Inzicht in de wereldwijde ontwikkelingen in de melkveesector

13.000 koeien in de woestijn

Het jaarcongres van de Global Dairy Farmers (GDF) levert inzicht op in de wereldwijde ontwikkelingen in de melkveesector.


icadeau.nl/files/…

Een Egyptische collega-melkveehouder bouwt 300 kilometer ten zuiden van Cairo in de woestijn een nieuw bedrijf met 13.000 koeien: 4 x 3250 units die volcontinu in bedrijf zijn. Het water voor de ruwvoerteelt wordt onder de olie weggehaald. Heel wat anders dan de Finse collega, die biologisch boert met 80 koeien, maar met een melkprijs van boven de 54 cent dik tevreden is. De Ier met pure grazing bejubelde de hoge omega 3-gehaltes in de Ierse melk. In Noord-Amerika overleven de zelf ruwvoerproducerende melkveehouders gemakkelijker dan hun grondloze collega’s. En in Australië snakken de boeren continu naar water. Alle collega’s verbazen zich over de kapitaalsintensiviteit van de melkveesector in Nederland. „Dat kan nooit goed gaan”, vinden zij. Over de duurzaamheidsaanpak van Friesland Campina wordt in koor gezegd: dat komt bij ons ook.

Dan de trends wereldwijd waarneembaar:

1. Opschaling, zelfs sneller in ontwikkelingslanden.
2. Van pure grazing naar feedlot
3. Automatisering, ook op low-costbedrijven.

Verslag Jan van Weperen

Lees het complete verslag in de Veehouderij sectie van: nieuweoogst.nu/

Deel dit topic

Reacties

jan.1
Zolang ze in de woestijn koeien gaan melken hebben we nix te vrezen denk ik,want duurder kan je de melk niet produceren.
Farmer_
@jan.1

In New-Mexico doen ze dat ook in de woestijn(panhandle), misschien kost het water oppompen wat meer dan op andere plekken, maar er zijn ook veel voordelen, veel goedkope ha's, met afvalwater en mest beregenen ze met pivot's het gehele jaar door hun luzerne en mais waarmee ze toch goede opbrengsten krijgen, een win -win situatie.
Geen lastige buren.
Je moet er alleen willen wonen.
duitser
@Farmer_

vergeet niet goedkope stalling en goedkoop personeel icm grote aantallen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , amerika , melkprijs , campina , biologisch , melkveehouders , melkveehouder , friesland campina , dairy en omega geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1