Illustratie van: Sammy2004

Onaangekondigde controle RFC

Dit stond vandaag in de nieuwe oogst.

Lijkt mij niet best toe, moeten we constant alles super schoon en netjes houden , net of we anders niks te doen hebben dan alleen maar schoonmaken en poetsen,poetsen poetsen.
De mensen die deze onzinnige regeltjes bedenken hebben een kantoorbaantje van 8 tot 5 met vrije weekenden en vakanties.

Hoe denken mijn collega melkveehouders hier over, pikken we dit nog van onze melkfabriek of is het slikken en stikken en alles maar accepteren wat RFC ons voorschrijft.

Want het is toch zo, zonder boeren kunnen ze niks en staat de fabriek stil.

Deel dit topic

Reacties

-8
pa
Ga je toch lekker weg. Hoe moeilijk kan het zijn.
demelkboer
Moet je net toevallig naar de tandarts. Of je oma is overleden.....
lutboer
Ze moeten nog meer bedenken net of als er nog niet genoeg is
Coen
Het is toch onze ledenraad (collega-melkveehouders) die hier mee heeft ingestemd
+3
Cornelis
Als je naar de ledenbijeenkomst bent geweest....... Het is nu zo dat er op aandachtsbedrijven een onaangekondigde controle kan plaats vinden. het idee is nu om dat vanaf 1 januari voor alle bedrijven in te voeren. Voor het geval dat: de discussie in de ledenraad gaat nog gevoerd worden hierover.
+2
jan is hobbyboer
Het is nu al lastig voor hobbyboeren. Als ik voor een klant werk en het is daar druk, en dan bellen ze op dat ze binnen paar dagen op de stoep staan midden op de dag, dan is het voor mij soms al moeilijk te regelen. Soms kan het gewoon niet en dan worden die controleurs knap chagareinig. Heb zelfs al keer boete gehad omdat ik 2x achter elkaar echt niet kon.
Overdag houdt mijn vrouw de dieren beetje in de gaten, maar van al dat administratieve geneuzel weet ze niets en dat willen we graag zo houden, het is al erg genoeg dat ik dat allemaal moet bijhouden 😄.
Maar ach, er zijn ergere dingen op de wereld, maar dit kan dus helemaal wel lachen worden. Controleurs denken nu eenmaal dat er alleen maar fulltime boeren bestaan.
+2
jan w
Waarom worden er eigenlijk bijeenkomsten gehouden. Het heeft toch geen enkele zin om er naar toe te gaan. Hier is het ook aan de orde geweest en was de algehele conclusie dat het toch wenselijk was om een dag of 3 voor het bezoek een afspraak te maken. Je zult maar net aan het bekappen zijn of aan het kuilen zijn. Het is elk jaar het zelfde gedonder de eindconclusie wijkt altijd af van wat er die avond besproken is.
Coen
Van melkweb
Om vertrouwen en transparantie in de melkveehouderijsector te behouden start FrieslandCampina voor de zomer met onaangekondigde beoordelingen van melkveebedrijven. In eerste instantie richt FrieslandCampina zich met name op ‘aandachtsbedrijven’, dat wil zeggen, bedrijven met slechte melkkwaliteit, slechte diergezondheidsstatus en/of op basis van meldingen van derden.

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina zijn hierover geïnformeerd tijdens de voorjaarsledenbijeenkomsten. Vanaf 1 januari 2015 worden de onaangekondigde controles voor alle melkveebedrijven ingevoerd. De precieze criteria en uitvoering van de controles wordt nog nader uitgewerkt.
+1
Farmer_
Quote:
@Coen: Leden-melkveehouders van FrieslandCampina zijn hierover geïnformeerd tijdens de voorjaarsledenbijeenkomsten. Vanaf 1 januari 2015 worden de onaangekondigde controles voor alle melkveebedrijven ingevoerd


Cornelis - 1 uur geleden

Als je naar de ledenbijeenkomst bent geweest....... Het is nu zo dat er op aandachtsbedrijven een onaangekondigde controle kan plaats vinden. het idee is nu om dat vanaf 1 januari voor alle bedrijven in te voeren. Voor het geval dat: de discussie in de ledenraad gaat nog gevoerd worden hierover.

Is dus al ("democratisch")beslist
+1
de hoef
@Coen
ik zie het probleem niet ,iedereen mag hier zomaar binnen vallen ,en dan krijgen ze nog koffie ook
Cornelis
@Farmer_Dacht het van niet, internet mag je van alles op zetten.
+3
mts Postma
@de hoef
controleurs hier geenkoffie geen hand schudden en geen mooi weer praatjes en ze krijgen ongezouten onze mening te horen
+6
de hoef
@mts Postma
misschien zit je wel met je zelf in de knoei.we proberen hier fatsoelijk met iedereen om te gaan dus ook met controleurs
+1
Cornelis
@mts PostmaIk heb met koffie zulke goede ervaringen, moet je eens koek erbij proberen...... zo grappig.
+1
Frans1
Quote:
@Cornelis: _ Dacht het van niet, internet mag je van alles op zetten.

Stukje van Coen komt rechtstreeks van Melkweb
+1
Cornelis
@Frans1Frans het stukje op melkweb is inmiddels aangepast!!!!!
Cornelis
@CoenWil je ook de aangepaste versie plaatsen Coen
Coen
@Cornelis , huidige versie melkweb 😄 ook zo kunnen we als leden toch nog iets sturen 😄

Om vertrouwen en transparantie in de melkveehouderijsector te behouden start FrieslandCampina voor de zomer met onaangekondigde beoordelingen van melkveebedrijven. In eerste instantie richt FrieslandCampina zich met name op ‘aandachtsbedrijven’, dat wil zeggen, bedrijven met problemen aangaande melkkwaliteit, diergezondheidsstatus en/of op basis van meldingen van derden die aandacht behoeven.

