Fosfaatplafond is misschien al bereikt

In de loop van 2015, en wellicht is dat nu al, bereikt de Nederlandse veesector al het fosfaatplafond van 172,9 kiloton fosfaat. Daardoor is de komst van koerechten onvermijdelijk. Dat zei senior-onderzoeker Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) tijdens een bijeenkomst van ABN Amro in Amsterdam.

Deel dit topic

Reacties

+5
ejb
Liever dat Frits het zegt dan iemand met verstand. 😃

hoe ik over hem denk heb ik al meermalen hier op dit prikbord geschreven
Cornelis
Nog in de ontkenningsfase?
+1
paul1
Frits is ook erg bekend in
de gemeentepolitiek .
Zijn broer is eigenaar van
Den Eelder
DeBoerin
Is het plafond Forfaitair bereikt ? Dan iedereen de BEX gebruiken, weten we wat er daadwerkelijk geproduceert wordt en of er echt geen ruimte meer is ?
jg
De Bex wordt allang gebruikt, deze extra ruimte is al met extra aanwas en aankoop van kalveren pinken en melkkoeien ingevuld. De uitstoot van slachtkoeien is extreem laag, zie alle marktberichten.
Denk niet dat Frits gelijk heeft over de onderhandelingen in Brussel tav de hoogte van het plafond en welke produktie daarbinnen meetelt......
De risico's tav de derogatie maken Nederland geen sterke partij aan de onderhandelingstafel.
+1
George
Quote:
@DeBoerin: bereikt ? Dan iedereen de BEX gebruiken, weten we wat er daadwerkelijk geproduceert wordt en of er echt geen ruimte meer is ?

Hoe daadwerkelijk is BEX? Ook gewoon wat natte vingerwerk.
DeBoerin
Quote:
@George: Hoe daadwerkelijk is BEX? Ook gewoon wat natte vingerwerk.

WUR ook gewoon wat natte vinger werk ? Je stelt daarmee alle onderzoeken en de daar uit voortvloeiende kennis en positie als innovatieve landbouw ter discussie ?
+1
George
@DeBoerin
Ja die kuilen op meten en het schatten van ruwvoer is gewoon natte vingerwerk.
Frans1
Quote:
@George: Ja die kuilen op meten en het schatten van ruwvoer is gewoon natte vingerwerk

Niet helemaal waar George,alles is bekend,het opmeten van kuilen is alleen eind-en beginvoorraad berekenen,als je het ene jaar te ruim bent kom je dat het volgende jaar wel weer tegen.
marcel r
Quote:
@George: Ja die kuilen op meten en het schatten van ruwvoer is gewoon natte vingerwerk.

Helemaaal eens.
Vorig jaar 189 ton mais aangekocht(over de weegbrug)
Bex opgemeten 223 ton......................

Maar het zal ook wel een keer de andere kant op gemeten worden, misschien dat het gemiddeld wel klopt.
Jack Rijlaarsdam
Feitelijk gezien zit van der Schans er niet ver naast. Gelukkig komt het altijd weer anders dan gedacht. Wellicht van de zomer melken voor een kwartje, dat zal de stand van zaken nog wel ietsje beïnvloeden.
arjan_kok
Koude sanering van melkveehouders of toch dierrechten, hebben de nieuwe stoppers toch nog warme sanering
+3
jorisdriepinter
Toch wonderlijk als je denkt dat melken voor een kwartje ons moet redden!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: dat melken voor een kwartje ons moet redden!

Melken voor een kwartje gaat ons allemaal zeker niet redden, integendeel zelfs. Het beperkt wel de snelheid waarmee de sector tegen het fosfaatplafond aan loopt.
spotmelker
Denk je dat het daardoor langzamer gaat?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: Denk je dat het daardoor langzamer gaat?

Ja. Het wordt dan wat minder aantrekkelijk vaarzen aan te kopen voor 1600 euries, mais bij te kopen voor 70 euries en mest af te zetten voor 12 euries. De wal keert dan het schip.
friesboertje
Zullen we dan iedereen 25% korten op de fosfaatreferentie?
meelezer10
Welke fosfaatreferentie bedoel je?
DeBoerin
Quote:
@friesboertje: Zullen we dan iedereen 25% korten op de fosfaatreferentie?

