Pensverzuring kost 210 euro per koe per jaar
Dierenarts Jonne Twerda schat dat de helft van de Nederlandse melkveebedrijven kampt met pensverzuring. Het aanbieden van een structuurrijk rantsoen waarop koeien veel herkauwen, verkleint het risico aanzienlijk. Het gebruik van buffers biedt ondersteuning.
Bij pensverzuring is de zuurtegraad in de pens van de koe lager dan 5,5 met als gevolg dat de pens-flora gedeeltelijk sterft of niet goed functioneert. Hierdoor stagneert de voerafbraak. "Eenmaal afgestorven penspapillen komen niet terug", waarschuwt Twerda. Afhankelijk van de mate en duur leidt pensverzuring tot een opeenstapeling van problemen. "Het dier doet het niet goed, voelt zich niet lekker en de eetlust en weerstand verminderen." Twerda schat dat maar liefst de helft van de Nederlandse melkveebedrijven ermee kampt.
Herkauwactiviteit, mestconsistentie, pensvulling en conditie zijn belangrijke indicatoren. Maar ook snelle ademhaling, afwijkende bewegingen, verminderde activiteit, een slecht haarkleed, abcessen, kreupelheid en het slecht laten zien van tochtigheid zijn belangrijke graadmeters. Een wisselende melkproductie, dalende en sterk variërende gehalten in de melk zijn af te lezen uit de melkproductieregistratie. "Maar de meest waardevolle signalen komen van de koeien zelf. Laat de laptop liggen en ga de stal in. Als je niet naar de koeien kijkt, dan zie je zeker niets", aldus Twerda.
Van Laarhoven schat de totale kosten van pensverzuring hij op 210 euro per koe per jaar. De gederfde melkproductie is de grootste schadepost. Daarnaast zijn er kosten voor extra klauwbehandelingen en de langere tussenkalftijd en minder opbrengsten door vroegtijdige afvoer. Door het aanbieden van een structuurrijk rantsoen waarop koeien veel herkauwen, bijvoorbeeld bierbostel, perspulp, aardappelpersvezel of luzerne, ontstaat minder snel pensverzuring. Buffers als natriumbicarbonaat, magnesiumoxide en levende gisten kunnen worden ingezet ter ondersteuning.
bron: Molenaar agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , melk , koe , voer , dierenarts , melkproductie , bierbostel , perspulp , zuurtegraad , dairy , rantsoen , conditie , valacon-dairy , pens , pensverzuring , tussenkalftijd , tochtigheid en levende gisten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Een boel VEM in de kuilen weinige structuur,en dan stro in het rantsoen doen voor de structuur??? waar zijn we soms mee bezig ??
Soms kant niet anders?
Geen structuur, hoef ik niet uit te leggen denk ik. En nooit schimmel of broei voeren!
De laaste 3 dagen komen ze weer snel in de melkstal
Daarvoor ging het wel eens moeilijk,zo van zullen we de bocht omgaan of eerste even rond kijken
Je kan wel hele snelle kuilen willen, om vervolgens weer heel veel stro bij te mengen, ben je gemiddeld qua voederwaarde en smakelijkheid meer op achter dan iets langer wachten met maaien (mits weer goed blijft en is om in te kuilen natuurlijk.)
Truc is alleen om structuurvoer niet superdroog in te kuilen. Grover gras mag een iets vochtiger.
door stro te hakselen krijg je juist veel meer prik dan door het stro ongesneden te voeren. Ik voer al een tijdje gehakseld koolzaadstro en dit bevalt super.
Dat is veel goedkoper (geen geld)en veel makkelijker (geen werk)dan stro bij voeren.