Melkrobot kan boer de kop kosten

Door @Brabant,

Zoals bekend kan een melkrobot de kostprijs tot boven de 2 cent per liter melk laten stijgen. Ook al weten we allemaal dat het sociale voordeel niet te berekenen is, zal het belangrijk blijven om je vaste kosten laag te houden. Onder de vaste kosten van een robot kun je niet onderuit komen. Is een robot wel zo verstandig met het oog op de grote prijsfluctuatie's en mogelijk kleinere marges die ontstaan in de toekomst?

Bron: boeren.nu/topic/50001/

Deel dit topic

Reacties

kaas
Dat hangt van de uit gans positie af.melk je nu 70 koeien in de melkstal en je zet er een robot in zal dat gauw een paar cent kost prijs verhoging zijn .[of je moet de vrij komende tijd uitwerken gaan ,maar dan laat je vaak thuis ook nog al wat liggen ]]
maar melk je nu 70 koeien en je zet er 2 robots in en je gaat 120-140 koeien melken moet ik het eerst nog eens zien als dat kost prijs omhoog gaat
+1
casev
Het grootte voordeel dat de meeste van ons hebben, is het feit dat een gezinsbedrijf redelijk flexibel is qua arbeid. Een robot is ook een soort van 'arbeider', alleen wel een waar niet op bezuinigd kan worden is moeilijke tijden.....
BertK
Meer investeringen kunnen je de kop kosten als het niet oplevert wat je rekent (of hoopt). Een nieuwe tractor die 200 uur per jaar gebruikt wordt, een uitbreiding van de stal, aanschaf van land (rente ca. 2500 ipv 500 pacht), .....

Energiekosten kun je mogelijk tackelen met zonne-energie (nog een beetje investeren).

Het sociaal rendement is slecht meetbaar, maar als je goedkoop wilt melken, ik heb nog wel ergens een emmer en een melkkruk over, als jij de tijd voor handmelken maar hebt... 😉
kaas
Bert k kan je me 30 ha verhuren voor 500 euro je praat eerder over 1000 euro
en 5 % rente klopt ook niks van en negen van de 10 haalt bijna een keer zo veel opbrengst dan van los pachtgrond en vooral als het ook al een paar keer aardappelen in hebben gestaan
George
Hier in de omgeving is echt niks maar dan ook helemaal niks te huur voor €1000,- per ha. Voor €1500 wordt het nog moeilijk om goede grond te huren! Er zijn er dit jaar weer een boel die korrelmais ontdekt hebben en bijna €3000 per ha hebben ontvangen. Die verhuren hun land niet meer voor €1000,- per ha en verkopen hun mais niet meer als snijmais.
pieta
@George
één keer was ook genoeg om het duidelijk te maken.
+2
George
Die melkprijs moet gewoon een heel eind omhoog , telkens dat geleuter over de kostprijs. Ze hebben het liefst dat je met de hand gaat melken zeker.
Alles wordt duurder lijkt het wel behalve de agrarische produktie , dit moet hersteld worden door veel betere prijzen zodat er niet met kostprijzen tot achter de komma gewerkt hoeft te worden.
-1
boerbergh
Als jij dan ff zorgt dat die melkprijs omhoog gaat houden wij onze mond over kostprijs
MBTrac1100
Hup! iedereen vandaag en morgen naar Brussel met de trekker
jan 1
[quote]@Grasbaal: Door @Brabant ,

Zoals bekend kan een melkrobot de kostprijs tot boven de 2 cent per liter melk laten stijgen. Ook al weten we allemaal dat het sociale voordeel niet te berekenen is, zal het belangrijk blijven om je vaste kosten laag te houden. Onder de vaste kosten van een robot kun je niet onderuit komen. Is een robot wel zo verstandig met het oog op de grote prijsfluctuatie's en mogelijk kleinere marges die ontstaan in de toekomst?

