Milieudefensie verbreekt convenant weidegang "wettelijk afdwingen"

Milieudefensie stapt per direct uit het convenant Weidegang

Het aantal koeien in de wei is in de afgelopen 4 jaar gedaald in plaats van gestegen. Daarom stapt Milieudefensie per direct uit het convenant Weidegang van onder meer de landbouwsector, zuivelorganisaties, de overheid en maatschappelijke organisaties. Campagneleider Jacomijn Pluimers van Milieudefensie ziet nog maar één oplossing: "Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken moet via wettelijke maatregelen afdwingen dat er meer koeien weidegang krijgen."

nu.nl/algemeen/4284402/…

Deel dit topic

Reacties

-1
Grasbaal
Hiermee hebben ze wel een punt:

Ook de doelen in het verbetervoorstel dat Milieudefensie een half jaar geleden nog inbracht om weidegang wel te halen, zijn niet gerealiseerd. Er zijn stappen gezet, maar er zijn ontwikkelingen buiten het convenant weidegang die dit tegenwerken. Pluimers: “Vrijblijvendheid is troef. Vooral Friesland Campina zegt dat ze koeien in de wei belangrijk vindt, maar jaagt met het stimuleren van mestverwerking de koe juist de stal in. Mest moet snel worden verzameld om te kunnen verwerken. Dat is een stuk lastiger als de koeien in de wei staan en vrij rondlopen.”

Meer: blikopnieuws.nl/nieuws/242714/…
+5
hans1980
Laat boeren toch zelf keuzes maken

ps. positief dat ze uit convenant zijn gestapt nu lto nog
+2
koeboer
Quote:
ps. positief dat ze uit convenant zijn gestapt nu lto nog

dan weet je tenminste zeker dat er wettelijke verplichting komt.
+3
KlaasB
Quote:
@Grasbaal: stimuleren van mestverwerking

Toch hebben ze wel gelijk, Friesland Campina stimuleert mestverwerking en verplicht KLW
Zo houden meer boeren de koeien binnen
+1
meelezer10
Quote:
@KlaasB: Friesland Campina stimuleert mestverwerking en verplicht KLWZo houden meer boeren de koeien binnen

Dat moeten ze bij RFC slimmer aanpakken. Boeren die niet weiden verplicht mestverwerken en klw in vullen. Boeren die weiden er van vrijstellen.
+1
de hoef
Quote:
@meelezer10: Boeren die wieden

word jij bio
meelezer10
@de hoef
Zeg nooit nooit maar dan moet er heel wat gebeuren als ik bio wordt.
de hoef
@meelezer10snap je hem wel [wieden
+2
meelezer10
@de hoef
Jaja ik had het gezien. doe mij maar de spuit inplaats van wieden
henkes
Waar bemoeien ze zich mee. wij beslist zelf wel wat we doen
-1
weideboer
@henkes waar bent u de laatste 30 jaar geweest.....de eindgebruiker bepaald of beter gezegd: wie betaald, bepaald...

U doet het, dus de consument ook met of zonder maatschappelijke druk. De ontwikkeling en veranderingen gaan nu snel, niet alleen bij ons maar overal, onderwijs, zorg, bouw, winkeliers enz. enz. de trein stopt niet, je zorgt dat je mee gaat of je blijft aan de kant staan.
weurding
Quote:
@henkes: wij beslist zelf wel wat we doen

dat is allang een gepasserd station, ook jij beslist maar bar weinig meer op je eigen bedrijf 😉 neem aan dat ik de regels niet allemaal op hoef te sommen
puntertje
Ik heb een hekel aan verplichtingen maar het eeuwige gezanik en gezeik van de niet-weiders over weidegang begint me ook de keel uit te hangen. En let wel, de meerderheid weidt nog steeds en voor hen is een verplichting niet zo'n punt. Ik denk dat niet zo zeer de weiders, maar de niet-weiders met hun klaagzangen voor een 2-deling hebben gezorgd die ze nu vervolgens de anderen weer verwijten omdat ze zich ondergewaardeerd.voelen met hun varkenshouderijachtige manier van boeren.
weideboer
En weet u, die grote jongens zitten ook in de besturen van de melkfabrieken, 100% zeker, als die er niet in zaten, weidegang al een gepasseerd station was....namelijk gewoon VERPLICHT!, geen discussie
+3
milkman2
Quote:
@weideboer: gewoon VERPLICHT!,

