Melkprijs grootste risico voor melkveehouders

Column door Pierre Berntsen,

Dit jaar heb ik samen met een groep melkveehouders, met DCA, DTO, Accon AVM en het Voercentrum in Leeuwarden diverse keren gesproken over risicomanagement in de melkveehouderij. Interessante ontmoetingen met voor mij één bovenliggende conclusie. De melkprijs word door melkveehouders als grootste risicofactor gezien, en deze is slechts beperkt te beïnvloeden. De zuivelmarkt en de prestaties van onze zuivelverwerkers bepalen in belangrijke mate het inkomen in de melkveehouderij. Een tweede leerpunt: bij onzekerheid helpt het om in scenario’s te denken: wat gebeurt er als.

De belangrijkste risico’s loop ik hier door

Deel dit topic

Reacties

pieta
Tja, dat van de risico's in de persoonlijke sfeer ben ik het mee eens. Wat gebeurt er bij scheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden enz. Kan het dan nog allemaal of moet er dan een bord in de tuin?
Coen
Bedrijfsrisico's gebaseerd op de natuur (weer en groeiomstandigheden) en het werken met levende have ook zeker niet te onderschatten.
jg
Een heldere conclusie: grondloos melk produceren in nieuwbouw kost 22 cent voer ,ca 4,5 mestafzet, 6 cent huisvesting, 6 cent arbeid/robots , 4 cent ov. variabel totale kostprijs minimaal 42,5 cent. Kiezen voor grondgebonden is msschien een betere optie..
+1
Coen
Maar hoe kan het dan toch dat er zoveel grote stallen staan die grotendeels zijn gebaseerd op grondloos produceren ?
+1
jan 1
Quote:
@Coen: maar hoe kan het dan toch dat er zoveel grote stallen staan die grotendeels zijn gebaseerd op grondloos produceren ?

Kwestie van rekenen Coen,stal kost 5 cent per liter melk,aankoop grond met bewerkingskosten al snel 20 centen per liter.aankoop ruwvoer de helft.
jg
@jan 1
Berntzen geeft aan dat aankoopvoerkosten, incl. krv ca 22 cent zijn, dit klopt. Anders begroten kan, realiteit zal 22 cent zijn, zeker al in komend seizoen. Nu hebben veel bedrijven krap ingekocht om niet de gehele cashflow al weer kwijt te zijn.
+1
Druk
@jan 1Maar in beide gevallen wel verlies op de uitbreidingsliters 😞 😞
jan 1
Quote:
@Druk: Maar in beide gevallen wel verlies op de uitbreidingsliters 😞 :(

Hangt van veel factoren af,op dit moment zijn de melkkoop of lease kosten het duurst,in het voor jaar het goedkoopst,dat maakt het verschil tussen winst of verlies.
jg
@jan 1
We hebben het over een situatie zonder quotumkosten. Momenteel wordt er veel melk met extreem verlies geproduceerd omdat de quotumkosten dit jaar niet meer dalen. 27 + 22 + 5+ 4 + 4,5 + 6= 68,5 - 46 = ca 22 cent verlies. Onwaarschijnlijk.
jan 1
Quote:
@jg: We hebben het over een situatie zonder quotumkosten. Momenteel wordt er veel melk met extreem verlies geproduceerd omdat de quotumkosten dit jaar niet meer dalen. 27 + 22 + 5+ 4 + 4,5 + 6= 68,5 - 46 = ca 22 c

Meesten hebben stal al staan:),met alleen lease en voer rekenen spelen ze quitte.
pieta
@jan 1
Dat zal ook in de toekomst gaan spelen, je kunt wel alle kosten in je berekeningen meenemen maar een aantal daarvan heb je ook als je niet melkt.
jan 1
Quote:
@pieta: Dat zal ook in de toekomst gaan spelen, je kunt wel alle kosten in je berekeningen meenemen maar een aantal daarvan heb je ook als je nie

