Fleckvieh voert 12 procent meer fosfor af via melk

Fleckvieh-koeien voeren 11 tot 12 procent meer fosfor af via de melk dan in de kringloopwijzer forfaitaire wordt toegekend.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
De hele NL veestapel inruilen voor #Flekkies en het mestprobleem is opgelost 😄
sorry
Op die manier gaat er wel fosfaat verloren van onze kinderen en kleinkinderen
storm
Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend! Wat een onderzoek zeg: mijn Holstein-koeien hebben ook weinig P in een kuub mest geproduceerd en dus voer ik meer in de melk af!
Forfaitair kom je toch melk ras onvoordelig uit of ben ik nou gek😉
cs-agrar
Nou mooi, dat zal er toch eerst wel ergens in moeten
groeier
@cs-agrar
Per kg melk zal het gauw anders worden 😄
+1
cs-agrar
@groeier tja das nog de vraag, weet ook wel bedrijf waar de fleckies boven de 30ltr gem zitten. Daar komen meest holsteinboeren niet eens aan
newholland6640
@cs-agrar

Hebben ook wel tijden gehad dat we dat aantikten met fleckvieh. momenteel met 27 liter erg magertjes. Wel tussenkalftijd van 365 dagen 👍
brabo
Quote Reactie van @newholland6640:
Wel tussenkalftijd van 365 dagen

als die tkt nu 465 dagen was dan had je een acceptabele produktie 😄
newholland6640
@brabo

Prima, Wij doen het lekker met 365 dagen. bevalt net zo best.
pieta
@cs-agrar Ik zat pas met de kinderen het Klokhuis te kijken. Daar was die boer met die vrijloopstal in Moerdijk op. Daar gaven de Fleckies gemm net geen 23 ltr vlgs het scherm van de Lely-robot.
+1
brabo
@pieta
dat zijn geen flekies maar monte beliardes.
+1
Ruben-Wind
@cs-agrar Zijn ook wel bedrijven waar de Holsteins 40L geven dus dat zegt niks. Een holstein geeft nou eenmaal gemakkelijk meer.
Farmer_
@cs-agrar
Fosfaat spoelt vrijwel niet uit, dus wat is het probleem.
cs-agrar
Quote Reactie van @Farmer_:
Fosfaat spoelt vrijwel niet uit, dus wat is het probleem

Dat weet men in Den Haag en Brussel nog niet, dat is het probleem. Als fleckie meer P afvoert, en je mag niet meer aanvoeren, gaat verhaal ergens scheef
+1
Farmer_
@cs-agrar
Als fleckie zoveel afvoert moet je er ook meer P instoppen?of haalt ze het uit de lucht.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Farmer_:
of haalt ze het uit de lucht.

Fleckies zijn een geloof, dus denk wel dat dat de verklaring is. Er zijn ook hele volksstammen die denken dat een man in een jurk over water kan lopen. Je geloofd het of je geloofd het niet. Ik heb m'n twijfels 😄
+1
Farmer_
@jan is hobbyboer
Over de jurk?
+1
jan w
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Er zijn ook hele volksstammen die denken dat een man in een jurk over water kan lopen

Als je de paaltjes maar weet te staan kom je misschien een heel eind.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Als je wordt ondersteund met een hemelhaakje zal het vast kunnen 😉
meelezer10
@Farmer_ zal wel minder in de mest achterblijven. Dus die fleckies passen hier niet. Doe er alles aan om meer fosfaat op het bedrijf te krijgen. Als de fleckies meer fosfaat met de melk afvoeren is het dus geen duurzame koe voor je bedrijfsvoering.
weideboer
En ja hoor we gaan weer boekhouden achter de komma met als gevolg straks weer een kritische geluiden vanuit Brussel....#lerenjulliehetdannooit
Wilbert
Zit m vooral in het hogere eiwitgehalte in de melk. De klw rekent met een vaste waarde voor p in melk ongeacht eiwitgehalte. Iets wat nog verbetert moet worden.
m uut m
@Wilbert
Hè grapjas eiwit is stikstof geen fosfaat in te vinden.
sorry
+1
jan is hobbyboer
@Wilbert Grapjas, precies 0.02 hoger eiwit dan zwartbonte Holsteins (en heel veel minder melk). crv4all.nl/downloads/prestaties/… . Het is een geleuf, fleckvieh gelovigen zien echt dingen die er niet zijn.
meelezer10
@jan is hobbyboer 200 kg vet en eiwit minder.
brabo
+3
jan is hobbyboer
Als ik fleckies moet gaan melken ben hoor ik ook bij de stoppers. Dan heb ik liever een ton op de bank dan dat geklooi met die halve vleeskoeien. Je kunt het te gek maken 😄
+1
hans van toos
@jan is hobbyboer Jij hen eigenlijk maar een zwaar leven met al die Fleckies in de achterhoek Jan!
pieta
@hans van toos Nee hoor, hij heeft mij nog. En ook nog vele andere hier die er geen hebben en/of slechte ervaringen er mee hebben.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hans van toos:
Jij hen eigenlijk maar een zwaar leven met al die Fleckies in de achterhoek Jan!