Je lijkt wel een dictator.
verbi
Als je huiskavel te klein is kun je moeilijk weiden.En daarbij weer een verplichting erbij waar zijn we mee bezig? En de niet weiders zaniken helemaal niet die betalen netjes ieder jaar hun premie aan de fabriek die het weer uitdeelt aan de weiders niks mis mee ik betaal er graag aan mee als niet weider.En ik denk dat mijn koeien in de moderne stal het beter of zeker niet slechter dan buiten.En let wel de meerderheid van de boeren weid dan wel maar niet de meerderheid van de koeien en dat is een heel verschil. De kleinere boeren weiden meer als de grote omdat die de huiskavel er niet voor hebben.Maar ieder zijn mening.
+1
weideboer
@verbi

even ten ontnuchtering: naar welke supermarkt gaat je vrouw, één die midden in de stad zit waar geen parkeerplaats is of één die net buiten de stad met vrij parkeren...

voor de eindgebruiker is het dus niet relevant of je wel of geen weidekavel hebt, die wil gewoon die beesten buiten zien en anders zorg je maar dat je een weidekavel creëert, dus door bedrijfsverplaatsing.

ik ben geen dictator maar ik sluit mijn ogen niet... hoe hard het mij ook raakt, immers ik doe het zelf ook als eindgebruiker van verschillende produkten
puntertje
Quote:
@verbi: niet de meerderheid van de koeien

Milieu Defensie zal je weer dankbaar zijn voor het aandragen van argumenten.
Nico96
@verbi huiskavel te klein is echt een drogreden, hier zitten boeren genoeg die niet weiden met alle grond aan huis, als die allemaal zouden weiden zouden we zo aan over de 90 % weidegang zitten.
puntertje
@Nico96
verbi verbouwt zelf vnml. mais, tja dan wordt weiden ook moeilijk natuurlijk. Gelukkig is hij voorstander van een forse weidepremie die hij met liefde betaalt.
pieta
@Nico96
Hier is het al een week of drie te nat om te weiden. Het is natuurlijk wel gemakkelijk om wat voordelen op te noemen van weidegang maar als het echt zo voordelig was hadden we heel deze discussie niet en hadden eer veel meer melkveehouders hun koeien buiten.

tubantia.nl/regio/achterhoek/…
Nico96
@pieta Dat is ook zo, als het financieel veel voordeliger was, zouden wel meer veehouders weiden. Verbi stelde dat veel boeren niet weiden omdat de huiskavel te klein is, dat is gewoon niet waar. Ik heb altijd beweid, en zou niet anders willen, maar ik zie echt de nadelen wel. Toch zou het beter zijn als meer boeren gingen beweiden, al is het alleen maar om een verplichting met alle regeltjes erbij, buiten de deur te houden.
+1
mlkvhoudr
@Nico96

Al legden ze mij een heffing op voor het beweiden dan bleef ik nog beweiden.

Ben helemaal geen goede beweider maar wil de koeien gewoon zomers buiten hebben vind ik leuk, het weer moeten maakt het dan weer minder leuk maar zo moet het schijnbaar allemaal volgens de hoge heren en ik ben er klaar mee om er zelfs maar aan te denken, voer die bullshit allemaal wel weer uit en ga door met dingen in mijn leven die ik wel leuk vind
+6
oldhuus
Gewoon kwantumtoeslag er af, en naar 2 cent weidepremie, hoe moeilijk kan het zijn..
-1
weideboer
Idd, duurt ook niet zolang meer, dunkt mij
+3
amor
Misschien milieudefensie helemaal afschaffen
+3
Tinus
Wordt het dan ook verplicht dat er in de supermarkt geen producten meer mogen liggen die niet afkomstig zijn uit weidemelk?
koeboer
De plofkip is er ook door de ngo's uitgewerkt.Stal melk kan wel in foliekaas worden verwerkt,maar geef die boeren dan ook wat dat opbrengt.
+1
pieta
En diezelfde plofkip komt zometeen hier weer vanuit de Oekraïne ofzo. Laat jezelf toch niet voor de gek houden.
+1
KuikenenKoe
Quote:
@pieta: vanuit de Oekraïne ofzo.