Meesten kunnen groeien omdat de vaste kosten alleen maar dalen bij meer melk,gaat vooral quotumloze tijdperk gelden.(maar dan alleen eerste 5 tot 7 jaar).
jg
@jan 1
Verlease en maisverkoop levert meer op.
MTSTAMMINGA
@jg
Dat betwijfel ik met deze prijzen momenteel ?
jg
@jan 1
Welke vaste kosten ?
jg
@MTSTAMMINGA
Welke prijzen, of ben je een smile vergeten ?
+3
meelezer
Als grondloos melk produceren volgens @jg 42,5 cent / kg kost dan zou ik ook graag de berekening van zelfde rekenmeester willen zie van grondrijk melken. Waarschijnlijk vliegt die dan al heel snel tot boven de 50 cent!
rente grond, bewerkingskosten en alle andere kosten meegerekend
paul1
Dat hangt natuurlijk helemaal af wat de voerprijzen in de toekomst gaan doen, in USA zijn veel grondloze bedrijven failliet gegaan omdat ze de voerkosten niet meer op konden brengen.
En in Nederland komt daar nog de mestafzet bij.
jg
Uitbreidingsliters met of zonder grond zijn dus nooit rendabel ?
meelezer
@jg
ik wacht eerst je berekening af van grondrijk uitbreiden voordat ik er conclusies aan durf te verbinden.
+1
jg
@meelezer
55000 euro aankoop, 4 % rente, 1000 euro kosten maisverbouw (incl hakselen mest) 400 euro premie 100 waterschap? : 2200 rente + 1100 kosten = 3300 -400 = 2900 euro. produktie ca 18000 kg melk 16,1 cent krachtvoer 8 cent, totale voerkosten 24,1 cent per kilo melk.
stal 5 cent, arbeid 6 variabel 4 cent , al gauw 40 cent. vergeet huisvesting 5 cent: dus ca 45 cent. Melkveehouder zijn is een dure hobby, maar wel mooi.
pieta
@jg
Dat ligt weer aan de melkprijs. Enne waarom tel je de ene keer 6 cent voor huisvesting en de andere keer 5 cent. Smiley
+1
jan 1
Quote:
@jg: 55000 euro aankoop, 4 % rente, 1000 euro kosten maisverbouw (incl hakselen mest) 400 euro premie 100 waterschap? : 2200 rente + 1100 kosten = 3300 -400 = 2900 euro. produktie ca 18000 kg melk 16,1 cent krachtvoer 8 cent, totale voerkosten 24,1 cent per kilo melk.
stal 5 cent, arbeid 6 variabel 4 cent , al gauw 40 cent. vergeet huisvesting 5 cent: dus ca 45 cent. Melkveehouder zijn is een dure hob

Zo ziet het er na 2015 uit,alleen huisvesting en stal is dubbel..denk dat 40 cent rieël is.
pieta
Quote:
@jg: Kiezen voor grondgebonden is msschien een betere optie..

Grondgebonden is in principe nog duurder tenzij je niet rekent met de huidige waarde.
+1
KOC1981
@jg
Je betaald enkel rente op de aangekochte grond? als je rekent op 30 jaar aflossen = 55000/30= 1833€/jaar/18000kg melk/ha = ongeveer 10 cent.

Dus totale kost wordt ruim 50 cent.

Moeten we hier nu de conclusie aan verbinden dat de grote nieuwe stallen nooit vol gaan komen? of gaat de grondprijs terug zakken binnen nu en 5 jaar omdat een aantal moet verkopen?
Coen
De geplande schaalvergroting zal bij dit soort prijzen voor grondaankoop resp. ruwvoeraankoop dus niet tot stand komen 😞

vanuit banken komen steeds meer van dit soort geluiden en dat zal zijn consequenties hebben op de toekomstige financieringsmogelijkheden.
pieta
Volgens mij geen van beide. Tenminste niet op grote schaal.
+1
MTSTAMMINGA
Een uitspraak van een ex grondeloose boer uit Amerika
Ik moet minimaal een derde van mijn voer zelf verbouwen ,om ciris te overleven !!!
Coen
Karst, in NL zal dit rondom 80% liggen 😃
MTSTAMMINGA
Voor het superheffing tijdperk waren er ook bedrijfen die een boel molken en voer aankochten De ene verdiende en kocht grond bij De andere pruste in armoede verdere

in die tijd molken wij ook 100 koeien op 35 ha met voer aankoop
meelezer
@MTSTAMMINGA
Ik ken ook minstens evenveel voorbeelden waarbij bedrijven grond kochten en binnen 5 jaar stopten met melken omdat door de aankoop de armoede alleen groter werd.

Grond rendeert het snelst voor de jonge generatie als pa het heeft gekocht en overdraagt tegen verpachte waarde.
Farmer_
@meelezer
Ligt eraan wat een ha kost, of je in de dure achterhoek zit of Friesland, de melkprijs is wel hetzelfde.
@meelezer
Ik ken ook meerdere boeren die stopten met melken, en nu grond verkopen en dat ook OP maken, achteruut boeren is ook boeren, maar dan met kapotte remmen van de bult af. Sommigen komen in een huurhuis terecht, mooi glad wark !!!
George
@de tukker oet twente
Ik ken hier echt geen boeren die gestopt zijn met melken die in een huurhuis komen. Er zijn meer manieren om de kost te verdienen dan alleen met melken. Melken is leuk alleen er gaat wat veel vrije tijd in zitten navanant het opleverd , daar kom je vaak achteraf pas achter en sommige zullen er nooit achter komen omdat ze niet beter weten.
+1
jan is hobbyboer
@tukker oet twente
Met een miljoen de kist in is ook niet alles. Meeste groei is, zoals ik hier al wel vaker gezegd heb, gefinancierd door de vastgoedboom. Ik denk dat er nogal wat boeren zijn die nu meer schuld per ha grond in eigendom hebben dan de waarde van dezelfde grond 20 jaar geleden. Jezelf voor de gek houden heet dat.

