 2015 min 4 % tot een maximum van 2 juli 2015 min 10%. Daarmee worden deze bedrijven gestimuleerd de eventueel aanwezige latente ruimte onbenut te laten of extra GVE’s te reduceren. Per zuivelonderneming wordt de bonus betaald uit de opbrengst van de kortingen en de solidariteitsbijdragen. De hoogte van de bonus is afhankelijk van de aanwezige middelen en bedraagt tot en met september maximaal 60 euro per GVE per maand en in oktober tot en met december maximal 200 euro per GVE per maand.

Als de opbrengst van de kortingen en solidariteitsbijdragen groter is dan wat er aan bonussen kan worden uitgekeerd, zal het restant aan bonussen in het eerste kwartaal van 2018 worden verdeeld over alle melkveebedrijven die een reductie hebben gerealiseerd ten opzichte van 1 oktober 2016.

C. Bijzondere situaties

Grondgebonden bedrijven
Bedrijven die in 2015 geen fosfaatoverschot hadden en daarmee volgens de definitie van de meststoffenwet grondgebonden zijn, hoeven bij deelname aan de GVE-reductieregeling geen krimp te realiseren ten opzichte
van hun veebezetting op 2 juli 2015. In deze regeling wordt hun GVE-referentie gelijk aan de veebezetting op 2 juli 2015. Bedrijven dienen hun grondgebondenheid aan te tonen op basis van RVO-gegevens.

Bedrijfsoverdracht
In het geval bedrijven na 2 juli 2015 zijn overgedragen worden de referenties van deze bedrijven bij elkaar opgeteld tot een gecombineerd referentievolume. Dat geldt voor zowel de Melkgeldregeling als de GVEreductieregeling. De bedrijfsoverdracht moet op basis van de RVO-gegevens worden aangetoond.

In- en uitscharen van vee
Voor melkveebedrijven die vee in- en uitscharen op een ander bedrijf, wordt een aparte regeling uitgewerkt.
Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de meststoffenwet.

GVE-categorie 120
Melkveebedrijven die vee uit de GVE-categorie 100 plaatsen in de GVE-categorie 120 (weide- en zoogkoeien) voldoen daarmee niet aan de reductie zoals bedoeld in GVE-reductieregeling. Uitsluitend door middel van een dood-, export- of slachtverklaring aantoonbaar afgevoerde GVE’s tellen mee.

D. Algemeen verbindend verklaring
Om voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen in Nederland dezelfde systematiek te kunnen hanteren, zal ZuivelNL een zogenoemde Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor het Fosfaatreductieplan ZuivelNL aanvragen bij het Ministerie van Economische Zaken. De AVV zal (na een toets door de Europese Commissie) zo spoedig mogelijk, maar gelet op de te doorlopen procedure, naar verwachting op 1 maart 2017 in werking kunnen treden.

E. Vervolgstappen
Voor de uitvoering van het Fosfaatreductieplan ZuivelNL zijn nog enkele vervolgstappen noodzakelijk:
• er dient bestuurlijke instemming te zijn van de NZO (en aangesloten zuivelondernemingen), LTO Nederland, NMV en NAJK;
• ZuivelNL (LTO Nederland, NZO, NMV) moet een aanvraag voor de Algemeen Verbindend Verklaring indienen;
• de Europese Commissie moet instemmen met het totale maatregelenpakket voor de fosfaatreductie in 2017 wat moet leiden tot behoud van de derogatie voor 2017 en uitzicht op verlenging van de derogatie per 2018;
• het Ministerie van Economische Zaken moet de Algemeen Verbindend Verklaring afgeven na een toets door Europese Commissie.
Coen
@arie.j , top, jij bent handiger dus dan nu ook maar de slides met cijfervoorbeelden 😄
+3
arie.j
@arie.j
En hier de afbeeldingen met berekeningen bij het FC verhaal
Alles in 1 keer weet het prikkebord blijkbaar geen raad mee, dan maar in 2 keer.
Wel een heelgedoe hoor voordat het hier staat
==
Blijkt niet leesbaar, zie in 2e gedeelten in de latere reactie van me

(klik om te vergroten)

Berekeningen bij melkreductieplan FC
+1
arie.j
@arie.j \
1e gedeelte

(klik om te vergroten)

1e gedeelte voorbeeldberekeningen FC
+1
arie.j
@arie.j
2e gedeelte, nu tenminste leesbaar, maar wat een gedoe zeg.

(klik om te vergroten)

2e gedeelte berekeningen FC
+3
arie.j
@Jack Rijlaarsdam
Ja, naderhand is het overal te lezen, zo merk ik.
Voortaan wachten ze maar wat , dan hoef ik me ook niet in te spannen
vofjagtenberg
In het voorbeeld wordt steeds gerekend met melkvolume 2016??
Wilbert
@vofjagtenberg typfout... Later wordt wel 2015 genoemd in de berekening. Wel slordig
dwers
Grabbelton zonder bodem.
storm
Wij komen hier als geringe groeier redelijk mee weg en kunnen er mee leven! Gaan denk ik nog kleine 10% groeien in melk door de productie weer op te voeren en even wat minder jongvee!! Bij weer een wat hogere melkprijs als de afgelopen twee jaar kan productieverhoging weer lonend zijn!
+1
verbi
@storm Maar waar ga je dan met het jongvee heen het is dood,export of slacht maar niet als gebruiksvee nou dan weet ik wel wat het opbrengt: NIKS.Als je nog jongvee weg wilt doen voor gebruiksvee dan kun je het beste dat in 2016 nog doen of zie ik dat verkeerd.
Frans1
@verbi volgens mij gaat dat alleen over code 120
maaarte
Geen woord over die gevreesde 'koeboete' ?
matt
Indien het aantal GVE’s hoger is dan de GVE-referentie wordt een korting toegepast op het maandelijkse melkgeld. Die korting wordt berekend door per maand aan elke boventallige GVE standaard 800 kilogram melk toe te kennen (ongeacht de werkelijke melkproductie) en daarop een korting van 90% op de kale melkprijs (bij FrieslandCampina de garantieprijs) toe te passen.
WRV70
Als je het laatste deel ( wat voor de voorbeeldberekeningen staat) van het artikel leest dan zitten we tot bijna maart met iets wat er nog niet door is. Dus nog geen gelopen race dus???

D. Algemeen verbindend verklaring
Om voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen in Nederland dezelfde systematiek te kunnen
hanteren, zal ZuivelNL een zogenoemde Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor het Fosfaatreductieplan
ZuivelNL aanvragen bij het Ministerie van Economische Zaken. De AVV zal (na een toets door de Europese
Commissie) zo spoedig mogelijk, maar gelet op de te doorlopen procedure, naar verwachting op 1 maart
2017 in werking kunnen treden.
E. Vervolgstappen
Voor de uitvoering van het Fosfaatreductieplan ZuivelNL zijn nog enkele vervolgstappen noodzakelijk:
• er dient bestuurlijke instemming te zijn van de NZO (en aangesloten zuivelondernemingen),
LTO Nederland, NMV en NAJK;
• ZuivelNL (LTO Nederland, NZO, NMV) moet een aanvraag voor de Algemeen Verbindend Verklaring
indienen;
• de Europese Commissie moet instemmen met het totale maatregelenpakket voor de fosfaatreductie
in 2017 wat moet leiden tot behoud van de derogatie voor 2017 en uitzicht op verlenging van de
derogatie per 2018;
• het Ministerie van Economische Zaken moet de Algemeen Verbindend Verklaring afgeven na een
toets door Europese Commissie.
JohnDeere6serie
@WRV70 Er staat dat het misschien en op zn vroegst 1 maart 2017 ingaat. Peildatum landbouwtelling cbs is altijd 1 april. Vrolijk kerstfeest alvast!
+1
vaak
@WRV70 Ik mis een belangrijke passage.
Waar staat dat er garantie afgegeven wordt op het verkopen vd fosfaatrechten per 1-1-18. als iemand meedoet met de beëindigingsregeling.
Er wordt ook niks geschreven over de E1200 / koe die de banken garant zouden staan. Er staat wel dat je zelf je bank moet benaderen.
Wiebren
@vaak staat in de wet. Als je op 1 januari 2018 nog een landbouwbedrijf hebt krijg je de rechten. Die kunnen dan in 2018 verkocht worden. RVO publiceert dit bij openbaarmaking stoppersregeling
+1
buorman
@Wiebren Dus ze kunnen stoppen met mk, mogen hun jv houden [maar niet uitbreiden], moeten nog afwachten wat de vergoeding per ingeleverde mk is, moeten zelf met de bank om tafel voor de kredietfaciliteit en moeten per 1/1/18 nog een landbouwbedrijf runnen.
Ik kan het verkeerd zien hoor, maar als je toch al op het punt stond om te stoppen [omdat je om welke reden dan ook geen toekomst ziet voor jezelf of je opvolger in de mv houderij] kun je net zo goed of mss nog wel beter een jaartje doordoen met de huidige melkprijs
Wiebren
@buorman die gegevens komen snel genoeg. Bank heeft al een bedrag in gedachten en afvoerpremie per periode wordt tijdig bekend. Komt nog slachtprijs bij, je kunt wat anders met stal en land. Kun je niet verdienen met melken toch?
+2
buorman
@Wiebren
Wiebren, dat andere met het land word aardig beperkt, en slachtprijs kon in 2018 wel eens beter zijn dan in 2017, en daarbij in 2018 mag je ze evt ook voor het leven verkopen.
Maar goed we zullen het wel zien, maar ik denk dat het niet nog onduidelijker/onaantrekkelijker moet worden omdat hetgeen altijd het beste was dan wel weer eens het beste kon uitpakken nl gewoon doordoen
Wiebren
@buorman wat wordt er anders met land?
buorman
@Wiebren
Wat moet je ermee als je koeien er geen melkgeld van maken Wiebren?
Niet alle grond is mais/akkerbouw geschikt.
Jongvee [101/102] mag je niet meer houden dan je had, en overig graasvee is geen drol aan te verdienen, tenminste niet wat in de buurt komt van mk.
Grasgewas raak je hier aan de straatstenen niet kwijt of je moet er geld bij doen.
En de vraag zal met minder vee nou niet direct groter worden, of je moet als stopper het 'geluk' hebben dat er in 2017 niks wil groeien.
pieta
@buorman Je beredeneert het vanuit je eigen situatie. Veel streken in NL kun je wel wat anders als alleen gras. Dit verklaart trouwens ook wel waarom je extensief bent waarschijnlijk.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Je beredeneert het vanuit je eigen situatie.

Dat doen we (bijna) allemaal 😄. Zelfs in jouw reacties bespeur ik wel wat dingen die erg toegesneden zijn op jouw specifieke bedrijfssituatie.
pieta
@jan is hobbyboer Ach ja, wie niet. Maar de stoppersregeling in twijfel trekken omdat gras geen goed gewas is voor de verkoop vind ik wel wat twijfelachtig. In grote delen van NL kunnen ze vanalles anders telen.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
vind ik wel wat twijfelachtig

Als er geen onzin meer verkocht mag worden op dit prikkebord dan wordt het erg rustig vrees ik. Meeste opmerkingen, ook die van mij, worden door veel andere prikkers als uiterst dubieus beschouwd. Dat is het gevolg van de ongekende verdeeldheid in de sector. Co en Tinus zijn er blij mee. Zelfs een sullig berichtje over Bassie zorgt al voor wat reakties 😄
+1
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Zelfs een sullig berichtje over Bassie zorgt al voor wat reakties

Sterker nog,hele topic is verdwenen 😄 weggecensureerd in NL 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
Sterker nog,hele topic is verdwenen weggecensureerd in NL

Ja ik zag het ook, en daar ben ik eigenlijk wel trots op. Zo'n berichtje over Hans Huijbers en z'n vermeende strapatsen blijft staan, en een bijzonder relevant bericht over onze grote leider Bassie wordt meedogenloos van het prikkebord gehaald. De lange arm van Bassie reikt tot bij Co en Tinus. Ze laten zich wel kennen, onze prikkebord bazen. Ik heb hier al wel ergere dingen verkondigd die wel mochten blijven staan 😄.
zwier
@Wiebren Wanneer worden de eventuele eisen voor de knel gevallen en de mensen die eventueel rechten krijgen uit de pot gevuld door de afroming bekend gemaakt? is hier al overleg over? Zou voor sommige veehouders belangrijk kunnen zijn om te kijken of ze nu stoppen of evt toch gokken dat ze rechten krijgen, want dat blijft het natuurlijk ,en dan toch nog door melken met het oog op extra rechten
+1
Wiebren
@zwier extra rechten krijgen? De knelgevallen krijgen wat ze eerder dan 2 juli hadden als ze aantonen dat er toen een bijzondere situatie was (zoals ziekte boer of vee).
De fosfaatbank heeft pas voor het eerst ruimte in 2019 (na afroming van 10% in 2018). Daaruit krijg je geen rechten maar ontheffingen. Die kun je niet verkopen
J.v.G
@Wiebren kun je vertellen hoe het zit met jongvee ouder dan 2 jaar qua gve?
zwier
@Wiebren Oke snap ik , maar LTO had toen een keer een plaatje waarin 4 punten bij elkaar kwamen, je liet hem laatst ook nog zien op het prikbord , er zou voor deze bedrijven 1 miljoen kilo fosfaat gereserveerd worden. Als ik denk dat ik voor deze rechten in aanmerking kom is dit handig om te weten, garantie krijg ik natuurlijk niet , maar dan kan ik de afweging maken wat te doen. Als ik er dan al gekocht heb? Dat deze rechten niet te verkopen zijn kan ik me helemaal in vinden, en ook als je ze niet gebruikt ze weer terug gaan.
Farmer_
Quote Reactie van @Wiebren:
De fosfaatbank heeft pas voor het eerst ruimte in 2019 (na afroming van 10% in 2018).