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina zijn hierover geïnformeerd tijdens de voorjaarsledenbijeenkomsten. Per 1 januari 2015 wordt bekeken hoe hiermee verder wordt gegaan. De precieze criteria en uitvoering van de controles wordt nog nader uitgewerkt.
+2
Farmer_
@Cornelis
Is het prikbord toch nog ergens goed voor 😄
+2
kaas
Hoe vaak moet ik dat nog zeggen de ledenraad van RFC is gehersen gespoed door de directie ,maar dat is ook bij andere coöperaties zo hoor ze stemmen precies zo wat de directie het beste vind.
Cornelis
Hey Kaas. Prima zo werkt het volgens jou. Maar lever eens een bijdrage aan de discussie, wat vind jij er van?
gezienus
Quote:
@Cornelis: zo werkt het volgens jou

zit wel een kern van waarheid in .. vaak worden ze voorgedragen door bestuur,
Cornelis
@gezienusAch wat zal ik zeggen..........
gezienus
@Cornelis ben zelf ook een Delegierte alleen niet ván jóuw club dus wéét wél een Beetje Hoe de vork in de steel zit
+1
hookwood
@gezienusSoms wordt de tegenkandidaat gekozen....
Cornelis
@gezienusIk vind het altijd bijzonder dat niet ledenraadsleden precies weten hoe een discussie en hoe besluitvorming in de ledenraad gaan.
gezienus
@hookwood
maar past wel in hun straatje een ;rebel;om het zo maar te noemen wordt niet voorgedragen is voorgaande vaak al contact geweest met de mensen die ze op oog hebben
Farmer_
Quote:
@gezienus: ben zelf ook een Delegierte

Viel me al op dat je wat positiever gestemd was tov DMK 😃
cs-agrar
@hookwoodwelke door andere leden voorgedragen is?
ejb
@Cornelis
beste Cor misschien moet je eens in het archief gaan bladeren naar foto's van de ledenraad.

wat ik bijna altijd zag waren zeer uitbundig lachende mensen die hun hand omhoog staken en dan moet je voor jezelf eens nadenken hoe mensen dan kunnen denken die er niet bij geweest zijn terwijl je weet dat niet altijd elk besluit door alle leden gedragen wordt.
+2
hookwood
@cs-agrarEen tegenkandidaat wordt niet door de districtsraad voorgedragen natuurlijk. Een tegenkandidaat kan worden voorgedragen door tenminste 15 leden van het betreffende district. Cornelis is als zodanig ook als tegenkandidaat in zijn district gekozen.

Staat allemaal op Melkweb: Artikel 15 van de statuten van de coöperatie.
mlkvhoudr
@hookwood

maar wat vind jij wat wijsheid is, meebuigen of principieel ergens een keer een grens trekken ?
Cornelis
@ejbLedenraadsleden zitten er zonder last of ruggespraak. En ja er heerst geen grafstemming. Ook is het zo dat de ledenraad vaak meer informatie over een onderwerp heeft en dat geeft wel eens een andere kijk op de zaak.
Bij FC is het zo dat er vaak al een paar keer over een onderwerp is gedicussieerd voordat er besluitvorming plaats vind. Het moment van hand opsteken is dan een logisch gevolg van deze vaak intensieve discussie.
Ben wel blij dat de stuurlui overal aan de kant staan!
ejb
@Cornelis
heb/had veel liever een serieuze stemming gezien en het gaat er bij mij niet in dat een ledenraad zichzelf niet serieus neemt want ze zitten er wel namens de leden

het is toch maar een kleine moeite dat als er een camera op je gericht staat en je bent als het goed is serieus met je taak bezig dat je dan ook serieus kijkt vooral ook omdat 1 van de weinige dingen is die niet ledenraadsleden van een ledenraad te zien krijgen. en serieus kijken is iets heel anders dan een grafstemming

nu lijkt het net of 1 of andere komiek tijdens een goede grap vraagt om de hand op te steken en misschien is dat ook allemaal wel zo, het lijkt er in ieder geval vaak wel op

2 mnd. terug zou ik geschreven hebben dat het allemaal 1 grote grap is

heeft allemaal niets met stuurlui te maken maar alles met beeldvorming en hoe wil een ledenraad zich aan de leden laten zien tijdens hun werk als ledenraadslid. vind eigenlijk dat hierover nadenken helemaal geen kwaad kan.
Cornelis
@ejbOp basis van een aantal foto"s denk jij dus een oordeel te moeten vellen over de ledenraad van FC. Je ziet wat je wilt zien! Erik je hoeft niet te oordelen.
En ja iemand die net met de nodige tam tam is opgestapt heeft een bepaalde beeldvorming van de club die hij heeft verlaten, prima, jou ding.
jan w
@Cornelis
de kwaliteit van de melk staat boven alles. Dat is geen punt. Bij de focus planet avond hier in de buurt was eigenlijk het er over eens dat er een dag of 3 voor de controle een afspraak gemaakt zou moeten worden. Vorig jaar was het precies het zelfde, toen waren er ook een aantal punten en die worden besproken, komt iedereen met antwoordt A. Komt er een conclusie die bij B uit komt. Kun je beter de avonden schrappen. Het slaat het doel mis en je hoeft je als boer niet te ergeren, omdat je toch tegen een muur praat. Er waren hier die avond ook maar 32 veehouders aanwezig, waarvan en ook nog een aantal dubbel. Schrap die avonden gewoon er wordt toch niet naar de mening van de boer geluisterd.
gezienus
Farmer_
@gezienus
Link werkt niet.
ejb
@Cornelis
wees dan zelf zo verstandig en zoek de foto's van zeg eens de laatste 5 jaar op die door RFC gepubliceerd zijn en laat die aan een leek zien en vraag om een oordeel of weet je zelf het antwoord al wel. mij maakt het allemaal niet meer uit, had eigenlijk gehoopt dat je wat met de tip ging doen.

