28

Wat te doen met spuiwater?

Wij hebben sinds dit voorjaar een luchtwasser in gebruik genomen. Deze produceert dus spuiwater. Nu willen wij dit op ons eigen grasland gaan brengen. Maar wat is nou de beste manier om dit te doen?

Toevoegen aan de mest (rundveedrijfmest) in de mestkelder en er bij door mixen?
Of tijdens het volzuigen van de tank via een slang toevoegen?
Of kan dit met een veldspuit op het grasland gespoten worden?

Daarnaast heb ik ook al een aantal keer gehoord dat spuiwater kan reageren met de rundveemest en dat hierbij zwavelzuur ontstaat. Iemand die hier ervaring mee heeft?

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Met de veldspuit kan in ieder geval. Gaat het gras dan dood --> mais zaaien. Scheelt Ruondup en mais groeit best op dode graszode. Smiley
Voor serieus kan ik je er weinig over vertellen.
+2
Kijk wel uit mee derogatie je hebt zo 10% grasland minder
Bijmengen in de kelder kaan gevaarlijke situaties opleveren. Met donker weer uitrijden met een speciale sleepvoet- of spaakwielbemester is het beste.
+4
Niet door mest mengen
Is het biologisch of zuur.
Biologisch kun je gewoon met de zodenbemester aanwenden .
10 m3 per ha
In een buiten silo of dichte put is het goed te mengen liever niet onder koeien . Er is speciale bemesting apparatuur maar vanuit boeren is er weinig belangstelling.
Apart in de ton mengen word ook gedaan.
Vorige week stond er een stukje over in de boerderij van Her Bartlema
Is zuur, zwavelzuur.
Je moet zorgen dat je het netjes verdeeld 1m3 per ha.
wij mengen met gescheiden mest in silo.
Werkt verzurend.
Bekalken met magnesium kalk als het grasland te zuur word.
We hebben ook demo's verzorgd om 1m3 per ha zuiver spuiloog te gebruiken werkt super!
Maar de veehouders mengen liever.
Biologisch rijden wij gewoon met de ketsplaat uit. stikstofgehaltes zijn zeer laag in dit spul. Mengen het ook vaak bij in de jongveemestput.
Chemische bevat veel hoger stikstof zou ik wel injecteren om verbranding te voorkomen 5-10 kuub/ha ligt eraan hoe hoog stikstofgehaltes is. absoluut niet in de put doen. Chemische uit laten rijden door derden ton rot onder je kont weg.
Wij hebben ook een chemische luchtwasser. Laten het spuiwater door een loonwerker over het land spuiten met een veldspuit. Doen dan 500-600 liter per ha. gaat heel goed, gras doet het er duidelijker beter van. Bevat veel zwavel, kan anders nog wel eens een tekort wezen op grasland.
Wel spuiten we hier met een beetje bewolkt weer. Dat is beter denk ik dan vol in de zon. In de put bijmengen zal ik nooit doen!
En dat wil met een gewone veldspuit? Gaan de doppen dan niet verstopt zitten?
Speciale doppen, waarmee ze ook vloeibare kunstmest spuiten.
+1
Aub NOOIT door de mestput bijmengen,
we hebben al genoeg slechte ervaringen met spuiwater!!!!
Maar denk er ook aan om het niet jaren achter elkaar te gaan gebruiken.
Het maakt de grond nogal wat zuurder, met de aanvulling van de kosten van het extra bekalken ben je net zo duur uit als met kas strooien.

En nog belangrijker, langduurig gebruik, schaadt de gezondheid van het vee.
En wat bedoel je met schaadt de gezondheid?
Spuiwater staat op de bijlage AA van de Meststoffenwet en is in Nederland kunstmest. Het mag dus bovenop de dierlijke mestnorm worden gebruikt als vervanger van bijv. KAS.
Het is een opgeloste vorm van zwavelzure ammoniak, met inderdaad niet heel hoge gehaltes aan stikstof, wel aardig zwavel.

Toediening:
- alleen rechtstreeks of gemengd met mest EMISSIEARM aanwenden.
- toevoegen aan de gierkelder is verboden en levensgevaarlijk. Dus alleen in mestsilo, container met mest mengen en direct aanwenden.
- met spaakwiel wil het niet goed vanwege vervuiling, veldspuit lijkt mij bar onverstandig (verbranding en emissie van ammoniak).
Als je het een nacht in je mengmest tank laat staan is je tank aan vervanging toe.
Dat zegt genoeg Dre dat je het beter niet op land kunt hebben. En in die biologische zit amper iets in. Maak je alleen het land natter mee. 😄
+2
Quote:
@Dre van Helmond: Als je het een nacht in je mengmest tank laat staan is je tank aan vervanging toe.

Dus extra tip, gewoon nergens in bijmengen, zeker niet in stalen silo's, hele gebeuren gewoon afschaffen
Wiebren, wij doen het hier wel met de veldspuit. Word gespoten met grove druppel, dus de druppels vallen tussen het gras in. totaal geen verbranding. En de gehaltes zitten tussen 25-50 kg N per m3.
Iemand hier die ervaring heeft met spuiwater laten uitrijden dmv een spaakwielbemester? Al een aantal loonwerkers gebeld, maar die hebben er niet veel interesse in.
Of heeft iemand nog andere manieren voor het bemesten van spuiwater?
Uitrijden met spaakwiel is goed te doen,neem een monster en je weet wat erin zit. Heb je een hoog zwavel gehalte,dan bij mengen met Urean dan verlaag je het
zwavel gehalte en krijg je een mooie meststof en hoef geen kunstmest meer te
strooien. Mengen met drijfmest is trouwens verboden.
Herre Bartlema bellen hij heeft een boeren injecteur.
Loonbedrijf bosch hengelo, die hebben zelf een machine gebouwd.
Tank in de fronthef. Zuigen eerst de tank in de fronthef vol met spuiwater. Dan rijden ze naar de put om de mesttank te vullen. Nadeel is de gewichtsverdeling van de assen. Met een volle tank in de fronthef heeft die te weinig druk op de acheras van de trekker.
In een oude topic op het andere prikbord had iemenad het volgende verzonnen:
Grote tank of container met spuiwater naast of in de buurt van het zuig punt van de mestput.
Onder de afsluiter van de container een van boven opengezaagde ibc plaatsen.
Deze vol spuiwater laten lopen, en dan bij het vullen van de tank eerst met de zuigarm de ibc leeg zuigen en vervolgens mest zuigen uit het zuigpunt. Tijdens het zuigen van mest de ibc weer vol laten lopen.
Door de loonwerker zeker?? Als ik dit allemaal lees dan komt hier zeker nooit een luchtwasser wat een gedoe zeg. Hoeveel kuub heb je van dat spul jaars? Anders zou ik eerder ouwe veldspuit kopen en dan voor de regen die zooi dumpen of op bouwland..
Luchtwasser zelf werkt super. Zijn alleen nog op zoek naar de beste optie om het spuiwater uit te rijden. Hier ong 20 kuub per jaar op 400 varkens
Kun je het niet bij de sleepslang in de opzuigslang van de waterpomp pompen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , grasland , voorjaar , mestkelder , spuiwater en luchtwasser geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
40