40

Wat is er zo uniek aan de Nederlandse melk?

"De Nederlandse zuivel heeft het imago van een Mercedes, maar melkveehouders gedragen zich alsof ze er een oude Dacia van willen maken." Alice Booij noteerde een interview met Dick Veerman (Foodlog).

De Nederlandse agrosector hunkert naar merken, maar de zuivelketen heeft die al. Daardoor hebben Nederlandse melkveehouders de luxe om in eindproducten te kunnen denken; dat doen ze alleen niet. Dat is in een notendop de gedachtegang van Dick Veerman. Als moderator van de populaire internetsite Foodlog.nl is hij een opinieleider en market watcher. "De Nederlandse melkveehouderij heeft sterke merken en alle andere troeven in huis om die nog sterker te maken. De koeien lopen in de wei en voer komt voornamelijk uit de regio. Dat zorgt voor een robuust productiesysteem omdat het - mits slim aangestuurd - grotendeels los van de grillen van de internationale voermarkt en melkprijs kan opereren."

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Het unieke aan de nederlandse melk is denk ik,kkm,pbb,dierdagdosering,bedrijfsbehandelplan,bedrijfgezondheidsplan,qlip,com,grondonderzoek,en de klw.dit hebben ze nergens anders in de wereld,dus we kunnen best trots wezen op de nederlandse melk!
Dit hebben we in DK ook, alleen celgetal grens wat lager.
Nee Petro, daarmee heb je nog geen Nederlandse melk. Misschien als je ijsselmeerwater in de mengkuip gooit 😄
+1
@cs-agrar
Laten we dat maar niet doen, komt er veel te veel fosfaten in ons koeienvoer.
Duidelijk is dat de LTO voormannen het FC geluid uitdragen, ook zij praatten en praten van een "markt die even tegenzit". Zelfs een buitenstaander als Dick Veerman ziet het werkelijke verhaal, een doorgaand teveel aan aanbod wat de druk op de melkprijs langere tijd in stand zal houden. Inderdaad steken particuliere fabrieken als Danone en Lactalis zelf de winst op de merkartikelen in hun zak, zij hebben dan ook gezorgd voor een melkaanvoer beperking om niet in de bulk terecht te komen. En uitbreiden doen deze fabrieken in de echt goedkope landen, de nieuwe EU-landen en overzee. En vwb voer uit de eigen regio, in bijna heel Europa voert de boer z'n koeien met meer eigen verbouwd voer dan de Nl. boer, want het merendeel verbouwt naast het eigen ruwvoer ook nog, itt de Nl. boer een groot gedeelte van het eigen benodigde krachtvoer.
Jij praat als een echte Franse boer alleen maar je eigen voormannen na.
Maar Nederlandse melkveehouders hebben geen interesse in wat Danone etc. doet om vooral de eigen winst op te voeren.
Maar wel hoe de Nederlandse melk de hoogste prijs kan opbrengen, en dat zonder door eigen fabrieken aan de ketting te worden gelegd.
Quote:
@arie.j: Jij praat als een echte Franse boer alleen maar je eigen voormannen na.

Dat kon zomaar wel es een op een overgezet worden op nederlandse boeren..

Die overigens wel intresse hebben over hoe prijs omhoog moet, maar liever eerst ff markt doodgooien met melk om daarna weer over punt 1 in te gaan zitten..
+1
Voor de hoogste prijs heb je lager aanbod van melk nodig. Dan kun je vragen, anders moet je maar kijken wat je krijgt.
Quote:
@Campagne: En vwb voer uit de eigen regio, in bijna heel Europa voert de boer z'n koeien met meer eigen verbouwd voer dan de Nl. boer, want het merendeel verbouwt naast het eigen ruwvoer ook nog, itt de Nl. boer een groot gedeelte van het eigen benodigde krachtvoer.