Komt er in 2018 nog een korting van 10%?
+4
puntertje
Heel knap, de sector heeft jaren met elkaar gestoeid om maar geen dierrechten te krijgen, en nu komen ze zelf met een 'GVE reductieplan'. Good thinking Watson!
meelezer11
Dus uiteindelijk kan bijna niemand meer boven zijn GVE-referentie zitten op 01-01-2018? Na 40% korting in de 4e periode zal toch bijna niemand er meer boven zitten denk ik
verbi
@meelezer11 Dat is nog maar de vraag als je in 2018 al van plan bent om meer vee gaan te houde en dus rechten aan wilt kopen dan kun je er ook voor kiezen om het verlies te nemen in 2017 geheel of gedeeltelijk. Want als je het perfect uitvoert moet je straks ook weer vee terug kopen en rechten.
+2
melktkoeien
@verbi het is toch bizar dat als je al fosfaatrechten in optie gekocht had , nu eerst deze troep moet doorstaan om vervolgens weer vee aan te moeten kopen
+6
RFCer
@melktkoeien waarom koop je dan ook iets wat er nog niet is.
familie pelle
Is het zo dat als je je gve reductie taakstelling haalt je dan niet gekort wordt op je melkgeld ondanks dat je meer koeien hebt dan 2 juli 2015 - 4%??
demelkboer
Quote Reactie van @familie pelle:
het zo dat als je je gve reductie taakstelling haalt je

Zo lees ik het ook. Als je in het jaar maar naar 2 juli - 4% gaat. Heb je dan wel een half jaar de tijd voor als je meer dan 20% bent gegroeid
dwers
Quote Reactie van @familie pelle:
dat je meer koeien hebt dan 2 juli 2015 - 4%??

Volgens mij wordt alles gekort boven 2-7-2015 -4% of 0% (grondgebonden) en op koeien die je te veel hebt nog een solidariteits heffing
Freriks
@familie pelle ja. insteek is dat Nederland laat zien dat er aantoonbaar minder vee in categorie 100, 101 en 102 is uitgedrukt in GVE
familie pelle
@Freriks
En categorie 120 dan? Als je daar in minderd helpt dat ook? Zijn toch ook gve's?
matt
Quote Reactie van @familie pelle:
Is het zo dat als je je gve reductie taakstelling haalt je dan niet gekort wordt op je melkgeld ondanks dat je meer koeien hebt dan 2 juli 2015 - 4%??

zo lees ik het wel,je betaalt dan nog wel de solidariteitsbijdrage.
+4
dewittemotor
Toch knap dat ze de regeling weer zo moeilijk maken/omschrijven dat je er bijna weer een adviseur voor nodig hebt om het uit te zoeken.
Freriks
@dewittemotor ja, klopt. Komt ook door de enorm grote creativiteit van ons allen om alle ruimte die we ergens menen te zien maximaal in te vullen. en dan moet het juridisch haalbaar zijn, proportioneel en in balans etc. etc. Puur vrijwillig lukt het niet, dus krijg je een regeling die je ondersteunt in het 'vrijwillig' halen van de gewenste doelstellingen.
+3
dewittemotor
Daarbij, als al die figuren aan die vergadertafel nog tien jaar in functie blijven, dan is er van de melkveehouderij in Nederland weinig meer over
2017 is nu al een verloren jaar. Lage nuka en vleesprijzen, evt. missen kwantumtoeslag, lagere uitbetaling betalingsrechten, alle kosten die deze P onzin gekost heeft (en dat is gigantisch) etc., Daar hebben we al vele extra centen melkgeld voor nodig.
In topjaren zouden we moeten sparen voor de daljaren m.b.t. de melkprijs. Dat gaat in 2017 al niet meer lukken. Maar hopen dat 2018 geen nieuw daljaar wordt.
+3
de Tank
@dewittemotor verloren jaar? Dat bepaal je zelf. Ik ga genieten van wat er te genieten valt. De rest probeer ik zo min mogelijk invloed op mij te laten hebben. Sta aan de kant van de oorzaak, verloren jaar, wat een negatieve gedachte.
klant
Huppel
Hoe worden de codes 100, 101 en 102 nu omgerekend tot GVE? Is daar al specifiek iets over bekend? Of neemt men gewoon de norm uit KWIN? dus alle runderen vanaf 12 maand 1 GVE en alles tot 12 maand 0,5 GVE?
+2
meelezer11
@Huppel Het gaat om GVE's gebaseerd op tabel 4 en tabel 6 van de Meststoffenwet.
Bij tabel 6 gaan we uit van een melkproductie van 8.300 kg. Daaraan is een
fosfaatexcretie gekoppeld van 41,3 kg.
Op basis van de gegevens in tabel 4 leidt dat tot een verhouding van:
1 voor melk- en kalfkoeien (categorie 100)
0,23 voor jongvee jonger dan een jaar (categorie 101)
0,53 voor jongvee ouder dan een jaar (categorie 102)
familie pelle
@meelezer11
Waar lees jij dat. En vrouwelijk jongvee van 2 jaar en ouder dan.
familie pelle
@familie pelle
Volgens mijn bronnen is het
Melkkoeien en runderen ouder dan 2 jaar is 1 gve
Tussen 6 maand en twee jaar is 0,6 gve
En jonger dan 6 maand is 0,4 gve
Wiebren
@meelezer11 klopt helemaal
ikleesweliswat
@Wiebren altijd uitgaan van 8300 kg melk of is dit bedrijfsspecifiek?
+1
Wiebren
@ikleesweliswat 1 koe in cat 100 is één gve. De omrekening is gebaseerd op fosfaat maar doet verder niet veel terzake voor de reductie
milka
@Wiebren dus de melkproductie heeft verder geen invloed op de regeling?
Alleen het aantal koeien?
Wiebren
@milka jawel, maar om van 1 naar 0,53 en 0,23 te komen is omgerekend via fosfaat.
Zo valt 2 juli 15 te vergelijken met wat je op 1 okt jl had en dus het verschil. Reduceer je genoeg GVE's dan krijg je niet een korting v 90% op het melkgeld.
Als je korting eraf is mag je met de overgebleven GVE's zoveel melken als je wilt. Het gaat immers om veereductie.
Zit je onder 2 juli -4% en doe je meer GVE's weg dan krijg je een bonus
milka
@Wiebren maar dan zou het in theorie dus kunnen dat je 4% minder koeien hebt, maar door een hogere productie per koe alsnog meer fosfaat produceert.
Wiebren
@milka nee, want er wordt alleen gekeken of je niet teveel GVE's hebt. Hoeveel ze per koe geven maakt voor het fosfaatreductieplan niks uit. Dus de minste koeien eruit om onder de referentie te komen en evenveel of meer melk in de tank gaat in dit geval goed samen
+1
Noorderling
@Wiebren niet bij iedereen is het zo hopeloos gesteld dat er bij minder koeien in de stal de dagproductie stijgt. Het wordt komend jaar met 20procent minder melkgeld de zaak draaiend zien te houden, laat staan het gat van 16 dichten.

In 18 daalt de melkprijs weer en gaan er pas echt koppen rollen. En dat alles om 1jaartje derogatie te redden ten koste van bio en niet derogatie boeren.

Dat dit papieren gedrocht op papier opgelost gaat worden is natuurlijk wel duidelijk. Romijn weet het puntje jongvee alleen te benoemen als ongewenst, dat toont wel aan dat er nog voldoende mogelijk is. Zelfs droge koeien kunnen op een ander brs, ben je kalfjes op papier ook direct kwijt. Val je niet in de reductieregeling maar wel onder vrijstelling 2juli. Probleem opgelost.
Wiebren
@Noorderling dan zit jij -vervelend genoeg- in de categorie die inderdaad de meeste tol betaalt bij meer dan 20% meer koeien als 2 juli '15 (-4%)
Noorderling
@Wiebren alleen koop ik voor vervelend genoeg vrij weinig. P rechten zouden over 2weekjes verhandelbaar worden..

Is er niet iets mogelijk om bijvoorbeeld fosfaatrechten of gve rechten voorwaardelijk over te nemen per 1jan met bijvoorbeeld een heffing van 50%?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Noorderling:
Is er niet iets mogelijk om bijvoorbeeld fosfaatrechten of gve rechten voorwaardelijk over te nemen per 1jan met

Bel de handel maar ,men is er al druk mee
Maar dan punt 2 wat mag zulks kosten vind jij ?
+1
Wilbert
@MTSTAMMINGA het lijkt alsof iedereen fosfaatrechten wil bijkopen. Echter, vraag ik mij af er überhaupt genoeg zijn en voor welke prijs? Ik vrees dat een aantal groeiers niet de financiële mogelijkheid heeft om in 2018 te kunnen kopen, maar daar nu wel vanuit gaan. En nu een hoop lawaai maken dat ze voor 1 jaar terug moeten...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wilbert:
Echter, vraag ik mij af er überhaupt genoeg zijn en voor welke prijs

Er zijn er niet genoeg voor alle koeien die na 2017 nog zijn overgebleven in ieder geval, terwijl daar bovenop velen liefst de generieke korting willen compenseren. De zeer grote hoeveelheid stoppers die boven de markt hangt zal de prijs vast laag houden. Al is het maar uit mededogen.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wilbert:
Echter, vraag ik mij af er überhaupt genoeg zijn en voor welke prijs?

is wel een punt ben ik met je eens
trouwens ken zat groeiers die al hadden gekocht in optie of alwel de financieele mogelijkheid hadden tot aankoop rechten en dus door hadden gekund
wie dan ? ,ja dat had de markt dan bepaald en zo hoort het ook te werken
het frustrerende aan de melkreductie list is dat dit een dictatoriale manier is en er nu door rfc wordt bepaald wie er door mag
vindt dat ze hierbij ver buiten hun boekje gaan

maar ja ,
heren en dames bestuurders rfc, welterusten
slaap maar lekker
in je mooie witte huis
denk maar niet te veel
droom maar van de overwinning en de zege
slaap zacht
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
frustrerende aan de melkreductie list is dat dit een dictoriale manier is en er nu door rfc wordt bepaald wie er door mag

Ik ben blij dat er iemand de ballen heeft om een beslissing te nemen, welke dan ook.

Wanneer jij de dictatoriale rol van RFC had mogen invullen, hoe had de regeling er dan uitgezien, behalve het feit dat elke melkende pluimveehouder vrijgesteld wordt van reductie en nog het recht heeft om 100% te groeien?
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam hoef geen vrijstelling is ook absoluut niet mijn bedoeling om in slachtoffer rol te kruipen
ben me er terdege van bewust dat groei en bedrijfsontwikkelen geld kost en wil daar dan ook absoluut niet over zeuren
maar zou dan in zo n plan toevoegen een mogelijkheid tot verhandelen leverings rechten of zo iets
denk dat je het spelletje dan eerlijker maakt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
zou dan in zo n plan toevoegen een mogelijkheid tot verhandelen leverings rechten of zo iets

Zal best ter sprake zijn geweest. Verhaal is dat in dit plan de ruimte van stoppers niet wordt opgevuld en daardoor kan er voor de middengroep worden volstaan met 4% reductie t.o.v. 2 juli 2015. Zou je handel mogelijk maken, dan wordt deze ruimte wel opgevuld en wordt de generieke korting dus hoger. Dat komt het nu al broze draagvlak zeker niet ten goede.
+1
brabo
Quote Reactie van @Wilbert:
het lijkt alsof iedereen fosfaatrechten wil bijkopen

als we de KLW mogen gaan gebruiken dan ben ik voorlopig niet in de markt. Dan kan ik die 20% die ik nu moet ruimen weer gewoon erbij pakken.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Dus de minste koeien eruit om onder de referentie te komen en evenveel of meer melk in de tank gaat in dit geval goed samen

Voor degenen met de grootste referentiekoorts misschien wel,de rest niet
+3
Fryske Boer
Misschien een domme opmerking, maar naar mijn bescheiden mening ontstaat er nu een situatie waarbij je wordt verplicht, drie weken voor het begin van 2017, melk- en of jongvee te verkopen teneinde een maandelijkse boete te voorkomen. Hoe zit het nu met het eigendomsrecht?

