Grondgebondenheid is hét perspectief voor de melkveehouderij. #melkveewet

Over 3 maanden is de melkveehouderij ‘verlost van het juk van de melkquotering’. Of - zoals andere melkveehouders zeggen – dan ‘worden we overgelaten aan de nukken van de vrije markt’. Iedereen ziet dit vanuit zijn eigen perspectief. Maar over één perspectief zijn vrijwel alle melkveehouders het eens. De Nederlandse melkveehouderij moet grondgebonden blijven, met koeien in de wei. De argumenten vóór dit wensbeeld zijn zowel financieel, economisch als maatschappelijk. Maar ze gelden niet voor alle bedrijven, waardoor een klein deel van de bedrijven (sterk) intensiveert. Om negatieve effecten hiervan te ondervangen, willen melkvee-/zuivelsector en Tweede Kamer grondgebondenheid vastleggen in de “Melkveewet”. Deze wet moet ervoor zorgen dat na de melkquotering het Nederlandse mestoverschot niet verder stijgt.

In de Melkveewet had staatssecretaris Dijksma grondgebondenheid nog niet opgenomen. Maar nu de sector én Tweede Kamer daarom vragen, kan ze er niet meer omheen. En ze wil zelf ook een grondgebonden melkveehouderij, schreef ze vorig jaar december. Najaar 2014 heeft CLM Onderzoek & Advies opties voor een grondgebonden melkveehouderij, met diverse effecten voor duurzaamheid, op een rij gezet. De Tweede Kamer wilde graag ook inzicht in (bedrijfs-) economische effecten en Dijksma vroeg het Landbouw Economisch Instituut dat te geven. Dit rapport kwam vorige week uit, maar toen ik het las, vroeg ik me af vanuit welk perspectief het was geschreven.

Door Frits van der Schans (CLM).

Deel dit topic

Reacties

friesboertje
Moet je wel genoeg ammoniakrechten hebben of een NB-vergunning. Anders mag je niet meer dan je had op een peildatum in 2014. Ook al lopen je koeien 8 maanden buiten en ben je grondgebonden qua fosfaat. Althans, dit is wat ik opmaak uit de laatste berichten.
Eddie v
Als je NB vergunning maar rond is voor het aantal koeien wat je wil melken en er grond genoeg onder je bedrijf is kan je volgens mij nog best uitbreiden .

als ik het fout zie dan komen er wel reacties hier .

groet

Eddie
friesboertje
Klopt, maar dan moet je die wel hebben. Vraag me af of je volgend jaar nog 1 kan krijgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , mestoverschot , duurzaamheid , melkveehouders , grondgebondenheid , grondgebonden , frits van der schans , clm , dijksma , tweede kamer , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0