Krijgen we dan het geinvesteerde geld in melkquotum terug wat mede bijgedragen heeft aan de vervorwen melkveefosfaatreferentie ?
friesboertje
Waarom zou je dat geld terug moeten krijgen?
+4
George
Quote:
@DeBoerin: heeft aan de vervorwen melkveefosfaatreferentie ?

Die heeft geen enkele waarde , dit betekent alleen maar dat je te intensief bent en gegokt hebt op het verkeerde paard. Dat het quotum er af ging in 2015 is al vele jaren bekend maar sommige konden het niet laten om het toch nog aan te schaffen voor de meest waanzinnige prijzen. Grond is het belangrijkste productiemiddel.
+3
Frans1
Quote:
@DeBoerin: Krijgen we dan het geinvesteerde geld in melkquotum terug wat mede bijgedragen heeft aan de vervorwen melkveefosfaatreferentie ?

gekocht melkquotum heb je afgeschreven,dus als het goed is is het ook terugverdient.De fosfaatreferentie heb je niet verworven maar is toegekend,net wat George zegt,de mate dat je te intensief bent tov je eigen mestplaatsingsruimte.
DeBoerin
Quote:
@Frans1: De fosfaatreferentie heb je niet verworven maar is toegekend

Waarom heeft niet iedereen hetzelfde toegekend gekregen dan ? Omdat je op basis van historisch gebruik rechten hebt verworven ?
meelezer10
Quote:
@DeBoerin: Waarom heeft niet iedereen hetzelfde toegekend gekregen dan

Je hoeft niet blij te zijn met een hoge referentie. Als er in de toekomst procentueel gekort wordt ben je blij met een lage referentie.
producent
@meelezer10

Ga er maar van uit dat je een fosfaat referentie krijgt naar aantal dieren ongeacht de hoeveelheid grond, en dan moet je gewoon aan de nieuwe AMvB voldoen qua mest afzet/gebruik.
+1
meelezer10
@producent
Als er een dierrechten komen in de vorm van een fosfaatQuotum ga ik er van uit dat er een korting komt. Het is dan de vraag of iedereen gekort wordt of alleen diegene met een fosfaatoverschot.

Niet te min ben ik blij met mijn referentie van nul. Laat ze hier maar procentueel op korten 😃
meelezer10
@producent
Als er een dierrechten komen in de vorm van een fosfaatQuotum ga ik er van uit dat er een korting komt. Het is dan de vraag of iedereen gekort wordt of alleen diegene met een fosfaatoverschot.

Niet te min ben ik blij met mijn referentie van nul. Laat ze hier maar procentueel op korten 😃
Frans1
Quote:
@DeBoerin: Waarom heeft niet iedereen hetzelfde toegekend gekregen dan ? Omdat je op basis van historisch gebruik rechten hebt verworven ?

Ik zie die hele referentie als absolute bovengrens qua intensiteit per bedrijf,omdat deze niet wettelijk begrenst was,en via deze referentie naar verdere grongebondenheid toe te werken.Jij ziet het als verworven recht.Ik zie het maar als verschil van inzicht.
BoerBart
@Frans1
Juist. Ik verwacht dat Dijksma beleid gaat maken om de minst grondgebonden bedrijven op de duurzame trein te krijgen. Bedrijven die nu geen fosfaatreferentie hebben en nauwelijks groeiambities hebben worden ontzien.
Ze worden ontzien omdat dit de voorbeeld bedrijven zijn!
Dijksma (en met haar een meerderheid van de 1ste en 2de kamer)willen de hele melkveesector verduurzamen. Dan is het logisch om de ruimte te pakken(stelen?) bij de overschotbedrijven. Met die fosfaat ruimte kan dan hier en daar een knelgevalletje een sigaar uit eigen doos gegeven worden.
Zo zit naar mijn mening de nederlandse polderpolitiek in elkaar.
+1
Coen
@BoerBart , het devies aan haar zou moeten zijn: inperken gedurende een aantal jaren (10 jaar?) van de fosfaatreferenties > 100 kg per ha.
daarna zal de volgende categorie 50 - 100 kg per ha aan de beurt zijn, die hebben dus de komende 10 jaar de tijd grond te verwerven resp. de efficiency te verhogen 😄
Frans1
Quote:
@Coen: het devies aan haar zou moeten zijn: inperken gedurende een aantal jaren (10 jaar?) van de fosfaatreferenties > 100 kg per ha.