en als je vind dat ik tam tam gemaakt heb ken je me niet goed genoeg, maar kan je gerust stellen ben pas geprikkeld gaan reageren nadat een ledenraadslid (het is dat ik slechte ervaringen heb met namen openbaar maken)mij bewust de rug toekeerde op een RFC avond in Lettele nog voordat ik er met hem over kon spreken en toen ik er nog niet helemaal uit was voor mezelf.
Cornelis
@jan wDat is wel een lastig punt in een grote organisatie. Er zijn vele avonden in den lande met hetzelfde onderwerp. Op elke avond loopt de discussie anders en komen er andere ideeen. Boodschap van jullie avond is dus vantevoren bellen en liefst een paar dagen. Nu in de ledenraad kijken hoeveel dagen het kunnen zijn.
Ander punt is de mogelijkheid om zaken te herstellen binnen een redelijke termijn.
Cornelis
@ejbEn dus zijn alle ledenraadsleden hetzelfde? Ik ga de plaatjes niet opzoeken en ook niet vragen of collega"s serieus willen kijken als er een fotograaf voorbij komt. Nogmaals je hoeft niet te oordelen!!!
Ik doe het op mijn manier en leer elke dag bij. En binnen ons district houden we elkaar scherp. Hoe anderen handelen en doen is aan hen en niet aan mij om daar een oordeel over te vellen. Een ieder zit er met de beste bedoelingen en beste kunnen.

Als ik toendertijd Gerrit Zalm met zijn begrotingskoffertje hard lachend op de foto zie staan is hij dus een waardeloze minister?
+3
mlkvhoudr
@Cornelis

Het is voor jullie ook moeilijk om het altijd goed te doen, meer dan daar je uiterste best voor doen kan je ook niet. Je lijkt me helder van geest en bot genoeg om kritisch te zijn.

Maar alles weten en goed doen is onmogelijk, ik ben ooit eens op een crv middag geweest waar de nu nieuwe landelijke voorzitter was en die verkondigde dat er winst uit het buitenland niet verdeeld kon worden onder de nederlandse leden van crv.

Ik heb hem toen gevraagd hoe dat kon dat cehave wel de winst uit het buitenland vergoede aan haar leden in nederland, hij wist op dat moment het antwoord daar op ook niet.

Maar een jaar later keerde crv wel de winst uit het buitenland uit aan haar leden in nederland.

Ik verwacht niet dat die ene vraag van mij dat nou veroorzaakt heeft maar het geeft denk ik wel aan dat het lonend kan zijn om kritische vragen te stellen binnen een coop
pieta
@Cornelis
Ik heb hier toch wel een opmerking over. Op de ledenvergadering werd gezegd dat dit jaar op aandachtsbedrijven (wo ook bedrijven die de Qlip controle een week later lieten komen) onaangekondigde controles gaan plaatsvinden. Nu staat al op melkweb dat vanaf 2015 dit voor alle
bedrijven gaat gelden en jij zegt dat de ledenraad er nog over moet gaan beslissen/discussieren. Ik heb de indruk dat het al vast staat door de hele communicatie.
+1
Coen
@pieta , lees dit draadje in deze topic nog maar eens door.

dit was ook mijn stelling, op melkweb stond in 1-ste aanleg dat het al besloten was, die tekst is gisteren (na overleg met Cor) aangepast.
ejb
@Cornelis
de reacties op Gerrit Zalm waren toen op zijn presentatie ook zeer fors zoals je weet en nee er zijn ook hele goede ledenraadsleden b.v. de huidige en vorige voorzitter en secretaris van mijn oude afdeling.

ik weet zeker dat er ook communicatiemedewerkers van RFC meelezen en die zullen er wel iets mee gaan doen of je het nu leuk vind of niet
jan w
@Cornelis
Je kunt bv. niet je 1e snede verkwanselen , omdat die controleur zo nodig een bezoek komt brengen.
Cornelis
@jan wHeb ook niet de indruk dat dat de bedoeling is.
Cornelis
@mlkvhoudrDank je wel en zoals Gert van Dijk het zegt: de leden zijn met elkaar vele malen slimmer dan het bestuur en een ledenraad.
Cornelis
@pietaZover ik kan lezen is het bericht inmiddels aangepast.
Todi
@Cornelis
Ik wil niet flauw doen maar wij krijgen controle en owe als het niet goed is en op de vergaderingen kan het niet goed georganiseerd worden? opmerking op 11 uur geleden.
gezienus
@Farmer_
nu wel hhop ik of ze wil niet in beeld
google.de/imgres/…
Todi
@Cornelis
Is dat de reden dat alles averechts tot regel wordt gemaakt? smily reactie op mlkvhoudr.
Cornelis
@ejbHet lijkt me een buitengewoon vermakelijk agendapunt!
Cornelis
@TodiHoe wil je op pak hem beet 100 bijeenkomsten de discussie zo sturen (voor zover dat kan) dat je op alle punten op het zelfde uitkomt?
Cornelis
@TodiZover ik weet probeer je met een regel een doel te bereiken. En ja dat is niet altijd even leuk.
pieta
@Cornelis
Ik zeg niet dat het bericht niet is aangepast maar als het doorgaat (en dat zal wel) dan zeg ik wederom wat heeft de ledenraad nou werkelijk te zeggen. De communicatie werkt je gewoon fors tegen. Het heeft er eenmaal gestaan dat het gaat gebeuren. Het gaat hetzelfde als met de invoering van weidegang. Ik heb niet het idee dat er geluisterd wordt.
+2
Cornelis
@pietaIk vind het ook buitengewoon kwalijk wat er gebeurd is. En of het doorgaat kan ik geen zinnig woord over zeggen omdat ik de mening van de anderen nog niet ken.
Het doel dat je wilt bereiken is dat wij het beter op orde moeten hebben buiten de controles om. Ik vraag me af of je dat met nog meer controles gaat bereiken.
+1
jan w
@pieta
Het leven is nemen en geven, Alleen ik heb het idee dat ze er bij RFC er toch anders over denken en dat zij alleen maar hoeven te nemen. Nar mijn mening is dat een stuk arrogantie die er al vanuit het verleden in zit. Ze bedenken nieuwe regeltjes en eisen. Vragen de boeren op de informatie avonden naar hun mening maar het besluit erover is van te voren al genomen.
Men heeft het altijd over duurzaamheid, maar daar is weinig of niets van te merken. Duurzaamheid is voor mij ook dat de opvolgers ook weer bestaansrecht hebben en dat de ouders van een rustig pensioen kunnen genieten, maar dat is nu ver te zoeken.
+1
pieta
@jan w
Ik vind je uitspraken net wat te ruig voor een plusje maar er zit wel een kern van waarheid in. Mij is ook zo vaak verteld dat je het moet zien als een uitdaging dat het me de strot uitkomt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Ik vind het ook buitengewoon kwalijk wat er gebeurd is.

