Kleine boeren voerden geen mest af en worden door nieuwe regels hard geraakt

Door aangescherpte regels mogen boeren minder mest op hun land aanbrengen. Hoewel bijna elk boerenbedrijf hierdoor met hogere kosten en soms minder vee zit, raakt de mestcrisis de kleine boer het hardst.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan 10
Adema moet zich de ogen uit zijn hoofd schamen,met zijn beleid(waarom ben je anders minister)gaan de zuinige boeren omvallen,de hoge mestkosten gaan direct van hun prive inkomen af.Vaak geen bankkosten ,maar nu wordt hun door de overheid de nek omgedraaid.
+1
Tinus78
Is nog meer probleem dat je er niet meer tussenkomt. Intensievere boeren heb nu al mestafzet geregeld moet straks alleen wat meer afgevoerd worden nieuwe komt er niet meer tussen al gaat het 'maar' om 400 m3...
+3
demelkboer
Voor een kleine boer is 200m3 x 30 euro 6000 euro inkomen. Voor een grote voer is 200 x 30 ook 6000 euro inkomen
+1
klant
@demelkboer wat is een kleine boer en wat is een grote boer, ben je alleen of moeten er meerdere inkomens uit 1 bedrijf gehaald worden
+8
pieta
Quote Reactie van @klant:
wat is een kleine boer

1 meter 60?
+2
Kars
@demelkboer die grote intensieve hier, als ze van 10 euro naar 30 euro gaan en maal 10.000m3 neem van mij maar aan dat de winst ook weg is
+1
hans1980
@Kars winst wordt verlies
+3
hans1980
@demelkboer voor grote boer is het 2000 x 30 is ook niet 6000 maar 60.000 euro!!
Ruben-Wind
@hans1980 melk geld gaat dan ook x10
hans1980
@Ruben-Wind Nee hoog uit x2 x3
HansBa
@demelkboer een kleine boer ben je als je geen belasting hoeft te betalen. Groot als je in de 49,5 % valt. Netto kost het de grote dus de helft minder.
+1
pieta
cjw73
@HansBa en in welke groep hoor je , als je een kleine boer bent en ook nog belasting moet betalen,??
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
ls je een kleine boer bent en oorlog eens belasting

Ben je in oorlog met de blauwe enveloppenbrigade? 😁
+1
cjw73
@pieta ja al een paar jaar, doe ondanks alles wat te goed mijn best. Maar zal even corrigeren.🙈🙈
HansBa
@cjw73 dan zit je in de geluks groep!
+4
paul1
Kleine boeren betalen overal al de hoofdprijs voor, zoals voor voer en strooisel geen kwantumkortingen.
Eerder kwantumtoeslag
Mest afvoeren gaat ook probleem worden.
+2
hans1980
Het is het frame die overheid samen met media willen plakken op zielige kleine boer terwijl de normale gezinsbedrijven het meeste te maken krijgen met afvoer mest
+2
demelkboer
@hans1980 het verhaal wordt op de emotie gespeeld. Daarmee komt een werkbare oplossing niet sneller in het zicht. Beide bedrijven hebben ondernomen onder de huidige wetgeving en regels . Ik snap niet waar het voor een boer met 500 koeien die meer moet afvoeren minder pijnlijk is dan voor een die er 50 melkt en nu ook moet gaan afvoeren.
+15
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @demelkboer:
een die er 50 melkt en nu ook moet gaan afvoeren.

Ik zie er überhaupt de zin er niet van in dat iemand met minder dan 2 GVE per ha. mest af moet voeren. Hoeveel onzin gaan we nog accepteren met z'n allen??
+2
pieta
@demelkboer In de praktijk zullen er om diverse redenen vooral de kleinere stoppen. Dat is mijn verwachting. Hier stopt er ook één met een 60 koeien. Gewoon vanwege leeftijd.
hans1980
@pieta ze stoppen nu allemaal tot 400 koeien
+3
pieta
@hans1980 Niet allemaal, ik stop nog niet en heb minder dan 400 koeien. 😁
cjw73
@hans1980 weet ook die met meer dan 400 stoppen of al gestopt zijn.
+1
Kars
@pieta in de praktijk is hier door mekaar heen van klein tot groot gestopt en van oud tot nieuw. En van ouderdom tot met opvolger.
Geen touw aan vast te knopen.
+2
Metal ap
@hans1980 het is wel zo dat de kleine boer niet voor het probleem heeft gezorgd, daar moet je toch bij de grotere zijn die veel heeft uitgebreid met meer vee en weinig land.en de overheid met onzinnige regels doet er ook geen goed aan
+3
Cowboy3
@Metal ap Er is in Nederland niet uitgebreid in melkvee de laatste 40 jaar er is een 40% minder en de blijvers hebben in die tijd rechten van de stopper moeten kopen om wat te groeien en er is geen probleem, dat wordt door de overheid alleen instand gehouden en wordt doelbewust steeds erger gemaakt inplaats het (heel simpel)op te lossen.
+1
grös
@Cowboy3
Er is altijd wel plaatselijk erg uitgebreid.
200 koeien op 40 hectare zie je in Drenthe nergens, maar in andere zandgebieden heel 'gewoon'.
En koeien zijn een stukje groter geworden met meer productie. Je kunt ook nog het ureum verlagen, ik meen bij 100 koeien, 1 punt ureum verlaging is 1 mestauto minder.
Cowboy3
Quote Reactie van @grös:
200 koeien op 40 hectare zie je in Drenthe nergens,

Kom weinig in Drenthe maar ik weet er wel een paar en 1 punt lager ureum is minder kg N per M³ dus ook een wagen meer afvoeren.
grös
@Cowboy3
Misschien in de veenkoloniën, de buurman is dan akkerbouwer met 300 ha..
zwierb
Quote Reactie van @Cowboy3:
n 1 punt lager ureum is minder kg N per M³ dus ook een wagen meer afvoeren.

