Voeren is dorstige bezigheid

Je zou toch denken dat een shovel meer slokt:



Verreiker verbruikt veel brandstof


Verreikers zijn dorstige machines. Dat blijkt uit de vergelijking naar brandstofverbruik per ton voer van het netwerk 'Het nieuwe rijden in de melkveehouderij'.

Gemiddeld verbruiken de zestig deelnemende melkveehouders 4.000 liter per jaar aan brandstof. Het voeren van het vee kost gemiddeld 11 liter per dag. Omgerekend per draaiuur van de gebruikte apparatuur is dit 8 liter. De spreiding hierin is een factor 3,5. Een groot verschil dus.

Voeren
Gemiddeld vraagt het voeren van de veestapel bij de zestig deelnemers van het netwerk 2,4 liter brandstof per ton voer met een spreiding van 0,3 tot 3,7 liter per ton.

Meer: nieuweoogst.nu

Deel dit topic

Reacties

+1
Erco
11 liter per dag? als dat hier zo zou zijn dan zou laten voeren door de loonwerker helemaal uit kunnen. hier vul ik in 15 minuten de voerwagen en draai het er in een paar minuutjes voor met mn oude trekkertje van >30 jaar. ik denk dat het met 3 liter wel ophoudt....
ook hier is nog veel geld op te besparen dus
dorpsrandhoeve
Die JCB die rookt in ieder geval genoeg, en wij zeggen altijd wat rookt, dat drinkt ook.

Een aantal dingen die vooral veel invloed hebben op het drinkgedrag van een loader of verreiker is onder andere het rechtervoetje, de afstand tussen mengwagen en kuil, en ook of je een hydrostaat hebt of een met een koppelomvormer. Ik zie overigens weinig verschil in een loader of verreiker. maar goed, laat ze eens met echte cijfers komen in plaats van dit soort broddelgezeik
oldhuus
Ik denk dat het grootste verschil in wenbaarheid zit, verreik lijkt me dat tegen te vallen, maar om de hoogte van de mengkuip heb je met een verreiker geen beperking. Maar met lage voerwagen en een ahlmann kun je ook een in silo van 6m nog wel laden op een paar meter van de kuil.
dorpsrandhoeve
Raar, Wij draaien een New Holland lm 5060 makkelijk rond in een 8 (zelfs met ruimte over) meter brede silo. Zijn er knikloaders (ik bedoel geen miniloaders) die scherper kunnen?

Ook kan ik mijn mengwagen in die 8 meter brede kuil neerzetten en er genoeg op in draaien met de verreiker om zonder knoeien te kiepen. Ahlman is zoiezo geen zuinige heer. De newholland wel.
cs-agrar
@dorpsrandhoeve
Met zo'n Ahlmann kan je wel overzij lossen, scheelt je best wat gemanouvreer. Hoewel die dingen op een postzegel kunnen draaien.
Die verreikertjes zijn ook hele wendbare dingen, groot nadeel, aan de rechtse kant zie je bijna niets. En juist dat hele manouvreerbare vreet diesel, altijd maximale stuuruitslag betekend snelle slijtage van de banden en hoger dieselverbruik. Immers, zet de banden van de verreiker haaksom, en je moet aardig gas geven om nog door te rijden. Tel daarbij dat op hetzelfde moment eigenlijk de giek omhoog moet en uitgeschoven. Ook de (meestal) kleinere banden dan shovel rijden met meer weerstand.
Zoals Dorpsrandhoeve zegt, koppelomvormer of hydrostaat, wereld van verschil. Neem een oude werklust shovel, qua trek- en duwkracht mag de nieuwste Hitachi van hetzelfde kaliber niet eens in de schaduw staan.
George
Voeren doe je met het juiste trekkermerk.
CS Agrar heeft er een filmpje over. 😄

