Eindhoven

Eindhoven nieuws

De teugels moeten worden aangetrokken bij de boeren om milieuproblemen door agrarische activiteiten in te dammen

18-10-2021 - Geef je mening over onderwerpen die spelen bij mensen in de regio Eindhoven en Helmond. Vul hieronder de poll in en stuur een bijdrage voor de Opiniepagina’s van het ED in via opinie@ed.nl. Het onderwerp dit keer: Het onderzoek naar de regeling Ruimte voor Ruimte op het platteland.

Nieuwsgrazer

Huis van zeewier en onmogelijke droomauto, ook dat is de Dutch Design Week

18-10-2021 - Wie de Dutch Design Week bezoekt, komt ogen te kort. Omroep Brabant maakte een rondgang door Eindhoven en legde acht opvallende werken vast. Als opwarmertje voor mensen die de Dutch Design Week nog gaan bezoeken. Maar onthoud dat er nog zoveel meer te zien is.
Labyrint en 400 kilo kaarsvet Een tentoonstelling in de vorm van een doolhof, gepresenteerd door architect Floris Alkemade, geboren in Sint-Oedenrode en ook rijksbouwmeester. Het Labyrinth gaat over de tijd waarin we leven en de vraagstukken waar we mee worstelen, zoals klimaatverandering. Er moet iets veranderen, maar welke kant moeten we op? Dwalend door dit doolhof ontdek je in verschillende kamers dat creativiteit de sleutel is tot succes. Je ziet verschillende tentoonstellingen zoals Ex Voto, van kunstenaar Folkert de Jong. Met schepen gemaakt van kaarsvet (voor deze tentoonstelling moest hij 400 kilo smelten) noemt Alkemade dit de meest hoopvolle kamer van het Labyrinth. Want voorbij de horizon kun je dromen over een andere werkelijkheid.
‘Niets’ redt onze wereld Een sterk statement tegen de consumptiemaatschappij van een productontwerper in opleiding van Maastricht Academie of Fine Arts and Design. Hij stelt zichzelf de vraag: welke producten wil ik nog toevoegen aan deze wereld? Zijn antwoord: niets. Want hij wil niets toevoegen aan een wereld die juist kapotgaat aan de overdaad aan spullen in onze wereld. Het meest duurzame wat hij kan doen, is niets meer maken. En dat is wat je ziet:
Libido verhogen met een synthetische tijgerpenisKuang-Yi Ku studeerde af aan Design Academy Eindhoven. Hij wil met dit project grenzen tussen voeding en medicijnen vervagen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de tijgerpenis gebruikt om het libido te verhogen en vruchtbaarheid te verbeteren. Met als gevolg dat de tijger met uitsterven wordt bedreigd. Kuang-Yi gaat op zoek naar een lustopwekkend middel waar geen tijger voor hoeft te sterven, maar wat wel hetzelfde effect heeft. Hij ontwikkelt van kunstmatige dierlijke onderdelen een penis waar geen tijger voor gestorven is.
Bouw een huis met zeewier en paddenstoelenMaak kennis met jouw circulaire leefomgeving in dit iconische huis van de toekomst, opgebouwd met maar liefst honderd duurzame bouwmaterialen. Hier kun je zien wat je kunt bouwen met ondenkbare materialen zoals zeewier, paddenstoelen en aardappelzetmeel. Je ziet een toilet met een coating van leem en gesteente op de vloer en wanden en een woonkamer met een biolaminaat vloer gemaakt van lisdodde en aardappelzetmeel. Een fascinerende plek om eens rond te lopen. En dat kan zelfs vanuit je luie stoel (al is in het echt bekijken veel leuker).
Duurzame droomautoWat als je ontwerpers vraagt hoe de auto van de toekomst eruit moet zien, zonder ook maar enige financiële beperking? Dan ontstaat er een ideaalplaatje van een zelfrijdende auto met gigantisch veel ruimte vanbinnen.
Aangekleed met een driezitsbank, planten en verlichting en met drie verschillende ‘standen’ om de auto te kunnen gebruiken. Zo is het standje ‘Chill’ bedoelt om je compleet af te zonderen, als je overschakelt naar ‘Vibe’ worden de portieren en zelfs de vooruit opengeklapt zodat je tijdens een pitstop alle ruimte hebt om je te ontspannen. Toch zien we deze auto voorlopig niet op de openbare weg. Simpelweg te duur om werkelijk te ontwikkelen.
Dansen op oesterzwammen Kunstenaar Arne Hendriks doet onderzoek naar technieken om met myceliumblokken (wortels van paddestoelen) te bouwen. Met deze blokken bouwt hij torens waarin verwilderde stadsduiven kunnen wonen. Het is een experiment om te kijken lang het duurt voordat zo’n toren van mycelium aan elkaar is gegroeid en of je zo een comfortabele leefruimte kunt bouwen voor dieren.
Een van de manieren om mycelium bruikbaar te maken, is door het aan te drukken. En daar kun jij bij helpen door op deze blokken te dansen. Je krijgt ter plekke witte sokken waarmee je een dansje kunt wagen, op de beats van DJ Huppeldepup. Wil jij erbij zijn? Donderdag wordt de dansvloer nog eens geopend.
Emotie-fluisteraarAls je niet kunt zien, zie je ook geen lichaamstaal of emotie. Daarom maakte ontwerper Simon Dogger een ‘Emotie-fluisteraar’ voor mensen met een visuele beperking die emoties niet kunnen waarnemen. Door een klein cameraatje in een bril te verwerken, worden beelden van jouw gesprekspartner naar een app gestuurd. Die app vertaalt de beelden naar waargenomen emoties. Een klein apparaatje in je hand geeft een trillend signaal af met de emotie die te zien is. In ‘The Embassy of Inclusity’ vind je nog meer praktische ontwerpen, oplossingen en wijsheden door en voor minderheden.
Wat is jouw ideale toekomstscenario voor 2050?Wat zou jij doen als je alles mocht kiezen voor de toekomst, wat vind je dan echt belangrijk om te hebben? Zet je de natuur centraal of vind je economische groei het meest belangrijk? Bij The Future Energy doorloop je aan de hand van prikkelende vragen een beslisboom en kom je uiteindelijk uit bij jouw ideale toekomstscenario voor 2050.
Als je deze scenario’s nader bekijkt, is de grote vraag hoe goed wij mensen ons kunnen aanpassen in een veranderende wereld. Het scenario voor economische groei mondt uit in een zonsopkomst met af en toe de geur van rotte eieren. En in het scenario waarbij we de natuur net zo belangrijk vinden als de mens, is 95 procent van de bevolking al om het leven gekomen door natuurrampen. LEES OOK: Door de Dutch Design Week hoort Eindhoven bij de grote drie van de wereld