Dat valt reuze mee, allereerst lopen er niet zoveel koeien meer buiten in de achterhoek dus zien doe ik ze niet. Verder mag iedereen melken wat ie wil, ik vind het gewoon helemaal nix. Dwergkoeien met een dikke reet en een slecht uier die alleen bij goed management melk willen geven. Ik heb geen goed management, dan zijn Holsteins veel makkelijker, die geven altijd melk (zelfs met oudere non-genomics stieren). Er zijn voor mij veel leukere dingen te bedenken dan het melken van Fleckies, dus als dat verplicht gaat worden, doe ik lekker mee aan de opkoopregeling en ga ik wat anders doen. Ondernemen (en sowieso leven) is ook keuzes maken.
+2
arjankok
@hans van toos dit is toch best genieten zo'n uitzicht

(klik om te vergroten)

+3
brabo
Quote Reactie van @arjankok:
dit is toch best genieten zo'n uitzicht

ja mooi uitzicht, alleen jammer dat er die witkoppen voor zijn gaan staan 😄
+1
pieta
@jan is hobbyboer Ik heb nu mijn derde (en laatste) fleckie aangemolken. Nu 7 weken aan de melk en piekt op 25 liter per dag. Moeder gaf als vaars in 305 dgn 11.000 kg melk en als 6e kalfs 14.000 in 305 dgn. Achteruit fokken is ook fokken. 😁
gprumo
@pieta lekker kortzichtig, fleckies komen hun 2de en 3de lactatie pas echt los.
+1
pieta
@gprumo Ik heb geen grupstal. Bij mij koemen ze direct bij de geboorte al los. En ja, het is niet de eerste Fleckie die ik heb. De eerste goede die moet bij mij nog komen. Al die Fleckies zijn goed behalve die bij mij. 😄 Ze blijft wel lopen bij mij als ze gezond blijft.
De eerste die we hadden was huilen qua uier- en klauwgezondheid. Van ellende 6 weken na afkalven 2e keer weggedaan. Productie van die was op zich prima.
De tweede is huilen met het beenwerk. Productie redelijk.
De derde is huilen qua productie en ontwikkeling. Amper 1,35 hoog en een spantvak korter dan een gewone holstein.
+1
Nick83
Quote Reactie van @pieta:
een spantvak korter

