‘Fosfaatrechten veroordeelt melkveehouder en opfokker tot elkaar’

Met de komst van fosfaatrechten worden melkveehouder en jongvee-opfokker tot elkaar veroordeelt. Dit stelt Peter Goumans, advocaat bij Hekkelman Advocaten en Notarissen.

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Ja dat zal hier en daar wel tot fricties leiden, ben zelf dit voorjaar aan zo'n relatie begonnen, maar opfokker zit nog in een bedrijf splitsing is ook nog spannend hoe dat uitpakt
+1
Twentsch Land
Feitelijk heel simpel en eerlijk, de rechten verdelen tussen eigenaar en inschaarder/opfokker naar gelang het aantal dagen dat de dieren bij de eigenaar verblijven en inschaarder/opfokker verblijven.
Nick83
@Twentsch Land

Ja, waarom zou de inschaarder daar zomaar vrijwillig aan meewerken? zoals het er nu ligt krijgt de inschaarder alle rechten en de melkveehouder niets geen rechten over de dieren die bij de inschaarder hebben gelopen op de peildatum. Terwijl de melkveehouder deze zeker wel nodig heeft voor in de winterperiode, als de dieren bij zn eigen op stal staan.
Twentsch Land
@Nick83

Hoezo vrijwillig aan mee moeten werken ? Van Dam kan het gewoon in het wetsvoorstel meenemen dat de dagen dat de dieren bij de inschaarder waren rechten voor hem opleverd en de dagen dat de dieren bij de eigenaar zijn rechten voor de eigenaar zijn, zo staat het ook in mijn vorige tekst. Voordeel van deze manier is dat er geen extra rechten hoeven worden gegeven.
Nick83
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Van Dam kan het gewoon in het wetsvoorstel meenemen dat de dagen dat de dieren bij de inschaarder waren rechten voor hem opleverd en de dagen dat de dieren bij de eigenaar zijn rechten voor de eigenaar zijn

Dat kan. Maar dan is het idee van "peildatum" wel zowat weg. En dat opent de weg naar rechtzaken. Zo zijn er ook boeren die niet werken met in en uitscharen, maar de dieren gewoon overschrijven naar het UBN van de opfokker en in het najaar weer terug overschrijven. Zou je dat bij deze boeren dan ook zo moeten regelen? En waarom niet?
Twentsch Land
@Nick83

Het idee van een peildatum hoeft zeker niet bijna weg te zijn, er worden niet meer fosfaatrechten aan 1 dier gekoppeld, het recht wordt gewoon verdeeld naar gelang de dagen dat het bij de eigenaar loopt en bij de inschaarder of opfokker.
jan w
Er is gaandeweg ook al sprake dat Natuurmonumenten de fosfaatrechten wil gaan koppelen aan de pachtcontracten.
Nico96
@jan w hoe dat dan? Pacht is toch pacht?
+3
oldhuus
@Nico96
Melkquotum zat toch ook op land van de verpachter, als pachter stopte bleef het bij de verpachter geloof ik, Natuurmonumenten rook natuurlijk geld, is maar goed dat het zo niet werkt.
Nico96
@oldhuus pacht is wel iets anders als inscharen. Dat zie je ook bij betalingsrechten. Maar idd, bij melkquotum is er ook heel wat afgeprocedeerd.
oldhuus
@Nico96
Ja wat een ellende..
+3
Twentsch Land
@oldhuus

Volgens mij was de helft voor de pachter en de andere helft voor de verpachter in melkquotum tijd.
Deutzrijder
@jan w
fosfaatrechten gaat om dieraantallen zijn voor de veehouder..
Heeft niets met grond te maken
douwe2
@jan w als mijn info klopt is dit uit de pachtcontracten gehaald, werd in eerste instantie wel geprobeerd om hiervan ook wat ''vruchten'' te plukken.
groeier
@Deutzrijder
Dat kan allemaal wel zijn, maar zou weldegelijk met grond te maken moeten hebben. LTO en politiek hebben jaren geroepen, we gaan naar een grondgebonden melkveehouderij of systeem.
Nico96
@groeier ik moet er toch niet aan denken dat natuurmonumenten de fosfaatrechten krijgt van het vee wat er loopt, als LTO en politiek iets zouden kunnen doen, dan is het de pachters van die gronden niet met 8 % korten.
+2
groeier
@Nico96
Geen fosfaatrechten is daarom beter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouder en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3