We mochten er tot september vanuit gaan dat er verhandelbare rechten zouden komen, waardoor je nog steeds niets fout deed door bv jongvee aan te houden en op te fokken waarvoor je mogelijk nog wat rechten moest kopen vanaf het jaar 2017..

Nu moet er of jongvee weg, voor een prijs wat nog niet de helft is van de gemaakte kosten, of melkvee waar weinig markt voor is, behalve als je stopper bent. De blijver krijgt te maken met fors lagere vleesprijzen.

Ik kan het niet anders zien dan dat we worden gedwongen om vee versneld af te schrijven en daarmee dus als blijvers verlies moeten nemen wat op geen enkele wijze wordt gecompenseerd.

Kortom, is het eigenlijk wel toegestaan om de sector te dwingen zoveel verlies te nemen. En ja, ik weet ook dat er wel iets moet gebeuren, maar de houdbaarheid hiervan??
+2
milkman2
@Fryske Boer It is ien grutte bende.
overstekend wild
@Fryske Boer derogatie ok, MAAR NIET TEGEN ELKE PRIJS
overstekend wild
@Fryske Boer derogatie ok, MAAR NIET TEGEN ELKE PRIJS
Janst
@meelezer11 En dan wordt altijd uit gegaan van 8300 kg melk?
weurding
Persoonlijk komen wij er heel goed mee weg, nog 8% mogen we meer leveren als dat we qoutum hadden destijds, helaas voor iedereen niet zo dus
dwers
Quote Reactie van @weurding:
, nog 8% mogen we meer leveren als dat we qoutum

Ruim 100% meer dan met melkquotum (wel grondgebonden).
bio boer
@weurding ik 400,000 minder om ik 2 jullie veel mider koeien had dan normaal
Wiebren
@bio boer was er ook een reden dat je er zoveel minder had?
bio boer
@Wiebren wegens een grote renovatie van de stal konden we niet alle koeien houden dus hadden we er 60 minder
Wiebren
@bio boer dan kom je naar alle waarschijnlijkheid in aanmerking voor de knelgevallenregeling. Tenminste ik ga er vanuit dat die 60 koeien minstens 5% fosfaatproductie schelen en dat je bewijs hebt dat voor de renovatie de dieren weg moesten ?
bio boer
@Wiebren ja i&r verleden vergunningen foto's aanbestedingen
bio boer
@Wiebren ik zie ook geen knelgevallen regeling ik wou het toch proberen 2014 175 melk koeie 02-07-2015 104 melk koeien 01-10-2016 167 melk koeien
+1
Wiebren
@bio boer tegelijk 😄 kijk even hierboven. Met voldoende bewijs maak je volgens mij grote kans
+1
de hoef
Quote Reactie van @Wiebren:
Met voldoende bewijs maak je volgens mij grote kans

is toch ook gewoon een ondernemers keus geweest
Wiebren
@de hoef buitengewone omstandigheden mits aantoonbaar hebben een andere status
de hoef
@Wiebren mooi verhaal ja heb hier in 14 en 15 ook minder gemolken omdat de lease te duur was
Wiebren
@de hoef dat is dan weer wel een ondernemerskeuze.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Wiebren:
at is dan weer wel een ondernemerskeuze.

en nu ga ik vertellen dat ik de schuur wilde bouwen maar twee jaar op vergunning moest wachten
en daarom geremd heb [tis maar net hoe je het uit wil leggen
vind het trouwens een prima regeling
Wiebren
@de hoef je kunt proberen RVO ervan te overtuigen maar je weet zelf de uitslag wel denk ik. Het verschil met knelgevallen is dat die situatie op zichzelf al buitengewoon is.
de hoef
@Wiebren ander voorbeeld [ook bij ons]heb al 10 jaar mijn jongvee uitbesteed ,beste man is in 2015 gaan melken nu is beste man knelgeval en ik mag mijn jongvee nergens stallen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
heb hier in 14 en 15 ook minder gemolken omdat de lease te duur was

Hier hetzelfde, heb in 14 en 15 minder gemolken, omdat de verlease zo duur was.
+1
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Tsja, dan maakt het woordje ver een groot verschil Jack.
Maar valt onder ondernemerskeuze toch? 😃
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
valt onder ondernemerskeuze toch?

Ja hoor, geen moppers.
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ja hoor, geen moppers.

ben blij jack da ik nu nie alleen een pruts knelgeval ben
bio boer
@de hoef ja maar was het te voor spellen dat die datum gebruikt zou worden ander kun je nooit wat uit vinden had hem eerder in het verleden verwacht ze waren in 2014 al begonnen en het was klaar op 07-07-15
de hoef
@bio boer dacht zelf dat het 2013 zou zijn
buorman
@de hoef
's avonds in bed kruipen en ogen sluiten is ook een keus, dus dan niet miepen als ze bij je inbreken en bv je trekker stelen?
+3
de hoef
Quote Reactie van @buorman:
e trekker stelen?

nh willen ze niet
buorman
@de hoef
Is ook ondernemerskeuze, maar je mag hem wel opsturen [met een strikje of ingepakt] dan zet ik er zelf wel een kerstboom bij 😃
de hoef
Quote Reactie van @buorman:
opsturen

waar moet ie heen
buorman
@de hoef
Zet hem maar bij de fonejachtbrêge in het kerstboomveld, kan ik er gelijk een passend exemplaar bij zoeken.
Zal wel een blauwspar worden
+1
de hoef
Quote Reactie van @buorman:
zoeken.Zal wel een blauwspar worden

zal er gelijk een bierje bij zetten
zwier
@Wiebren Wanneer wordt de knelgevallen regeling bekend dan?, staat lto nog steeds voor die 1 miljoen kg fosfaat voor de knelgevallen?, hoe en wanneer kun je die aanvragen?
Wiebren
@zwier de knelgevallenregeling staat al in de wet.
Het aangenomen amendement Geurts zorgt dat er een commissie komt die andere gevallen (die dus nu geen knelgeval zijn voor de wet) beoordeelt. Dat past bij onze eerdere inzet als LTO waar jij op doelt. Tekst staat hier: tweedekamer.nl/downloads/document/…

Wanneer dit precies rond is valt nu nog niet te zeggen. Hopelijk voor maart
zwier
@Wiebren Oke bedankt, hopelijk voor maart duidelijkheid, want dan gaat het fosfaat reductie plan ook pas in toch?
Wiebren
@zwier uiterlijk maar wij mikken op eerder
dwers
Quote Reactie van @Wiebren:
die dus nu geen knelgeval zijn voor de wet

Bijv. die voor 2-7-2015 onomkeerbare financieringen zijn aangegaan, dat zijn we bijna allemaal, het is maar net hoe ruim die periode voor 2 juli 2015 is.
Wiebren
@dwers dat stuk is op 3 maart geschrapt
+1
matt
Zo als ik er naar kijk,zitten we met dit plan eind 2017 op het nivo van het fosfaatplafond.en gem erboven.
dit moet dus voldoende zijn voor brussel,om de derogatie te verlenen?
+1
jan is hobbyboer
Meestal is de lengte van een plan omgekeerd evenredig met de kwaliteit ervan. Dat geeft te denken als je een mail van 7 kantjes krijgt. Maar ja, een soap is geen goede soap als een normaal mens het allemaal nog kan volgen. De Fosfaatsoap is een heeeeele goede soap. Behalve Wieberen snapt niemand er nog iets van (Kees doet alleen maar of ie het begrijpt).
+5
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Als jij het niet snapt ,hoe snap jij dan dat een andere het niet snapt ,daar snap ik nou niets van 😃
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Als jij het niet snapt ,hoe snap jij dan dat een andere het niet snapt ,daar snap ik nou niet van

Volgens mij wil een normaal mens dit helemaal niet snappen. Beetje shit van een ander oplossen, daar ga je toch geen energie insteken. Wat een kolder, laten de intensieven hun eigen shit opruimen. Grote lijn van mijn plan kon op 1 regel: 15.000 liter per ha. Punt 😄
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wat een kolder, laten de intensieven hun eigen shit opruimen.

Nou dat doen we ook ,geen derogatie allemaal intensief 😀
Bij derogatie wordt de ot en sien boer @jan is hobbyboer op het prikkebord het meeste bevoordeelt 😃
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Bij derogatie wordt de ot en sien boer @jan is hobbyboer op het prikkebord het meeste bevoordeelt

Valt wel mee hoor, moet alleen paardemest afvoeren als derogatie eraf gaat, koeienmest kan ik nog wel plaatsen. Ik denk dat er wel boeren meer last van verlies van derogatie gaan krijgen.
+2
buorman
@jan is hobbyboer
Die paardenmest kan wel bij de intensieven in de boxen
Freriks
@jan is hobbyboer nou, dat komt dan goed uit toch? Jij snapte de laatste paar jaar toch al niks van melkveehouders. Die waren en zijn in jouw ogen niet normaal. Dus kunnen we spreken van een bestendige gedragslijn 😁
+1
Wiebren
@jan is hobbyboer dat is geen plan maar een oneliner
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
Dat is geen plan maar een oneliner

Dat is verworden tot een one-liner omdat inmiddels de tijd er niet meer naar is om het nog op een normale manier door te voeren. Die club van jouw heeft echte grondgebondenheid nooit omarmt en inmiddels zijn veel bedrijven, vooral veel leden van jullie club, zover van dit idee afgedwaald dat het een onmogelijkheid is geworden, ondanks de verwoede pogingen van JanCees en z'n milieu vriendjes. Dat wordt een keiharde sanering, en dat past niet zo bij pappen en nathouden politikers.
+1
JanCees
@Wiebren niet al te overmoedig worden kan allemaal nog anders lopen als je nu denkt juridisch zijn er nog paar nootjes te kraken en Brussel is wellicht nog niet zo heel erg overtuigd maar ik kan het ook natuurlijk verkeerd beoordelen zo vanaf de zijlijn
+3
Wiebren
@JanCees dat je dat tot de laatste dag blijft zeggen snap ik. Ik ga die discussie hier niet meer met je voeren
+1
JanCees
@Wiebren lijkt op wartaal laat ik het daar maar bij houden
+2
janv
Quote Reactie van @JanCees:
lijkt op wartaal laat ik het daar maar bij houden

@Wiebren

Beetje dimmen JanCees:😀
Vandaag een vergadering gehad in de meern van vreugdenhil,boeren snappen het donders goed dat er wat gebeuren moet om derogatie te redden.!,Goede uitleg van Henry Voogd,boeren kunnen dadelijk met reken tool aan de gang om gve verminderings plan op hun bedrijf toe te passen.
Zijn best nog wat hobbels te nemen,maar mijn indruk is dat er byzonder hard aan getrokken wordt door melkverwerkers( eigen belang!)nzo lto nmv banken.
JanCees
@janv de tijd zal het leren
janv
Quote Reactie van @JanCees:
de tijd zal het leren

Klopt ,maar mijn ervaring is wel wat in gang gezet wordt door zoveel partijen tegelijk met zulke grote (lands)belangen altijd moet slagen.
m uut m
@janv
Waarom zo hard trekken aan iets en niet weten wat de beloning wordt.
jan 1
@m uut m Als je nix doet dan weet je zeker dat je geen derogatie heb.
+1
m uut m
@jan 1
En ook zeker dat je geen fosfaatrechten krijgt
janv
Quote Reactie van @m uut m:
En ook zeker dat je geen fosfaatrechten krijgt

Zonder derogatie komen ze ook.
+1
m uut m
@janv
Geen derogatie, geen fosfaatrechten en geen fosfaat plafond.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Geen derogatie, geen fosfaatrechten en geen fosfaat plafond