Het gaat niet alleen over het bericht op melkweb, ik vond ook dat het "voorstel" tijdens de districtsavond erg dominant en als vaststaand feit werd gebracht. Ik bezocht niet de eerste avond van het district, dus vraag ik me af of de districtsraad niet toen al het uitgenodigde bestuurslid (achter de schermen) op de gangbare procedures had moeten wijzen, met een andere toonzetting in de presentatie als gevolg.

Verder begrijp ik dat de huidige systematiek wel als heel erg vrijblijvend wordt ervaren. Wat de regeling ook wordt, het lijkt mij voor het draagvlak noodzakelijk dat er minimaal van normale omgangsvormen uit wordt gegaan. Een echt onaangekondigd bezoek doet mij erg criminaliserend aan.
puddingbroodje
@Cornelis
Ik ben bijzonder content met FCDF dat voorop maar,ik ben ook naar de foqus planet avond geweest, in tegenstelling tot de normale ledenavonden waar ik mijn inbreng serieus genomen voel, vond ik het hier een beetje gek aanstekerij, zo van ga maar praten over wat je wilt en belangrijk vind wat betreft kwaliteit, discuseer maar even over suggestieve en bijzonder wazige stellingen en aan het einde van de discussie zegt de hoofdbestuur man waar het toch zowieso naar toe gaat (en dat dat heel belangrijk is, wat natuurlijk zo is)Nee voor mij de laatste keer dat ik naar zo een thema bijeenkomst ben geweest, laat ze dan maar gewoon een brief rond sturen waar het naar toe moet!
+1
Farmer_
Degene die genoeg mankracht op het bedrijf heeft om schoon te maken end., die stemmen voor onaangekondigde bezoeken, er zijn er ook genoeg die alles alleen of met te weinig mankracht moeten rondzetten, die hebben in oogsttijd geen tijd om te gaan poetsen en schoonmaken, heb dat zelf ook meegemaakt, staan ze op de stoep in oogsttijd, dan zou je ze een schop onder hun h*l willen geven, dan gaat het belangrijkste voor en dat is niet schoonmaken.
Farmer_
@gezienus
Ze mag er zijn, beter dan de vorige kandidates.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamDenk eens mee Jack. Wat is een hanteerbare regeling zodat je het doel bereikt en velen zeggen: wat fraai dat het zo ook kan.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Denk eens mee... zodat je het doel bereikt

Nu eerst vergadering nieuw bestemmingsplan.

Wat is eigenlijk precies het doel?
+2
mlkvhoudr
@Cornelis

Ik zou me kunnen voorstellen dat als goed gedrag beloont wordt dat dat al heel wat positiever ervaren wordt als dat er als maar meer controle komt die alleen maar irritatie oplevert.

Bijvoorbeeld een jaar eerste klas melk leveren : vrijstelling van onaangekondigde bezoeken.

Ik zou me kunnen voorstellen dat je naar aanleiding van de controles "voorwaardelijke" punten krijgt die je dan weer kan wegwerken door het volgen van een workshop over het onderwerp waarvan je punten hebt gekregen.

Dan snijd het mes in ieder geval nog aan twee kanten zou ik denken.
Farmer_
@Cornelis
In canada hebben ze ook onaangekondigde controles, ze kijken alles na, wat er dan niet in orde is, heb je +-1 maand de tijd om het in orde te maken, komen ze terug en het of enige dingen zijn niet in orde, dan krijg je een korting op je melkprijs, de hoogte van de korting hangt af van de ernst wat niet in orde is na de 2de kontrole.
Farmer_
@mlkvhoudr
+2ct op de liter voor goed gedrag.
+5
jan w
Quote:
@mlkvhoudr: Ik zou me kunnen voorstellen dat als goed gedrag beloont wordt dat dat al heel wat positiever ervaren wordt als dat er als maar meer controle komt die alleen maar irritatie oplevert.

Denk dat deze zin heel veel boeren wel aan zou staan: " Een stuk waardering ". Dat is op dit moment ver te zoeken.
puddingbroodje
@Cornelis
Ik heet geen Jack, maar vind het s'avonds voor een ochtend bezoek en s'morgens voor een middag bezoek aankondigen van het bezoek een erg goede tussenoplossing! iemand die de zaken echt niet in orde heeft krijgt dat in 1 nacht ook niet in orde, en is er de gelegenheid om voer rekeningen klaar te leggen en eventueel wat tijd in te plannen!
+1
mlkvhoudr
@Farmer_

Daar doen we het voor 😃
gezienus
Quote:
@jan w: Een stuk waardering ". Dat is op dit moment ver te zoeken.

kan julie gerust stellen is hier geen haar beter. enigste wat er de laatste jaar veranderd is dat het bestuur nu over ;onze; of ;jullie; fabriek praat op bijeenkomsten
+2
pieta
@puddingbroodje
En wat als je geen tijd hebt? Ze gaan er maar vanuit dat iedereen maar tijd over heeft voor controles. Ik vind gewoon dat het minimum een paar dagen vantevoren moet blijven.
puddingbroodje
@pietaik snap je 100% maar we maken voedsel in dat is niet geheel vrijblijvend in restaurants e.d. komen ze ook onverwachts en moet het ook goed zijn! leuk is anders!ik houd het ook liever zoals het is! Doen we het niet op een dergelijke manier komt de nvwa wel controleren en als je daags van te voren bericht krijgt is altijd beter dan geheel onverwacht!
mlkvhoudr
@gezienus

Dit stelt me nou niet echt gerust gezienus 😃
+1
Coen
@gezienus , dat is managementpraat 😞 geleerd op een cursus en komt vast niet "vanuit het hart"
+1
MTSTAMMINGA
@pieta
Ze kunnen het mooi op melkweb zetten een week van te voren bv
Of eerder
-1
DeBoerin
Quote:
@pieta: En wat als je geen tijd hebt? Ze gaan er maar vanuit dat iedereen maar tijd over heeft voor controles.