Nieuwsgrazer

Gestolen graafmachine dag na diefstal teruggevonden

11-10-2021 - Een graafmachine werd zaterdagavond in Valkenswaard gestolen en zondag in Eindhoven teruggevonden. De verdachte werd klappertandend aangetroffen nadat hij op de vlucht sloeg voor de politie.

Nieuwsgrazer

Nog meer Eindhoven nieuws

Datum Onderwerp Reacties
10-10-2021 Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen 24 reacties
29-09-2021 Aantal varkens blijft dalen; nu 5,4 miljoen in Brabant 0 reacties
15-09-2021 Helmond krijgt 70 hectare extra bedrijfsgrond 0 reacties
03-09-2021 DAF krijgt grootste truckorder uit Zuid-Amerika ooit 0 reacties
19-08-2021 Arbeidsmigranten mogen langer in hotel blijven: 'Wij weten van niets' 0 reacties
11-08-2021 In de paardenbranche zit de schrik er goed in na de ‘blauwe brieven-bom’ van de fiscus 0 reacties
06-08-2021 Sleutel van nieuwe E-truck overhandigd aan luitenant-generaal Martin Wijnen 0 reacties
16-07-2021 Eindhoven koopt stikstofruimte om biomassacentrale aan de praat te houden 24 reacties
07-07-2021 Geen andere boerenacties meer woensdag, boeren gaan naar huis 0 reacties
04-07-2021 Einde van een varkensbedrijf: ‘Blij dat mijn ouders dit niet meemaken’ 0 reacties
24-06-2021 Celstraf voor Spaanse paardenhandelaar die megacomplex in Valkenswaard bouwde met crimineel geld 0 reacties
24-06-2021 Volop plannen voor zonne- en windparken, maar het stroomnet zit vol; tijd voor bezinning? ‘Je hoeft eerste wedstrijd niet met 20-0 te winnen’ 0 reacties
14-06-2021 Oudste boerderij van Eindhoven aan Hofke is verkocht; eigenaar wil er gaan wonen 0 reacties
09-06-2021 Dit is de nieuwe DAF: ‘Grootste innovatie in 90 jaar’ 0 reacties
03-05-2021 VDL legt werk in Born weer stil om tekort aan chips: drie dagen geen auto's gebouwd 0 reacties
29-04-2021 Een hondendrol met grote gevolgen: koeien kunnen miskraam krijgen door parasiet 0 reacties
29-04-2021 DAF introduceert laadstations voor elektrische voertuigen 0 reacties
16-04-2021 'Verloren’ kalfje op heide bij Eindhoven maakt wandelaars ongerust 0 reacties
12-04-2021 Eindhovens diervoerbedrijf dat gedupeerd is door impasse over woonboten eist dwangsom om uitbreiding te forceren 0 reacties
01-04-2021 ‘Alleen met gesjoemel kan Eindhoven Airport de stikstofuitstoot kunstmatig verlagen’ 0 reacties
01-04-2021 Fris maar zonnig paasweekend, daarna kans op sneeuw 0 reacties
23-03-2021 ABZ Diervoeding investeert miljoenen in Eindhovense fabriek 0 reacties
06-03-2021 De stem van Den Bosch: 'Liever een kerncentrale dan overal windmolens' 0 reacties
03-03-2021 Paardenvirus houdt Piet Raijmakers in Zuid-Spanje; ‘nu niet met paarden dwars door Europa naar huis’ 0 reacties
22-02-2021 ‘Ruiming is een traumatische ervaring’; vijf vragen en antwoorden over de vogelgriep 0 reacties
21-02-2021 Goedkope kunstmest maken met bliksem in een doosje; TU/e geeft kleine Afrikaanse boer een kans 0 reacties
18-02-2021 We gaan weer weerrecords verpletteren, want het wordt hartstikke lente 0 reacties
17-02-2021 Diervoerproducent ABZ de dupe door impasse over woonboten op bedrijven De Hurk in Eindhoven 0 reacties
07-02-2021 Nertsenfokkers wachten met smart op sloopregeling; 'we willen vooruit’ 0 reacties
04-02-2021 Supermarkt komt kippenboer tegemoet nu vrije-uitloopeieren niet meer zo mogen heten: ‘Een mooie geste’ 0 reacties