Dat geloof je echt, hè?
m uut m
+1
Wiebren
@m uut m ik niet. Je hoopt het en hebt het blijkbaar nodig om dat te blijven zeggen
m uut m
@Wiebren
Ik ben realistisch
Wiebren
@m uut m Of vind je misschien dat er te weinig naar je geluister wordt? Je komt namelijk steeds met radicalere uitspraken
m uut m
@Wiebren
Ik vind dat jullie met oogkleppen op door denderen.
Dirk zei in Zwolle in 2015 dat we over onze eigen schaduw heen moesten stappen.
Ik kan niet begrijpen dat jullie zo kort zichtig acteren.
Een totaal gebrek aan visie en gevoel voor de maatschappij.
Wiebren
@m uut m Jij begrijpt het prima. Met het laken naar je toetrekken wetende dat de andere helft koud ligt kom je er ook niet.
"Wat de maatschappij wil" is niet het argument om collega's die niks onwettigs deden met een paar pennestreken af te serveren.
Zoiets kan alleen via de geleidelijke weg én met economisch perspectief of tijd om af te bouwen.
m uut m
@Wiebren
Toon eens lef en visie.
Jullie vertellen het ene en doen het andere.
overstekend wild
@Wiebren "de maatschappij" Een groepje vegetarische schreeuwers die elkaar wijs gemaakt hebben dat ze sowieso tegen elke vorm van veehouderij moeten zijn... Heb meer het idee dat de overgrote meerderheid het wel best vind, als ze af en toe een koe buiten zien lopen en een betaalbaar kwaliteitsproduct met een goed verhaal kunnen krijgen. Maar die mensen hoor je niet !!
+2
Johan1
@overstekend wild

de defenitie van "maatschappelijk draagvlak" in 2016:

Een groep "schreeuwers" weet er in te slagen om de impressie te wekken dat iedere nederlander de huidige vorm van vee houden afschuwelijk vind.
De "schreeuwers" brengen deze boodschap via de gewillige media waardoor zwaarder aan de boodschap gewogen wordt.
De media is er immers ook in geslaagd om op dezelfde manier de impressie te wekken dat nederland voor het oekraine referendum zou stemmen, verenigd koninkrijk in de EU zou blijven, hillary zeker president zou worden en dat zwarte piet geen kadootjes meer mocht komen brengen.

Als de sector nu eens een landelijk anoniem onderzoek houdt onder minsten 50.000 burgers dan zouden de resultaten hiervan uistluitsel kunnen geven in wat nu daadwerkelijk het maatschapelijk draagvlak is in voor het houden van vee en de wijze waarop dit gebeurd in NL.

Het woord "maatschappelijk draagvlak" word in deze hele fosfaat discussie hevig aangehaald terwijl er simpelweg te weinig data beschikbaar is om aan te tonen dat wat nu bekend is als "maatschappelijk draagvalk" daadwerkeljk de publieke opinie vertegenwoordigd.
overstekend wild
@Johan1 Eens! Het lijkt me iig niet dat het onnodig slachten van 160000 (of meer) koeien een positief effect heeft op het maatschappijk draagvlak. Wat ik verder totaal niet begrijp is mbt de KRW waarom het voor het grondwater geen probleem zou zijn als we 170 kg N uit rdm en 175 uit kunstmest aanwenden. Terwijl als we 250 kg N uit Rdm (van eigen vee) en 95 kg N uit milieu vervuilde kunstmest toepassen dat daar het water van vervuild zou raken. Bovendien wie zegt dat die normen kloppen en wat is nou werkelijk het probleem als ze niet gehaald worden?
Johan1
@overstekend wild

Normen bedacht door de EU met een fictief plafond waar we momenteel een miljarden industrie in NL voor willen laten bloeden.

Van dam moet zijn kans grijpen en de door u gestelde vragen in brussel voor leggen.
Van dam moet daarbij uitleggen dat een hoog productief land als NL op het moment nu eenmaal niet aan de stengste eisen kan voldoen maar dit wel voornemens is in de toekomst, Hiervoor in ruil krijgt de EU vele antibiotica vrije voedingsproducten en een flinke financiele bijdragen terug.

Uiteindelijk is het niet meer dan logisch vanuit ondernemers perspectief dat men zoveel mogelijk opbrengst van zijn duurbetaalde land wil generen, en zoveel mogelijk eigen mest op zijn duurbetaalde land wil plaatsen.

In de toekomst is het onvermijdelijk dat met melk hetzelfde gaat gebeuren als met kip, door de strenge voorwaarden aan het produceren in NL en de bijkomende kosten zal het mogelijk worden voor oost-europese concurentie om in grote volume melk te importeren en dat in een NL fabriek te verwerken waardoor het volgens de europese wetgeving een NL "kwaliteitsproduct" kenmerk mag dragen.
De enige manier om hiertegen te kunnen concureren voor een behoorlijk aantal "gedwongen" intensieve bedrijven is door de grenzen van de productie op te zoeken met alle aanwezige "vakmanschap".
Als we de productie in NL nu met terugwerkende kracht aan grenzen gaan leggen verliezen we de opgebouwde voorssprong en zal het gat snel gedicht worden door andere bedrijven in de EU.
De enorme prijsschomelingen van melk leveren op een vrije markt horen er nu eenmaal bij en het is dan wel voornaam dat bedrijven de optie hebben om zich hier naar eigen inzien op voor te bereiden.
De biologische melk en de weidemelk is een mooie niche markt maar geeft geen garantie voor de toekomst en maakt zijn eigen daardoor helemaal afhankelijk van de grillen van de kritische consument.

Daarlangs moet NL inzetten op het ontwikkelen van regionale mestverwerk instalaties zodat dit goedkoop kan omdat mest in de toekomst onvermijdelijk een wereldwijd probleem gaat worden, we kunnen hierin een enorme kennis voorsprong opbouwen.
Daar kan al het mest overschot verwerk worden tegen aannemelijk tarief, dit zal echter wel nog wat ontwikkelingstijd kosten.

Als de overheid groei aan grenzen wil leggen zal zei dat bij wet moeten doen voor toekomstige groei en niet bepaalde mensen uit de sector zelf het voortouw in handen geven met de opdracht te gaan beperken in al gerealiseerde groei.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Johan1:
Als de overheid groei aan grenzen wil leggen zal zei dat bij wet moeten doen voor toekomstige groei en niet bepaalde mensen uit de sector zelf het voortouw in handen geven met de opdracht te gaan beperken in al gerealiseerde groei.

Heel verhaal. Goede slotconclusie. Het is aan de overheid te reguleren, deze zal dus ook de kaders moeten stellen. Maak je geen illusies, dan gaat het een andere richting op, als dat jij schetst in je verhaal.
+1
Johan1
@Jack Rijlaarsdam

Ik ben ook niet onder de valse indruk dat de politiek het de ondernemers makkelijk gaat maken, het verleden heeft dat immers al uitgewezen.
Zij moeten voor nu wel gewoon hun verantwoordelijkheid nemen en derogatie af dwingen in brussel.
Het bovenstaande is mijn visie over het verloop van vrije markt zolang we in de EU blijven of zolang de EU blijft bestaan, ik verwacht niet dat de oplossingen die ik geef voor de problemen die gepaard gaan met mijn visie gedeeld worden door de beleidsbepalers uit den haag.
Welk beleid er ook bepaald zal worden om toekomstige groei aan banden te leggen maakt linksom of rechtsom ook niet zo veel uit want het is dan weer aan de ondernemers om er een mouw aan te passen in plaats van die pas aangepaste mouw tegen alle financiele risico's weer af te moeten laten knippen door "collega's" zoals nu gebeurd.
Het is vrij duidelijk dat hierdoor op het moment meer onrust in de sector onderling is tussen intensief en extensief dan ooit tevoren.
+2
Bioepz
@Johan1 Toch prachtig dat er Johan-boeren zijn.Geeft hen die iets bijzonders produceren de kans om zich te profileren.Ga zo door! Ik wens je veel succes op de bulk markt.
Johan1
@Bioepz

Met alle respect, uw melk is niets meer bijzonder als melk van andere melkveehouders.
Met een biologisch bedrijf probeert u meerwaarde te creeren voor hetzelfde product.
Het principe van een biologisch bedrijf is mooi voor de boer, de koe en de burger.
Als de grond in brabant niet tegen de €80.000,- voor een bunder zat zou me dat biologisch ook wel aanstaan.
m uut m
@Johan1
Daar vergis jij je in.
Johan1
@m uut m

waar vergis ik me in?
graag even uitleg want ik ben me er van bewust dat ik me ook ooit kan vergissen
m uut m
@Johan1
Melk van biologische koeien of melk/melkproducten van stalmelk zeker als die geproduceerd met veel mais zit ontzettend veel verschil.
christo
@m uut m Tis wit en nat toch?
christo
@christo En voedzaam.
m uut m
@christo
Soja melk ook.
Johan1
@m uut m

Dat je het proeft is zeker waar, daar ben ik het ook mee eens.

Het blijft wel melk, het is het vergelijkbaar met het verschil tussen john deere en new holland.
Frans1
Quote Reactie van @Johan1:
het is het vergelijkbaar met het verschil tussen john deere

Ik heb een niet-biologische deere,en die is zeker net zo goed als een biologische 😄
+2
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Melk van biologische koeien of melk/melkproducten van stalmelk zeker als die geproduceerd met veel mais zit ontzettend veel verschil.

En van biologische weidekoeien en niet biologische weidekoeien? Want je vergelijkt nu appels met peren,maar dat weet je zelf ook wel he
+1
Bioepz
@Johan1 Onze melk is wel degelijk anders.Wij hebben bijna alleen maar beheersland en zodoende meer dan honderd kruiden en grassen.Daarnaast voeren we alleen maar brok.Geen mais of andere bijproducten.Van mais is bekend dat het harder vet geeft.Maar het blijft allemaal natuurlijk een kwestie van smaak.Maar omdat de doorsnee boer heel anders voert kunnen bedrijven als wij,met een eigen productie lijn,zich steeds eenvoudiger onderschijden in de markt.Los daarvan ben ik van mening dat de gangbare melkveehouderij in Nederland de nederlandse varkenshouderij achterna gaat vwb rentabiliteit op lange termijn.
+1
Johan1
@Bioepz

Het is zeker ook een mooi product om te verkopen.
Als je het kunt vertellen zoals je het hier kunt schrijven zullen er ook zeker zat geintreseerden zijn.

Wat betreft de rentabiliteit op lange termijn heb je mischien wel gelijk.
Zonder quotum in de EU, ikzelf kijk naar de USA markt als vergelijking.
prijsschommelingen tussen de 25 en 40 cent.
Het is aan de ondernemer om daar naar eigen inzien op in te spelen lijkt me.
Als ik naar de varkensboeren kijk zitten de grote er hier nog en de voormalige kleine mogen op hun bedrijf als loonslaaf komen werken.
Bioepz
@Johan1 Kwestie van kostprijs.Maar wie de handschoen wil oppakken,van harte.
George
Quote Reactie van @Johan1:
Als ik naar de varkensboeren kijk zitten de grote er hier nog en de voormalige kleine mogen op hun bedrijf als loonslaaf komen werken.

Jij ziet toch weer andere dingen dan ik. Maar wat is een loonslaaf? Ik zie niet veel mensen die voorheen varkensboer waren nu bij een grote varkensboer in dienst. En ach die hele grote is weer vaak slaaf van de bank. Je kunt maar ergens slaaf van zijn.
Frans1
Quote Reactie van @George:
Je kunt maar ergens slaaf van zijn.

Dan maar beter van de vrouw he 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
Dan maar beter van de vrouw he

Als ik hier een positief duimpje op geef dan krijg ik geen koffie meer als ik een keertje richting Cranendonk afreis 😄
George
@jan is hobbyboer
Jawel je bent welkom hoor.
Johan1
@George

ik bedoelde inderdaad de van astens en van gennips enz.
het overgrote gedeelte van de stoppende varkenshouders de laatste 20 jaar heeft indrdaad wel weer een baantje buiten de varkens sector opgepikt.
De moraal van het verhaal was dat het als bedrijf makkelijker is mee voorop te lopen in plaats van er achter aan te hollen als je melk in de EU zonder melkqutom wilt leveren.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Bioepz:
@Johan1 Onze melk is wel degelijk anders.Wij hebben bijna alleen maar beheersland en zodoende meer dan honderd kruiden en grassen.Daarnaast voeren we alleen maar brok.Geen mais of andere bijproducten.Van mais is bekend dat het harder vet geeft.Maar het blijft allemaal natuurlijk een kwestie van smaak.Maar omdat de doorsnee boer heel anders voert kunnen bedrijven als wij,met een eigen productie lijn,zich steeds eenvoudiger onderschijden in de markt.Los daarvan ben ik van mening dat de gangbare melkveehouderij in Nederland de nederlandse varkenshouderij achterna gaat vwb rentabiliteit op lange termijn.