Als je je zaken redelijk voor elkaar hebt dan zal het met die onaangekondigde controles wel los lopen.
Als je dan 1 keer per 2 a 3 jaar geen 1,5 uur tijd vrij kunt maken
(of zoals bij ons laatst met COKZ een klein half uurtje)dan moet je toch eens naar je werk indeling kijken.
Met 3 opgroeiende kinderen, ouder wordende opa's en oma's, stoppende buren etc. etc. komt het hier nog wel eens voor dat onze planning niet verloopt zoals 's ochtends gedacht.
+2
pieta
@DeBoerin
En dan wil jij je nog meer problemen op de nek halen? Wij hebben het laatste jaar diverse (on)aangekondigde controles gehad en ik word er behoorlijk chagrijnig van. Je word er naar druk van op zo'n dag(bij onaangekondigd) en het is nooit op een dag dat het je uitkomt. Dat is mijn ervaring. Wij leveren al jaren 1e kwaliteit melk dus aan het geleverd produkt mankeert niets.
pieta
@puddingbroodje
Je doet een voorstel zonder onderhandelingsruimte. Dat vind ik niet slim. Ik vind gewoon dat er gewoon minimaal 48 uur moet zijn voordat ze komen. Ik ben geen crimineel.
Todi
@pieta
Volgende keer zeg je gewoon heb je de crimineeljagers ook weer.
DeBoerin
Quote:
@pieta: Wij hebben het laatste jaar diverse (on)aangekondigde controles gehad en ik word er behoorlijk chagrijnig van.

Afgelopen maand 1 onaangekondigde en 1 aangekondigde controle gehad.
Bij de onaangekondigde kwamen ze terwijl ik met "grote"schoonmaak in huis bezig was. Poetsdoek laten vallen en direct mee naar achter (de mannen waren er niet op dat moment)een half uurtje later kon ik verder met mijn werk en een klinkend rapport is inmiddels binnen.
Ga er nu vanuit dat ik komende jaren weinig extra op onthoud heb met 2 goede "rapporten"op zak. Ps. en chagerijnig worden, daar heb je alleen jezelf en je gezin mee 😉
puddingbroodje
@pieta
ik vind het helemaal goed, maar ben bang dat dat voor niet iedereen geld!
pieta
@DeBoerin
Wij zijn vanwege een verplaatsing een 100 km verhuisd en ik had één van mijn kinderen jarig en de familie was over en toen kon ik het feestje laten voor wat het was om met een paar NVWA'ers wat dingen boven tafel te halen die volgens hun wel eens niet konden kloppen maar na een uur of anderhalf zoeken wel bleken te kloppen. En dat wil jij vergelijken met je poetsdoek laten vallen. Smiley
DeBoerin
Quote:
@pieta: Wij zijn vanwege een verplaatsing een 100 km verhuisd en ik had één van mijn kinderen jarig en de familie was over en toen kon ik het feestje laten voor wat het was om met een paar NVWA'ers wat dingen boven tafel te halen die volgens hun wel eens niet konden kloppen maar na een uur of anderhalf zoeken wel bleken te kloppen. En dat wil jij vergelijken met je poetsdoek laten vallen. Smiley

Dat is inderdaad niet fijn maar ik wil alleen maar aangeven hoe het hier gaat: 95 % van de tijd is het achter voldoende op orde dat er onverwacht bezoek binnen mag vallen. En ook de meeste administratie loopt niet meer dan week achter, ook daar zal niemand over vallen denk ik. Geef ze koffie en taart en vraag of het ook op een ander moment mag vanwege de verjaardag.
Verder is het jammer voor de gasten die onderbreking maar we hebben ook eens een feestje van de jongste gehad: ze valt in de middagpauze op school, breekt haar arm en om 5 uur 's middags, toen alle visite al aanwezig was kon de jarige met mij pas aansluiten. Het is toch allemaal doorgegaan ook al hadden we het graag anders gezien 😄

Het glas is halfvol of half leeg, het geeft je meer energie en levensvreugde als je van het eerste uitgaat.
oldhuus
"t is net als met die derogatie, ik had al grasland doodgespoten en nieuwe ingezaaid, en dan komen ze onverwachts nog even met een stuk onduidelijkheid. Als ik iets van de gemeente, ministerie of provincie wil hebben gaat daar maaanden overheen, en een boer moet de dingen maar binnen 1,5 uur op tafel hebben.
+1
jan w
@DeBoerin
Ik stuur ze wel naar U toe als U toch voldoende tijd heeft. Vanmiddag nog iemand gehad, die zou eerst vorige week komen, maar toen hadden we een begrafenis.
Maar ik heb niks met die controle's. Nu binnen een jaar 2 x controle van Vitens de waterleidingsmaatschappij. De 1e keer stuurden ze iemand van het ministerie van volksgezondheid en heeft allen gecontroleerd, dus het watergedeelte van Vitens en ook van het eigen water. alle leidingen , drinkbakke, en vlotters zijn gecontroleerd.
En dan komt het "gegalvaniseerde waterleiding en koppelingen". die zijn dus VERBODEN. U krijgt 6 weken de tijd om alles te vervangen. en in het leidingnetwerk van de vitens moesten alleen al in de ligboxenstal 6 gegeheten BE veiligheidskleppen worden geplaatst a € 450.00.
Dan mag je van mij de controle's hebben.
+2
pieta
Quote:
@DeBoerin: En ook de meeste administratie loopt niet meer dan week achter, ook daar zal niemand over vallen denk ik

