Zoogkoeienhouders mee in het bad van het fosfaatreductieplan

Wie heeft meer informatie??

Vrijdag verscheen in de Nederlandse Staatscourant de grootvee-eenheid (GVE) reductieregeling. De regeling treft geheel onverwacht ook alle zoogkoeien en gaat al per 1 maart in werking.

De grootvee-eenheid (GVE) reductieregeling die vrijdag officieel werd gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant maakt deel uit van het fosfaatreductieplan. Om te voorkomen dat rundvee wordt verplaatst naar niet-melkleverende bedrijven zonder dat er feitelijk sprake is van fosfaatreductie, wordt ook de zoogkoeienhouderij meegesleurd in de regeling.

Desastreuze regeling

‘Dat de zoogkoeien nu wel in het fosfaatreductieplan komen is zeer onrechtvaardig,’ stelt de Limousin Vereniging Nederland, ‘omdat het fosfaatplafond waar de zoogkoeien onder vallen bij lange na niet is overschreden. De referentiedatum voor de niet-melkleverende bedrijven ligt op 15 december 2016, alsof deze bedrijven toen al konden weten dat ze onder dit desastreuze plan zouden vallen. Desastreus is het zeker voor de verkoop van fokvee, vetweiderij en vleesveehouders met groeiambities. Ook de slachtprijzen zullen eronder lijden als er massaal koeien afgevoerd moeten worden.’

Boetes maar geen bonus

Het aantal vrouwelijke grootvee eenheden op 15 december 2016 is bepalend voor het aantal dieren dat in heel 2017 gehouden mag worden. Zijn er na die datum meer dan 2 vrouwelijke dieren aangevoerd, dan valt het zoogkoeienbedrijf onder de regeling. Iedere grootvee eenheid meer dan op 15 december kost 480 euro aan boete.

De boetes belanden in een pot waaruit bonussen worden betaald voor bedrijven die onder de GVE-regeling blijven. Maar die bonussen gelden enkel voor de melkleverende bedrijven. ‘Dus als zoogkoeienhouderij worden we de dupe van de melkveehouderij, mogen we boetes betalen, maar de bonussen zijn alleen voor de melkveehouders. Leve de rechtsgelijkheid,’ aldus nog de Limousin vereniging Nederland.’

Bedrijven die hun mest op eigen land kwijt kunnen en niet groeien, betalen geen boetes en krijgen in 2018 fosfaatrechten die geld waard worden.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Ik blij het heel bizar vinden en ook rechtsongelijk dat de Vleesveehouders ook hierin worden getrokken. Wat helemaal van de gekke is dat ze wel boetes krijgen als ze teveel koeien hebben maar geen bonus als ze vrijwillig minderen!. En dat in een #Fosfaatsoap die regelmatig een nieuw hoofdstuk krijgt ivm met "de rechten van mens - mensenrechtenverdrag"

Ben ook bang dat veel vleesveehouders volgend jaar hun rechten verzilveren en geen koeien meer gaan houden.

Meer: veeteeltvlees.nl/sites/default/…
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Grasbaal:
Ben ook bang dat veel vleesveehouders volgend jaar hun rechten verzilveren

wat dan wel weer een leuke bonus kan zijn, toch?
arbe
@Grasbaal
Je mag wel groeien uit eigen aanwas.krijg je voor dit aanwas dan ook de fosfaatrechten.
arbe
@arbe Hoe zit dat nu met je mag wel groeien uit eigen aanwas. Mag je hiermee onbeperkt groeien en krijg je over dit aanwas ook fosfaatrechten toegekend. En als je er nu nog max 2 aankoopt krijg je van deze in 2018 ook de fosfaatrechten? Zijn de fosfaatrechten van vleesvee ook te verkopen aan melkveehouders?
+1
pieta
@arbe Die groei uit eigen aanwas had je in 2015 ook op het juiste moment lopen. Tenminste bij ons kalfden de zoogkoeien vroeger in het voorjaar. In het najaar werd het overtollige vee afgevoerd. Dus een gewone zoogkoeienhouder en/of vetweider krijgt meer fosfaatrechten als dat hij vee hield op jaarbasis.
Neemt niet weg dat de reductieregeling op sommige plakken heel vervelend uitwerkt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , werking , koeien , limousin , boete , fokvee , dieren , melkveehouders , rundvee , fosfaatplafond , fosfaatrechten , gve en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0