Sorry, maar er zijn hier in het westen van het land in de veengebieden tal van bedrijven die zonder of vrijwel zonder mais doen, zo bijzonder is dat niet
En dat beheersland andere melk en zelfs betere melk geeft is een idee, meer niet
overstekend wild
@Bioepz en waar word brok van gemaakt? Maismeel miss? Maar er zal een bescheiden groep consumenten bereid zijn meer te betalen voor bio, maar je zult wel echt je best moeten doen onderscheidend te zijn en er veel energie in moeten stoppen om consumenten dat te vertellen.
Bioepz
@overstekend wild Je hebt gelijk.En dat is maar goed ook ,anders begint iedereen er aan.
Frans1
Quote Reactie van @Bioepz:
Los daarvan ben ik van mening dat de gangbare melkveehouderij in Nederland

Tjonge jonge,wat weer een hokjesdenkerij. Wij zijn niet biologisch,maar ook hier kruidenrijk grasland en weiden,maar ook derogatie,wat brok en 's winters mais er bij,verder geen bijproducten
Bioepz
@Frans1 Dat klinkt heel duurzaam.Jammer dat je niet biologisch werkt.Had je een hoop melkgeld gescheeld .
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
er bij,verder geen bijproducten

Jonge jonge, wat een hokjesdenkerij. Of je nou perspulp voert of gedroogde pulp in je brokken hebt zitten. Dat maakt het verschil. Er is wel verschil in bijproducten trouwens. Weer hokjesdenken.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Er is wel verschil in bijproducten trouwens. Weer hokjesdenken

Ging er mij om dat er hoofdzakelijk ruwvoer door de koeien gaat,(daarom stipte ik dat aan)voor de melkproductie Piet
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Jonge jonge, wat een hokjesdenkerij.

Daar houden we de discussies levendig mee hier op het prikkebord. Open geesten schiet niet op bij loopgravendiscussies. Gewoon allemaal lekker herhalen van stellingen en vooral geen millimeter opschuiven. We kunnen nog jaren vooruit 😄.

Het feest voor de intensieven begint natuurlijk pas echt als men erachter komt dat met de KLW de zaak ook maar bedonderd wordt door niet de werkelijke verliezen te nemen maar alleen verliezen van eigen geproduceerd voer. Als ze gaan rekenen met de werkelijke footprint van de intensieve melkveehouderij konden die het nog wel eens veel lastiger krijgen
+1
m uut m
@jan is hobbyboer
Met de voer-mest contracten blijf je super efficiënt de verliezen blijven bij de teler.
Het is dan ook mooi uitgespeeld van lto : grondgebonden wordt niet gekort maar dan moet de klw en de voer-mest contracten er ook in.
Hier is grondgebonden gewoon bij de bok gedaan. De latente ruimte van grondgebonden wordt straks via een voer-mest contractje gebruikt door intensief en de verliezen blijven bij de grondgebonden boeren.
Dus grondgebonden in eerste instantie geen korting. Intensief een korting van 8% maar met de klw voordeel van 25% gaat die er het hardst mee vooruit.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Met de voer-mest contracten blijf je super efficiënt de verliezen blijven bij de teler.

Waanzinnig idee, maar mensen in een pak kunnen met een strak gezicht zeggen dat dit hetzelfde is als grondgebonden en efficiënt. Lees Kafka maar eens met kerst, niet zo'n vrolijke kost, maar tegen systemen valt het moeilijk opboksen, hoe idioot de ideeën ook zijn. KLW kan prima in het rijtje. Het is echt te gek voor woorden hoe een meerderheid die de weg kwijt is dit opdringt aan een minderheid. Gewoon doorduwen. Daarom mogen Hans, Toon en Kees voorlopig ook nog niet op dieet.
christo
@m uut m Jij ziet het verkeerd. Met de huidige bemesting heb je negatieve verliezen. Groot voordeel voor de extensieven die hun land ten gelde maken door ruwvoerteelt voor derden.
m uut m
@christo
Zo lust ik er nog wel een paar.
de hoef
@Bioepz da noemen ze hier onkruid en dat krijgen ze hier dan weer niet
en die 100 lijkt me er overdreven [bloemrijk grasland zijn er maar 30
+2
Bioepz
@de hoef Dat is denk ik een voorwaarde voor een biologische boer;onkruid als kruiden beschouwen.Scheelt ook een hoop ergernis.
m uut m
@Bioepz
Daar zijn snel te veel van.
Bioepz
@m uut m Van biologische boeren?
m uut m
@Bioepz
Johan's
m uut m
adriaan33
@Johan1 Is maatschappelijk draagvlak niet hetzelfde als maatschappelijk maaiveld, alles en iedereen die erboven komt door publiciteit word neergesabeld.
+2
m uut m
@Wiebren
Vanmorgen met Elbert Dijkgraaf gesproken en die was hier ook heel duidelijk in.
Geen derogatie dan ook geen fosfaatrechten!
+1
Wiebren
@m uut m dus? Zijn amendement daarover is verworpen
m uut m
@Wiebren
Jij lult ook tegen beter weten in.
Amendement was van Lodders
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
tegen beter weten in.Amendement was van Lodders

Dijkgraafs amendement (nr 57) om invoering fosfaatrechten direct te koppelen aan verkrijgen van derogatie: tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/… => verworpen...

Amendement van Lodders (nr 50) is veel lichter van kaliber, voorhangprocedure van twee weken (bedenktijd) en nieuwe derogatie dient aannemelijk te zijn, niet definitief. Verder geen ruimte om de rechten met terugwerkende kracht te schrappen: tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/… => inderdaad aangenomen.

Voor het overzicht, interessant amendement van Dijkgraaf (nr 91), einddatum fosfaatrechten 2023, maar besluit tot eventueel afschaffen volgens lichte voorhangprocedure, zoals ook bij varkens- en pluimveerechten. Hoe dat op 1 januari 2015 (was als einddatum opgenomen) is verlopen zegt genoeg: tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/… => wel aangenomen, van weinig waarde.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam zo is het Jack. Jij kunt het ook gewoon opzoeken @m_uut_m in plaats van je frustraties op mij te botvieren
+1
MTSTAMMINGA
@Wiebren

We hebben het voortan over de kerstpuzzel van 2017 of niet @Jack Rijlaarsdam
+2
buorman
@MTSTAMMINGA
Dat voorspelt weinig goeds voor de kerstgedachte
MTSTAMMINGA
@buorman

Waarom zo negatief over die column ?
Waarom niet we gaan het doen met zijn allen !
Met de kerstgedachte er bij ,om ook de hardheidgevallen er door trekken al hoe zeer het ook doet !!
buorman
@MTSTAMMINGA
Ik heb het niet over een column Karst, maar over de saamhorigheid.
Oftewel; ik volg je even niet.
MTSTAMMINGA
@buorman
Ik heb het over @Jack Rijlaarsdam zijn column van vandaag
buorman
@MTSTAMMINGA
Nieuwe oogst?
Wel uit plastic, maar nog niet ingezien.
Maar je maakt me nieuwsgierig, ga het gelijk bekijken
+2
buorman
@buorman
gevonden 😃
Carola
@buorman zo worden we wel nieuwsgierig
+1
m uut m
@MTSTAMMINGA
Kan er niet veel kerstgedachte uit halen.
Vind het eerder egocentrisch van Jack en kortzichtig.
Jack wil veel te graag fosfaatrechten en geilt nu al op de waarde die ze gaan krijgen.
Hij gaat hier volkomen voorbij het feit dat de fosfaatrechten de sector straks meer kost dan dat een eventuele derogatie ons ooit kan opbrengen.
Maar dat wil lto niet horen.
Volgens Wiebren en Jack worden we straks volop genaaid door de lto.
Wel fosfaatrechten en geen derogatie.
Ze worden hartelijk bedankt.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
worden hartelijk bedankt

Niets te danken. Vond het zelf overigens een vrij vlakke column. Mooi dat er nog iemand is die zich er aan heeft geërgerd. Ik had weinig zin het reductieplan de grond in te trappen, omdat we blij mogen zijn dat er mensen aan het minst slechte alternatief hebben getrokken.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Fijn voor je dat jij dit het minst slechte alternatief vind.
Soms is niets doen beter en ik denk dat dat hier ook het geval is.
+1
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Op 2 juli 2015 hadden we alletwee minder koeien dan plaatsingsruimte.
Ik heb toen de keus gemaakt om bio te worden ipv doorgroeien en straks fosfaatrechten te moeten kopen.
Met deze keuze ga ik ook ruimte maken in het fosfaat productie ruimte van Nederland.
Jij hebt de keuze gemaakt om door te groeien en produceert meer fosfaat.
Voor jou is het belangrijk dat de fosfaat rechten gaan komen want je hebt al opties op rechten.
Dat door de invoering van fosfaatrechten de hele sector straks een kostprijs verhoging van 1 miljard krijgt interesseerd jou niet.
Bij de biologische boeren komt straks ook een kostprijs verhoging van 7 cent voor iets waar ze totaal geen belang bij hebben.
En dan vind je het leuk dat ik mij erger om een column van jou.
Probeer ook eens over je eigen schaduw te stappen. Het kan verlichtend werken.
+1
pieta
@m uut m Probeer je dat zelf ook ooit. De discussie is lastig en uitrekenen kun je het niet omdat je de variabelen niet weet. Wat ik wel denk te weten is dat er in NL weinig draagvlak is om meer vee te gaan houden. Daarvoor hebben ze graag een begrenzing. En wat de fosfaatrechten gaan kosten gaat deels ten laste van andere kostenstijgingen verwacht ik. En ik zie bij mezelf zomaar geen 7 cent fosfaatrecht kosten ontstaan. Dan moeten ze wel heel erg duur worden en de bedrijven heel hard blijven groeien. Daarvoor ben ik dan ook voorstander om ze redelijk strak aan grond te koppelen.
+1
brabo
Quote Reactie van @pieta:
En ik zie bij mezelf zomaar geen 7 cent fosfaatrecht kosten ontstaan. Dan moeten ze wel heel erg duur worden

Pieta bij m uut m geven de koeien maar de helft dus per liter zou dan 7 cent misschien toch wel kunnen 😄
Coen
@brabo , zijn melkprijs is misschien wel 20 cent hoger dan onze gangbare melkprijs, dus apen met peren vergelijking
+3
vofjagtenberg
Quote:
apen met peren
Die lijken echt niet op elkaar nee. 😂

@Coen
+1
brabo
@Coen valt me een beetje tegen van je Coen, je wilt hier toch altijd laten blijken dat je veel verstand van boekhouden hebt.
We hebben het toch alleen over de kosten kant en niet over de opbrengsten 😄
En volgens mij zit m uut m nog steeds in de omschakeling dus beurt nog gewoon de gangbare prijs
Coen
@brabo , het gaat bij ons altijd primair om het inkomen cq de marge 😄

met zijn dikke melk heeft hij een andere melkprijs maar ook een andere kostprijs, dus alleen de opbrengstprijs en de kostprijs vergelijken is onjuist.
de samenhang tussen de kostprijs en de opbrengstprijs moet altijd samen worden bezien 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Probeer ook eens over je eigen schaduw te stappen.

Spijker deze uitspraak maar eens boven je bed, past beter bij jou dan bij mij.

Ik zit er heel anders in dan jij voorstelt. Inderdaad opties op fosfaatrechten gekocht, geld komt gewoon terug wanneer de rechten er niet komen. Een referentie van zo'n 4.000 kg fosfaat en alle vergunningen rond om een kleine 10.000 kg fosfaat te gaan produceren. Vertel mij nu maar of ik persoonlijk belang heb bij invoering van fosfaatrechten.