01-02-2021 Hoe kun je natuur opknappen door huizen te bouwen? 0 reacties
28-01-2021 Binnenkort overal zonnecellen zonder dat je ze ziet? ‘We kunnen ze eruit laten zien als een muurtje bakstenen’ 0 reacties
21-01-2021 Ook in Brabantse steden rijden hybrides nu automatisch elektrisch 0 reacties
16-01-2021 Elektrische bus, maar ook een 'superbatterij’ of een waterstoftank voor thuis: VDL wil kansen grijpen in groene energie 0 reacties
11-01-2021 VDL krijgt order voor 102 elektrische bussen uit Oslo: grootste opdracht tot nu toe 0 reacties
03-01-2021 ‘Tesla onder de vliegtuigen’ komt dit jaar met prototype 0 reacties
21-12-2020 Van restaurant naar productielijn, restaurants hebben handen vol aan kerstdiners voor thuis 0 reacties
10-12-2020 Je auto opladen aan een lantaarnpaal? Eindhoven gaat ermee proefdraaien 0 reacties
09-12-2020 Irritatie door machtsvertoon en geblunder bij actie van gemeente Eindhoven tegen asbestsaneerder 0 reacties
07-12-2020 Brand in vrachtwagen met witte konijntjes op A67, rijstrook richting Belgische grens dicht 0 reacties
03-12-2020 Dit jaar sneuvelden tientallen weerrecords, 2020 eindigt waarschijnlijk als warmste ooit 0 reacties
01-12-2020 VDL zet in op lichtere elektrische stadsbus, goed voor dertig procent energiebesparing 0 reacties
28-11-2020 DNA-testen bij doodgebeten schapen: was het een wolf of toch een hond? 0 reacties
23-11-2020 Onrust over nieuwe mestfabrieken in het buitengebied groeit: ‘85 procent omwonenden klaagt over stank’ 0 reacties
20-11-2020 Actieradius van accu's mogelijk veel beter door Eindhovens bedrijf 0 reacties
18-11-2020 Animal Rights: ‘Nertsenbedrijven in Valkenswaard en Rosmalen overtreden coronaregels en mishandelen dieren’ 0 reacties
18-11-2020 Sensor laat paard beter presteren: ‘Er kan méér met die teugels’ 0 reacties
27-10-2020 Ook door de Boerenbruiloft in Acht gaat dit jaar een dikke streep 0 reacties
27-10-2020 Honderden boeren in Brabant zijn al 1,5 jaar buiten hun schuld illegaal aan het werk 0 reacties
07-10-2020 Mobiele boomkwekerij zorgt voor groene bouwplaats 0 reacties
02-09-2020 Nertsenfokker pas overtuigd als geld op de rekening staat 0 reacties
31-08-2020 Elektrische auto’s veroorzaken nog lagere CO2-uitstoot 0 reacties
13-08-2020 Superhittegolf: broeierige en warme dag eindigt met flinke onweersbuien 0 reacties
11-08-2020 Superhittegolf: landelijk hitterecord verpulverd, bijna 35 graden in Volkel 0 reacties
09-08-2020 Superhittegolf: dagrecord met 2 graden verbroken, zo heet was het nog nooit op 9 augustus 0 reacties
09-08-2020 LIVE | Nog meer tropische temperaturen: we krijgen officiële hittegolf 0 reacties
02-08-2020 ‘Extra controles bij Van Rooi Meat vanwege werknemers die doorwerken met coronaklachten’ 0 reacties
31-07-2020 Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan' 0 reacties
13-07-2020 Boeren toch weer in actie omdat minister Schouten ultimatum naast zich neerlegt 4 reacties
08-07-2020 Gekantelde cementwagen op N2 bij Eindhoven zorgt urenlang voor problemen 0 reacties
06-07-2020 Twee verdachten opgepakt na boerenprotest bij Eindhoven Airport 5 reacties
06-07-2020 Actie boeren bij Eindhoven Airport beëindigd 0 reacties
27-06-2020 Brabant en Limburg hebben eerste regionale hittegolf van het jaar te pakken 0 reacties