Bron: boeren.nu....[/quote/]
Onzin natuurlijk,melk al vanaf 1998 met robotten.goed vol duwen is belangrijk en verder scherp blijven op de kosten.Fin verschil tussen 2 melkstalboeren is groter als robot/melkstal boer.
cs-agrar
Dezelfde redenen gelden toch ook voor een grote melkstal?
Noorman64
Hangt van de boer af. Op sommmige bedrijven wil het met robots maar niet lukken. Gemiddeld zijn robots duurder dan een melkstal. Stelling; Een melkstal met een medewerker geeft meer flexibiteit dan alleen 140 koeien en twee robots en deze 24 uur per dag laten melken.
oldhuus
En van de stal waar ie in geplaatst word(en), er zijn in het verleden veel robots zomaar in een ouwe stallen geplaatst.
Maar simpel gezegd melkt een robot gewoon duur, enigste voordeel is flexibeler te zijn en lichtere arbeid. Meer melk en meer koeien/man is onzin, dat kan met een goeie melkstal ook.
wolfje
Melkstal kan boer zijn lichaam kosten...........
Noorman64
Is zeker waar!
oldhuus
Een verkeerde afgestelde melkput ook ja, maar voer voorvorken, voorschuifen, roosters schoon schuiven, zand van de bult spitten, pakjes hooi laden, ook allemaal slecht werk.
spotmelker
Dat is waar wanneer het te lang duurt. Boeren die van dat soort klussen allemaal veel en groot hebben zie je na hun 60e aardig scheef lopen.
oldhuus
Quote:
@spotmelker: 60e aardig scheef lopen.

Kun je allemaal mechaniseren, heb ik ook de meeste gedaan, wat kan mij die dieselprijs schelen.
spotmelker
@oldhuusMee eens maar er zijn (jaarlijkse)klussen waarbij dat niet kan. Zo loop ik elke winter met de schop door de sloot om 300 drainageeindbuizen netjes vrij te spitten. Als je dat niet in etappes doet kun je jezelf in 1 dag knap verruïneren.
oldhuus
@spotmelker
300! Allemachtig, maar vroeger had je ook van die ouwe mannetjes die bij het waterschap slootonderhoud hadden gedaan, die waren gewoon krom gegroeid..
Erco
Je moet ook wel de juiste maten melkput etc hebben. van die uiers schoonmaken en melkstellen onderhangen daarvan raak je echt niet versleten!
+1
cs-agrar
Nou erco, ook van dat schoonmaken en onderhangen raak je versleten, het gedonder is dat ,vooral bij de grotere en sneller melkstallen, dit een aardige constante belasting voor langere tijd geeft.
Te lage stand geeft rug problemen, verkeerde stand(vooral 50 en 60graden stallen) en grote aantallen koeien geven vaak problemen aan de schouders.
Erco
Vroeger deden ze van kleins af aan veel zwaarder werk. denk dat dat beter was 😉 mn vader is bijna 68 en loopt nog marathons en doet aan triathlons. die molk met 11 al koeien met de hand. Het is natuurlijk ook net hoe je gestel is. De een kan gewoon meer hebben. Maar versleten raken als je gewoon 2x1,5 uur in de melkput staat daar geloof ik niet in.
Erco
Vroeger deden ze van kleins af aan veel zwaarder werk. denk dat dat beter was 😉 mn vader is bijna 68 en loopt nog marathons en doet aan triathlons. die molk met 11 al koeien met de hand. Het is natuurlijk ook net hoe je gestel is. De een kan gewoon meer hebben. Maar versleten raken als je gewoon 2x1,5 uur in de melkput staat daar geloof ik niet in.
+1
jan w
Dat de kostprijs van een melkrobot hoger is dan van een traditioneel melksysteem is al langer bekend. Dit vooral door onderhoudskosten. Onderhouskosten zijn harde cijfers die je zo kunt aantonen. Aan de andere kant heb je ook voordelen, de koeien zouden in principe meer melk moeten geven door het vaker melken. Alleen dit is niet in cijfers uit te drukken. Wel is het mogelijk om de voerefficientie van de verschillende bedrijven uit te rekenen. Hier de voerverkoper heeft van alle bedrijven die aan bex meededen de voerefficientie uitgerekend. Daaruit was op te maken dat de robotbedrijven gem. meer dan 10 % melk halen uit dezelfde hoeveelheid voer dan de traditioneel melkende bedrijven.
Laat daar maar eens een rekensommetje op los.
wouterpl
Idd. En als je goed gebruik maakt van een robot kan je prima een hogere levensproductie behalen door extra tijd in het (proactief) verzorgen van het melkvee te steken. Dan heb je naast een hogere voerefficiëntie lagere opfokkosten. Bv: als je de gemiddelde levensproductie kunt verhogen van 30000 naar 40000L, dan dalen je opfokkosten van 4 ct (1200/30000) naar 3 ct (1200/40000) per liter melk.