Het gaat mij puur om sectorbelang. Zonder beperkende fosfaatrechten gaat de melkveestapel nog flink groeien, dat heeft de afgelopen periode wel aangetoond. Meer vee zorgt voor meer mest waar geen plaatsingsruimte voor is en overschrijding van afgesproken milieudoelen. Met als gevolg kosten voor mestverwerking, emissiebeperking, luchtwassen en andere toekomstig verplichte milieutechniek. Jij schermt met kosten voor fosfaatrechten, maar deze zijn alleen voor extra te produceren kilogrammen, kosten voor milieuterreur gaan gelden voor alle te produceren kilogrammen, ook de huidige. Juist met fosfaatrechten zal de structuurontwikkeling van de sector meer in lijn liggen met jouw gedachtegoed, gedoseerd, aan elke kilogram groei hangt immers hetzelfde prijskaartje. Zonder rechten zullen de beschikbare financiële middelen ingezet worden voor mestverwerking en milieu, hierdoor zal schaalvergroting enorm aangewakkerd worden. De vaste kosten van deze investeringen zullen over zoveel mogelijk kilogrammen uitgesmeerd gaan worden.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Jij blijft hangen in meer productie zonder plaatsingsruimte. De fosfaatrechten passen hier perfect in.
Je ziet wat de maatschappij met intensief doet. In plaats van domweg meer van het zelfde kun je ook het credo aanhangen niet meer maar beter.
Waarom niet nu lef en visie tonen en daadwerkelijk doen wat je zegt (lto) was niet de visie maximaal 100 kg fosfaat per ha.
Als je nu de derogatie laat lopen en probeer het opnieuw met een een goed onderbouwd plan voor een derogatie op bedrijfsniveau dan laat je zien dat we het kunnen.
Wat er nu gebeurt slaat nergens op ook jouw argumenten niet het enige wat er gebeurt is dat we dieper in onze eigen stront wegzakken.
Laat dit het keerpunt zijn spring over je eigen schaduw.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Waarom niet nu lef en visie tonen en daadwerkelijk doen wat je zegt (lto) was niet de visie maximaal 100 kg fosfaat per ha.

Volgens mij 100 kg fosfaatoverschot per hectare. Dat is toch even wat anders.
m uut m
@pieta
Grapjas
pieta
@m uut m Is geen grap.
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het gaat mij puur om sectorbelang

Nee Jack, het is bij jou net als bij iedereen, jij wilt een sectorplan waarbij je jouw plannen uit kunt voeren. Nou niet doen alsof jij wel boven de partijen staat.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Nou niet doen alsof jij wel boven de partijen staat.

Ik sta er gewoon tussen, ben de paus niet. Ik heb ook overduidelijk partij gekozen voor een veel meer grondgebonden sector. Ik ben alleen wel zo ondernemend dat ik probeer gebruik te maken van mogelijkheden die ik zie, ook al strookt dat niet met de richting die ik voorsta.

Voor mijn plannen maakt wel of geen derogatie en wel of geen fosfaatrechten en elke combinatie daarvan geen fluit uit. Ik kom waar ik wezen wil, al zal het plan misschien onderweg veranderen.
+3
Wiebren
@m uut m weer een onnavolgbare conclusie van je. Ik ken je als een gedreven en vernieuwende melkveehouder 'uut m'.
Jammergenoeg kom je hier heel anders over, tenminste ik hoop dat het eerste nog steeds geldt.
Tip: steek je energie in dingen waar je invloed op hebt en geef niet teveel af op anderen.
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
weer een onnavolgbare conclusie van je

Dat is flauwekul,je weet heel goed wat hij bedoelt.
Maar ik begrijp niet zo goed waarom hij tegen het melkreductieplan is,bedrijven in omschakeling gaan doorgaans niet meer produceren,eerder minder,dus daar ligt geen groot probleem
+3
m uut m
@Frans1
Ik probeer verder te kijken.
Het mq kostte de sector gemiddeld 5 cent per liter daarom vind ik het ook aannemelijk dat countus met een berekening van 7 cent per liter komt.
Waarom hoor je lto hier niet over.
Ik voorzie meer imago problemen oa geen jongvee opfok in nederland.
Wordt weggewuifd door Wiebren.
Ik zie een lto die 100% voor intensief gaat zie Voer-mest contracten en klw.
De fosfaatrechten is een legalisatie van intensief ten kostte van grondgebonden.
Ik ben ervan overtuigd dat Nederland beter af is zonder derogatie en zonder fosfaatrechten, dan dat we derogatie hebben met fosfaatrechten.
pieta
@m uut m Daar ben ik dan weer niet van overtuigd. En denk je werkelijk dat ongeveer al het jongvee NL uit gaat. Ik niet. En jij bent natuurlijk wel het lichtende voorbeeld met je importjongvee uit DK als aanstaande bioboer.
En die 7 cent kosten voor fosfaatrechten is wel leuk om te presenteren als rekengetal. Maar ik moet al direct plm 750 m3 mest extra afzetten bij wegvallen derogatie. Tel daarbij op de stijging vd afzetkosten en de aankoop van kunstmest. Dan gok ik voor mijn bedrijf op een kostenpost van ca 25.000 euro per jaar. Dan kies ik voor fosfaatrechten met derogatie. Dat gaat me zeker geen 25.000 per jaar kosten.
+1
cjw73
@pieta ben het in grote lijnen wel met jou eens alleen er zitten nog wel mitsen en maaren aan. De derogatie voor de volgende periode van 2018 mag niks minder worden dan nu, want anders wordt het verschil met @m uut m steeds kleiner en de normen voldoen nog niet overal aan de nitraat eisen dus zou mij niet verbazen dat die 250/230 naar onder gaat en zal er sowieso meer mest weg moeten.
+3
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
En jij bent natuurlijk wel het lichtende voorbeeld met je importjongvee uit DK als aanstaande bioboer

😄 de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet
Ik als gangbaar boertje ga echt niet mijn eigen aanwas slachtofferen om een paar koeien meer te moeten melken
Farmer_
Quote Reactie van @m uut m:
Ik voorzie meer imago problemen oa geen jongvee opfok in nederland

Welk land dan, Duitsland komen ze niet in zonder 3 wkn quarataine.
m uut m
@Farmer_
Alles onder bb
Frans1
@m uut m Gaat hier niet gebeuren,alleen een koe waar ik absoluut geen aanwas van wil hebben
Farmer_
@m uut m
We hebben ook alles onder BB maar ins. nu weer met hoornloos, dat aankoop vee hebben we het laatste jaar niet veel geluk mee gehad, we zitten trouwens ook in omstelling naar bio.
+1
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Ik probeer verder te kijken.

Dat proberen de meesten van ons,gekke is dat we veel verschillende dingen zien.
Ik heb bij jou de laatste tijd wel het idee dat het eigen belang prevaleert boven dat van de sector,en dat dat vooral te maken heeft met jouw omschakeling en het daardoor geen gebruik meer mogen maken van derogatie.
Heb het een tijdje geleden ook al tegen wolfje gezegd,ook jullie koeien tellen mee voor het sectorplafond,dus jullie bio's hoeven ons geen verwijten te maken.
Ik baal ook heel erg van wat er nu allemaal gebeurt in de sector,terwijl wij zelf altijd hebben gezorgd voor voldoende grond onder onze beesten,en ook ik moet toch een stuk terug volgend jaar omdat(naar mijn idee)onze voormannen en bewindslieden er zo'n puinhoop van gemaakt hebben.
+1
m uut m
@Frans1
Begrijp mij niet verkeerd ik ben absoluut niet tegen derogatie. Maar een uitgeklede derogatie met fosfaatrechten heeft geen enkele zin. Fosfaatrechten geven ook geen garantie dat we geen extra milieu eisen krijgen. De wet die nu door de tweede kamer is aangenomen is een vrijbrief voor verdere intensievering.
Dan kun je er op wachten dat er aanvullende milieu eisen komen.
Ga je naar grondgebondenheid dan kun je dat ook ondervangen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Ga je naar grondgebondenheid dan kun je dat ook ondervangen

Ik vind met derogatie grondgebonden,zonder vind ik zonde
Bioepz
@m uut m Ik ben ook niet tegen derogatie.Maar het lijkt mij wel terecht dat degene die het willen hebben ,het ook zelf betalen dmv een iets hogere korting.Eigenlijk van de zotte dat boeren die de derogatie helemaal niet nodig zijn,wel moeten inleveren om die voor een ander te behouden.Volgens mij mag je overal in de EU voor 170 kg N/ha eigen vee houden,behalve een klein aantal boeren in Nederland.Blijf het onterecht vinden.
+2
puntertje
Quote Reactie van @m uut m:
Ik probeer verder te kijken.Het mq kostte de sector gemiddeld 5 cent per liter daarom vind ik het ook aannemelijk dat countus met een berekening van 7 cent per liter komt.Waarom hoor je lto hier niet over.Ik voorzie meer imago problemen oa geen jongvee opfok in nederland.Wordt weggewuifd door Wiebren.Ik zie een lto die 100% voor intensief gaat zie Voer-mest contracten en klw.De fosfaatrechten is een legalisatie van intensief ten kostte van grondgebonden.Ik ben ervan overtuigd dat Nederland beter af is zonder derogatie en zonder fosfaatrechten, dan dat we derogatie hebben met fosfaatrechten.

Ik ben het met je eens, met dit verschil dat de uitkomst van fosfaatrechten zonder derogatie momenteel heel aannemelijk is.
En dat 6e actieplan nitraatrichtlijn waar dan nog even gesproken gaat worden over grondgebondenheid, dat wordt een farce natuurlijk. Zo van: 'We hebben het er even over gehad, vinden het heeeel belangrijk, maar achten het vooreerst niet wenselijk om hiervoor met normen te komen. Met de KLW 6.0 en voerspoor 16.0 denken we dit te kunnen ondervangen'.
JohnDeere6serie
@Wiebren rot gevoel is dat hè, als iemand je plannen dwarsboomt
Wiebren
@JohnDeere6serie mijn plannen?
de Tank
@JanCees jammer
MTSTAMMINGA
@Wiebren

Het koe ruimen is aan de gang denk ik Want die 5 van mij zijn verzet na dinsdag of woensdag
In plaats van zo als gewoonelijk vrijdagochtens
+3
diezel
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Het koe ruimen is aan de gang denk ik

Denk eerder dat de stagnatie nu begint omdat het slachthuispersoneel stilaan naar hun Heimat aan het vertrekken is voor Kerstmis. 😄
Frans1
@diezel zulke baantjes mag je blij zijn nieuwjaarsdag vrij te zijn
+1
weurding
@MTSTAMMINGA hier vandaag 4 weggegaan, maar maandag al opgegeven
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Hier kwamen ze tussen 11 en 1 uur op de vrijdagmiddag. Er wordt aan getrokken. Wij zijn ook wat aan het reduceren alvast.
+1
buorman
cjw73
Er zijn bij mij maar 2 vragen na deze hele bak onzin en dat zijn.
1 Hoe kan het plan in werking treden op 1 jan 2017 terwijl de AVV op zijn vroegst 1 maart afgegeven wordt.
2 hoeveel % van de boeren moeten voor zijn wil er een avv afgegeven worden. Want ik denk dat er veel tegenstanders zijn.
JohnDeere6serie
@cjw73 er staat op zn vroegst 1 maart in werking.
cjw73
@JohnDeere6serie dus we kunnen de eerste 2 maanden nog gewoon doorgaan.
dwers
Quote Reactie van @cjw73:
dus we kunnen de eerste 2 maanden nog gewoon doorgaan
daarom hebben ze ook 5 perioden van 2 maanden (denk ik)
jorisdriepinter
@dwers Denk ik ook.
Maar wat als de avv nog een paar maanden langer duurt!
Zijn we dan nu voor niks aan het koeien ruimen?
pieta
@jorisdriepinter Je hoeft ze niet weg te geven. Je mag ze verkopen.
Wiebren
@cjw73 als je fabriek begint met melkgeld inhouden is het toch begonnen? Daar is geen AVV voor nodig maar een fabriek die begint
+4
brabo
@Wiebren kul Wiebren, er begint niet 1 fabriek met geld inhouden voordat de AVV is ingegaan
dwers
Quote Reactie van @Wiebren:
Daar is geen AVV voor nodig maar een fabriek die begint
no dan reint it hûnestront.
cjw73
@Wiebren ik zit bij AWARE en wij moeten eerst maar eens akkoord gaan met de regeling.
+1
pieta
@cjw73 Pasop dat je jezelf niet overschat. Je bent daar leverancier, geen eigenaar. Als de eigenaar om voor hem moverende redenen denkt dat het beter is om mee te doen dan zal hij mee gaan doen tenzij het absoluut niet kan.
+1
cjw73
@pieta we hebben er volgende week gewoon een gezamenlijke vergadering over en zij hebben zich uiteindelijk al terug getrokken en wij mogen nu aangegeven of we ervoor zijn ja of nee. Zij hebben al aangegeven dat ze niet zitten te wachten op minder melk.
Twentsch Land
@cjw73

Heel verstandig om niet verder te kijken dan de neus lang is.....hoeveel melk zal er de komende jaren ( na 2017 ) worden geproduceerd als er geen derogatie is ?
+1
cjw73
@Twentsch Land hoeveel garantie hebben we dat derogatie blijft met dit plan !! Ik denk 0, 0.
+2
Wiebren
@cjw73 één garantie heb je, niks doen of weglopen is 0,0% kans op derogatie. De enige kans om derogatie te houden ligt nu op tafel.
+1
cjw73
@Wiebren wat mij betreft laten ze de derogatie vliegen hoor. Dan worden de grondloze groeiers tenminste gestraft ipv jan modaal. Ook al ben ik zelf ook intensief maar dat zien we dan wel.
+1
Wilbert
@cjw73 dus als het leed bij een ander groter is dan bij jou, vind jij het mooi? Persoonlijk heb ik liever helemaal geen leed voor mij door behoud van derogatie, dat anderen dan ook wat profiteren gun ik ze wel.
Twentsch Land
@cjw73

Brussel wil zien dat wij in 2017 voldoen aan ons fosfaatplafon .... indien we hier aan gaan voldoen is de kans groot dat derogatie wordt behouden, doorgaan op huidig niveau is de kans op behoud derogatie vrij wel zeker kansloos.
cjw73
@Twentsch Land mijn mening is gelijk aan wat sommige anderen hier al gemeld hebben. Die grote jongens nemen die financiële boete voor lief maar doen echt geen koeien weg om.ze in 2018 weer aan te schaffen.
Twentsch Land
@cjw73

Dat zou kunnen maar misschien ook niet....wat wel een feit is is dat er een plan ligt waar Brussel best wel eens van onder de indruk kan zijn, zouden we met dit plan door met name de cowboys niet helemaal onder het plafon komen is de kans best nog wel reëel dat we derogatie toch behouden omdat het plan gewoon goed is en Nederland zich toch van bereidwillige kant heeft laten zien.
kuilhapper
Quote Reactie van @cjw73:
Die grote jongens nemen die financiële boete voor lief maar doen echt geen koeien weg om.