27-05-2020 Ontsnapte paarden over drukke Geldropseweg richting centrum Eindhoven: ‘Dit kon fout aflopen’ 0 reacties
07-05-2020 Oud-directeur ZLTO Elies Lemkes gaat natuur én landbouw beheren: ‘Altijd proberen te verbinden’ 0 reacties
06-05-2020 Oud-ZLTO-directeur wordt gedeputeerde van landbouw, geen cultuurgedeputeerde meer 0 reacties
30-04-2020 Brabantse stallenkwestie nadert anticlimax; provincie lijkt zich in landelijke lijn te voegen 0 reacties
25-04-2020 Het Zuivelbureau in de Eindhovense Piazza. Wie is daar in de jaren zeventig geweest? 0 reacties
21-04-2020 Meer zonnestroom dankzij hogedrukgebied én corona 0 reacties
14-04-2020 Coronacrisis raakt Brabantse economie extra hard, waarschuwt de Rabobank 0 reacties
08-04-2020 Weer ‘aspergevlucht’ in Eindhoven, maar deze keer mogen er maar 9 arbeiders in één bus 0 reacties
08-04-2020 Warmterecord op eerste zomerse dag: 25,5 graden gemeten in Eindhoven 0 reacties
07-04-2020 Corona raakt ook broedende weidevogels 25 reacties
06-04-2020 Dierenartsen: ook in coronatijd vaccinaties niet te lang uitstellen 0 reacties
04-04-2020 Volle vliegtuigen op ‘Asperge Airport’ Eindhoven; luchthaven worstelt met die 1,5 meter 0 reacties
02-04-2020 Half jaar geen beregeningswater onttrekken uit Beerze en Reusel 0 reacties
20-03-2020 Boeren en tuinders hunkeren naar voldoende water in droge zomer 0 reacties
06-03-2020 Formule E-coureur Frijns: 'Avondrace in Eindhoven zou historisch zijn' 0 reacties
05-03-2020 ‘Formule E in Eindhoven is kansrijk in 2021/2022’ 0 reacties
18-02-2020 Ongeval op A58: vrachtwagenchauffeur aangehouden en twee personen ter controle naar ziekenhuis 0 reacties
29-01-2020 Acht paarden ontsnappen en galopperen op openbare weg in Woensel 0 reacties
21-12-2019 Dit is de man die Brabant uit de politieke crisis moet trekken 52 reacties
17-12-2019 Brabantse boeren willen toch protesteren, maar dan niet als Farmers Defence Force 0 reacties
13-12-2019 Grote politiemacht houdt bij Oirschot boeren tegen die oprukken richting Eindhoven Airport 0 reacties
13-12-2019 Minister over boeren: breng geen mensen in gevaar 0 reacties
13-12-2019 Vakantie in knel door boze boeren: reizigers Eindhoven Airport missen vlucht 0 reacties
13-12-2019 Grootste actieboer kijkt trots terug op protest rond Eindhoven Airport: ‘Generale repetitie is geslaagd’ 121 reacties
10-12-2019 Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen 1 reactie
04-11-2019 Drempels slechten voor Eco-living-huizen op het boerenerf 0 reacties
30-10-2019 Protesterende bouwvakkers plakken kentekens van wagens af, tientallen boetes op A2 0 reacties
23-10-2019 Aardappelteler Van den Borne presenteert ‘Frietje Precies’ 0 reacties
22-10-2019 Eerder ontdekken van wetenschappelijke ‘spin-off pareltjes’ mogelijk door nieuwe financiering 0 reacties
15-10-2019 Nemen feiten rondom stikstof een loopje met de waarheid? 0 reacties
08-10-2019 Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren 0 reacties
07-10-2019 Terugroepactie vleeswaren Jan Linders vanwege mogelijke besmetting Listeria-bacterie 0 reacties
03-10-2019 Studenten, universiteiten, UMCU en ministeries gaan samen de challenge Food for Health and Safety aan 0 reacties
03-10-2019 Gemeenten willen zich niet laten gijzelen door stikstofuitspraak 0 reacties