het grootste probleem kan in dit kader nog wel eens worden: noodzakelijk ruwvoer van één hectare kopen evt. zelf verbouwen en dan maar liefst 3 hectare moeten zoeken om de geproduceerde mest op te kunnen plaatsen 😞

en dat kan allemaal met die zo door de melkintensieve collega's bejubelde KLW, de producent van het voer moet de efficiency-verliezen vanuit die productie voor zijn rekening nemen en zij maken binnen de KLW daarna mooie sier met efficiency-voordelen.
+3
Verhaal van Dick Veerman past waarschijnlijk beter bij hobbyboeren dan bij de moderne (Z)LTO melkveehouder. Zoals wel vaker gezegd, 'ot en sien' melk kon nog wel eens minimaal een kwartje per liter meer op gaan brengen. Alleen nog even een verwerker zien te vinden die erin wil stappen. D'r zijn hier in het dorp nog wel een paar leveranciers die moeiteloos aan het 'ot en sien' keurmerk voldoen 😄. RFC is er waarschijnlijk te groot voor geworden. Zelfs meeste weidemelk wordt geloof ik gewoon gemengd met industriemelk.
+1
Quote:
@jan is hobbyboer: Zelfs meeste weidemelk wordt geloof ik gewoon gemengd met industriemelk.

ken je het fenomeen "groene stroom"?
Quote:
@cs-agrar: ken je het fenomeen "groene stroom"?

Da's net zo iets raars. Als jij bij de brokkenboer krachtvoer besteld krijg je toch ook niet 80% rundveebrok en 20% varkensbrok als je rundveebrok besteld? (om nog een non argument erbij te halen).

Als technische efficiëntie enige is dat telt, en daar lijkt het hier op, dan wordt het natuurlijk nooit wat met prijsdifferentiatie. Ot en Sien melk vergt ook een andere bedrijfsvoering dan industriemelk.
+1
Quote:
@jan is hobbyboer: Da's net zo iets raars. Als jij bij de brokkenboer krachtvoer besteld krijg je toch ook niet 80% rundveebrok en 20% varkensbrok als je rundveebrok besteld? (om nog een non argument erbij te halen).

Dat is natuurlijk een vergelijking die totaal er naast is Jan.
Er word aan de consument echt geen melk verkocht of geleverd van koeien die het hele jaar op stal staan onder de naam weidemelk.
@arie.j
Dat vraag ik me af,de rmo werkt gewoon zijn route af.
@ijssel
Dat klopt,maar als er weidemelk geleverd moet worden komt er toch echt alleen weidemelk in de RMO,de rest gaat idd gemengd in de massa
@ijssel
Dat wordt gecontroleerd door de Stichting Weidegang
Hier te lezen weidemelk.nl/voorwaarden.html/
Quote:
@jan is hobbyboer: Da's net zo iets raars. Als jij bij de brokkenboer krachtvoer besteld krijg je toch ook niet 80% rundveebrok en 20% varkensbrok als je rundveebrok besteld?

Hoe zeker weet jij dat?
+1
Melk met een hoger celgetal wordt ook gemengd .
En melk die strafklasse voor kwaliteit krijgt ook al.
Dus dat is een normaal iets.
Belangrijker is dat de pakken melk en andere zuivel waar weidemelk opstaat, wél afkomstig zijn van bedrijven die apart zijn opgehaald, en dat is zo.
Verder geeft een hoog bepaald percentage weidemelk natuurlijk een positief image
-1
Quote:
@arie.j: Verder geeft een hoog bepaald percentage weidemelk natuurlijk een positief image

70% van de boeren beweert dat ze hun koeien 8% van de tijd buiten hebben (max 10 koeien per ha.....).
Quote:
@arie.j: Verder geeft een hoog bepaald percentage weidemelk natuurlijk een positief image

70% van de boeren beweert dat ze hun koeien 8% van de tijd buiten hebben (max 10 koeien per ha.....).
Quote:
@arie.j: Melk met een hoger celgetal wordt ook gemengd .

absoluut, maar wel krijgt de leverancier een boete van 2 cent over zijn melkleverantie. overigens kan penicilline melk ook wel gemengd worden met andere melk, de concentratie is dan wel zo laag dat er best nog iets van te maken is, 😉
Quote:
@jan is hobbyboer: beweert dat ze hun koeien 8% van de tijd buiten hebben

Het woordje minimaal ontbreekt Jan
Quote:
@Frans1: Het woordje minimaal ontbreekt Ja