Gaat heel lang goed, maar in feite ben je geen sikkepit opgeschoten, alleen meer werk en je bent financieel een stuk kwetsbaarder geworden.
Coen
@jan is hobbyboer het meeste melkquotum wat de laatste jaren is gekocht is nog niet terugverdiend per 31 maart. 2015, die collega's zijn extra kwetsbaar geworden 😞
jg
@jan is hobbyboer
Zo beoordeeld Berntzen het ook, praat over bedrijven met 10 cent rentekosten, dus 2,5 tot 3 euro per kilo melk financiering.
Verschil kan zijn of dit in grond of gebouwen en quota zit.
Anderzijds : waarom kijk je naar de grondprijs 20 jaar geleden ?
Coen
@jg. vaste lasten (rente, afschrijving en pacht/huur) van > 20 eurocent per kg melk zijn tegenwoordig schijnbaar geen uitzondering 😞

als dat op een extensief bedrijf, met een melkdruk van < 10 ton per ha, is dan zou het misschien nog kunnen maar dit vaste lasten nivo past absoluut niet op een bedrijf met een melkdruk > 15 ton per ha 😃
George
@meelezer
Jaja Pa grond kopen van €60000 per ha en de opvolger overdoen tegen verpachte waarde voor €35000? Bedoel je dat dit rendeert?
Leuk voor de overige familieleden van het gezin!
meelezer
@George

Ja . dat bedoel ik.

Het is de dagelijkse praktijk dat de boekhouder eerst uitrekent wat de opvolger kan betalen voor de overname. En vervolgens gaat het bedrijf over tegen die waarde.

Er is in nederland geen enkel melkveebedrijf dat overgaat op de jongere generatie tegen de vrije marktprijs.
jan 1
Quote:
@George: Jaja Pa grond kopen van €60000 per ha en de opvolger overdoen tegen verpachte waarde voor €35000? Bedoel je dat dit rendeert?
Leuk voor de overige familieleden van het gezi

Is al 50 jaar zo.
jg
@meelezer
Daardoor is er een extreme waarde aan melkquotum toegekend, op een lage overnamewaarde was het lekker financieren.
George
@jan 1
Geweldig he dat boeren. Een bedrijf dat je moet krijgen van de rest van je familieleden en dan nog nauwelijks rendement behalen.
-2
MTSTAMMINGA
@George
Dat geld kan de familie niets mee momenteel gua rendement :sad:
En dat eten dat jij als boer verbouwdt kunnen ze lekker goedkoop van eten 😁

Beter een vollebuik dan een volle breurs
George
@MTSTAMMINGA
Luister Tamminga dit is een duidelijk duimpje omlaag , ik heb 2 kinderen die voor me allebei even veel betekenen. Omdat er geen rendement op geld zit zou je dan alles maar aan die ene bedrijfsopvolger moeten geven? Ik begrijp je gedachtengoed totaal niet , daar zul je waarschijnlijk vrijgezel voor moeten zijn.
pieta
@George
Jij bent natuurlijk aan je boerderij gekomen voor de vrije waarde George? Voor zover ik weet is dat vanaf de superheffing nooit financierbaar geweest. Ben je enig kind of was je net als ik een enig kind?
+1
George
@pieta
Ik was een enig enig kind. 😄
Ik heb het niet zozeer over de vrije waarde maar om een paar jaar voor de bedrijfsovername nog wat grond te kopen en die vervolgens tegen de helft van de waarde over te doen aan opvolger is eigenlijk gewoon diefstal van je familie of een verkapte schenking aan een van je kinderen. Ik vind het gewoon niet eerlijk , klaar!
MTSTAMMINGA
@George
Als wij de laaste aankoop over doen aan een opvolger voor de verpachte waarde
Brengt dat momenteel meer op dan wij als vrij waarde betaalt hebben
8 jaar terug

Zijn er daar bij jullie geen boeren Families die gewoon voor iedere kind dat boer worden wil een boerderij kopen ?@George
George
@MTSTAMMINGA
Nee die zitten dun die voor ieder kind gewoon een boerderij kopen.
En wat moet je dan kopen voor dat kind dat niet boer wil worden maar autodealer? Waarschijnlijk gewoon een auto showroom?
Waarschijnlijk zitten die families meer in het noorden die dat gewoon kunnen.
jan is hobbyboer
@Coen
>>@jan is hobbyboer het meeste melkquotum wat de laatste jaren is >>gekocht is nog niet terugverdiend per 31 maart. 2015, die >>collega's zijn extra kwetsbaar geworden