i45.tinypic.com/24bmd5u.jpg/
+1
mlkvhoudr
Willen die met het koude weer niet starten george 😉
cs-agrar
+3
ROORDA J
Ben me ook aan het orienteren op een ander voersysteem om brandstof te besparen Ik heb harde sijfers in het verbruik van mijn 20m zelfrijdende AGM mengwagen.Deze neemt het voeren voor 200 koeien en75 st jongvee voor rekening en dringt elke week 110-115 liter gasolie.Is dit veel of valt het toch mee???? getrokken mengwagen gebruikers met lader!Ga de komende weken voor de verandering met Feedo 150 en manitou met happer(dichte bodemplaat) voeren en zal het dieselverbruik en ervaring met julie tzt delen.
de hoef
Is nog geen 6000 liter per jaar ,vind ik niet veel
mlkvhoudr
6000 liter per jaar alleen voor voer mengen vind ik wel veel, ik gebruikte 3000 liter per jaar voor mijn hele bedrijf op 100 koeien. Ik heb nu een wat zwaardere shovel en dus sta ik ook vaker aan de pomp
ROORDA J
Waar voer je mee.Getrokken mengwagen of voerwagen ?
de hoef
Hij voerd het dubbele koeien
+1
mlkvhoudr
@ROORDA J

getrokker ftw 1600 strautmann laat alles hakselen en dan husselt de verdeelwagen met walsen het door elkaar voor het voerhek
mlkvhoudr
@de hoef
Ik was er al bang voor toen ik het typte, dat er misverstanden van zouden komen Roorda zegt 6000 liter nodig te hebben voor alleen het voeren ik 3000 liter voor voeren al het shovelwerk (600 uur per jaar) kunstmeststrooien en schudden en de andere voorkomende werkzaamheden
oldhuus
Hakseltrein zal ook nog iets meer liters nemen tov. snijwagens, weet niet of kort gesneden of gehakseld veel verschil maakt in een FVW met dubbele walsen?
de hoef
@mlkvhoudr
ik kan het je wel vergeven hoor
mlkvhoudr
@de hoef
oef gelukkig maar 😃
+1
gezienus
@oldhuus
Maakt niet veel. Uit bij hét kortere spul heb je de wagen sneller leeg maar is maar miinuten werk heb hier een 85 pk vóór een 3 weken met een tank diesel 2 dikke wagens op een dag heb hier 3 verdeelwalsen in de wagen 14 kub
cs-agrar
@oldhuus
Kan zelfs wel zo zijn dat gesneden spul makkelijker gaat dan gehakseld. Door aanwezigheid van iets langere delen bij snijwagenprodukt wil kuil beter uit elkaar.
Mengwagen hier heeft meer moeiete met goed los krijgen van een blok hakselkuil dan met het kort krijgen van het stro
wally
Zelfrijder gebruikt hier 13-14 liter per minuut, kan wel naar twaalf liter per minuut maar ben dan langer bezig. oftewel draait hier altijd max capaciteit. voeren 120 koeien in 15-18 minuten wel erg korte lijnen 1 plaats laden (alles in 1 slefsilo) en 1 plaats lossen
+4
George
13-14 liter per minuut?
Ik denk toch echt wel per uur want anders is het een gigantische zuipmachine! Als je 15 minuten voert zou je er al meer dan 200 liter diesel door heen stoken! 14 liter per uur is wel een heel erg acceptabel verbruik.
de hoef
Misschien rijd ie deuts
oldhuus
Zal dat uitfrezen ook niet meer liters en tijd kosten?
+1
George
Ik denk niet dat dat meer diesel kost dan met 2 systemen werken. Bovendien wordt er tijdens het frezen ook al gemengt en door de geleidelijke vulling mengt het denk ik ook beter en sneller en dus zeker niet meer tijd. Kies dan natuurlijk wel een zelfrijder met Deutz Motor.:)
dickjr
Kan wel kloppen wat wally zegt, hij voert nl uit een slef silo ! 😄
paul1
Voeren vind ik inderdaad een erg dorstige bezigheid.....
George
In de zomer met de gaffel voeren kun je daarna inderdaad goed drinken.
Ik sta er van te kijken dat er veel 'prikkers'zijn die zeggen dat ze zelf heel zuinig voeren. Denken ze. is het ooit exact nagemeten? Ik zie alleen maar ronde getallen van 6000 liter of 'ik denk dat het met 3 liter per dag wel op houdt'.
Het onderzoek is natuurlijk niet gebaseerd op lucht, er zijn genoeg bedrijven die het exact bijhouden, en dan valt in 99% van de metingen het verbruik tegen. Mar daar kom je alleen achter als je het exact meet, niet met aan-names gaat werken, want dan valt het altijd mee 😄

De goedkoopste manier van voeren (per ton) zoals onderzocht is absoluut niet het mengen, maar heel simpel met kuiulvoesnijder/krabbakje o.i.d.
Maar daar zitten weer andere nadelen aan, dat moet iedereen zelf bepalen.