Volgens mij kan je op je eigen grond dan ook meer m3 plaatsen omdat er minder N in de mest zit, netto toch minder afvoeren heb ik begrepen
cjw73
@zwierb fosfotaire blijft het gewoon 4 kilo per m3 volgens mij. Dus daar krijg je geen extra ruimte door.
pieta
@zwierb Minder N produceren middels lager ureum helpt enkel als je hem op eigen grond kunt plaatsen, boer-boer af kunt voeren of met wegen en monsteren een vergoeding per ha afspreekt.
bio boer
@pieta toch hier aantal jaar geleden keer paar vrachten afgevoerd zat toch 4 kg n in we zitten eigenlijk altijd onder de 20 ureum
pieta
@bio boer En als je vanaf nu in je standaardsituatie je rantsoen wat verschraalt op N dan zakt ie wellicht naar 3,8. Moest je eerst 400 kg N afvoeren en nu nog slechts 380 bijvoorbeeld dan blijft het 100 M3.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
u in je standaardsituatie je rantsoen wat verschraalt op N dan zakt ie wellicht naar 3,8. Moest je eerst 400 kg N afvoeren en nu nog slechts 380 bijvoorbeeld dan blijft het 100 M3.

Kun je wel afspreken om de daadwerkelijke kosten als uitrijden, transport en opslag per kuub te factureren.
Alles daarboven bijvoorbeeld 2,5euro per kilo stikstof als het helemaal uit de bocht vliegt.
pieta
@Noorderling Dat bedoel ik in mijn eerdere reactie op zwierb
cornelissen
Quote Reactie van @Metal ap:
bij de grotere zijn die veel heeft uitgebreid met meer vee en weinig land.

Feit is wel ,dat de nitraatcommissie sterk hecht aan grondgebondenheid ,dat hebben we o.m. gehoord van S. van Keimpema ,die medio 2014-2015 op visite is geweest bij de commissie.
Laat nou net toendertijd lto bij monde van C. Romijn daar geen boodschap aan te hebben gehad. De grondgebondenheid is er toen niet beter op geworden.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
De grondgebondenheid is er toen niet beter op geworden.

@jan-cees zegt hier toch regelmatig dat de melkveehouderij elk jaar extensiever wordt.
+1
jan-cees
@pieta Klopt dat is de laatste jaren tot een steeds extensievere melkveehouderij maar nog steeds 1400 bedrijven boven de 2,6 GVE dat is circa 10% van de 14.000
pieta
@jan-cees Fijn dat je @cornelissen dit middels dit bericht even laat weten. Wellicht dat ie ook het bericht in de Telegraaf inmiddels tot zich heeft genomen.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Fijn dat je @cornelissen dit middels dit bericht even laat weten.

???.Kan het niet helemaal volgen. Zal ik wel gek zijn, maar in de periode 2013-2015 is er aardig wat nieuwbouw gepleegd, waar de grondgebondenheid niet overal in orde was. Iedereen moest de kans hebben om uit te breiden ,volgens C.Romijn.
Ben naar verschillende open dagen geweest ,waarbij sommige nieuwbouwstallen vrij dicht bij elkaar stonden. Vroeg je ,hoe men de mestafzet had geregeld en dat was rond de gebouwen, bij de buren met nieuwbouw en een open dag het zelfde.
Hoorde toen ook verschillende melkveehouders klagen over de korting op hun rechten, dat was toch alleen voor de niet -grondgebonden melkveehouders?

Ja ,na 2016 is de grondgebondenhied weer toegenomen, nieuwbouw sterk afgenomen. ( even afgezien van het verhaal van de pas melders )
pieta
@cornelissen We raken nu toch de derogatie kwijt. Niet 10 jaar geleden
Twentsch Land
Wat gaat de Nederlandse overheid en Brussel doen voor deze groep ?
Vanuit Brussel wordt juist deze categorie geholpen en beschermd in de Oostblok landen en zuidelijke landen.
+5
Deblonde
Wat een gedimdam over "kleine" of "grote" boer hier. Voor Den Haag is elke stopper er eentje en daar gaat het ze om.
+8
jvt
Wat een geneuzel hier onder collega's. Bij ene stond wiegje op veel grond, op de andere weinig. Ene kon enkel bedrijfsontwikkeling en overlevingsstrategie maken door mee vee te houden. Andere door gronden bij te kopen. Maar. Wijzen naar elkaar gaat niet helpen
grös
@jvt
Waar je wiegje staat zegt ook niet alles. Meer familiezaken en hoe de boel gefinancierd is, misschien is het wel allemaal pacht. Toen mestafzet en voeraankoop goedkoper waren, was de grond dat ook. Maar afvoer en aankoop was makkelijker en ze gaven nog gewoon vergunningen af voor nieuwe stallen.
+1
Freddie1
Het formeren schiet maar niet op, daarom kan hij maar zijn gang blijven gaan met dit destructieve beleid...
+1
hans1980

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , vee , regels , boeren en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN