Droge fractie in de boxen kan

Wel een verhoogde bacterieconcentratie in de boxen maar (nog) geen problemen. De zachte ligbox is dus een tijdbom die langzaam op scherp wordt gezet:

Door Wilbert Beerling,

Uit onderzoek van adviesbureau Valacon-Dairy blijkt dat de droge fractie uit rundveemest prima als boxbedekking dienst kan doen. De melkkwaliteit en uiergezondheid hebben niet te lijden onder het gebruik van de droge mestfractie.

Dat wil niet zeggen dat de droge fractie geen bacteriën bevat die klinische mastitis kunnen veroorzaken. Die zitten er namelijk in grote getale in.

Niet meer uierontsteking
De bacterieconcentratie in de dikke fractie zit dan wel vol bacteriën, die bacteriën werden maar enkele keren teruggevonden in de tankmelk. Een verhoogd celgetal bleef uit. Dat geldt ook voor het aantal klinische mastitisgevallen.

Meer: mechaman.nl/veehouderij-techniek/2012/…=

Deel dit topic

Reacties

schilder
Als je eens verdiept in het onderzoek en in anderen boxstrooisels dan kom je er achter dat wat je ook in de boxen strooi je dezelfde bacteriën zal vinden(en even veel). Zelf als je er kalk met een boxstrooisel in gaat strooien dan zijn er na 4 dagen weer even veel bacteriën als bij gedroogde mest, zaagsel, stro, enz.
Als je hier een kop boven het artikel plaats als "(nog) geen problemen" En de zachte ligbox is dus een "tijdbom" die langzaam op scherp wordt gezet. Dan vraag ik me eigenlijk af waarom je dit doe je kan dit toch ook gewoon positief benaderen?
Grasbaal
Ik (en niet alleen ik) ben van mening dat het zeer risicovol is om de koeien te laten liggen in hun eigen besmette mestresten. De tijd zal leren hoe groot deze risico's zijn geweest.
jan 1
Quote:
@Grasbaal: Ik (en niet alleen ik) ben van mening dat het zeer risicovol is om de koeien te laten liggen in hun eigen besmette mestresten

Valt mee Co,mits voldoende droog in de box geen enkel risico.
Richard1
Co,
je moet eigelijk zeggen, dat je het gevoel hebt dat het niet goed kan zijn om een koe in zijn eigen mest te laten liggen.
Een mening dient gestoeld te zijn op feiten en de feiten lijken steeds meer positief te zijn voor gescheide mest. Het is dus een gevoel.
schilder
Als je zaagsel in de boxen strooit en de koe schijt in die box, dan ligt die koe toch ook in zijn eigen mest? Maar wat ik hier boven al zij je kan je beter eerst wat beter laten informeren hoe het nu echt is.
Met uitspraken als "Ik ben van mening" Daar heben we niets aan.
Wij hebben nu een jaar een scheider ons celgetal is gedaald, en de dier/dag dosering ligt op 1.
pieta
En dat van koeien in de droge mest leggen. Het lijkt dan wel een genezende werking te hebben.
schilder
Je kan ook zeggen dat de boxstrooisel die we daar voor gebruikten niet goed was.
+2
schilder
En trouwens een journalist moet onhafhankelijk zijn en niet een eigen mening hebben.
+1
Grasbaal
Dat is ook een mening...
koeman
Co doet ook geregeld uitspraken dat het quotum ieder jaar wel weer vol zal komen dus dan moet dit ook kunnen... 😃
Grasbaal
Wat mijn mening is maakt eigenlijk helemaal niet uit, als webmaster zijnde probeer ik graag de andere kant van bepaalde zaken te laten zien. Het is niet altijd zwart of wit. En dat zie je ook heel mooi terug in deze discussie.
schilder
@Grasbaal
Als jij vindt dat jou mening niet uit maakt waarom zet je hem er dan bij? Het lijkt nu net of de kop die jij hier boven het artikel zet bij het artikel hoort.En er zijn heel veel mensen die alleen de kop lezen van een artikel, en meteen een link leggen met het artikel zelf terwijl ze het artikel niet gelezen hebben.
een journalist hoort altijd objectief berichten te plaatsen.
+3
Grasbaal
@schilder allereerst ben ik geen journalist maar ben webmaster van dit prikkebord/forum. Je kunt mijn functie hier zien als een soort van doorgeefluik van nieuws en het stimuleren van discussie daaromheen. En de discussie zoals het nu loopt over dit onderwerp is daar een heel mooi voorbeeld van.
schilder
@Grasbaal
Je heb toch de zilveren greep gewonnen? Dit is een prijs van journalistenvereniging!!!!
Grasbaal
@schilder ik heb die prijs toen gewonnen om mijn functie als doorgeefluik/verslaggever:

Quote:
@Farmer_: Co Scholten van Nieuwsgrazer.nl won de Zilveren Greep in de categorie multimedia/internet met zijn video over zuivelacties van de Dutch Dairy Board.

Scholten mocht zich winnaar noemen dankzij de uitgebreide discussie die zich ontspon binnen de jury. Omdat in de filmpjes van Co Scholten nauwelijks geknipt en geplakt wordt en het 'niet door een geelfilter' is gehaald, oordeelden sommigen dat het eigenlijk geen journalistiek mag heten. Het is puur registratie van wat er gebeurd.
Volgens anderen is dat nu juist de journalistiek van de toekomst. Scholten is zijn tijd wellicht ver vooruit. Bovendien is Scholten wel altijd ter plaatse en plaatst hij zijn filmpjes binnen zeer korte termijn op internet.

Gefeliciteerd, het beste van Co vindt ik dat hij zich niet laat meesleepen en objectief blijft.

Meer hierover
schilder
@Grasbaal
Er is uitvoerig en heel lang onderzoek gedaan naar de mestscheider. Daar kwamen veel positieve punten naar boven. En jij benader het nu negatief, als je dat alleen doe om een discusie op gang te zetten is dat wel erg droevig. Je krijg nu een discusie op jou negatieve benadering. Terwijl jij er geen ervaring mee hebt, andere boeren nemen dit over en kunnen hier nu een verkeerd beeld over krijgen.
mlkvhoudr
@schilder

Verkoop jij die dingen toevallig ?
schilder
pieta
@schilder
In plaats van negatief kun je het natuurlijk ook kritisch noemen.
schilder
Dan moet jou mening wel op feiten gebaseerd zijn.
Grasbaal
Uit het recente onderzoek lijkt het allemaal mee te vallen met de gevaren van de dikke mestfractie in box. Desalniettemin blijven de risco's zoals benoemd in onderstaand artikel bestaan. En deze risco's zijn groot genoeg om in ieder geval rekening mee te houden. Dat het bij jou nu een jaar goed is gegaan betekend niet dat het altijd en bij iedereen goed zal blijven gaan:


klik
schilder
Verhalen van mastitus uitbraken bij veehouders kunnen we allemaal, en we kunnen allemaal wel een veehouder die dit heeft gehad. wij hebben dat zelf ook vroeger gehad op ons oude bedrijf. Maar TOEN waren er helamaal geen scheiders. Dus dit heeft niets te maken met de mestscheider.Risico's zullen er altijd blijven.
MTSTAMMINGA
De ene mestscheider is ook nog alwat beter[drogere mest] dan de andere wat ik er van weet @schilder