Voor die mensen verandert er toch niet zoveel, ze moeten nog steeds rente betalen en mogen alleen niet meer afschrijven. Dat afschrijven klonk spannender dan het was, als ik alle geklaag hier zo hoort betalen de meesten toch geen belasting, en zonder belasting te betalen hoef je ook niet af te schrijven, die laagste tarieven zijn ook niet zo hoog. Die mensen hebben gewoon het opgebouwde vermogen van hun ouders opgemaakt. Beetje mooi weer spelen op andermans (ouders en broers/zussen) zak.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: jg - 12 uur geleden



@jan is hobbyboer
Zo beoordeeld Berntzen het ook, praat over bedrijven met 10 cent rentekosten, dus 2,5 tot 3 euro per kilo melk financiering.
Verschil kan zijn of dit in grond of gebouwen en quota zit.
Anderzijds : waarom kijk je naar de grondprijs 20 jaar geleden ?

Omdat ik denk dat het enige echte rendement dat melkveehouderij gehad heeft laatste 20 jaar het vastgoed rendement is. Dus gewoon de grond is meer waard geworden, of je nu een goeie fanatieke boer bent of een beetje mislukte boer als ik, we zijn allemaal rijk geworden, alleen maar omdat de grond duurder is geworden. Ik kan het ook niet helpen (vind het ook niet erg hoor). Enige verschil is dat grote boeren van alles veel hebben, koeien, grond, machines, werk en schuld, en kleine boertjes van alles wat minder. Beide hebben ze genoeg eigen vermogen om de rit relaxed uit te zitten.
pieta
@jan is hobbyboer
Klopt jan. Ik heb het pas nog tegen mijn vader gezegd. In de eerste jaar dat mijn vader vervijfvoudigde de grondprijs, in de tweede 10 jaar kreeg hij het melkquotum en in de laatste 15 jaar dat ie boerde werd enorm veel geld in quotum gestoken.
+2
meelezer
@pieta
Dus uiteindelijk was het boeren als gokken in een casino. Op het begin van de avond win je een prijs. Vervolgens groeit het en aan het eind van de rit sta je gewoon weer met lege zakken.:)

Maar zo gaat dat in het hele leven. Je wordt met niks geboren. Je werkte je te pletter voor een paar rottige centen. En aan het eind van je leven ga je met lege zakken het graf in.
pieta
Quote:
@meelezer: En aan het eind van je leven ga je met lege zakken het graf in.

Dit is natuurlijk pure beeldspraak want je mag best wat in je zakken laten stoppen.
MTSTAMMINGA
@meelezer
Ja @meelezerzorgen en probleeemen hou je tot de kist aan toe :sad:
+1
George
@MTSTAMMINGA
Als je 50 bent geweest moet je zorgen dat je niet meer om een hypotheek zorgen moet maken.
+1
spotmelker
@meelezer
In die tussentijd niet vergeten te genieten, men moet zich wel kunnen herinneren dat je er geweest bent.
MTSTAMMINGA
@George
Zorgen om een hypotheek hoef je je nooit te maken
De bank pakte wel wat van de rekening wat ze denken dat hun toe komt 😄
George
@MTSTAMMINGA
Ja als je daarmee kunt leven.
George
@spotmelker
Velen genieten van heel veel koeien en genieten zo erg dat ze er hele dagen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat tussen zitten en dat 7 dagen per week 365 dagen per jaar.
+2
spotmelker
@George
Die types is men in de regel gauw vergeten, ja, het was een harde werker. Iemand die af en toe wat uitbundigs gedaan heeft komt tijdens borrelpraat regelmatig naar boven.
koeman
@spotmelker
tja... en als je dat belangrijk vind moet je vooral veel uitbundige dingen gaan doen... niet dat je er zelf dan nog wat van mee krijgt. Ik bedoel maar, doe gewoon zelf waar je je lekker bij voelt, het gaat er toch niet om hoe mensen over je denken als je er niet meer bent! En ook niet als je er nog wel bent trouwens.
Het enige wat je boeren die nooit van hun erf komen kan proberen mee te geven is, kijk eens wat verder, meestal wordt je daar niet ongelukkiger van.
koetje 10
Ondernemen is ook risico's nemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , voercentrum , melkprijs , management , melkveehouders , zuivelmarkt , dto , accon avm , risicomanagement , inkomen en zuivelverwerkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2