Kiezen voor liberaliseren óf reguleren

De prijsfluctuaties van voedsel zijn mogelijk door afbouw van het Europese landbouwbeleid en liberalisering van de handel. Wie de speculatie wil inperken, moet het landbouwbeleid optuigen met meer geld en interventiesteun. Dat constateert adviseur internationale zaken Klaas Johan Osinga van LTO.

Speculatie kan prijzen opdrijven, maar ook naar de kelder jagen. Dus boeren heb net zoveel last van speculatie als consumenten door de toenemende prijschommelingen. Banken geven door de toegenomen onzekerheden wel minder makkelijk kredieten aan boeren. Speculatie speelt een rol, maar de oorzaak ligt elders: de afbouw van het Europees Landbouwbeleid en de afbouw van handelsbarrières.

In het verleden kocht de Europese Commissie overschotten op tegen gegarandeerde prijzen. Voor graan gold een basisprijs van 180 euro per ton. De interventieprijs is nu 101 euro per ton. De garantieprijs van melk was 28 cent per liter; dat is nu 21 cent. Interventievoorraden zijn vrijwel afgebouwd. Brussel laat markten dus vrijer dan vroeger; prijzen hebben meer bewegingsruimte. Exportsteun wordt afgebouwd en importtarieven verlaagd. De Europese markt is gekoppeld aan de wereldmarkt. Vroeger was dat een overschotmarkt, maar nu een centraal systeem, dat onze voedselprijzen in toenemende mate bepaalt. De wereldwijde vraag naar voedsel groeit door bevolkingsgroei (+1 procent per jaar) en welvaartsgroei. Dat, en de mogelijkheden die elektronische handel sinds het begin van deze eeuw biedt, heeft handelaren aangetrokken.

Speculatie is beleggen zonder onderliggende positie. Met andere woorden: je hebt niets met het fysieke product te maken, niet door teelt, transport, opslag of verwerking. Toegenomen prijsschommelingen maken beleggen interessant. Partijen die dit afwijzen, moeten zich dan afvragen of ze wel voorstander zijn van een sterk landbouwbeleid met marktregulatie. Het is het een of het ander.

Boeren en tuinders kennen het spel van vraag en aanbod en alle factoren die deze beïnvloeden. In een steeds vrijere markt zoeken zij afzetzekerheid. Op termijnmarkten kan je prijsrisico’s dempen. Nederlandse boeren en tuinders hebben zich van oudsher verenigd in coöperaties en die moeten nu het voortouw nemen. Zij zullen actiever marktinformatie moeten verzamelen, delen met hun leden en posities afdekken.

In 2009 daalden prijzen op veel landbouwmarkten. De Europese Commissie concludeerde dat deze prijsdalingen niet of vertraagd aan consumenten werden doorgegeven. Dat leidde tot kritiek op de werking van ketens. In 2009 bleken NMa en Wageningen UR niet altijd in staat het prijsverschil tussen boer en consument te verklaren. Deze discussie is nog actueel. Op dit moment ontvangt een uienteler mogelijk 2 cent per kilo. Een biologische teler krijgt met geluk 20 cent. In de winkel lopen de prijzen voor diezelfde uien - in een netje en met label - uiteen van 49 tot 89 cent voor gangbaar en 1,19 euro voor biologisch.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

George
Ik dacht dat er al gekozen was.
cs-agrar
@George
is ook de bedoeling dat je dat denkt, krijg je geen weerwoord he
Jack Rijlaarsdam
K.J. Osinga: "Boeren en tuinders kennen het spel van vraag en aanbod en alle factoren die deze beïnvloeden. In een steeds vrijere markt zoeken zij afzetzekerheid. Op termijnmarkten kan je prijsrisico’s dempen. Nederlandse boeren en tuinders hebben zich van oudsher verenigd in coöperaties en die moeten nu het voortouw nemen. Zij zullen actiever marktinformatie moeten verzamelen, delen met hun leden en posities afdekken."

Hé, alweer een LTO-bobo die een mening heeft over wat onze coöperatie moet doen of laten. De situatie bij RFC is nu zo dat de onderneming de prijs heeft afgedekt bij de coöperatie, de leden dus. De onderneming betaalt met de garantieprijs niets meer of minder dan de concurrentie en slechts bij een positief resultaat wordt er een meerprijs uitbetaald. Veiliger kun je het voor de onderneming niet maken. Slechts het gespreide productenpakket met toegevoegde waarde beperkt het financiële risico voor de leden. Uitbouw hiervan is al eerste prioriteit bij RFC.

De leden zullen toch echt zelf een buffer op moeten bouwen voor mindere tijden en in het slechtste geval kan men altijd nog met de DCA/Steegro-combi in zee.
paul1
Het geld om de prijzen af te dekken moet ook ergens vandaan komen, ik zie meer in het spreiden van het productenpakket zoals rfc nu al doet, als risicospreiding....
Frans1
😄 Jack is niet gecharmeerd van de DTO-zekerheid
Jack Rijlaarsdam
@Frans1

Daar ben ik nog niet helemaal uit. Op dit moment kan het hier wat lijden, dus is het zeker niet interessant. Ik kan me voorstellen dat je een bepaalde stap in je ondernemerscarrière maakt die je in een slechte periode de kop kan kosten. Wellicht is DTO dan een optie om dat risico af te dekken.
Het blijft naar mijn idee een feit dat de verstrekkers van de certificaten meer kennis van zaken hebben en daarom gemiddeld genomen vaker aan het langste eind trekken als de melkveehouder. Zoals ook de provisie van DTO een standaard verliespost is.
Frans1
Quote @Jack Rijlaarsdam:
Het blijft naar mijn idee een feit dat de verstrekkers van de certificaten meer kennis van zaken hebben en daarom gemiddeld genomen vaker aan het langste eind trekken als de melkveehouder. Zoals ook de provisie van DTO een standaard verliespost is.

Dit zie je goed, ik zie het als een extra bek in de ruif.
Punt is als je behoorlijk ambitieus bent en je hebt grote plannen en de bank wil alleen mee met een dergelijke "verzekering",dan moet je wel.
m.i. begeef je je dan wel op glad ijs
Jack Rijlaarsdam
Quote @Frans1:
m.i. begeef je je dan wel op glad ijs

Glad ijs schaatst het lekkerst, toch? 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , nma , landbouwbeleid , wageningen-ur , boer , europees , liberalisering , coöperaties , europese commissie , voedsel , europees landbouwbeleid , garantieprijs , brussel en wereldmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
2