Wat waren we blij vroeger dat we de hollebox konden opstraaten\beton erin en een rubbermaat er op
Mark25
Zal ook een hoop met weerstand/gezondheid van het vee te maken hebben. Gezond vee zal niet zomaar besmet raken. Is het maar matig, bijvoorbeeld is de herfst, kan ik me voorstellen dat je meer risico hebt met gescheiden mest.
+1
schilder
In gedroogde mest zitten bacteriën die al op het bedrijf aanwezig zijn de koe heeft hier al weerstand voor op gebouwd.
Met zaagsel die je aankoopt daar kunnen klebsiella bacterieën in zitten.
We weten allemaal dat je dat echt niet wil hebben. De vakbladeren hebben er de afgelopen jaren er vol mee gestaan met het probleem klebsiella.
Wiebren
Er is nog een dimensie aan boxbedekking. Niet alleen in de koe en op het bedrijf (gezondheid veehouder) speelt een rol, maar ook de effecten op de melkverwerking/zuivel. Daar heeft NIZO onderzoek naar gedaan en die zijn kritisch omdat er een flinke verhoging wordt gevonden van bepaalde kiemen.
Vandaar dat sommige zuivelaars deze bedding ontraden
schilder
Die Hittebestendige bacterie waar jij op doel zijn al heel lang een probleem in de zuivel.
Ik zelf volg dit al heel lang in het blad boerderij en de eerste berichten daar in stonden er al zeker 15 jaar terug in, en ook toen was er nog geen mestscheider.
Dan is het dus wel erg raar dat er nu onderzoek gedaan wordt of de mestscheider hier de oorzaak van is. Ik zou zelf dan zeggen ga eens onderzoek doen bij robotbedrijven.
Richard1
Wiebren, je maakt een vergissing tussen gescheiden mest en compost. Compost is verbroeide organische stof, dit is lange tijd op een hoge temperatuur geweest, waardoor bepaalde bacterien de kans gehad hebben om zich te ontwikkelen. Bij gescheide mest is de truc om het te laten drogen zonder broei. Dit product is dus nooit warmer dan 39 graden geweest. Hier zitten dus ook niet veel warmteminnende bacterien in.
+1
jan 1
Quote:
@Wiebren: Er is nog een dimensie aan boxbedekking. Niet alleen in de koe en op het bedrijf (gezondheid veehouder) speelt een rol, maar ook de effecten op de melkverwerking/zuivel. Daar heeft NIZO onderzoek naar gedaan en die zijn kritisch omdat er een flinke verhoging wordt gevonden van bepaalde kiemen.
Vandaar dat sommige zuivelaars deze be

Dat gaat over compost.
+2
spotmelker
Wat voor systeem je ook hanteert, het succes hangt af van de secuurheid van werken. Ik zie bedrijven die met succes droge mest gebruiken, bij andere groeien paddestoeltjes in de box(???) Ik vraag me toch af hoe het komt met het uitliggen van melk in zand en droge-mestboxen. Je ziet het weliswaar niet/nauwelijks maar is dat een garantie dat het ook niet gebeurt?
BertK
Kan me voorstellen dat het niet prettig is om als melkfabriek aan de retail/consument te vertellen dat een melkkoe 16 uur per dag in haar eigen stront ligt ook al is het droge mest. Nieuwe kans: deze melk komt van koeien die niet in hun eigen mest liggen?
schilder

Is het wel prettig om als melkfabriek dit hier onder uit te leggen?


Robotmelken bron van 'vieze' melk


Grasbaal - 2 mnd. geleden

Melkveebedrijven in Denemarken en in andere landen in Noord-Europa laten in de laatste 4 tot 6 jaar een steeds hoger cijfer zien als het gaat om bedrijven die een slechte kwaliteit melk afleveren, zo meldt The Cattle Site.

De zuivelaars melden een grotere concentratie van vrij vetten en hittebestendige bacteriën in de melk. De hittebestendige bacteriën zijn in staat om het proces van pasteurisatie te overleven, terwijl de vrije vetzuren de smaak van de melk kunnen veranderen.
Voor een van de oorzaken van de toegenomen aanwezigheid van bacteriën en vrije vetzuren wordt verwezen naar de automatische melksystemen die op bijna 900 van de 4.000 melkveebedrijven in Denemarken aanwezig zijn.

