5

Hoe de ontwikkelruimte van de Programmatische Aanpak Stikstof te verdelen?

Beste melkveehouders,

Zoals u weet zal de PAS ergens halverwege 2014 in werking treden. Door het nemen van landelijke maatregelen wordt de totale ammoniakemissie verkleind. Hierdoor ontstaat ontwikkelruimte.

Punt is dat tot dusver 'wie het eerst komt wie het eerst maalt' als toedelingsprincipe wordt gehanteerd. Dit heeft tot gevolg dat de boer die snel is vooraan staat. En misschien die ruimte niet meteeen nodig heeft waardoor veehouders die wel aan uitbreiding toe zijn moeten wachten.

Dat is een ongewenste situatie.

Aan u de vraag: Wat vind u redelijk?

Wij zitten er zelf aan te denken een soort benchmark voor duurzaamheid voor te stellen (aan EZ). Wat vindt u hiervan?

Bijvooorbeeld obv BEX of BEA.

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jan van Dam

Onderzoeker o.a. Programmatische Aanpak Stikstof
Planbureau voor de Leefomgeving
Sector Water, Landbouw en Voedsel

Deel dit topic

Reacties

Waarom emissierechten niet grond gebonden?
Als het wie het eerst komt die het eerst maalt principe wordt,gaat alle ruimte naar een paar makelaars en grote veehouders die voor grote projecten vergunningen aan gaan vragen en zo alle ruimte opslokken.
Hoe gaat de PAS uitwerken nabij natura 2000 gebieden,zijn we daar dan niet meer afhankelijk van de welwillendheid van onze buren om een beetje uit te kunnen breiden?
Je kunt van alles wenselijk of redelijk vinden maar dat is niet reeel. De tegenstanders van de vehouderij kiezen de jurische weg naast de bestuurlijke weg om de zaak te blokkeren.
Tel alle vergunde NB vergunningen eens bij elkaar op. Voeg toe de NH3 emissie van de historische referentie van de niet NB vergunning bezitters en kijk dan eens hoeveel ruimte er dan nog over is.
Als je dat in beeld hebt kun je bepalen of je nog een discussie moet voeren over over ontwikkelingsruimte.
Wat nou weer dan, als je onder de 1 mol blijft zou je toch vrijgesteld worden en alleen meldingplichtig zou zijn
Het is ook niet wenselijk als we wachten met aanvragen en de ontwikkelruimte opgemaakt word door niet agrarische activiteiten (lees verkeer)

op zich ben ik er niet tegen als een boer die aantoonbaar efficienter met N en P omgaat meer ruimte krijgt. Vind wel dat veehouderij inflatiecorrectie moet kunnen toepassen

wij moeten ook elk jaar 1-3 % kunnen groeien om ons besteedbaar inkomen op peil te houden en misschien wel 2-6 % want niet alle omzet is besteedbaar inkomen

De meeste CAO onderhandelingen zijn hier ook op gebaseerd
Ik hoorde pas van een makelaar dat hij amoniak had verkocht aan een bedrijf op een industie terrein , en word een moeilijke formule op los gelaten , zodat ook dat bedrijf kan uutbreiden, en zo zijn we in nederland weer leuk bezig. En wat DE pas ons gaat brengen kweet nie !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , emissie , stikstof , ammoniakemissie , duurzaamheid , boer , bex en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0