Dit zal wat extra preventieve werkzaamheden/kosten nemen, maar ook reactieve kosten/arbeid besparen.

Dus, mijn stelling is dat wanneer je echt goed gebruik maakt van de mogelijkheden van een robot, je er qua financieel resultaat niet eens zoveel op achteruit hoeft te gaan.
oldhuus
Ach in theorie..
Maar misschien dat dat in de toekomst (of nu) met een Herd Navigator wel kan, altijd op tijd behandelen, insemineren, ik verwacht niet dat het een flop gaat worden.
MTSTAMMINGA
Dat van die melk geloof ik wel Maar hoe was het gua vet en eiwit grammen het verschil @Jan w
jan w
Staan wel iets onder druk, zou geen exakte cijfers kunnen geven.
de hoef
Als we vroeger 3 keer daags gingen melken dan ging de melkgifd binnen een week 15% omhoog en het vet een tiende na beneden ,eiwit gelijk of steeg iets
kaas
Ze willen dat we weer met de hand gaan melken ja dat is het goedkoopste
grasbaal
George
Inderdaad altijd dat kostprijs gezever. In een tijd dat alles en iedereen duurder wordt moeten die boeren het zeker maar voor minder doen?
jan w
En in Belgie kan de loonwerker het nog 50 euro per uur goedkoper dan hier. Kuilaanrijden met trekker of shovel kost hier € 55.00.
Noorman64

Je melkt wel koeien om geld te verdienen en omdat je het zelf wil. Het is geen hobby. Dus ik weet niet wie jullie bedoelen met 'ze'?
hans van toos
Zoveel mogelijk automatiseren kan best goed werken bij een hoop hoor, maar.....je blijft wel een melkkoetje voor vervangende onderdelen en dat gaat maar door en door en word duurder en duurder.Vorige week mijn mestrobotje nieuwe bandjes moesten erom 560euro!!!En omdat het een lely is hebben alleen zij die bandjes.
+2
jan 1
@Hans een bandje kost 90 euries,kijk ff goed op je rekening.:)
hans van toos
Jan,ik heb gebeld en de bandjes kosten 158euro per stuk met daarbij een uur voorijkosten a58euro met 1 arbeidsuur a61.50 met daarbij 21% maakt 527euro! Ze zeiden het bestaat niet 90euro per stuk.De overige 33euro verschil was parralelkey?? (krijg geen btw terug)
mlkvhoudr
Dat heb je ook bij joz, maar als je een beetje je best doet, heb je een aandrijfbandje voor de joztech voor rond de 80 euro. Je kunt toch ook wel zelf een bandje wisslen, ik ben totaal niet handig maar dat lukt me toch echt binnen 10 minuten, dus dat uur begrijp ik niet voor een band wisselen, maar ik heb dan ook geen lely maar een joz
jan 1
Quote:
@hans van toos: Jan,ik heb gebeld en de bandjes kosten 158euro per stuk met daarbij een uur voorijkosten a58euro met 1 arbeidsuur a61.50 met daarbij 21% maakt 527euro! Ze zeiden het bestaat niet 90euro per stuk.De overig