Tussen de verschillende mengsystemen zit een ENORM verschil in verbruik, uitschieters van 30-35 liter per dag voor 100 koeien zijn helaas waarheid.
Gelukkig zijn dat uitschieters, maar dat geeft wel aan dat er veel onbekendheid is.

Ik lees hier reacties van bedrijven die 200 koeien hebben, als je elke dag 3 liter kunt besparen klinkt niet veel, maar na 10 jaar kun je er leuk van op vakantie....

Mijn mening is dat er nog veel meer kan worden bespaard op de kosten, als een gemiddeld bedrijf al een slordige 12 euro kwijt is aan diesel, dan ben je knap duur aan het voeren.
Quote:
@ROORDA J: Ben me ook aan het orienteren op een ander voersysteem om brandstof te besparen Ik heb harde sijfers in het verbruik van mijn 20m zelfrijdende AGM mengwagen.Deze neemt het voeren voor 200 koeien en75 st jongvee voor rekening en dringt elke week 110-115 liter gasolie.Is dit veel of valt het toch mee???? getrokken mengwagen gebruikers met lader!Ga de komende weken voor de verandering met Feedo 150 en manitou met happer(dichte bodemplaat) voeren en zal het dieselverbruik en ervaring met julie tzt delen.

Ik wacht het af, zeer interresant. Vraag van mijn kant; ben je niet bang dat je teveel concessies doet aan de nauwkeurigheid? Nu kun je met je zelfrijder op een paar kilo nauwkeurig laden, en dan ga je naar een systeem waar je er geregeld 'iets' meer naast zit.
En is er verschil in mengkwaliteit? je gaat van 100% mengen naar een doseerwagen, doe je daar ook geen concessies? Zo nee, dan is het een interessant alternatief.
oldhuus
Ik denk dat er bij het inkuilen ook nog het een en andere bespaart kan worden, hij kijk je tegen het verschil "gehakseld" of "gesneden" aan?
Gehakeld zal sneller/mooier mengen, en dat kost minder diesel, maar tijdens het inkuilen zullen de kosten weer iets hoger liggen. kwestie broekzak/vestzak??

Zo is het met de meeste dingen, net zoals dit onderzoek. Er zit veel verschil in dieselkosten per bedrijf, daar zal iedereen het mee eens zijn.
Een simpel voersysteem kost minder diesel, dus iedereen maar de mengwagen in de kont schoppen?
Ik denk dat dat ook geen oplossing is, omdat aan mengen ook veel voordelen zitten;
voorbeeld; als je door goed mengen je liters/gehaltes kunt verbeteren, wat is dan duur? of als je de gezondheid van je vee kunt verbeteren?
ga je voor lagere kosten en accepteer je dan ook mindere opbrengsten of lichte sluimerende problemen of ga je voor hogere kosten met optimale resultaten?
Het ideale doel is natuurlijk met lagere kosten optimale opbrengsten, dat is het doel.....
maar soms moetje een dubbie inversteren om een kwartje te verdienen.