Da scheelt enorm in de bouwkosten 😁
gprumo
@pieta hier bevallen ze zeer goed, fijne koetjes en produceren beter dan de holstein vaarzen en dat met twee vingers in de neus. Type koe moet natuurlijk ook bij je passen.
+2
pieta
@gprumo Heb je zo'n slechte holsteiners? 😁
gprumo
@pieta fleckies doen het gewoon goed, misschien voeren wij ook wel meer een fleckvieh rantsoen dan een holstein rantsoen, wij zijn er super tevreden mee.
pieta
@gprumo Dat hoor ik van meer mensen/boeren. En dat kan ook. Ik heb er ook wel eens resultaten van gezien en waar ik ze gezien heb waren ze prima. Maar die zouden waarschijnlijk met Holstein ook wel goede resultaten halen. En inderdaad je zult er ook wellicht een iets ander rantsoen voor moeten leggen misschien. Maar bij ons wil het gewoon niet met kruislingen. Bij ons winnen de holsteiners het telkens weer.
gprumo
@pieta wij draaien voorheen met holstein 8300 liter met 3,62 eiwit en 4,50 vet, nu nog gewoon het zelfde. type koe past bij ons, genieten van een mooie robuuste koe en dat is ook heel wat waard. als het type je al niet aanstaat ga je helemaal tegen zo'n dier aantrappen en is alles verkeerd wat het dier doet 😉 . zelf denken we gewoon een beter saldo te halen met fleckvieh, een mooie uitdaging.
pieta
@gprumo Juist in dat wat robuustere zag ik meerwaarde en ik vind het hele mooie koeien om te zien. Maar bij ons geven de vaarzen al bijna 9.000 kg gemiddeld met 3.55% eiwit.
+1
m uut m
@pieta
De 1 interpreteert goed ook anders dan een ander.
hans van toos
@pieta Je hebt het in ieder geval geprobeerd Pieta!
newholland6640
Quote Reactie van @pieta:
Dat hoor ik van meer mensen/boeren. En dat kan ook. Ik heb er ook wel eens resultaten van gezien en waar ik ze gezien heb waren ze prima. Maar die zouden waarschijnlijk met Holstein ook wel goede resultaten halen. En inderdaad je zult er ook wellicht een iets ander rantsoen voor moeten leggen misschien. Maar bij ons wil het gewoon niet met kruislingen. Bij ons winnen de holsteiners het telkens weer.

Op het gebied waarvan?

Zijn 10 jaar geleden al begonnen met fleckvieh. Waren toen allemaal nog van die mensen die riepen dat je dan over vijf jaar geen boer meer was enz 😛

Zitten nu qua productie op hetzelfde.

Aantal uierontstekingen is haast gereduceerd tot 0. en de tussenkalftijd is bijna 100 dagen vooruit gegaan.
Het enige wat me echt tegen valt zijn de klauwen. Die zijn niet beter dan die van holstein.
pieta
Quote Reactie van @newholland6640:
Op het gebied waarvan?

Op productie, klauwgezondheid en levensduur. Vruchtbaarheid is bij ons van oudsher prima in orde. Uierontstekinjgen kan ik weinig over zeggen omdat ik de eerste die we aangemolken hebben weggedaan heb vanwege de vele uierontstekingen. Nu nog twee vaarzen in de koppel waarvan één nog slechts 25% Fleckvieh is. Deze heeft gewoon echte slechte klauwen.
En de andere is een week of zes aan de melk inmiddels.
newholland6640
@pieta

Weet niet wat voor type boer jij bent. Hier moeten ze het doen met een oude stal en een boer die meer te doen heeft dan de hele dag in de stal rond lopen.
Geloof best dat er een aantal boeren zijn die met holstein ook goede resultaten kunt halen.
Van een slechte holstein maak je ook niet met fleckvieh een goede en andersom.

Overgang is ook lastig. als je gewend bent om met relatief hoge kosten veel melk onder de Holsteins weg te halen wordt het er voor de fleckies ook niet makkelijker op.

Zijn nu ook wel wat aan het experimenteren met noors roodbont. Vind die op het eerste gezicht ook zeker niet verkeerd.
pieta
@newholland6640 Ik ben prima tevreden met mijn holsteins. Maar als het beter kan waarom niet. Maar bij ons produceren ze niet. Dat is probleem 1 hier. Probleem 2 is dat ze ook niet probleemloos zijn.
En ik ben echt geen supermanager of de hele dag tussen de koeien..
m uut m
@pieta
Bij mij precies hetzelfde productie viel tegen en ook op andere vlak geen enkele verbetering zelfs het geslacht gewicht niet.
+1
newholland6640
@pieta

Prima toch, dan lekker zou houden. voor ons was het wel een grote verbetering.
milkman2
Quote Reactie van @gprumo:
2de en 3de lactatie pas echt los.