Krijgen we daar garantie op?
Bij mij wouden ze niet vertrekken terwijl de reden overduidelijk was waarom het niet uitkwam. Waar het over ging had zeker geen haast aan de feiten was niets te veranderen. Maar het moest meteen gebeuren. Ik heb gewoon een hekel aan controles. Het lijkt wel belangrijker tegenwoordig dat je het op papier voor elkaar hebt als in stal.
mlkvhoudr
@pieta
precies
DeBoerin
@jan w@pieta Het is / was niet mijn bedoeling om kritiek te leveren op jullie omgang met controleurs. Een samenloop van omstandigheden kan soms inderdaad voor de nodige irritatie zorgen.
Ik wil alleen maar aangeven dat je zelf wel een aantal zaken kunt voorkomen, dan wel zo goed mogelijk op kunt lossen.
Wat betreft de controle door Vitens, wij hebben in 2011 controle van Brabant Water gehad en ook hier moesten aanpassingen gemaakt worden i.v.m. aanwezigheid van eigen bron.
Echter minder kostbaar dan jij aangeeft. Ik stuur je een PB, als dit lukt, in de hoop dat je daar wat mee kunt.
pieta
@DeBoerin
Het probleem is meer dat jij het laat klinken alsof we het er wel weer even bij doen want het stelt eigenlijk niets voor. En als er genoeg zijn die dat zeggen drukken ze hun zin gewoon door. Ik ben er gewoon faliekant op tegen dat ik op deze manier behandeld wordt.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Wat is een hanteerbare regeling zodat je het doel bereikt

Op de districtsavond werd verteld over Chinezen die een steekproef wilden nemen door willekeurig een bedrijf uit te kiezen. Jij gaf zelf eerder een hint over levering aan Rusland. Anderen hebben iets gehoord over een door de nVWA geconstateerd gebrek aan hygiène. Wat is nu precies de aanleiding voor dit voorstel en wat is het doel dat RFC wil bereiken?

Hebben we dit helder, dan kunnen we nadenken over een oplossing die voor leden, onderneming en afnemers werkbaar en acceptabel is.
+2
Cornelis
@Jack RijlaarsdamMorgen meer, eerst de paasvee verwerken.....
aukevd
@DeBoerin
dus 5 % van de tijd is het niet in orde en administratie loopt een week achter? Ben je mooi de sjaak als ze slecht willen want je hebt het niet op orde . En dat verhaal van soepel mee omgaan etc heb je niets aan want dat staat nooit zwart op wit dus kun je er niets mee.
Dat volk kijkt naar wat er op papier staat en is niet flexibel
jan w
@DeBoerin
Op zich gaat het niet om de controle's, maar om het muggegeschift. Dat bezoekersbriefje van de veearts vanmorgen wat nog niet is uitgeprint. 10 koeien met coli en maar 9 koeien aangeboden voor bacterologisch onderzoek. Het niet mogen voeren van eigen verbouwde aardappelen e.d.
MTSTAMMINGA
@jan w
Dat briefje uitprinten hoeft NIET MEER
We hebben tegenwoordige KLANTENPROTAAL
En clip keurde dat GOED bij mij
MTSTAMMINGA
@aukevd
Papier is gewillige :???:
Cornelis
@Jack RijlaarsdamAanleiding is de tekortkomingen die de NVWA aantreft bij controles en het feit dat afnemers vragen bij bedrijven langs te gaan. Doel is dat leden veehouders de zaken op orde hebben, ook als de Qlip controle niet in aantocht is.
Todi
@Cornelis
Voorbeelden?
Cornelis
@TodiKun je zelf toch bedenken.
Todi
@Cornelis
Hoe kan een slachtoffer het bedenken waarom een dader hem een kogel door het lijf jaagt?
Cornelis
@TodiAls je er op deze manier instaat......tja. In de slachtoffer rol kruipen biedt nooit een oplossing.
Todi
@Cornelis
Niet verdraaien.
+1
Cornelis
@TodiIk verdraai niks. Heb alleen geen zin om met iemand die deze houding heeft te discussieeren.
Todi
@Cornelis
Ik vraag alleen om voorbeelden die ik zelf niet bedenken kan.
Cornelis
@TodiJe weet waarop er gecontroleerd wordt. Op al deze punten kan het zo hier en daar en af en toe niet in orde zijn. Vraag is hoe je een controle werkbaar en hanteerbaar maakt.
gezienus
Quote:
@Cornelis: Vraag is hoe je een controle werkbaar en hanteerbaar maakt

je zult dan net maar een controleur hebben die zijn dag niet heeft
de hoef
@gezienus
hier werd vandaag de jongen op de poepkar aangehouden door een agent die zijn dag niet had .jonge had 1 vracht gedaan door een grondpad politie haalt hem in met sirene op laat hem stoppen .en zegt leterlijk vind je ook niet dat je een kut bende maakt .jonge wilde nog wat zeggen en gelijk drijgen met we kunnen je ook laten aresteren .had zijn legitimatie ook niet bij is met een sisser afgelopen weg schoon gemaakt en niet verder gereden [was gewoon een polderweggetje
hofmiddelburg
@gezienus

Of een controleur die zich heel wat meer voelt als een boer.
Bij de eennalaaste KKM-controle had ik zo'n verschrikkelijk persoon. Na veel klachten heeft deze man een andere funktie gekregen.
Hij was alleen maar aan het zoeken of ik iets niet in orde had.
Toen zei hij met veel machtsvertoon dat ik een groot probleem had, omdat ik een verboden middel had. Ik was me van geen kwaad bewust.
Het ging om een infuusfles van zoutoplossing.
De veearts had het vergeten mee te nemen, maar zei dat ik het mogt houden omdat het gevuld was met vloeibare zeep.
Echter meneer dacht er anders over.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Aanleiding is de tekortkomingen die de NVWA aantreft bij controles en het feit dat afnemers vragen bij bedrijven langs te gaan. Doel is dat leden veehouders de zaken op orde hebben, ook als de Qlip controle niet in aantocht is.

