Natuurboer bouwt vrijloopstal voor 200 koeien

Melkveehouders Ardy en Ivanka de Goeij bouwden dit jaar een vrijloopstal voor 200 koeien voor hun natuurboerderij in polder Oukoop in Reeuwijk. Het bedrijf ligt midden een Natura 2000-gebied. 'We hebben van ons melkveehouderijbedrijf een natuurboerderij gemaakt, om veeteelt en natuurbeheer te combineren', zegt Ardy de Goeij. 'Daar hoort ruige mest voor weidevogelbeheer bij.' Provincie Zuid-Holland ziet de natuurboerderij als de ideale oplossing voor natuurbestendige landbouw in het gebied.Bekijk de foto's.Lees de reportage over natuurboer Ardy de Goeij in Agraaf, die op zaterdag 19 december verschijnt.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Mooi project van de goeij, [1 foto in de reportage heeft verkeerd onderschrift,] overigens hoop ik dat hij een andere oplossing vindt om zijn stal vol te krijgen en niet ten koste van de grote hoop collega's
wolfje
Nee, arjan zeker jullie de stal vol ten koste van de grote hoop latente ruimte bij extensieve collega's..... sjonge jonge
arjan_kok
Denk niet dat ik zijn probleem niet begrijp , maar als de goeij extra fosfaat rechten krijgt weet ik wel waar dat afgesnoept wordt , heb ze zelf hard nodig, hij kan gewoon een samenwerking zoeken met collega om zijn stal vol te krijgen
Nico96
Als de provincie belang heeft bij een goed beheer van hun grond, willen ze wellicht wel financieel bijspringen om het aantal koeien te realiseren.
+2
Titus de Wolff
Quote:
@MelkveeNL: . 'Daar hoort ruige mest voor weidevogelbeheer bij.

Dat zijn wel opgestelde regels voor het weidevogelbeheer, maar dat wil niet zeggen dat je zo'n vrijligpot met zo'n hoog stroverbruik nodig hebt voor de weidevogels. Die weidevogels kunnen op goed bemeste grond anders ook wel gedijen. Ik vind dat je met de aanvoer van zoveel stro wel een hoog energieverbruik krijgt. Dat doe je voor de koeien maar niet voor de vogels.
Ruige mest voor de vogels is meer bedacht door natuurorganisaties om je te onderscheiden van de anderen.
Op mijn drijfmestland kan ik wel meer vogels krijgen dan mijn vastemestland. Het later maaien en nesten en jongen sparen is van groter belang.
m uut m
Het stro verbruik wordt gemakkelijk betaald door je lager vervangingspercentage. Hoe eerder de stroverdeler er in hangt hoe beter het gaat. 2 keer daags een beetje strooien werkt stukken beter dan wat hij nu doet.
Titus de Wolff
Stem ik helemaal mee in. Je zou zulke mest ook wel kunnen vergisten voor de energie. Voor de vogels hoef je dat niet te laten en het land dat niet geploegd wordt heeft genoeg o.s.
Het bedrijf zou wel wat energiezuiniger kunnen, ook zo'n stroverdeler, mooi zuinig ding. In Frankrijk blazen ze dat met een hakselkanon vanaf de voergang. Allemaal stof en lawaai.
+1
Titus de Wolff
@MTSTAMMINGA

Ja, dat is op zijn Frans. Tsjerk doet dat ook wel maar omdat hij ook niet tegen stof kan ook wel met de voorlader en de vork.
Ze hebben daar hun eigen stro en brengen dat weer op geploegd land. Dat is qua energie anders.
Die pot in Frankrijk kun je zo met de trekker in, wordt niet zacht of warm. Twee of drie keer per winter er uit.
jan 1
Grondgebonden veehouderij buiten fosfaat rechten,Keep on dreaming.
Verder zitten alle koeien tot aan de hakken onder de stront.
m uut m
Een potstal is meer dan stro in de bak gooien. Dat zie je hier ook weer. Het managen van een bedding vergt toch enige kennis en inzicht. De opbouw van de bodem moet gebeuren met kleine laagjes die worden dan goed vastgetrapt zodat er niet teveel zuurstof in blijft zitten. Een te dikke laag in 1 keer strooien met teveel m2 per koe geeft teveel warmte in de bodem hierdoor minder draagkracht vieze koeien en een verhoogde kans op uieronsteking.
brabo
Quote:
@m uut m: kleine laagjes die worden dan goed vastgetrapt zodat er niet teveel zuurstof in blijft zitten.

ik ken toch ook een potstalboer die er eerst elke dag met een frees door rijdt voor hij weer vers stro bij strooit. Daar zit dan juist veel zuurstof in
MTSTAMMINGA
@brabo
Zakt hij niet weg na een tijdje Als de mest begint te verteren?
+1
brabo
@MTSTAMMINGA
weet ik niet, hij heeft wel heel veel m2 per koe dus pakket wordt niet zo snel te dik . Maar volgens mij moet elke potstal niet meer dan zo'n 30 cm pot hebben wil het nog een beetje draagkracht over houden
m uut m
@brabo
Die ken ik ook
m uut m
@brabo
Ik zit nu op 60cm gaat er volgende week uit begint nu licht door te trappen
m uut m
@MTSTAMMINGA
gebruikt verschrikkelijk veel stro in het begin en zeer veel energie. Niet mijn systeem veel te veel m2 nodig
BoerBart
PVDA Limburg wil alle varkens en kippen verplaatsen naar het buitenland.

Intensieve melkveehouderij kan daardoor niet gehonoreerd worden door van Dam.

Intensievelingen; Hou op met 'Dreaming" en trek je conclusies!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , koeien , polder , melkveehouders , vrijloopstal en natuurbeheer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
11