Heb ze altijd op voorraad liggen hier en altijd 90 euro in m,n hoofd gehad,maar zal dan wel wat anders zijn,maar vind het schandalig duur.
+1
Kheb niks tegen robots, enkel het feit dat die dingen over 10-12 jaar vervangen moeten worden voor nieuwe stuiterd mij tegen de borst. aju tot morgen.
MTSTAMMINGA
Dat vervangen is te bereken ,maar het onderhoud niet of zeermoeilijk Een trekker wordt in de regele ook om die tijd ingeruilt
Klopt tamminga, staan er nog twee te koop op vrijdag veiling, 2009 dus 3jr oud , gekocht voot 2 ton staan te koop voor 1 ton, achteruut boeren is ook boeren,
oldhuus
Schijnt dat je bij een Delaval nooit hoeft te vervangen, hij word namelijk steeds ge-update, van lucht naar hydauliek etc., alleen kosten die updates misschien wel net zo veel als een nieuwe door de jaren heen.
Een A2 kun je ook nieuwe laser, QMC, separatiebakken, computer, separatiepoortjes, grazeway voerboxen, etc. op zetten, maar dan heb je nog een oude robot waar je geen A3/A4 aan kunt koppelen.
En onderhoud, je vacuumpomp kun je om de 5-6 jaar vervangen.
Noorman64
Met robots ben je buiten arbeidstijden, 's nachts, kerstdagen, op feestjes altijd zelf de klos. Met name op grotere bedrijven (> 2 robotten) wordt dat voor veehouders hier in de buurt nog al eens als lastig ervaren omdat hier ook meer gebeurd (met nieuwe vaarsen etc.). Als je een medewerker hebt met een melkstal weet je zeker dat het melken gewoon doorgaat.
jan 1
Quote:
@Noorman64: Met robots ben je buiten arbeidstijden, 's nachts, kerstdagen, op feestjes altijd zelf de klos. Met name op grotere bedrijven (> 2 robotten) wordt dat voor veehouders hier in de buurt nog al eens als lastig ervaren omdat hier ook meer gebeurd (met nieuwe vaarsen etc.). Als je een medewerker hebt met een me

Kolder natuurlijk,hier draaien er 3 en op de zondag heb ik totaal een uurtje nodig (ex kalfkoe)(voerwagen is zaterdag geladen)om alles rond te krijgen.Probeer maar is personeel op zon en feestdagen te krijgen,ga je niet zo makkelijk lukken.
de hoef
VOER JE MAAR 1 WAGEN EN JONGVEE EN KLEINE KALFJES DAN ,OF LAAT JE DAT EEN ANDER DOEN. HIER DRAAIEN ER OOK DRIE MAAR ER IS BEST WEL EENS WAT.NIET DAT HET EEN PROBLEEM IS MAAR HET GEBEURD TOCH WEL DAT JE NET WEG BENT EN WEER TERUG MOET ,DAT HEB IK MEE MELKSTAL NOOIT GEHAD [ZOU OOK NIET MEER GRAAG ZONDER WILLEN
jan 1
Quote:
@de hoef: VOER JE MAAR 1 WAGEN EN JONGVEE EN KLEINE KALFJES DAN ,OF LAAT JE DAT EEN ANDER DOEN. HIER DRAAIEN ER OOK DRIE MAAR ER IS BEST WEL EENS WAT.NIET DAT HET EEN PROBLEEM IS MAAR HET GEBEURD TOCH WEL DAT JE NET WEG BENT EN WEER TERUG MOET ,DAT HEB IK MEE MELKSTAL NOOIT GEHAD [ZOU OOK NIET MEER GRAAG ZONDER WILLEN

Kan je wel horen hoor ha ha,jongvee en droge koeien worden 1x in 2 dgn gevoerd,voer wordt wel 2x op een dag aangeduwd(voerband voor op de voertrekker)Kalveren aan voerautomaat.Voerwagen is te klein,maar maandag wordt er paar uur eerder gevoerd.tis heel simpel allemaal,gewoon plannen.
de hoef
@jan 1sorri van die grote letters maar ik had hem nog niet onder controle,ik mvoer op zondag ook alleen de melkkoeien ,zijn toch twee wagens vorse koeien bij robot doen zondag morgen melkt opa, vrouw controleerd de kuus kalveren zitten aan automaat, voer zelf de stiertjes krijgen koemelk.is toch algauw een paar uur werk,s avonds melk ik zelf en doe de kalfjes, ook weer 1.5 uur al mee al toch wel een paar uur werk
jan 1
Quote:
@de hoef: sorri van die grote letters maar ik had hem nog niet onder controle,ik mvoer op zondag ook alleen de melkkoeien ,zijn toch twee wagens vorse koeien bij robot doen zondag morgen melkt opa, vrouw controleerd de kuus kalveren zitten aan automaat, voer zelf de stiertjes krijgen koemelk.is toch algauw een paar uur werk,s avonds melk ik zelf en doe de kalfjes, ook weer 1.5 uur al mee al toch wel een

