Vijftig veelmelkers missen melkgeld

Door Jelle Feenstra,

Vijftig melkveehouders melken op dit moment meer dan 100.000 kilo boven hun melkquotum en krijgen daardoor een deel van hun melkgeld niet uitbetaald. Dat meldt Productschap Zuivel (PZ) desgevraagd.

Op basis hiervan heeft PZ zes kopers van melk (fabrieken of handelaren) verplicht om een deel van het melkgeld van deze vijftig boeren in te houden. Pas als zij hun melkaanvoer weer met voldoende leveringsrecht hebben afgedekt, krijgen ze het geld alsnog uitbetaald.

Inhoudingsmaatregel
Royal FrieslandCampina (RFC) laat weten de inhoudingsmaatregel toe te passen op het moment dat een veehouder zijn quotum met meer dan 12 procent overschrijdt. Op dit moment is dat bij tien RFC-melkveehouders het geval.

RFC stort een deel van het melkgeld van deze veehouders op de vrijeledenrekening. Pas als de veehouders weer voldoende leveringsrecht hebben, kunnen ze weer over het geld beschikken.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de fabriek opdraait voor de superheffingsboete.

5 procent boven quotum
Veel melkveehouders melken door de goede melkprijs en de koeien die ze aanhouden momenteel boven hun quotum. In het eerste half jaar molken de achttienduizend melkveehouders in Nederland zo'n 5 procent boven hun quotum.

Ze moeten de komende maanden een afweging maken: quotum kopen, quotum leasen, vee afstoten of volgend jaar superheffing betalen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Hoe langer je wacht,hoe moeilijker het volgend jaar gaat worden,of sh betalen volgend jaar,of nu remmen ,verkopen vee en nieuwe jaar met veel te weinig melk opstarten.
gerrit-jan
Of lactoplus CLA voeren, minder vet en gezondere koeien! er zijn al recentelijk 5 bedrijven op deze manier bezig hun quotum te optimaliseren.
milkman1
Dat geld wat de melkfabriek inhoudt op je melkgeld heb je wel nodig om de lease of koopmelk te kunnen betalen
Coen
Inhouding is primair om volgend jaar september de Superheffing over het lopende melkjaar 2013/14 te kunnen vereffenen 😃

als je voor het lopende melkjaar een overeenkomst melklease of koopmelk overlegt kan het worden vrijgeboekt 😄
PZ is een paar jaar geleden natuurlijk flink de boot ingegaan bij de grootste melkveehouder uit NL 😞
+1
jan is hobbyboer
Ze doen bij RFC helemaal niet moeilijk, je krijgt ook gewoon het melkgeld boven het superheffingsbedrag uitbetaald, rest wordt geparkeerd. En als je een getekend leaseformulier overlegt heb je de volgende dag al het geld op je rekening staan. Ik geef RFC groot gelijk dat ze het zo regelen, de boer neemt het risico, dan moet ie het risico ook maar dragen, er zijn nu eenmaal regels mbt quotum in dit land (hoe stom ik dat zelf ook vind, maar goed anders had ik ook nix te verkopen gehad).
Ik speel dit spelletje al jaar of 7-8, maar van mijn kant niets dan lof over RFC, ze zijn uitermate correct naar mij toe geweest wat dit betreft.
O en dat kan zomaar ??? Melkgeld inhouden ???
jan is hobbyboer
Je krijgt vanzelf een brief thuis met daarin de regeltjes haarfijn uitgelegd 😄. Vervolgens belt zo'n relatiebeheerder op om de zaak toe te lichten. Je hoeft er niets voor te doen, bij de volgende melkgeldafrekening blokkeren ze de vrij (dus niet zo vrije) ledenrekening en storten daar het geld op. Simple as it can be 😄
Big brother,tlijktwelruslaaaand. tot morgen.
oldhuus
Leaseprijs word er iig niet minder van..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , melk , melken , frieslandcampina , melkprijs , campina , voer , lto-noord , zuivel , melkquotum , productschap-zuivel , melkveehouders , rfc , superheffing , melkaanvoer , melkers , melkgeld , leveringsrecht en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2