Jij vergeet 1 ding, de stoppersregeling geeft de Rabo natuurlijk een pracht mogelijkheid om de infuus bedrijven leeg te ruimen volgend jaar! Denemarken idee zeg maar.

Reken maar dat er behoorlijk wat bedrijven zelf niks meer te koop hebben, daar hakt Rabo de knoop wel door, met dure fosfaatrechten om er zelf zonder kleerscheuren vanaf te komen!

Er gaan volgend jaar gedwongen mensen stoppen die dat nu zelf nog niet door hebben...
zwier
@cjw73 Ik begreep op de bijeenkomst van lto dat als 70% van de leden van de NZO voorstemden het dan werd aangenomen, waarbij elk lid 1 stem heeft, dus cono bv net zoveel stem heeft als FCD
+1
Wiebren
@cjw73 wie zegt dat er minder melk komt? Bij de meesten zal 5-10% minder koeien niet leiden tot minder melk. Stoppers heeft Aware amper. En groeiers moeten wel inleveren maar niet alles.
+1
cjw73
@Wiebren maar de vraag blijft biedt dit genoeg garantie voor behoud van derogatie, dan in dat stuk is jullie vertrouwen wat groter dan die van mij.
+1
Wiebren
@cjw73 we hoeven niet te doen alsof, je wilt niet overtuigd worden toch?
Iedere bestuurder die nu nog zegt ik weet nog niet genoeg durft geen besluit te nemen. En we weten allemaal dat het al eerder had gekund en gemoeten.
rijpkema
@Wiebren zeggen om niet mee te doen is misschien nog wel een moediger besluit, om tegen de meerderheid in te gaan is niet iedereen van gediend . en dat ze het dan niet met jullie eens zijn dat moet je dan ook accepteren
jg
@rijpkema Is het slim om op het meest schaarse produktieonderdeel, grond, een beperking van plaatsingsruimte te accepteren ?
+2
rijpkema
@jg is het slim om willens en wetens meer mest te produceren dan dat je op je eigen land kwijt te produceren? dat is de keus van een ieder en per bedrijf heel verschillend en dat is het grote probleem, je hebt heel veel verschillende boeren en omstandigheden allemaal met een eigen visie dus als bij jou de mest plaatsing klemt wil je daar ruimte in hebben. maar voor een ander kan dit wel niet spelen en denken als er nu minder ruimte komt is dat voor mij weer een kans ?
jg
@rijpkema Mestplaatsing klemt niet, landbouwkundig geef je te veel mestplaatsing weg.
Wiebren
@rijpkema daar heb ik ook helemaal geen moeite mee. Ja of Nee is beter dan 'ik moet er nog een nachtje over slapen'. Het is net als in dat liedje van Meat Loaf
+6
mlkvhoudr
@Wiebren

Dat duurt ook eindeloos wou je zeggen 😉
rijpkema
@Wiebren volgens mijn info heeft doc duidelijk gezegd we doen niet mee met dit plan maar als ik het mis heb hoor ik het graag
brabo
Quote Reactie van @rijpkema:
heeft doc duidelijk gezegd we doen niet mee

als de meerderheid van de NZO voor stemt dan zullen ze ook gewoon mee moeten doen
Wiebren
@rijpkema de tijd gaat door. Intussen is er wel wat vooruitgang geboekt, hoeveel moet blijken bij de besluitvorming per zuivelonderneming
MTSTAMMINGA
@rijpkema
Dan stap de diecteur op als de jullie tegen stemmen
En krijgt ruzie met zijn broer die al fosfaat rechten gekocht heeft 😀
+1
PEDIES
@Wiebren onzin wiebren, de kans dat we de huidige derogatie houden is heel klein, de vorige keer kwam er op het laatste moment nog de aanpassing van 75 naar 80 prc grasland , de kans dat de derogatie niet aangescherpt wordt is wel heel klein. gevolg fosfaatrechten en een aangescherpte derogatie . Lijkt mij gewoon geen derogatie toch beter, kan iedereen gewoon net zoveel koeien houden als volgens de nieuwe AMvB grondgebondengroei mag. Kost minder en is simpeler!!!!
Wiebren
@PEDIES Ik denk dat jij ongeveer net zo goed in kunt schatten of we derogatie kunnen behouden als dat ik van achter de computer in kan schatten wat jouw beste koe is en of die morgen ziek wordt.

verder is bij verval derogatie niet de AMvB leidend maar 170 kg stikstof per hectare
PEDIES
@Wiebren nee wiebren zonder derogatie mogen we idd 170 kg N per ha plaatsen en wat we meer produceren moeten we afvoeren, dus geld de AMvB . zonder derogatie hoeven er minder koeien geslacht.
en als jij in jou positie niet kan inschatten of dit genoeg is om zeker te zijn dat we de huidige derogatie behouden dan slaat het plan toch nergens op.
Wiebren
@PEDIES
Gewoon mest afvoeren.....naar wie?

Bovendien, wie zegt dat ik het niet in kan schatten? Jij zit toch te blazen (of blaten) dat derogatie er wel af kan omdat het plan toch niks wordt.
PEDIES
@Wiebren het is niet de bedoeling blatend over te komen, maar zonder derogatie vergaat de wereld niet, ik ken genoeg boeren die zonder goed boeren, het is wel jammer dat LTO een andere mening altijd zo benaderd.
delavalboer
@PEDIES Dat is volgens mij ook de kortste klap..en minder regels...weg met de derogatie..
cjw73
@delavalboer ben vlak voor.
Alleen de zogenaamde geleerde heren niet, want die zien hun droombaantje op de tocht staan. Want dan kunnen er een bak ambtenaren de laan uit.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
Zij hebben al aangegeven dat ze niet zitten te wachten op minder melk.

Zij zijn dus voorstander van verlenging van derogatie?
cjw73
@Jack Rijlaarsdam ze zijn niet voor niets uit de onderhandelingen gestapt, dat weet jij ook wel. Ze geven ons, de leveranciers nu de kans om alsnog er mee in te stemmen.
+2
burg
@cjw73 mooi hè, verantwoordelijkheid verleggen naar je leveranciers. Die hebben dan weer het gevoel dat er echt geluisterd word en het plan gaat evengoed weer verder.
cjw73
@burg ben van mening dat er nog wel meer fabrieken zijn die eerst met de achterban in overleg gaan. Het heeft per slot van rekening invloed op hun bedrijfsvoering en niet op dit van de fabriek. En aware heeft in verhouding tot de meeste anderen meer starters en die komen er niet allemaal even goed mee weg. En er moet nog gestemd worden over het plan hoor!!
burg
@cjw73 in overleg of uitleg? Jan kwam samen met jancees en misschien dat grondig er wel redelijk bij in zit met een ander plan onder druk van de leden, dus als er gestemd gaat worden zal dat geen verrassing worden toch?
Iedereen kijkt vanaf zijn eigen bedrijf en portemonnee maar daarnaast hebben we ook nog te maken met melkvee Nederland BV. Daarvoor hebben we bestuurders nodig die dit geheel kunnen overzien en een beslissing maken voor Nederland BV en niet alleen voor Burg BV want zelf kunnen wij er tov van COLLEGA'S weleens voordeel van hebben terwijl we als Nederland bv teruggaan naar 170 ipv 250 hierzo.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @burg:
Daarvoor hebben we bestuurders nodig die dit geheel kunnen overzien

Tja..........
Farmer_
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Tja..........

Waar liggen die.
+1
dwers
Quote Reactie van @cjw73:
En er moet nog gestemd worden over het plan hoor!!

Het is meestal allemaal al in kannen en kruiken, ze vertellen alleen wat er in de kruik zit maar de kurk komt er zelden meer af.
kuilhapper
Quote Reactie van @cjw73:
de leveranciers nu de kans om alsnog er mee in te stemmen.
Weet je dat van dat stemmen wel zeker? ik hoor namelijk andere geruchten...
cjw73
@kuilhapper wat maakt het jou uit. Doc is toch tegen.
de Tank
@cjw73 Je kan natuurlijk gokken dat de rest er voor zorgt dat de derogatie behouden blijft en je als Aware leverancier hier niet aan mee hoeft te doen. Dan ben je pas echt spekkoper.
cjw73
@de Tank dat gaat niet op hè. Als 70% van de nzo voor is kan er een avv worden afgegeven en dan is ieder verplicht om mee te doen.
buorman
@cjw73
Lyts dingkje cjw, dy avv mat noch wol efkes ofjoun wurde
[klein dingetje cjw, die avv moet nog wel even afgegeven worden]
En hoe blij denken jullie dat de Duitsers en Belgen met ons zijn als wij de slachtkoeien bijna om niet bij hun slachterijen afleveren, en zij dus ook geen drol beuren?
+1
cjw73
@buorman ik ken wol frysk!!
En verder ben ik het met je eens want hij moet nog afgegeven worden maar daar had ik gister al een meningsverschil over met wiebren maar die was stelling dat het goed komt.
+1
buorman
@cjw73
Was ook bedoeld voor hun die dat niet kunnen 😃
+1
Wiebren
@cjw73 ZuivelNL heeft gisteren afgesproken de verbindend verklaring aan te vragen. De aanvraag kan elk moment op de post gaan. Van Dam heeft al aangegeven die op zijn beurt (Kamp) algemeen verbindend te willen verklaren.
Houden we alleen de notificatie in Brussel over
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wiebren:
Van Dam heeft al aangegeven die op zijn beurt (Kamp) algemeen verbindend te willen verklaren.Houden we alleen de notificatie in Brussel over

is toch niet dezelfde van dam die ons al een hele lange tijd heeft aangegeven/ wijsgemaakt invoering rechten 1-1 -2016 ?
cjw73
@Wiebren ik zou als ik jullie lto was niet teveel op die rooie rakker van een van dam vertrouwen zijn partij genoten zien het liefst de helft van de boeren verdwijnen.
Hij zegt ja en doet nee en zo doet hij al een tijdje!!
rijpkema
@Wiebren is wel vreemd dat zuivel nl nu al de avv aan vraagt en de 22 ste de nzo officieel nog er over moet stemmen of ze het plan zo goed keuren? dat is dus voor de bunne ?
Wiebren
@rijpkema Dat is Ja zeggen onder voorwaarde van
volvragen
@Wiebren wanneer gaat brussel hier dan over beslissen, want ik heb al geruchten gehoord dat ervoor 1 januarie 2017 een oplossing moet zijn, en dat anders brussel in 2017 de derogatie er af haalt
Twentsch Land
@buorman

Bij plan .... 2x6% in 2017 zullen ook veel koeien bij de slacht komen, misschien nog meer als bij het gepresenteerde plan waar het ook nog gereduceerd kan over het jaar.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cjw73:
de nzo

is een rfc feestje
als rfc zegt : spring !!
vraagt de rest: hoe hoog ?
cjw73
@KuikenenKoe das mij ook wel bekend hoor. En het maakt mij ook geen zak uit wat ze bedenken. Geloof ook dat de meeste wel akkoord gaan. Alleen doc ligt echt dwars omdat ze bang zijn voor een leegloop.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de Tank:
je als Aware leverancier hier niet aan mee hoeft te doen.