Da's veel info in twee zinnen. Analyseren:
- tekortkomingen die de nVWA aantreft.
Wat zijn dat voor tekortkomingen? nVWA controleert bij mijn weten niet op stof op de tank of strontspatten in de put. Gaat dit om administratieve zaken op gebied van mest, medicijnen, gewasbescherming, ongediertebestrijding, I&R dan kan dit best aangekondigd gebeuren. Ondernemer zorgt dat de administratie klaar ligt, voor beide partijen handig. Wat treft de nVWA aan dat onaangekondigd bezoek noodzakelijk is?
- afnemers vragen om fysieke controle. Klant is koning, dat mag. Tegenwoordig heeft iedereen een agenda, dus kan ik mij niet voorstellen dat er geen begrip is voor het maken van een afspraak om een bedrijf te bezoeken. Naar gelang de intensiteit en de duur van het bezoek lijkt mij een 24 uur voor het proeven van de sfeer op een bedrijf en 72 uur voor een intensieve administratieve en 'wattenstokjes'-controle voor alle partijen redelijke termijnen om de planning op aan te passen.
- doel is dat leden zaken voor elkaar hebben. De huidige generatie melkveehouders is opgegroeid met verplichtingen en administratie. Administratie is al redelijk digitaal te controleren (verbaast mij dat de weidegangsdagen niet op melkweb bijgehouden dienen te worden). Schoon houden kan hier (en daar) inderdaad best wat knapper, maar of dat echt verandert met de dreiging van onaangekondigde visite? Vraag is wat je eigenlijk precies bedoelt met zaken voor elkaar. Ik voer bijvoorbeeld krachtvoer in de melkput, met als gevolg altijd stof op de tank in het naastgelegen tanklokaal. Gaan we op dergelijke slakken zout leggen, dan zul je weinig leden enthousiast krijgen om eindafnemers vriendelijk rond te leiden op een modern melkveebedrijf. En dat zou eigenlijk de insteek moeten zijn, dat een melkveehouder trots zijn bedrijf toont aan buitenstaanders. Wat dat betreft is RFC met een geheel foute toonzetting begonnen aan dit dossier, de negativiteit spat er vanaf.

Waterschappen, gemeente en ander gespuis hou ik tegenwoordig ook voor op het erf, eerst een afspraak maken, dan pas rondleiden. Het is een normaal gebruik in Nederland om aan iemand tijd te vragen, ik ken geen instanties waar ik voor intensief contact tijd kan claimen. Laten we deze normale omgangsvormen in ere houden.

Kernvraag blijft dus: Welke zware overtredingen worden in de praktijk aangetroffen dat de zeer negatief overkomende overvaltechniek van een onaangekondigde controle gerechtvaardigd is?
+1
Cornelis
@Jack RijlaarsdamHeb geen flauw idee. Volgende week verder en hoop ik meer info te hebben.
+9
aukevd
Wat een flauwekul. Ik heb niet altijd tijd voor mensen, stuur ook wel eens iemand weg omdat het opdat moment niet uitkomt. Alleen AID/NVWA moet je toegang geven zonderr afspraak, politie alleen met gerechtelijk bevel?
en dan zeker zo'n controleur met alle egards ontvangen? dacht het niet
+4
MTSTAMMINGA
Alles wat die man weten moet staat wel in de computer bij mij
En de rest kan hij wel vinden En wat niet goed is staat wel weer op internet 😞 Dus er bij wezen hoeft niet
Nu zoek ik nog een Rus die de boel voor weinige schoon houdt
En dan verwacht ik een halfcent meer te ontvangen 😞 LEDENRAAD

Persoonlijk heb ik er vertrouwen in dat de ledenraad een juiste beslissing neemt hier over !!!!
+1
jan is hobbyboer
@Karst: ik hoop het voor je, maar er zitten veel van die moderne boeren met smetvrees in de ledenraad, dus die rus zou nog wel eens nodig kunnen zijn. Als ie nog wat tijd over heeft kan ik hem ook wel gebruiken. Ik noem het altijd een gezellige rommel hiero, maar of zo'n controleur ook van gezelligheid houdt, ik vrees het ergste, anders was ie geen controleur geworden.
gezienus
Als je nu een Rus .een voermeester En een melkerin neemt kun jij een 9 tot 5 baan Als controleur er bij nemen Heb Je omgerekend wel méér als één halve cent de liter
Farmer_
Kan die de noteboom ook wel omzagen.
jan is hobbyboer
@Gezienus: Ik werk er nu ook al meer dan 40 uur per week naast m'n boerderietje. Gelukkig verdient dat meer dan baantje als controleur. En als je mij beetje kent weet je meteen dat ik niet geschikt als controleur ben. Ik heb een hekel aan regeltjes en mensen die andere mensen vertellen hoe ze moeten leven. Laat iedereen toch lekker rommelen.