Een eerder onderzoek op 300 Deense melkveebedrijven met automatische melksystemen maakte duidelijk dat uiers niet goed schoongemaakt worden, de melkfrequentie onregelmatig is, dat er te veel lucht werd gezogen en dat de temperaturen sterk wisselen.
Deze factoren bepalen de melkkwaliteit en dat is de reden waarom onderzoekers en private organisaties de handen ineen geslagen hebben in het project Futuremilq, om de kwaliteit van melk te verbeteren.

Meer: boerenbusiness.nl/....
+1
jan 1
Quote:
@BertK: Kan me voorstellen dat het niet prettig is om als melkfabriek aan de retail/consument te vertellen dat een melkkoe 16 uur per dag in haar eigen stront ligt ook al is het droge mest. Nieuwe kans: deze melk komt van koeien die niet in h

Bert,kom eerst ff hier kijken voordat je zulke grote onzin uitkraamt,koeien zijn hier brandschoon in een een diepstrooiselbox met alleen gescheiden mest.
BertK
Ben met je eens dat de koeien er schoon uit zien, mogelijk ook bacterieel niet vuiler zijn als anderen, maar ze liggen in droge stront. Heb zelf ook droge mest tussen het strooisel, geeft niks, maar leg de consument maar uit dat in je eigen stront liggen hygiënisch is....
mlkvhoudr
Dat ben ik wel met je eens ben op meerdere bedrijven geweest met gedroogde mest in de boxen, en de koeien lopen daar gewoon netjes bij.
christo
Je kunt het ook anders uitleggen als er om gevraagd word. Niet eerder. Dan noem je toch dat het om een vezelrijk product gaat wat gewonnen word uit rundveemest. Lekker duurzaam dat kringloopdenken, dat snapt toch iedereen.
jan 1
Quote:
@BertK: Ben met je eens dat de koeien er schoon uit zien, mogelijk ook bacterieel niet vuiler zijn als anderen, maar ze liggen in droge stront. Heb zelf ook droge mest tussen het strooisel, geeft niks, maar leg de c

Hoeft consument nix uit te leggen,ze begrijpen het sneller als je denkt,gaat er om dat er geen onzin de wereld in geslingerd wordt wat in principe onjuist is.Daarom nodig ik je uit om zelf te komen kijken voordat er iets zinnigs over gezegd kan worden.En als er iemand weet hoe consument reageert dan weet ik het want die komen hier elke dag.
+4
pieter wer
Zou dikke fraktie erger zijn dan een potstal?hier zijn de consumenten het toch overeens dat dit zeer diervriendelijk is en veel comfort geeft
groetn'pieter
Wiebren
Quote:
@schilder: Die Hittebestendige bacterie waar jij op doel zijn al heel lang een probleem in de zuivel.
Ik zelf volg dit al heel lang in het blad boerderij en de eerste berichten daar in stonden er al zeker 15 jaar terug in, en ook toen was er nog geen mestscheider

@schilder: ik heb het niet over oud onderzoek, juist over recent. Je Boerderij heeft er gister over bericht

Onderzoek gaat in op droge mest, compost, zaagsel, stro, vrijloop, dus breed.
Ook naar de robotmelk wordt gekeken.
Als de kaas deuken oploopt kost je dat als melkveehouder geld, dus om het allemaal weg te wuiven lijkt me niet verstandig. Er komt ook vast een oplossing voor.
schilder
En ik bedoel dat het probleem er al veel langer is.
WvanStralen
Oké, zijn we het eens op dat vlak. Reden dat men nu zorg heeft is omdat het verschil tussen 'gangbare meestgebruikte boxbedekking' (mat, zaagsel, stro) enorm hoog is (exponentieel) en omdat het gebruik toeneemt. Dus als het ware 1000 keer zoveel risico plus een toename van bijv. 25%

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mest scheiden , melk , mastitis , gezondheid , celgetal , ligbox , dikke fractie , uiergezondheid , dairy , valacon-dairy , boxbedekking , tankmelk en droge fractie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0