Column Jan Cees Vogelaar - Vluchten kan niet meer

Door Jan Cees Vogelaar,

LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) hebben begin december aangegeven dat de melkveehouderij grondgebonden is. Daarmee ben ik het van harte eens, althans als er een juiste invulling komt. Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dit nog eens bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Toen ik dit februari vorig jaar opperde in een ingezonden brief in Nieuwe Oogst en later in andere media, samen met Herman Wijffels, Cees Veerman, Geert Mak, Wouter van der Weijden en Frits van der Schans, werden we redelijk weggeschimpt. Nu is dat het bekende lot van brievenschrijvers aan de zijlijn, dus daar liggen we alle vijf niet echt wakker van.

Wel is de route naar de stellingname van grondgebonden melkveehouderij door LTO en NZO een merkwaardige te noemen. Een kleine drie maanden voordat LTO en NZO met de grondgebonden melkveehouderij op de proppen kwamen, hadden ze een eigen mestplan gepubliceerd, dat sterk was gebaseerd op mestverwerking. Het adagium was:
‘Er zitten voldoende sloten op de deur. Meer is echt niet nodig.’

LTO en NZO gaven na het verschijnen van onze brieven aan dat het niet aan de orde was en de mestbeleidspecialist van LTO gaf zelfs aan het einde van de zomer van 2013 nog aan dat er niet voor eind 2014 over dierrechten zou worden besloten.

Het was al snel klip en klaar dat het eerste door LTO en NZO met veel bravoure gepresenteerde mestplan volstrekt onvoldoende was om melkveerechten te voorkomen. Dus kwam er een paar maanden later in december een nieuw plan. Het werd marketingtechnisch super verkocht. We hebben succes: ‘Melkveerechten zijn voorkomen.’

Is het plan van LTO en NZO nu echt zo’n succes? Eerlijk gezegd: niemand weet het. LTO en NZO zelf ook niet. Het in december gepresenteerde plan is een vlucht vooruit.

Waarom kunnen we nog niet weten of het een succes gaat worden? Heel simpel: er is wel geschreven en gezegd dat er grondgebonden melkveehouderij komt, echter de invulling hoe dat dan gaat plaatsvinden, is er niet bijgegeven.

De vlucht vooruit moest dermate snel worden gemaakt dat dergelijke toch ook niet echt onbelangrijke details maar even zijn blijven liggen. Eigenlijk kun je stellen dat LTO en NZO sinds het Rode Hoed-debat in april 2013 op de vlucht zijn voor het concreet invullen van het toekomstige mestbeleid.

2014 wordt het jaar van de daadwerkelijke invulling van wat LTO en NZO verstaan onder grondgebonden melkveehouderij. Vluchten kan niet meer.

jan Cees vogelaar,
Lelystad

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , melkveehouderij , lto , zuivel , nzo , mestverwerking , jan cees vogelaar , dierrechten , grondgebonden , cees veerman , melkveerechten , koerechten en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
28