CONO KAASMAKERS verdubbelt weidegangpremie

Slecht nieuws voor de Cono melkveehouders die hun koeien niet naar buiten doen:

Persbericht:


CONO Kaasmakers is al jaren succesvol als koploper in duurzame zuivel. Al 10 jaar wordt weidegang financieel gestimuleerd en het heeft geleid tot een hoog percentage weidegang: 90-95% van de bedrijven, landelijk ligt dit beneden 75%. Ook worden veehouders via een premie gestimuleerd duurzame resultaten op het bedrijf te boeken. Deelname aan dit kennisprogramma levert ook een financiële premie op. Om het huidige niveau van weidegang te handhaven wordt per 1 januari 2013 de premie verdubbeld.

Naast allerlei duurzame maatregelen bij de productie van kaas en bij transport en logistiek, kent CONO kaasmakers al jaren een stimuleringsprogramma voor veehouders om te werken aan duurzaamheid. Zo is CONO kaasmakers 10 jaar terug gestart met een stimulering van weidegang door middel van een premie. Deze financiële prikkel wordt per 1 januari 2013 verdubbeld naar 1 euro per 100 kg melk. Een belangrijke reden is dat de weidemelk van belang is voor zowel Beemsterkaas als Ben&Jerry ijs. Met de verhoging van de premie wil CONO kaasmakers veehouders stimuleren op zoek te gaan naar innovaties om weidegang alsnog mogelijk te houden bij bedrijfsontwikkeling, zoals schaalvergroting en automatisering (melkrobots).

Op de coöperatieve ledenvergaderingen van CONO kaasmakers is door de leden ingestemd met deze ingezette koers.

Deel dit topic

Reacties

beemster5
Hoe kun je dit nou slecht nieuws noemen ? Dan begrijp je het volgens mij niet helemaal. Dit is juist heel goed nieuws ! Voor deze premie kunnen ook deze boeren uitrekenen dat ze de koeien beter kunnen gaan weiden. En die 90-95 % die dat al doen worden er beter mee beloond. In deze tijd van melkprijsdaling kunnen we dit soort nieuws juist goed gebruiken. Cono steekt z'n nek weer uit, ben benieuwd welke fabriek durft te volgen.
eric1
Slecht nieuws voor de Cono melkveehouders die hun koeien niet naar buiten doen:

volgens mij heb je het verkeerd gelezen ,beemster5
hans 1
Mooi! De RFC volgt vanzelf wel!
Grasbaal
Quote @beemster5:
Hoe kun je dit nou slecht nieuws noemen ?

Het blijft een sigaar uit eigen doos, alleen deze sigaren worden deels betaald door de jaarrond opstallers. Hoewel die natuurlijk ook weer grotendeels gratis meeliften op het Cono succes.
MTSTAMMINGA
Ik weet wel dat onze koeien het land momenteel mooi kaal houden En elke dag minderekuil vreten op stal
schoppenboer
Quote @MTSTAMMINGA:
Ik weet wel dat onze koeien het land momenteel mooi kaal houden

Gaat mooi nu met het beweiden. Hoef zometeen alweer minder in te kuilen.
MTSTAMMINGA
Age schoppenboer iets later maaien als de buren
En de kuilbult heeft de zelfde groote als de buren
oldhuus
Als er meer dat doen denk ik toch dat je met aandelen Bekaert meer kunt verdienen, kavelpaden, niet iedereen heeft de stal op een hoge zandkop staan.
beemster5
Quote @Grasbaal:
Het blijft een sigaar uit eigen doos

Als je een marketing afdeling hebt die zichzelf serieus neemt, dan moet die dit toch uit de markt kunnen halen ? 1 cent per kg melk is een dubbeltje per kg kaas ! De kaas in de winkel varieert in prijs van 4 tot 11 euro per kg. Cono is in 2001 als eerste met weidepremie begonnen, hoeveel jaar hebben ze sindsdien bovenaan gestaan met hun melkprijs ? Volgens mij halen ze dan toch ook iets uit de markt ?
beemster5
Quote @eric1:
volgens mij heb je het verkeerd gelezen ,beemster5

ik heb het goed gelezen Eric1: volgens mij kunnen vele opstallers nog weer eens opnieuw gaan rekenen. (tenzij je geen of nauwelijks huiskavel hebt, dan helpt rekenen ook niet)
pieta
Volgens mij kunnen we beter eerst zorgen dat er toeslagrechten aan beweiding komen en dan pas een eventuele beweidingstoeslag gaan verhogen. Wat wil CONO er eigenlijk mee bereiken als al bijna alle Cono-boeren beweiden?
jani
Waarom toeslagrechten speciaal voor beweiding? Dezen zijn van oorsprong altijd bedoeld voor het goedkoop kunnen produceren van voedsel. Heeft dus niks met beweiden van doen. Dat er 'groene' diensten voor gevraagd worden is al erg genoeg!
Jack Rijlaarsdam
Quote @pieta:
Wat wil CONO er eigenlijk mee bereiken als al bijna alle Cono-boeren beweiden?