mhp met uitsnijderij in veenendaal gaat om reguliere kip
in nld wordt eigenlijk alleen nog maar concept kip verkocht (40 A 50 % van de nl produktie)
onderlinge afspraken tussen keten en supermarkten (onder druk van wakker dier)
de meerprijs hiervan wordt betaald door consument
dit werkt alleen maar omdat er geen alternatief in nederlandse schappen ligt
mijn pseudoniem zou eigenlijk ook moeten zijn jumbokuikenenkoe
diezel
Quote:
@KuikenenKoe: de meerprijs hiervan wordt betaald door consument

Hoorde laatst dat er bij de export-slachterijen een tekort aan "reguliere kip" was. Werd meer voor betaald dan de zgn. "concept-kip".
Ben je mooi klaar mee. Minder slachtkuikens in Nederland te houden door meer benodigde vloeroppervlak per Nederlandse "concept-kip".
En "Veenendaal" gaat straks met jullie exportmarkt aan de haal! 😞
KuikenenKoe
@diezel
klopt er is tijdelijk sprake van onbalans in markt
wel is/was huidige kip qua kostprijs al op achterstand gezet door hoge milieu en dierwelzijnseisen van overheid
de exportmarkten waar deze isseu s niet spelen waren /raken we kwijt
dat "veenendaal" met deze markt aan de haal gaat zit er dus dik in

mhp probeert natuurlijk wel gebruik te maken van goede naam nederland omdat er nu een nederlands stickertje op product kan
+4
henkes
Ik bedoel alleen maar dat het tijd wordt om ons niets meer te laten verplichten. elke ondernemer weet wel wat het beste is en wat bij ze past .
consument koopt toch wat goedkoopste is.
+2
Freriks
Wat volgt er komende week. Schreeuwverhaal van wakker dier of een uitzending van Tros radar waarin de melkveehouderij zwart wordt gemaakt. Als milieudefensie echt wat wil gaan doen aan weidegang betaalt ze maar eens serieus mee ipv meelullen in een convenant. Laat ze maar 100 mln per jaar betalen aan boeren die weidegang toepassen. Dan mogen ze er ook wel extra eisen bij stellen.
Titus de Wolff
Het is wel de enige weg om het van het beschikbare geld te laten afhangen. En als je dan niet te veel eisen, regeltjes en voorschriften wilt moet je het omdraaien. De boer wordt niet gecontroleerd op de regels, maar beoordeeld op het resultaat. U heeft zoveel of zo weinig landschapswaarde geproduceerd dat u een vergoeding krijgt voor klasse 1, of bv klasse 10, het hoogste. Je hebt dan alleen een beoordelaar nodig.
En de sector kan alle verantwoordelijkheid bij de convenantspartners leggen: is er wel genoeg geld?

Ik heb dit jaren geleden al voorgesteld voor het natuurbeheer, dat werd eerst ook weg geveegd. Alles op basis van regeltjes. Intussen is dat ook al mooi veranderd naar eigen verantwoordelijkheid.
bolder
Weideboer.. Daar heb je het nou net wie betaald die bepaald ..Maar Dat Doet de consument niet eerst dat maar is veranderen zou ik zeggen.....
weideboer
Je product laten staan is ook een vorm van wie betaald, bepaald. Je weet wel wat ik bedoel
+5
ejb
Eigen merk zuivel bij de grootste super in Nederland komt gewoon uit Polen.

Weet haast wel zeker dat ze daar geen discussie hebben over weidemelk en hoeveel dat extra betaald mag worden t.o.v. andere melk.

Een clupje als Milieudefensie kan veel beter zijn pijlen daar op richten i.p.v. constant boertje pesten
janv
Mooi hoor die weidegang,alles in west Utrecht staat weer binnen,Happy cows!!
jan w
In Europa zijn batterijkippen verboden. 60% van de eieren die in Nederland worden verwerkt zijn batterij-eieren , veelal uit de oekraine. Domweg omdat ze goedkoper zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , milieudefensie , weidegang , overheid en wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
5