Hier zal ook wel een grotere wagen moeten komen ,maar voorlopig lukt het nog op deze manier,hier is alles nieuw met korte looplijnen en stierkalveren krijgen melkpoeder. Heb geen opa of oma die gaatjes opvult en m,n vrouw houd zich meer met bedrijfs administratie bezig als met praktisch boerenwerk.
de hoef
@jan 1
kalver automaat kon het niet meer aan ,voerde voor 3500 melkpoeder op in een maand en zat toch teveel te melken dus zodoende dertig stieren aan de melk ,groeien ook nog is beter als van melkpoeder ,hier geen korte looplijnen koeien zitten in drie schuren ,kalfjes zitten wel op vier plaatsen ,pasten niet meer in de schuur
jan 1
Quote:
@de hoef: kalver automaat kon het niet meer aan ,voerde voor 3500 melkpoeder op in een maand en zat toch teveel te melken dus zodoende dertig stieren aan de melk ,groeien ook nog is beter als van melkpoeder ,hier geen korte looplijnen koeien zitten in drie schuren ,kalfjes zitten wel op vier plaatsen ,pasten niet m

Jullie zitten dan aan max jongvee,hier zo weinig mogelijk jv voor vervanging (hoop op 20%)komende jaren.veel blauw voor de o&a ,gaan binnen 3 wkn weg.
kaas
En de medewerker is denk vaker ziek dan ik echt een storing heb aan mijn robots of de medewerker is met het verkeerde been uit bed gestapt en geen zin vandaag [baaldag]
pinokkio
@noorman64
Hier heb ik ook personeel, maar in de weekenden en kerst etc ben je ook grotendeels zelf de klos hoor. Ze staan niet inh de rij om elke zondag te melken, ondanks al het het andere werk. Grote boerderij is mooi, maar na 2 weekeinden na elkaar alles alleen, denk je er ook wel anders over en dan is de robot nog niet zo gek
kaas
Plannen is het halve werk ,maar er zijn mensen die zijn de heledag druk aan het werk tot avonds 9 uur en eigenlijk is er nog niks gebeurt .
ik heb nu inmiddeld 5 jaar robots en in die 5 jaar is het 1 keer gebeurt dat ik voor vergadering weg was dat ik een melding kreeg dat de robot stil staat en ik heb helemaal geen buren die ik van tevoren inlicht als ik weg ga ,veel storingen is je eigenschuld zorg dat alles goed onderhouden word dan vallen de storingen 100 % mee
+2
oldhuus
Quote:
@kaas: veel storingen is je eigenschuld zorg dat alles goed onderhouden word dan vallen de storingen 100 % mee

Dat goed onderhoud is het belangrijkst, maar als er 3 verschillende monteurs voor nodig zijn om storing die zich blijft herhalen op te lossen ligt het volgens mij niet aan de boer maar het personeelsverloop en opleidingsgebrek van de leverancier en dat kun je niet met regelmatig onderhoud oplossen, zelfde met verkeerde series e.d.
jan w
Heb je dan wel het goede merk?
melk nu 5 jaar met een robot en er zijn jammergenoeg 2 montuers die hier voor storingsdienst kwamen vertrokken. De ene kon niet tegen de nachtdienst en de andere was computertechnisch niet voldoende, denk ik zelf. De rest altijd nog dezelfde monteurs.
oldhuus
@jan w
Weet niet welke kleur jij hebt, en ik denk ook niet dat monteurs bepalen of een merk goed is 😃
Maar bij deze rooie is het een komen en gaan van monteurs, kan ook per service-center verschillen. Er worden zelfs fullwood monteurs aangenomen, en vrijwel meteen op pad gestuurd. Er zijn trouwens altijd nog een paar monteurs die er al meer dan 10 jaar werken.
+1
Boer Piet
Helemaal met Kaas(?) eens!! Het succes van robotmelken ligt voor 90% bij de boer. Looproute's, voerstrategie, goede klauwen en regelmatig onderhoud is het recept voor succes! (p.s. ik heb rood en nog niet een seconde spijt gehad)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkrobot , boer , kostprijs , vaste kosten en marges geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
163