Zich profileren t.o.v. de concullega's.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Denk je dat het de burger cq consument interesseert hoeveel weidepremie je precies geeft?
beemster5
Quote @pieta:
Volgens mij kunnen we beter eerst zorgen dat er toeslagrechten aan beweiding komen en dan pas een eventuele beweidingstoeslag gaan verhogen. Wat wil CONO er eigenlijk mee bereiken als al bijna alle Cono-boeren beweiden?

Ik denk dat we ons inkomen beter uit de markt kunnen halen dan uit subsidie. Als er een geschikt moment is om dat te proberen is dat wel nu: beweiding is maatschappelijk nu een hype, dat zal niet eeuwig zo blijven. Dan is het toch goed dat een zuivelfabriek dat probeert ? Door de beweidingstoeslag is het een inkoper en een consument ook uit te leggen dat dat stukje kaas effe meer kost.
pieta
@beemster5 Dat zou kunnen maar dan zou ik tegen CONO zeggen maak er minimaal 10 cent van als je het in de markt kunt verdienen.
beemster5
@pieta
"Haalbare doelen stellen" zullen ze daar gedacht hebben.
Jack Rijlaarsdam
Quote @pieta:
Denk je dat het de burger cq consument interesseert hoeveel weidepremie je precies geeft?

Het gros van de burgers interesseert dat idd geen fluit. Juist bij de hard schreeuwende dierenvrienden wordt er zo echter weer een wit voetje gehaald. Gewoon weer boerenslimheid van Eric Hulst.
pieta
Quote @Jack Rijlaarsdam:
Het gros van de burgers interesseert dat idd geen fluit. Juist bij de hard schreeuwende dierenvrienden wordt er zo echter weer een wit voetje gehaald. Gewoon weer boerenslimheid van Eric Hulst.

Zijn die mensen zo dom dan?
Jack Rijlaarsdam
@pietaJa!

Weet nog uit de Campina-tijd: Een afdeling van GreenPeace in Duitsland rammelde daar aan het hek. Er werden maatregelen geeist op het gebied van duurzame soja, anders werd de fabriek geblokkeerd. De Campina-leiding timmerde een duurzame soja-traject in elkaar, maakte mooie sier in de media samen met de activisten en wist zo aan de druk te ontsnappen. De aandacht werd verlegd naar andere zuivelaars.

Zo flikt Cono het ook, als er activisten aan kloppen zegt Hulst gewoon: "Wij zijn al voorloper als klein kruimeltje, ga eerst de grote jongens maar eens plagen!" Hij dekt zich dus goed in, terwijl dit nauwelijks moeite kost, omdat 98% van de Cono-leden toch al weidt.
Grasbaal
95 procent weidegang

Zuivelcoöperatie CONO introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Van de 500 veehouders die lid zijn van CONO, past 90 tot 95 procent weidegang toe.

Een belangrijke reden voor de verdubbeling van de weidegangpremie is volgens CONO het feit dat weidemelk belangrijk is voor door CONO geproduceerde producten, zoals Beemsterkaas en Ben&Jerry's ijs.

Weidegang bij schaalvergroting
Met de verdubbeling van de weidegangpremie wil CONO naar eigen zeggen veehouders stimuleren op zoek te gaan naar innovaties om weidegang mogelijk te houden bij ontwikkelingen als schaalvergroting en automatisering.

Meer: veeteelt.nl/nieuws/zuivel/…
noordhollander
Ja we kunnen als noordhollander terecht trots zijn op cono
naast een schitterende glazen fabriek in 400 jarig erfgoed de beemster en gesticht oa met in de fokkerij verdiende gelden immers onze provincie was reeds ten tijde van de usa importen zeer gezocht ook de eerste 97 punten koe anna van piet jonges in de beemster was lang een voorbeeld ook de moeder van willy's keimpe, die zijn tijd ver vooruit was werd geboren in de beemster bij velzeboer hopelijk is de nrm vaarzenkampioene ook gefokt in noordholland te weten in stal bogaard in oosterend, die zelf laatst in middenmeer de provinciale vaarzen kampioene had BRIDGET, maar die heeft al vroeg gekalfd en moet voor veel embryoos zorgen maar oa bij Schep in Zandhuizen loopt een mooi vaarsje, die wellicht de HHH al had kunnen winnen, maar Gribbon dacht daar anders over....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , kaas , schaalvergroting , zuivel , duurzaamheid , weidegang , cono , melkveehouders , beemsterkaas , lei , weidemelk en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5