Dat klopt. Maar ik vermeld er ook niet bij dat de controle vrij gebrekkig is en dat er, zeker in het recente verleden, veel meer koeien nooit buiten kwamen.
Quote:
@arie.j: Verder geeft een hoog bepaald percentage weidemelk natuurlijk een positief image

Alleen het imago is leuk, maar het zou ook betaald moeten worden. Nu wordt de weidepremie gegapt van de niet weiders.
Quote:
@jan w: weidepremie gegapt van de niet weiders.

niet weiders gappen deze premie ook,en meer zeg ik er ook niet over 😞 controle mag wel wat strenger
@jan wbij nader inzien is gappen wel een verkeerde woordkeuze, is een regel van de melkfabriek en de weiders stelen daar niet van, kwantumtoeslag noem je toch ook geen gappen ?
@weurding
Ik weid zelf ook, de weidepremie zou uit de markt gehaald moeten worden. Dus ik vind het zelf dat de niet weiders niet bestraft mogen worden omdat ze niet weiden of niet kunnen weiden.
De kwantum regeling is al behoorlijk bijgeschaafd en zelf vind ik het niet vergelijkbaar. Kwantumregeling is meer van de kosten neerleggen, daar waar ze ook gemaakt worden.
+2
Bulkmelk uit de VS word beter betaald dat melk uit NL met weidegang kkm dierdagdosering dierziekten vrij zonnepanelen energiezuinig etc.
Dit zal wel Hans , maar dan is ze wel voor de binnenlandse markt en niet voor de wereld handel waar wij aan willen leveren
Quote:
@andre01: niet voor de wereld handel waar wij aan willen leveren

aanvulling: aan moeten leveren 😞
Ca. 15% van VS melk gaat ook de wereldhandel in
hoeveel % produceerd de EU meer dan binnenlande consumptie?
misschien dat arie het weet?
@hans1980
De EU is geen binnenland, zeker wat betreft weidemelk.
Quote:
@arie.j: De EU is geen binnenland, zeker wat betreft weidemelk.

We hebben "open" grenzen binnen europa en elke gemeente heeft zijn eigen regelgeving.

Maar het is wel een feit dat de melk in Amerika in juni ongeveer nog 10 cent meer op heeft gebracht dan de melk hier.
Doen wij dan iets fout of waar ligt dat dan aan.
Een kennis van ons in Amerika heeft over 2013 gem. omgerekend 53 cent voor de melk ontvangen.
@jan w
Als de VS voor Nederlandse zuivel open zou zijn, dan zouden handelaren bij een dergelijk prijsverschil onze zuivel massaal naar de andere kant van de oceaan moeten sturen.
Waarom dat niet gebeurt zo ik zo direct ook niet weten.
Maar het lijkt erop dat de VS haar vrijhandelsgedachte nogal in het eigen voordeel uitlegt
@jan w
Dat heet vrije markt, in Europa leven de boeren al jaren van glb-bijstand, niet van het melkgeld. Daardoor kunnen veel matige boeren ook overleven en kunnen evtuele ambitie volle starters niet beginnen.
Quote:
@hans1980: hans1980 - 9 uur geleden


bulkmelk uit de VS word beter betaald dat melk uit NL met weidegang kkm dierdagdosering dierziekten vrij zonnepanelen energiezuinig etc

Mijn ervaring daar was anderse !!
Toen ik daar werkte kwan elke maand een AID langs ,onaangekoudige om te zien alles alles wel goed schoon was oa

De topper was dat hij met de vinger over de muur ging als hij ook stront onder de nagele kreeg
De vraag is dus of wij als leden van RFC bereid zijn 30% productie in te leveren om vervolgens alleen producten met toegevoegde waarde te leveren. Dan kunnen we een poederfabriek en een kaasfabriek voor foliekaas sluiten. En misschien ook wel uit de dagverse halfvolle melk.
ik denk dat ik het antwoord op de vraag wel weet.
"Imago van een Mercedes"...............betaald worden als een Dacia.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melkprijs , voer , zuivel , melkveehouders en zuivelketen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2