lang verhaal om duidelijk te maken dat volgens mij hakselen beter is, je hebt 100% kort gesneden gras, laat zich beter vastrijden, en mengt/verdeelt sneller. Maar de kosten zullen ook hoger zijn. Is dat het waard? oordeel zelf.
+1
ROORDA J
Ben nu 3 dgn aan het voeren met voerdoseerwagen.Wat belangrijk is,is het goed laagsgewijs laden.De struktuurbron graszaadhooi gehakselt en koolzaad stro worden daarom met de riek verdeelt over de bodemmat.(is alweer handwerk)Het laden van de volgende produkten is goed te doen maar vergt erg veel heen en weer rijden en gemors en wordt alleen maar erger naarmate de sleuf silo leeg worden.Ook de TGC loopt soms zo de wagen uit.Het laden van de juiste kg vergt consentratie.Een maal geladen gaat het lossen op de smalle voergang goed maar is meerder keeren met kleine laagjes heen en weer rijden noodzaak voor een homogeen randsoen,wat het lossen voor een klein groepje koeien weer moeilijk maakt.De nadelen van het met 2 werktuigen voeren telt bij mij zwaar.Dewagen is wel groot genoeg om bv 300 k tevoeren tov zelfrijder 2*Was de stuktuurbron bij de mengwagen maarkwalijk terug te vinden,zou het bij dedoseerw wel met de helft minder toe kunnen.Tot zo ver een eerste impresie.
MTSTAMMINGA
En tijd is ook geld @ROORDA J
mlkvhoudr
Geen ervaring met tgc wel met smulsiroop, bij een voerdoseerwagen dat soort spul als laatste laden, door bijvoorbeeld een kuiltje te maken in het midden van de lengte van de wagen dan loopt het er ook minder snel uit.
de hoef
Is toch niet meer van deze tijd met de riek structuur verdelen ,breng gauw terug da ding je zal ze ook wel makelijk over de zijk voeren mee die tgc als ie slecht mengd
+1
pinokkio
Tenminste een eerlijk verhaal, gauw terugbrengen die doseerwagen inclusief die riek, En Tamminga heeft ook gelijk, tijd is geld.
Erco
Als je niet teveel producten mengt gaat het prima zon voerdoseerwagen. heb zelf een feedo 80. voor de droge koeien/pinken gehakseld stro erin. Even verdelen op de bodem idd (goh 1 minuutje werk) en daarna 5e snede kuilgras erover. mooiste is even een paar keer heen en weer rijden inderdaad. Bij de mk kuilgras erin en beetje bierbostel. voorheen ook nog mais. voerde ik 3 blokken gras (hele breedte wagen) 3 blokjes mais en weer 6 blokken gras. dan zie je nauwelijks verschil met een voermengwagen en het trekkertje van >30 jaar van 55 pk kan het met gemak doen.
+3
spotmelker
Voerdoseerwagen is simpele machine voor simpele rantsoenen. Ik ga echt niet de bak in om e.e.a. te verdelen, zo nauw komt het met stro, graskuil en aardappels niet. Door het laden met de (mini)shovel kan ik (desnoods even staan)wel in de bak kijken dat is een voordeel t.o.v. een verreiker waarbij je niks ziet. De kuilblokken, de aardappels en het stro liggen mooi bij elkaar zodat ik op een ruimte van 6 bij 8 meter alles kan laden en het gemorste met de volgende bak weer opschep. Voor elke bak de hele sleufsilo(s) in en uitrijden is een bargerij van niks. Ik denk niet dat J.ROORDA gaat switcheen. De zelfrijder is op zijn bedrijf ideaal. Het werkgemak is groter dan de brandstofbesparing.
pinokkio
Zoals ik ertegenaan kijk bestaan de kosten uit 3 delen, namelijk de machinekosten(incl onderhoud), arbeid, en brandstof. In mijn ogen is brandstof niet zo belangrijk. Die zelfrijder kan wel meer kosten maar het arbeidsprobleem van met name in het weekend wordt nooit over gepraat. Doordeweek kan ik genoeg mensen krijgen om alles rond te zetten, maar in het weekend, dat is een ander verrhaal. Daar draai ik toch grotendeels zelf voor op, mijn zondag ligt altijd ergens midden in de week. Wij denken ook aan een zelfrijder, en dat is niet omdat de machine/brandstof kosten zo gunstig zullen uitpakken, maar puur om in het weekend het ook gemakkelijker te krijgen. Voer trouwens nu met verreiker en doseerwagen, wat goed bevalt, de verreiker lust wel een slok, maar onderhoud heb je aan de wagen en verreiker nagenoeg niet. Draai er inmiddels met deze combi 13 jaar mee. Alleen kwa arbeid hebben we 2 uur per dag werk om te voeren, dus dat kan nogal wat sneller
(500 stuks vee).
Erco
Idd is arbeidsgemak en arbeidsplezier ook wat waard. En voor 500 dieren kan een zelfrijder makkelijker uit dan voor 150. Hier zijn al boeren met 80 a 90 koeien die een zelfrijder hebben
pinokkio
Uit kunnen is niet altijd de vraag, het werk moet ook rondgezet worden, ik denk niet dat we kwa kosten/opbrengsten er op vooruit gaan, alleen de arbeidsfilm is gemakkelijker in te vullen.
oldhuus
Heb je met zelfrijder dan verder helemaal geen machines nodig voor het voeren?
pinokkio
@oldhuus
zeker wel de verreiker gaat ook echt niet weg. Maak er altijd voergang mee schoon, heb aan einde van stal beton muur staan, kan het zo opscheppen en restvoer gaat dan naar de pinken.
oldhuus
Dus je bent hoe dan ook 2 machines nodig, voer aanschuiven, restvoer weg schuiven, zand van de bult schuiven. Ik zit te denken aan een kuilhapper waar je zo een rubberschuif en voerbandenschuif mee kunt op pakken zodat je geen slangen hoeft af te koppelen. Maar om broei tegen te gaan bij lage voersnelheid is een kuilsnijder weer beter.
MTSTAMMINGA
@oldhuus
En voeraanschuiven met 25 of 100 pk scheelt weer gasolie ? @olhuus