Hee lulijzer,poosje geleden moest de groep van 50+ het ontgelden,nu die van boven de 100,heb je mijn sommetje gedaan? 😃
Coen
@Frans1 , selectief lezen, de 2-de alinea niet gelezen ?
ijssel
Het wordt uiteindelijk,toch 2 gve ha, een ieder gek gemaakt met onbeperkt melken Bevrijdingsdag enzvoorts,zonder pan kuj nie bakken,zonder bloem geen pot nodig.en die te grote stalen die gebouwd zijn en niet benut mogen worden,daar zitten ze in de haag echt niet mee hoor.
verbi
Droom er maar van ,gaat echt niet gebeuren, en de banken zitten ook aan tafel in Den Haag en die bepalen wel degelijk het beleid mee.
Frans1
Droom maar lekker verder
ijssel
DEN HAAG.
+3
j h p
Van der Schans loopt te stoken, het jaar duurt nog 8 maanden en zolang hij daar zit kunnen ze de L beter uit het CLM halen.
horstink
Hoe naïef zijn we met z'n allen?! Via onze CRV is toch exact bekend hoeveel dieren er zijn, en hoeveel dieren nog extra gaan kalven de komende periode. Dit maal de verwachte melkproductie=verwachte fosfaatproductie. Wanneer we er nog niet zijn dan is het slechts een kwestie van maanden voordat we er wel zijn.
Dus wanneer er niet ingegrepen wordt, raken we in Brussel onze derogatie kwijt, is ongeveer 25% mestplaatsingsruimte......hoeveel stallen kun je dan nog vol zetten?? Nee hoeveel stalplaatsen komen dan extra leeg te staan, ook bij de niet groeiers????
Ik wens onze LTO/NZO/NAJK/NMV-lobbyïsten veel wijsheid en succes!
producent
Eigenlijk zouden de overheid/politiek aangeklaagd moeten worden omdat ze een tussen jaar gecreëerd hebben, waarin de melkveehouderij gestimuleerd wordt om in 2015 zo veel mogelijk dieren op zo weinig mogelijk grond te houden.
George
Wanneer hebben ze dit gestimuleerd?
producent
@George

Toen ze de AMvB wetgeving hebben doorgeschoven naar 2016, en begonnen over de dierrechten.

Waarom zou je die vaarzen dit jaar niet melken als je voldoende voer hebt en de mest verantwoord kunt afzetten.
jg
@producent
Omdat het fosfaatplafond alleen de fosfaatPRODUKTIE beperkt en niets zegt over voer of verantwoorde mestafzet.
producent
@jg

ingaande 2016, en omdat je als individuele melkveehouder zeer weinig invloed hebt op dat plafond moet je een eigen strategie volgen. Wanneer je bijvoorbeeld 10 vaarzen melkt dit jaar en je houdt onder de streep 1000 € per vaars over waarom dan niet.
jg
@producent
De vraag : "waarom dan niet" moet je aan Sharon Dijksma stellen.
producent
@jg
Die vraag hoef je niet te stellen je mag ze nu melken en wanneer je volgend jaar 2 ha. grasland huurt mag je ze blijven melken.
Coen
Misschien wil de politiek ook wel graag dat het fosfaatplafond snel wordt oveschreden, dan heeft de politiek de echte macht over alle veehouderijsectoren 😞
spotmelker
@Coen Ik neem aan dat je de Linkse politiek bedoelt?
BoerBart
Quote:
@spotmelker: Linkse politiek

Rechtse(VVD SGP) en midden (CDA CU) politiek zijn anders hard bezig om helemaal geen regulering (Of hoe noem je dat knelgevallengezeur)toe te staan.
Dan ga je pas echt snel door alle plafonds!
Linkse politiek komt op voor het verdienmodel van het ""oude"boerderijtje. Zeg maar gewoon koeien melken en voeren van eigen grond. Die"Oude boerderijtjes" worden door VVD onmogelijk gemaakt.
producent
@BoerBart