Dat moet ik nog zien. Wij hebben der ook een aantal aan de melk, maar de eerste is als 2e kalfs Rumgo al weer vertrokken wegens melk niet willen laten schieten. Koe kreeg uierontsteking en kon vertrekken, was dat ding spuugzat.
Ook een Walot uit een Lucky mike aan de melk, uier is zeer onkant en is een dikke schopper, wordt hier niet oud. Montbilliarde is trouwens ook niet alles Valvins vallen hier ook tegen, 2 stuks aan de melk beide onder de 90 lw en. 1 heeft ook een stekerig uier. Ook een Unchoix aan de melk, slechte poten en uiergezondheid is ook knudde. Der zijn ook wel een paar goeie bij maar doorgaans valt het me niet mee.
newholland6640
@milkman2

hebben er tussen lopen die eerste lactatie 6500 geven en de 3e dik boven de 10. Tja
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @newholland6640:
ebben er tussen lopen die eerste lactatie 6500 geven en de 3e dik boven de 10

Da's gemiddeld nog maar 8250 kg, vrij mager voor koe in 2016.
m uut m
@gprumo
Ik deel jouw ervaring niet. Bij was het net andersom hoe ouder hoe slechter.
pieta
@m uut m Hoe behoed jij je jersey's eigenlijk voor melkziekte? Wij hebben ook één oudere Jersey lopen (6e kalfs denk ik) en daar hebben we al twee keer de veearts bij moeten halen om ze weer overeind te krijgen. De eerste keer had ze het na het afkalven en nu lag ze al gestrekt voor het kalven. Mijn holsteiners hebben geen last.
+1
m uut m
@pieta
Is heel eenvoudig zorg dat je kuil voert met een kali onder de 20.
Ik geef ze 1 kg droogstand brok van de heus en onbeperkt kuil van de eerste snede die ik bewust niet bemest met mest. Ik heb vorig jaar 4 keer een koe een infuus gegeven. Alle keren maar 1 fles nodig doe er dan ook gelijk 2 P pillen in.
pieta
@m uut m Vergeleken met een holstein is het zeker niet simpel.
m uut m
@pieta
Hebben afgelopen 2 week ruim 20 gekalfd van een bb en totaal geen problemen gehad. Alle kalveren liepen er bij.
pieta
@m uut m Fantastisch voor je. Ik hoor wel eens dat het een van de grote problemen is. Mijn ervaring met die ene die ik op leeftijd heb is er iig naar. Maar goed voor één koe per jaar kun je het rantsoen niet aanpassen.
m uut m
@pieta
De jersey is veel gevoeliger dan een holstein maar ook voor de holstein is dit het beste rantsoen voor droge koeien. Geeft ook veel minder problemen na het kalven snel schoon geen witvuilen en dus meer melk met minder problemen en een koe die weer vlot drachtig is.
pieta
@m uut m Bij ons zijn de resultaten ook prima. Alleen die ene oudere Jersey die ik heb valt om voordat ze kalft.
+1
m uut m
@pieta
Wat goed is moet je niet veranderen.
Freriks
@jan is hobbyboer heb jij nog geen ton op de bank dan? Trouwens, je hebt in het verleden al eens verteld hoe zwaar jouw koeien zijn bij afleveren voor de slacht. Qua gewicht toch al behoorlijk vleeskoe. Niks mis mee overigens
jan w
@jan is hobbyboer
Dan ja je een keer bij Petro Pelgrum in denemarken kijken.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jan w:
Dan ja je een keer bij Petro Pelgrum in denemarken kijken.

Wat is daar te zien, voordat ik zover ga reizen moet het wel de moeite waard zijn. Vorige keer toen ik in Denemarken was viel mij de kwaliteit van het vee niet mee, en dit is een flink understatement. Dan zou ik persoonlijk toch liever een keertje in Zwitserland gaan kijken, daar lopen in ieder geval koeien die niet zeer aan de ogen doen.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kwaliteit van het vee niet mee
Ben bij Petro geweest, kwaliteit van zijn vee was best, tis alleen jouw type niet
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
daar lopen in ieder geval koeien die niet zeer aan de ogen doen.
Deze bedoel je?
puntertje
Er zit wel degelijk verschil in het fosfaatgehalte van de melk, enigszins rasgebonden, maar veel meer afhankelijk van het rantsoen. Krijgt een koe meer gras(kuil), zit er meer fosfor in de melk. Laat dat nou vaak extensievere bedrijven zijn, die met de forfaitaire norm worden genaaid. En juist de intensieve bedrijven, allemaal voorstander van de KLW en tegen forfaitaire normen, hebben hier profijt van. Terwijl het op de melkfabriek zo simpel is aan te tonen.
Een voorbeeldje van selectief shoppen in de gegevens die gebruikt worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , melk , fosfor , fleckvieh en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
2.172