Voermeester heb ik niet nodig, mijn koeien lopen gewoon dag en nacht buiten, krijgen alleen maar gras en beetje brok grootste deel van het jaar. Melken is mijn hobby, dus laat mij dat aub zelf doen. Erg rustgevende bezigheid op zo'n grupstalletje.
+1
pinokkio
@jan is hobbyboer
vraag mij wel af hoe jij aan die 40 uur komt, je bent altijd hier op het prikke bord te vinden 😃
jan is hobbyboer
@pinokkio
Kijk naar de tijden bij mijn reakties, meestal aan de randen van de dag. Begin 's morgens rond 10 uur bij m'n belangrijkste klant. 's avonds tussen 7 en 8 ben ik weer thuis.
+1
T Lijken wel AIDers die heb je ook zomaar op de koffie, het is wel belanrijk dat ledenraad zich eens achter de oren krapt of men op de juiste weg is met dit geneuzel, en tamminga stuur die rus ook hier maar ff heen.
George
Waarom een Rus? Zijn de Polen op ? Een Rus omdat je die zo lekker tegen een hongerloontje kunt uitbuiten? Neem een Nederlander dat praat een stuk makkelijker! Trouwens wie bedenkt die onzin van controles telkens? Meestal komen deze waanideeën uit de sector zelf!
jan w
Nee George, Omdat die rus de zaakjes bij RFC ook heeft afgekeurd. Dit omdat volgens de russen RFC de zijn zaakjes niet op orde had. en in een aantal dingen kan ik ze ook geen ongelijk geven. Bij de boeren moet de tank-aansluiting binnen zitten en de RMO chauffeurs moeten bij een groot aantal fabrieken buiten lossen. En er zit bij veel fabrieken geen omheining cq hekwerk om de fabrieken. Ook niet bij de lospunten bij de fabrieken. In veel gevallen was dit "vrij" toegankelijk voor iedereen die er maar wilde komen.
Cornelis
@jan wEn als de Russen nu lekker onze kaas opeten dan zetten wij toch vrolijk een hek om de fabriek heen. Hoe moeilijk kan het zijn.
puddingbroodje
@Cornelis
hopa alleen nu maar hopen dat ze het vervolgens blijven eten!
Melkveehouder6
Bij ons op de ledenvergadering zeiden ze dat de NVWA steekproefsgewijs controles had uitgevoerd en dat op 50% van de bedrijven de hygiëne niet op orde was. En daarom moesten ze hun controle protocol aanpassen.
Hebben ze dat op andere bijeenkomsten niet zo verteld dan???
Want dan kan het wel eens boeren om de tuin lijden zijn...
puddingbroodje
Dat is idd de uitleg en ik vond het wel invoelbaar!
+1
producent
Hier moet de NVWA eerst douchen voor ze de stal in mogen is de hygiëne ook gelijk op orde.
aukevd
Als het een verplichting is vanwege de nvwa kunnen ze het gewoon op de vergadering melden, dan kun je er niet onderuit.
En de nvwa die boerderijen bezoekt en controleert op de hygiene?
lutboer
Kan ik ook onaangekondigd melkfabriek bezoeken????
oldhuus
QLIP doet als sinds z'n oprichting onaangekondigde controles, sommige collega's hebben dat ervaren, en ook bedrijven die het keurig voor mekaar hebben.
jan w
Qlip is ook al precies het zelfde als CRV en de GD. Ze teren allemaal op boerengeld. Het gros van de zaken kan voor de helft van het geld.
oldhuus
@jan w
Hier kwamen ze met z'n tweeën, dat had ook wel met 1 controleur gekunt..
Annejoy
Controles van melkfabrieken worden door het COKZ gedaan, niet door Qlip. Maakt qua werkwijze niet zoveel uit...
+1
DeBoerin
Morgen aangekondigde Qlip controle.
Hopelijk verloopt dit net zo voorspoedig als de onaangekondigde controle door COKZ 3 weken geleden. Binnen een kwartier was de (steekproef)controle in het kader van cross compliance melkveehouderij klaar.
Een overzicht met 17 goedgekeurde onderdelen en geen tekortkoming staat voor ons in de boeken. 😄.
paul1
En hoe is het afgelopen boerin ?
DeBoerin
Kwart over 3 staan wij op het programma, dus over een paar uurtjes meer duidelijkheid.
+4
DeBoerin
Controle zit er weer op. Alles goed bevonden, 1 kleine aanmerking betreft een gebruikt middel door dierenarts. Verstrekking op 1e dag door dierenarts wel vermeld, herhaalbehandeling 2e en 3e dag door ons niet vermeld.Dit is aandachtspunt en heeft verder geen gevolgen.
Verder 9 extra punten en de complimenten voor algehele netheid en de wijze waarop administratie gedaan is 😄
+1
mts Postma
De controleurs zelf mogen ze ook wel es natrekken de kkm man die hier kwam was een klaploper uit ons dorp die in zn vorige carriere voor xtc handel was veroordeelt en periode met poot bandje omliep. Was er dus op uit een ander zn kind in de drugs te jagen en die loopt nu voor voedselveiligheid
+1
oldhuus
QLIP weet ik niet, maar KKM waren echt van die Melkert-banen.
+2
Ja postma , eerst stroper en dan boswachter !!!
Farmer_
Quote:
@de tukker oet twente: eerst stroper en dan boswachter

Is net zoiets als eerst tukker now duutser.
+2
huub
Het moet geen heksenjacht worden, maar het is voor jezelf ook praktischer om het gewoon bij te houden. Om het eens in de twee jaar op orde te hebben voor de controleur is toch ook wassen neus?
+1
oldhuus
Ja dat bultje restvoer voorin de kuilsilo, het ongediertebestrijdingsplan, die vieze voetstap in het tanklokaal, dat soort dingen die hebben echt invloed op de melkkwaliteit :S
+2
gezienus
Het moet geen heksenjacht worden, maar het is voor jezelf ook praktischer om het gewoon bij te houden

Kijk daar hebben we hem .. zijn momenteel instanties genoeg opvallend of onopvallende díe ons controleren . dénk Dat de gross van de boeren niet zitten té wachten op Nog een wijsende vinger
+1
Druk
We hebben inmiddels veel te veel controleurs cq overhead 😞 moeten allemaal leven van onze productie
Ja Yes nog meer controles , rapporten,presentaties, evaluaties, een evaluatie van de evaluatie, en die weer presenteren enz enz.
Coen
..... en achter elke controleur staat weer een controleur 😞
we gaan in NL nog eens kapot aan al die regels met controles 😞
+1
gezienus
Quote:
@Coen: NL nog eens kapot aan al die regels

coen dacht je dat het in andere landen beter was
paul1
Ik vind al die controles zeer storend, en het belemmerd mij in mijn dagelijkse werkzaamheden, vooral onaangekondigde controles zijn een storende factor, net of je altijd maar beschikbaar moet zijn.
Net als sommige vertegenwoordigers die zomaar te pas en te onpas binnen komen vallen...
+2
gezienus
Paul overal is een oplosing voor
static.mijnwebwinkel.nl/winkel/stickersenzo/…
jan is hobbyboer
Bij mij moet elke commercieel op afspraak komen, kan m'n vrije tijd wel beter invullen dan naar dat geleuter te luisteren. Veearts wordt 's morgens om 8 uur gepland, loonwerker, KI, voerboer en stikstof-man weten zelf de weg. Ander commercieel geouwehoer komt hier nauwelijks, bespaart ook erg veel tijd, weer een voordeel van een klein en vooral eenvoudig bedrijf, je bent niet interessant voor verkopers.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
152
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
14
TREFWOORDEN