Het leven is keusze maken en werken wordt je moe van ?
En een bankrekening ondernul is lastige ondernemen ?maar wel een uitdaging
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGAVoeraanschuiven met de knie onder de vork tot de steel knapt kost ook geld. (uit ervaring)
Door het ondernemen kan de bankrekening ook onder 0 komen. Er (fors) boven staan levert ook niks op behalve gemoedsrust. En werken verschoont de geest, dom werken geeft alleen maar ergernis.
+1
George
@MTSTAMMINGA
Een bankrekening onder nul een uitdaging?
Da's toch een rare uitdaging vind je niet? Een naakte jonge meid is veel uitdagender. 😄
+3
pieta
@George
Niet naakt George en dan uit de kleren zien te krijgen, dat is een uitdaging. Daarna is het een uitdaging om het met je vrouw eens te blijven.
MTSTAMMINGA
@pieta
Age @pietabezit van de zaak is het einde van het vermaak 😄
oldhuus
Handmatig voer en roosters schuiven is hardstikke leuk 's winters als je niks te doen hebt, heb dat een paar jaar dag in dag uit volgehouden, maar met de schaalvergroting en 's zomers met alle landwerk er bij dat gebeurt het niet of niet goed en bovendien een aanslag op je rug, nu alles machinaal en dat heeft echt niet veel invloed op de bankrekening gehad.
Bovendien hej ook nog eens tijd/energie voor andere uitdagingen.
+1
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: bezit van de zaak is het einde van het vermaak

In deze niet Karst, voor het geval je het niet weet: Bezit van de zaak is het begin van goed vermaak. Ik ken ook nog wel wat ranzigere.
George
@oldhuus
Bovendien hej ook nog eens tijd/energie voor andere uitdagingen.

Bijvoorbeeld voor die jonge naakte meid. 😄
oldhuus
Ik doelde meer op insemineren enzo 😃
George
@oldhuus
Ik zou toch meer op de natuurlijke manier te werk gaan. 😄
oldhuus
Zei ik ergens "kunstmatig" dan???
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA
Is de vrouw eenmaal bloot dan volgt de hobby tot aan de dood.
ROORDA J
Zondag was ik snel klaar omdat ik zaterdag al de hele ochtend aan de gang was met voeren,2mengsels en de wagen vol zetten voor zondag.
beemster5
Quote:
@ROORDA J: en de wagen vol zetten voor zondag.
Dat is een groot voordeel van een doseerwagen.
Voor dat graszaadhooi e.d. hoef je niet zelf in de wagen te klimmen om te verdelen: verdeel het in de bak aan de manitou en gooi voor en achter in de wagen een bak van dit product, dan zit het over de hele lengte van de wagen en doen de verdeelwalsen de rest. Hetzelfde voor mineralen of kalk etc.
MTSTAMMINGA
Wij voeren zaterdags altijd voor 2 dagen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's shovel , verreiker , lto , voer , melkveehouders en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
12