Jij bedoelt bedrijven zoals van Waalkens.

hetstreekblad.nl/nieuws/44129/…
BoerBart
Derogatie levert toch geen 25% plaatsingsruimte.
Hier in Brabant is derogatie niet erg populair.
Derogatie laten vallen is voor mij geen probleem, we doen al 6 jaar niet meer mee. Kosten/Baten analyse gedaan. Bleek derogatie geld te kosten (en heel veel werk en ergernis!)
jg
Van 170 naar 230 kg , ca 35 % meer pl ruimte. Toch?
BoerBart
Op stikstof basis. Toch niet op fosfaat? Die blijft beperkende faktor.
+2
Nick83
Quote:
@BoerBart: Op stikstof basis. Toch niet op fosfaat? Die blijft beperkende faktor.

Nou hier niet hor. Hier is fosfaat maar bijzaak en stikstof de reden voor mestafvoer. En daar gaat dan ook heel veel fosfaat mee het bedrijf af. Wat zorgt voor nog minder fosfaat in de bodem. En over een paar jaar, wanneer ik weer grondmonders laat nemen, blijkt dan dat de fosfaat toestand in de bodem nog verder achteruit gegaan is.

Ik denk dat ik dan bijna alle percelen in de laagste fosfaat klasse heb zitten, met enkele zelfs fixerend. Ik zou dan in theorie nog meer fosfaat op eigen bedrijf mogen houden. Maar ja, moet voor de stikstof afvoeren, want mag maar max 250 per ha. Bij wegvallen van derogatie, word dat dan nog veel erger.

Om zo ongeveer precies te zijn: ongeveer een derde van alle mest die ik op dit moment op eigen bedrijf mag gebruiken, moet ik dan gaan afvoeren. Bovenop de mestafvoer die ik nu al heb. Da is gewoon een catastrofe. Een nachtmerrie waar ik niet over durf na te denken.

En daar gaat dan dus ook nog eens nog meer extra fosfaat mee het bedrijf af. Maar ik mag dan wel weer fosfaat kunstmest gebruiken. Tjonge, wat een meevaller...

En om te weten of derogatie voor jou bedrijf interessant is of niet, moet je eerst eens al je percelen laten bemonsteren. Want zonder monsters vallen al je percelen automatisch in de hoogste fosfaat klasse. Wat inhoud dat je minder fosfaat mag gebruiken op je land en meer moet afvoeren. Dan is het niet zo vreemd dat fosfaat de reden voor de mestafvoer is.
Frans1
Quote:
@jg: Van 170 naar 230 kg , ca 35 % meer pl ruimte. Toch?

Nee,max 20% mais.Dit geeft minder plaatsingruimte,scheelt ruim 200 kg N per ha op jaarbasis(op maisland)
horstink
Quote:
@Frans1: N

Stikstofplaatsingsruimte van 230/250 geldt voor al je hectares die je bemest met graasdierenmest. Dus maakt niet uit gras of maïs...

Niet alle veehouders kiezen voor derogatie, dus bij verlies van derogatie maakt dat voor deze groep bedrijven niet uit. Het voordeel van derogatie is afhankelijk van je locatie en grondsoort.
Frans1
Quote:
@horstink: Stikstofplaatsingsruimte van 230/250 geldt voor al je hectares die je bemest met graasdierenmest. Dus maakt niet uit gras of maïs...

In CRV mineraal wordt bij mij gerekend met verschillende gebruiksnormen,op klei grasland 345 N , op zand grasland 250 N en snijmais 140 N.
Nick83
Quote:
@Frans1: op klei grasland 345 N

345? 250 is toch absolute bovengrens? is 345 niet inclusief N uit kunstmest ofzo?
pieta
@Frans1
Snijmais derogatie gebruiksnorm 140 kg N --> 230 kg N uit RDM * werkingscoëfficiënt van 60% geeft 138 kg N in de gebruiksnorm.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , milieu , fosfaat , abn amro , frits van der schans , koerechten , fosfaatplafond en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
1