Dat zal niet aan de orde zijn. Inspraak is alleen symbolisch. ZuivelNL voert het plan alleen door wanneer een AVV wordt verstrekt en met een AVV is de gehele sector verplicht om mee te doen, ook A-Ware-leveranciers. @cjw73 Ik hoop voor je dat er nog een fijne lunch of stevige naborrel aan de bijeenkomst vast zit, is je tijd nog enigszins nuttig besteed.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam die lunch is inbegrepen sjakie dus toch ergens goed voor en misschien kan ik nog wat op steken van het gehele plan want echt duidelijk is jet het nog niet geworden door pietje zijn verhaal.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @cjw73:
die lunch is inbegrepen

na ik begrepen heb
spek en bonen met als toetje zeer zure yoghurt
beschikbaar gesteld door rfc
cjw73
@KuikenenKoe beter iets dan niets hè.
Jullie moet zelf brood meenemen naar een vergadering en malle pietje zit aan de champagne.
Nick83
Het is mij nog nie helemaal duidelijk...

(klik om te vergroten)

De GVE berekening volgens Wiebren van Stralen
+4
Nick83
@Nick83 want wiebren spreekt zich zelf tegen. Hij zegt zelf eerst dat een drachtige vaars van +2 jaar oud even zwaar telt als een koe. En vervolgens: "net als in de meststoffenwet". Maar da klopt helemaal niet. In de meststoffenwet telt een dier pas als koe nadat die gekalfd heeft. Zolang die niet gekalfd heeft, blijft het een pink.
meelezer10
@Nick83 Op het overzicht voor de fosfaatrechten staat jongvee ouder dan twee jaar ook onder vrouwlijk jongvee ouder dan 1 jaar.
Wiebren
@meelezer10 klopt. Als het in I&R dan maar helder is of een dier in code 100 valt, dan telt ie voor 1 gve. Anders niet inderdaad.
cjw73
@Nick83 vind ik overigens toch veel te duur om pinken later dan 2 jaar te laten afkalven, kan iedereen gebeuren dat er 1 uitloopt maar liever niet.
meelezer11
Volgens mij is dit amendement aangenomen;

Wanneer een melkveehouder geen titel heeft over land in de buurt van zijn bedrijf maar wel het gewas gebruikt voor het voeren van zijn dieren en de grond verrijkt met de mest van die dieren, dan zou deze grond moeten worden gezien als onderdeel van het bedrijf in de zin dat de afgezette mest op dit land niet meegeteld moet worden in het melkveefosfaatoverschot van het bedrijf.

Dus was wel grondgebonden in 2015 als ik mijn overschot boer-boer afgevoerd heb?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer11:
grondgebonden in 2015 als ik mijn overschot boer-boer afgevoerd heb

Op basis van een amendement uit 2016 op een wet die nog (lang) niet in werking is en met een boer-boer verklaring voor de mest, maar zonder aantoonbaar contract dat het bijbehorende gewas één op één retour is gegaan? Maak zelf maar een inschatting of ga af op één van de zelfbenoemde juristen op dit forum.
Janst
@meelezer11 had toch alleen met de wet verantwoorde groei te maken. (nog?) niet bij het zuivelplan (??)
+1
dwers
Quote Reactie van @meelezer11:
Dus was wel grondgebonden in 2015 als ik mijn overschot boer-boer afgevoerd heb?

Die wet is er nu nog niet en in 2015 zeker niet, met terug werkende kracht 2 jaar zou een mirakel zijn.
Nick83
Quote Reactie van @dwers:
met terug werkende kracht 2 jaar zou een mirakel zijn

Idd. En zonder dat er toen enige vorm van een contractje getekend is ofzo, da tekenen we nu dan nog ff achteraf ofzo? 😅
meelezer11
@Nick83 Mest is wel afgezet met zo'n regionaal afzet contractje wat je VVO's kan vervangen. Maar ik weet genoeg... dit lijkt allemaal vrij kansloos:P
Wiebren
@meelezer11 nee. Gaat alleen over je melkveefosfaatoverschot
delavalboer
Als dit er echt doorkomt....dan hebben wij een enorm probleem....
Net in 2015 opgestart toen ongeveer 90 koeien...en nu 130 op 83 hectare...
meelezer10
@delavalboer De positieve kant van het verhaal. Kunt alle koeien die de robot slecht aansluit ruimen. Brengt weer een hoop arbeidsvreugde.
delavalboer
@meelezer10 hadden we delaval zijn advies gevolgd dan hadden we al 20 koeien moeten opruimen omdat deze ze niet kon aansluiten ....gelukkig niet gedaan...dat had ons hier zeker de nek gekost...
Gelukkig volgen we onze eigen kop en nemen we niet snel adviezen aan van mensen die denken er verstand van te hebben.....
meelezer10
Quote Reactie van @delavalboer:
Gelukkig volgen we onze eigen kop en nemen we niet snel adviezen aan van mensen

Dat zou ik ook maar niet veranderen. Oren en ogen open houden. En dan zelf je conclusies trekken en je plan maken.
+1
delavalboer
@meelezer10 oja en die koeien die hij niet kon aansluiten....die konden na de nieuwe software wel aangesloten worden!!! Dus...
jg
@delavalboer Nooit van plafonds, Bleeker, Dijksma, van Stralen gehoord ??
+1
delavalboer
@jg zeker van gehoord, en ingezet op grondgebondenheid, duurzaam en dierwelzijn ingezet....HELEMAAL FOUT we hadden die stal vol moeten proppen 3 etages megastal moeten neerzetten... Dan waren we nu 'safe'..
janv
Quote Reactie van @delavalboer:
zeker van gehoord, en ingezet op grondgebondenheid, duurzaam en dierwelzijn ingezet....HELEMAAL FOUT we hadden die stal vol moeten proppen 3 etages megastal moeten neerzetten... Dan waren we nu 'safe'..

Dat had je ook veel geld gekost.
+3
vrije boeren
Wat een ellende om een zogenaamd plafond gewoon plafond er af halen er is een groot tekort aan fosfaat 1 miljoen inwoners meer in nederland is geen probleem riool overstort in de sloten ook niet wat een gezeik over een paar koeien per bedrijf meer
klant
@vrije boeren kunnen we de van stralens en romijnen en vogelaars en weet ik wie het er allemaal druk mee hebben mooi aan het werk houden toch.
+1
tok achterhoek
@vrije boeren Fosfaat plafond is door lto in het leven geroepen mede om het grondwater niet meer te belasten. Nu dat op 93 % van de gronden in balans is, in de intensieve gebieden het best. Nu de 7% nog, dit ligt in de extensieve gebieden. Ik hoor hier nooit iemand over, snap er nx meer van, wat een beleidsmakers toch. Maar ja, extensief een fosfaat probleem, hoe wil je dat oplossen. Rest van het verhaal kun je zelf wel bedenken
Jack Rijlaarsdam
@tok achterhoek Je haalt grondwater en oppervlaktewater door elkaar. Oppervlaktewater is in het verstedelijkte Westen onder de maat, grondwater is onder intensieve regio's nog niet op orde.
tok achterhoek
@Jack Rijlaarsdam Op sommige plekken in ons land is de waterkwaliteit nog niet voldoende. Fosfaatrechten lossen dat niet op omdat daar niet of nauwelijks koeien zitten. Pak het échte probleem aan met specifiek beleid voor die gebieden. Verleen bedrijven in die regio’s bijvoorbeeld geen derogatie meer, zodat ze geen extra mest kunnen uitrijden op grasland.
+1
vrije boeren
Ja dat klopt maar dit gaat een hoop harde werkers hun kop kosten
danielle-hekman
Ik heb veel leden van de 1e kamerleden aangeschreven om aan te geven dit wetsvoorstel er niet door heen te drukken. Alleen van de partij voor de dieren een bevestiging gehad ....is ook niet best dat niemand de moeite doet om te reageren...alleen de pvvd....nou als je t daarvan moet hebben...😂😂
Twentsch Land
@danielle-hekman

Deze partij gaat zeker zijn best doen want ze zijn van mening dat er ongeveer 70% teveel melkveehouders zijn.
+3
Freriks
@Twentsch Land eigenlijk vinden ze dat er 100 % teveel zijn, maar is niet handig om dat hardop in zo'n debat te zeggen
+1
meelezer10
@Freriks Als je maar lang genoeg vol blijft houden dat er 25% te veel is blijft er ook niets over. 😞
+2
Rondhus
@danielle-hekman klap van de molen gehad? Snap niet dat men niet voor dit plan is. Meeste groeiers zijn maar max 30 koeien gegroeid. Denk dat dat wel met de bank te regelen is om dit jaar te overbruggen. Extreme groeiers hebben te veel risico genomen. Wisten ze zelf ook. De grondgebonden boeren heb al vrijstelling van krimp. Dus daar ook geen grote pijn.

Je had ze beter aan kunnen schrijven met de vraag of ze van dam eens op het matje moeten roepen. Als "beleidsmaker" heeft hij grote fouten gemaakt en neemt daar zijn verantwoording niet voor
vrije boeren
@Rondhus veel starters komen nu dik in de problemen ze konden niet weten dat iedereen ze in de stront laat zakken.......... ze mogen straks de koeien v de buren in hun eigen land hebben
+1
danielle-hekman
Ik heb veel leden van de 1e kamerleden aangeschreven om aan te geven dit wetsvoorstel er niet door heen te drukken. Alleen van de partij voor de dieren een bevestiging gehad dat hij zijn best ging doen...Niet best dat je het daarvan moet hebben
Bioepz
Wat ik mij afvraag is ,wat als er door een fabriek veel melkgeldboetes ingehouden worden en er anderzijds maar heel weinig premie voor inkrimpers wordt uitgekeerd.Gaat dan de krimp premie fors omhoog of vloeit het geld naar een andere pot?{overheid?}
+1
achterhoeker2
Alle melkveehouders moeten mee doen aan het fosfaatreductieplan voor behoud van derogatie.
Wat nou als zandgrond weer extra voorwaarden opgelegd krijgt?
Die melkveehouders hebben ook bij gedragen aan fosfaatreductie, maar worden extra belast .
Zijn dan de collega's solidair?
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Wat nou als zandgrond weer extra voorwaarden opgelegd krijgt?Die melkveehouders hebben ook bij gedragen aan fosfaatreductie, maar worden extra belast .

Geloof me jonge, dan zijn er een hele groep achterbakse boeren aan het lachen. Of je nu extensief bent of intensief.

Zelf neem ik mijn verantwoordelijkheid, ik zorg dat ik 4 % minder gve/s heb dan op de beroemde 2 juli. Word ik later genaaid door extra voorwaarden of geen derogatie, dan ben ik in het vervolg de laatste kikker die nog in de kruiwagen zal gaan.
sjoerd de melker
Ik heb poging gedaan mij eigen getallen in de brief van RFC te doen. Als ik nu mezelf houd aan de voorgestelde reductie van 5, 10 en evt 20% krijg ik dan geen korting op mijn maandelijkse melkgeld? Dit ondanks dat we de eerste maanden van het jaar dan wel boven de 2-7-2015 minus 4% zitten? Weet iemand dat?
demelkboer
@sjoerd de melker je betaalt nog een solariteitsbijdrage over je groei
sjoerd de melker
Aanvulling op de vorige: ik ben voornemens mijn best te gaan doen om 2-7-2015 minus 4% te halen, klopt dan het volgende: ik kreeg maandelijkse korting welke weer teruggebracht wordt tot 0 zolang ik de streefreductie's haal. Per saldo dus nihil maar ik betaal zolang ik de 2-7-2015 minus 4% niet haal nog wel de solidariteitsbijdrage. Klopt dit?
cjw73
@Wiebren vraagje ik keek even in de brief van de fosfaatrechten van RVO en dan staat er aantal koeien op 2-7 en het aantal jongvee . En daaronder staat gemiddeld aantal koeien in 2015. Waar wordt mee gerekend in het melkreductie plan?
+1
Wiebren
@cjw73 qua GVE's (dus berekend uit koeien + jongvee) is 2/7 de referentie.
cjw73
@Wiebren bedankt weer een paar extra.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
365
DEELNEMERS
77
WEERGAVES
8.970