Limousin

Limousin nieuws

Losgebroken koe duikt onder in bos

25-01-2018 - Een losgebroken Limousin koe is al zes weken 'ondergedoken' in de bossen van Lettele. De koe ontsnapte net voordat ze naar de slager in Eibergen zou worden afgevoerd, meldt het AD.

Nieuwsgrazer

Zoogkoeienhouders mee in het bad van het fosfaatreductieplan

09-03-2017 - Wie heeft meer informatie??

Vrijdag verscheen in de Nederlandse Staatscourant de grootvee-eenheid (GVE) reductieregeling. De regeling treft geheel onverwacht ook alle zoogkoeien en gaat al per 1 maart in werking.

De grootvee-eenheid (GVE) reductieregeling die vrijdag officieel werd gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant maakt deel uit van het fosfaatreductieplan. Om te voorkomen dat rundvee wordt verplaatst naar niet-melkleverende bedrijven zonder dat er feitelijk sprake is van fosfaatreductie, wordt ook de zoogkoeienhouderij meegesleurd in de regeling.

Desastreuze regeling

‘Dat de zoogkoeien nu wel in het fosfaatreductieplan komen is zeer onrechtvaardig,’ stelt de Limousin Vereniging Nederland, ‘omdat het fosfaatplafond waar de zoogkoeien onder vallen bij lange na niet is overschreden. De referentiedatum voor de niet-melkleverende bedrijven ligt op 15 december 2016, alsof deze bedrijven toen al konden weten dat ze onder dit desastreuze plan zouden vallen. Desastreus is het zeker voor de verkoop van fokvee, vetweiderij en vleesveehouders met groeiambities. Ook de slachtprijzen zullen eronder lijden als er massaal koeien afgevoerd moeten worden.’

Boetes maar geen bonus

Het aantal vrouwelijke grootvee eenheden op 15 december 2016 is bepalend voor het aantal dieren dat in heel 2017 gehouden mag worden. Zijn er na die datum meer dan 2 vrouwelijke dieren aangevoerd, dan valt het zoogkoeienbedrijf onder de regeling. Iedere grootvee eenheid meer dan op 15 december kost 480 euro aan boete.

De boetes belanden in een pot waaruit bonussen worden betaald voor bedrijven die onder de GVE-regeling blijven. Maar die bonussen gelden enkel voor de melkleverende bedrijven. ‘Dus als zoogkoeienhouderij worden we de dupe van de melkveehouderij, mogen we boetes betalen, maar de bonussen zijn alleen voor de melkveehouders. Leve de rechtsgelijkheid,’ aldus nog de Limousin vereniging Nederland.’

Bedrijven die hun mest op eigen land kwijt kunnen en niet groeien, betalen geen boetes en krijgen in 2018 fosfaatrechten die geld waard worden.

arbe

Franse varkenshouders breiden acties uit

24-11-2010 - Franse varkenshouders uit de ver uiteen gelegen regio's Auvergne, Limousin en Rhône-Alpes hebben zich bij hun collega's in de Finistère gevoegd met acties bij slachthuizen en vleesbedrijven.

Nieuwsbot