Van der Knaap start met productie calciumnitraat uit varkensmest

De vraag naar een lage CO2-footprint gecombineerd met de stijgende energiekosten bracht Van der Knaap Groep op het idee om biologisch enkelvoudige meststoffen te produceren op basis van dierlijke meststoffen. Kunstmestproductie vraagt immers enorm veel fossiele energie. Dat moet anders kunnen, bedacht men en nu wordt de koe bij de hoorns gevat. Het bedrijf had al wel ervaring met het gebruik van reactors om volledige biologische voedingsrecepten te produceren. Maar dit is anders: voor de reguliere teelt worden er losse elementen gevraagd en geen volledige voedingsrecepten.

Hoe werkt het? De stikstof is afkomstig van varkensmest. Deze bevat veel stikstof. Karel de Bruijn, Van der Knaap Groep, neemt ons in vogelvlucht mee in het proces. Hij vertelt over het verzamelen van de varkensmest. Deze wordt vergist zodat het biogas afgevangen kan worden. De digestaat, het restant van de vergiste mest, zit boordevol stikstof. Deze wordt eruit gestript en gaat vervolgens het proces in. Het proces houdt vooral in dat de bacteriën hun werk gaan doen en het materiaal omzetten naar calciumnitraat. En daar komen geen fossiele brandstoffen aan te pas. Karel: "Met de productie van de circulaire calciumnitraat dragen we tevens bij aan het oplossen van het mestprobleem voor de veehouderij."

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , energie , veehouderij , biologisch , stikstof , biogas , ervaring , digestaat , meststoffen , mestprobleem en renure geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0