Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet definitief een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

Vanmiddag zal een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten stemmen. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet afschaffen.

BBB ziet de afbouw als een "pure belastingmaatregel" van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen. Voordat het salderen afgeschaft wordt, moet eerst de congestie op het net opgelost worden, vindt de partij.

Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist bovendien honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en mensen zonder panelen betalen deels de rekening.

Bekijk hier hoe dat zit:
Jetten deed vorige week, tijdens het debat, nog een laatste oproep aan de senaat om wel in te stemmen met zijn plan. Hij noemde het "onverantwoord" om de salderingsregeling in stand te houden, vanwege de kosten voor de schatkist.

Om de senatoren van met name GroenLinks-PvdA van gedachten te doen veranderen deed hij nog de toezegging om woningcorporaties te helpen om de uitrol van panelen op huurhuizen te versnellen. Die belofte was voor de fractie niet voldoende.

Sommige energiebedrijven brengen nu al een 'terugleververgoeding' in rekening bij klanten met zonnepanelen. Jetten zei gisteren in het tv-programma Radar dat hij niet kan garanderen dat die kosten worden afgeschaft als de saldering verdwijnt.

Deel dit topic

Reacties

+2
paul1
Mooi zo ! Ik weet eigenlijk niet of dit subsidie zou moeten heten. Je streept gebruikte en geleverde energie tegen elkaar weg. Ik vind salderingsregeling een beter woord.
+1
Herbert
@paul1 ze doen er alles aan om heel Nederland tegen elkaar op te zetten.
arie.j
Quote Reactie van @paul1:
Mooi zo ! Ik weet eigenlijk niet of dit subsidie zou moeten heten. Je streept gebruikte en geleverde energie tegen elkaar weg. Ik vind salderingsregeling een beter woord.

Er klopt natuurlijk niets van je verhaal.
Zodra jij wilt leveren merk je wat de echte marktprijs is
paul1
@arie.j dat hangt van je contract af
hans1980
Voor hoeveel jaar?
Braboboer
@hans1980

Zoals ik het begreep totdat de nieuwe tweede kamer een nieuw voorstel doet en dat moet vervolgens weer door de 1e kamer.
+4
Grasbaal
Voor ons kleingebruikers goed nieuws, maar voor de energietransitie om het net verder te ontlasten met accu's of andere slimme oplossingen slecht nieuws.
+2
Braboboer
@Grasbaal

Zijn er voldoende kwalitatief goede accu’s of andere oplossingen?

Volgens de BBB fractie op dit moment onvoldoende en dan is het puur een financiële maatregel en is het effect op het net ontlasten minimaal.
Noorderling
Quote Reactie van @Braboboer:
lgens de BBB fractie op dit moment onvoldoende en dan is het puur een financiële maatregel en is het effect op het net ontlasten minimaal.

Onder druk wordt alles vloeibaar.
Als salderen er af gaat heeft iedereen in 2 jaar een huisaccu.
Nu het zo blijft als nu, legt iedereen tegen beter weten in, wie het nog niet heeft nog een rij zonnepanelen op zijn dak.
Als het financieel niet aantrekkelijk is komt er ook geen oplossing.
.
+4
Braboboer
@Noorderling

Laat ze dan eerst maar de SDE voor grootschalige wind en zon afschaffen daar betalen we ook allemaal aan mee en komt de druk op het ook niet ten goede.
+1
bio boer
@Braboboer stroom prijs was zo hoog dat die nooit is uitgekeerd ik dacht dat die subsidie werkte als garantie mocht de marktprijs laag worden dan wordt dan aangevuld met subsidie
Zo investeerders minder risico lopen
+2
labella
@Braboboer accu's zijn nog veel te duur, die zullen eerst veel kleiner en goedkoper moeten worden voordat het een serieuze optie is. Ik zie nog meer in het overdag opladen van je elektrische auto en die eventueel te gebruiken als accu.
Braboboer
@labella

Moet je elektrische auto overdag wel thuis aan de lader staan.

Is voor iemand die buitens huis werkt lastig.
Kars
@labella want die elektrische auto is goedkoop in aanschaf
+1
van Ittersum
@Kars idd, een accu van 70 kw en die je ook nog van A naar B kan brengen. In dat opzicht zijn de thuisaccu s veel te duur

Heeft iemand ervaring met een auto als thuisaccu?
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Heeft iemand ervaring met een auto als thuisaccu?

Kopen dan gewoon een Tesla van een jaartje of 8 oud die we gaan gebruiken als thuisaccu. En voor het rijden houden we gewoon de BMW. 😀 Maar zo simpel is het natuurlijk nog niet. Er is dan een mogelijkheid nodig dat je naast stroom in de accu kunt laden ook weer kunt ontladen. En daar zijn de meeste EV's nog niet voor geschikt. Dat komt er wel aan en ik geloof dat VW met de id4 en id5 daar binnenkort stappen in zet.
Nevergiveup
@George Als je die elke dag leeg trekt en laad is tie na jaartje of 3 ook niet zo fit meer denk , wat kost zo'n auto accu ?
George
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Als je die elke dag leeg trekt en laad is tie na jaartje of 3 ook niet zo fit meer denk , wat kost zo'n auto accu ?

Ik heb geen idee wat zo'n groot accupakket kost maar ik heb wel eens gelezen dat ze uit schade auto's en dergelijke daarna gebruikt worden als energieopslag bij bedrijven of dergelijke. Schijnbaar gaan de accu's toch lang mee uit een EV en dan krijgen ze daar een tweede leven voordat ze gerecycled worden. Veel auto's hebben tegenwoordig toch een accupakket van minstens 50 tot 100KWh. Dan heb je toch al een behoorlijke thuisbatterij.
Nevergiveup
@George ja is aardig vermogen , maar ik doel meer op als mensen hun dagelijkse EV ook nog gaan gebruiken om cake te bakken dan is de koek gauw op met de inruil denk 😁
bio boer
@Nevergiveup heb al advertenties gezien garanderen 20 jaar levensduur
Nevergiveup
@bio boer alleen voor auto gebruik , of ook als home power backup ?
+1
RaHeados
@Nevergiveup moet je er niet bij zeggen als je vraagt naar de garantie natuurlijk! 😆
bio boer
@Nevergiveup thuis accu
Huppel
@George ik zou niet graar zo'n accupakket in de garage aan de muur hebben willen hangen. Gebeurt al vaak genoeg dat die accu auto's ontbranden. Dan mag je buiten wel een of ander afdak timmeren op afstand waar die onder kan.
George
Quote Reactie van @Huppel:
Gebeurt al vaak genoeg dat die accu auto's ontbranden. Dan mag je buiten wel een of ander afdak timmeren op afstand waar die onder kan.

Ik heb mijn elektrische auto gewoon binnen staan waar ik hem doe laden aan 380 stopcontact. De garage is voor in mijn stal. Ik heb er vertrouwen in dat hij niet zomaar gaat branden. Het is een feit dat ze als ze branden moeilijker zijn te blussen maar gaan wel minder snel branden en zijn zelfs brandveiliger. 😀

activlease.nl/informatie/autolease-blog/…
bio boer
@George als het keer gebeurd zit meteen onder vergrootglas komt ook voor dat trekker door kortsluiting spontaan in brandvliegt ook niet vaak maar het gebeurt
George
@bio boer Zo is dat , het is ongelooflijk . Je wordt bijna verketterd als je zegt dat je een elektrische auto hebt. Een boer moet diesel rijden zeggen ze dan. En ja die boerkes gaan toch niet ver van huis want dat lukt met zo'n ding niet en oei die accu's over een paar jaar dan zijn die versleten en wil 'm niemand meer zo'n brandbom en weet ik allemaal wat. Als je ze hoort hebben ze meer ervaring en andere ervaring dan ik met een elektrische auto. 😀 Sommige hier noemen het ook een accuwagentje. 😂
+1
pieta
@George Activlease en het is geen leasebak zeg je? 😁
+1
George
@pieta Tja ik deed even google op brandveiligheid EV en kwam dit eerste tegen. Maar nee ik heb geen leasebakje en gewoon ouderwets afgetikt .
Maar nu nog even een ander linkje over brandveiligheid. Nu maar beter van Autoweek. 😂
autoweek.nl/autonieuws/artikel/…
autoreview.nl/nieuws/id/…
RaHeados
@George
Quote:
[gewoon ouderwets afgetikt

Worden die bedragen contant nog geaccepteerd dan😜
bio boer
@RaHeados bij bmw wel zijn daar vast wel wat gewend kwa druksgeld
George
Quote Reactie van @RaHeados:
Worden die bedragen contant nog geaccepteerd dan

Why nut?
pieta
George
Quote Reactie van @Kars:
want die elektrische auto is goedkoop in aanschaf

Ja als je ziet wat zo'n grote thuisaccu kost nu dan krijg je er bij een auto veel gratis bij. 😀
George
Quote Reactie van @labella:
Ik zie nog meer in het overdag opladen van je elektrische auto en die eventueel te gebruiken als accu.

Wat zeg je nu? Ik dacht dat jij nogal anti elektrische auto was?
+2
camperboer
Nu ook nog graag de verbruikte stroom kunnen salderen op je eigen 2e locatie, als je maar op 1 locatie panelen hebt liggen.
Weidezicht
@camperboer als je dan zelf ook ff een kabel legt.
camperboer
@Weidezicht kabeltje van 8 km. 😢
Sunpowersystems
@camperboer Zoek maar eens op "zelflevering" . Misschien kun je er wat mee.
camperboer
@Sunpowersystemsvolgens mij kunnen we daar nog niks mee. Ik dacht dan het in België al wel mogelijk is om stroom aan een ander te verkopen, maar hier nog niet. Als je denkt dat dit toch wel kan, dan hoor ik het graag.
bio boer
@camperboer grootverbruik kan dat wel
bio boer
@bio boer maar energie belasting moet je wel betalen dat is al 10 cent
+1
Sunpowersystems
@camperboer www.allinpower.nl Heb er zelf geen ervaring mee, maar volgens mij kun je één op één elektra leveren. Uiteraard met energiebelasting (dat wel) plus kleine marge. Maar de kale elektraprijs kun je zelf bepalen.
+3
HansBa
Mooi , laat de overheid het geld hier maar aan besteden, anders doen ze er toch vervelende dingen mee.
Laat de zon maar komen!😎
+3
achterhoeker2
@HansBa Zo sta ik er ook in, het is onverantwoord om die salderingsregeling in stand te houden, maar anders geven ze het uit aan asielzoekers en ontwikkelingshulp.
+1
Nevergiveup
@achterhoeker2 Een limiet aan saldering bv. 3000 KW voor particulier had mijn inziens beter geweest , dan word de stimulatie om zelf stroom te gebruiken als je die op dat moment van je zelf hebt groter.

Ik heb EV en panelen , in principe hoef ik nu nergens geen rekening mee te houden en kan hem s'avond om 21:00 uur full power laden , wat ook wel s'middags kon toen het zonnig was en de energie direct van mij zelf kwam ,maar aan euro's geen verschil dus who cares 🤷
bio boer
@Nevergiveup 3000 kw dat is gemiddelde jaar verbruik voor particulier volgens mijn energie verbruik overzicht dus dan hoef je nog nergens om te denken zou het eerder de helft moeten zijn een deel wat zonnen panelen opwekken verbruik je meteen gaat niet eens door de meter
+1
Nevergiveup
@bio boer ook goed , maar laten we zi zeggen een stimulans om het te gebruiken als het er bij jezelf is.

Met EV en warmte pomp kom je er natuurlijk lang niet met 3000KW
bio boer
@Nevergiveup als je op het werk als de zon schijnt je ev oplaat je het mag salderen met met kleine vergoeding voor gebruik van het net
maar dat zal niet gemakkelijk zijn kwa uitvoering je stimuleert wel meteen de ev auto

Thuis tot 50% laten ontladen voor gebruik avonds
+1
Nevergiveup
@bio boer Denk dat al het kantoor personeel al veel in de watten word gelegd , want de echte werk mensen hebben niet vaak de mogelijkheid om te laden.
marcsterreborn
Quote Reactie van @Nevergiveup:
de echte werk mensen

Nu laat je ons in onzekerheid achter over wie de 'echte werk mensen' zijn....
HansBa
@achterhoeker2 en niet te vergeten de wens natuur projecten en het NPLG.
bio boer
Wie gaat die onbelands betalen voor negatieve prijs terug leveren en als duur is stroom gebruiken zit soms wel 25 cent verschil tussen 😅
Grasbaal
@bio boer Er zijn veel grootgebruikers met zonnepanelen die niet kunnen salderen, die krijgen een rotprijs voor hun overtollige (groen) stroom.
bio boer
@Grasbaal valt wel mee hoor onze windmolen levert ook gewoon op grootverbruikers maar net wat van contracten je sluit salderen kan niet nee maar heb gewoon gemiddelde maandprijs van de apx voor terug levering gaat er 9% af
+1
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@Grasbaal valt wel mee hoor onze windmolen levert ook gewoon op grootverbruikers maar net wat van contracten je sluit salderen kan niet nee maar heb gewoon gemiddelde maandprijs van de apx voor terug levering gaat er 9% af

Waarom ga je een windmolen met zonnepanelen vergelijken?
Zonnepanelen hebben vaste tijden dat ze weinig tot niets leveren
Zoals de nacht
En in de winter heeft een particulier die ook de verwarming van zijn huis elektrisch heeft veel stroom nodig op een tijd dat zonnepanelen erg weinig leveren
En de zomer het omgekeerde
Blijvend alles salderen werkt op den duur als de kop in het zand steken.
Overigens is blijven salderen voor mij een voordeel, maar anderen mogen het ophoesten
bio boer
@arie.j gewoon in de winter dubbele aan zonnepanelen aan op het dak 😁
George
Quote Reactie van @bio boer:
gewoon in de winter dubbele aan zonnepanelen aan op het dak

Weet jij hoeveel 1 keer niks is? En 100 keer niks? Als je dit weet dan hoef je dus ook geen verdubbeling van zonnepanelen. Je zult er dan in de winter dagen genoeg bij hebben dat je ondanks de hoeveelheid zonnepanelen niet genoeg stroom hebt.
bio boer
@George valt mij niet tegen wat ze nog doe het miezert hier nu maar de omvormers stonden toch aan wattage was niet veel ze hadden 8 kw/h opgewekt om half 12
180 panelen 😜 dus zelfs tijdens regen doen ze wat met erg donker weer
George
@bio boer Oh oké hier staat de teller op dit tijdstip tijdens miezerregen op 7.2 KW. Maar daar laat je geen warmtepomp mee het huis verwarmen. En dat hoeft hier gelukkig ook niet. De houtkachel brand lekker. 😀
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@George valt mij niet tegen wat ze nog doe het miezert hier nu maar de omvormers stonden toch aan wattage was niet veel ze hadden 8 kw/h opgewekt om half 12180 panelen dus zelfs tijdens regen doen ze wat met erg donker weer

Bij mij hebben ze ook nog wat gedaan vandaag
Maar wat blijft is dat ze in de donkere wintermaanden maar een fractie van de zomeropbrengst hebben
En dan bedoel ik natuurlijk van half oktober tot zo eind februari
En niet alleen bij mij
10% tot 25% volgens deze site
Als het bij jou de helft is,dan staan ze in zomer denk ik in de schaduw
samenstromen.nl/zonnepanelen/opbrengst/….
En dan moet je natuurlijk niet alleen december en januari hebben, want dan is het maar een schijntje van de zomermaanden
+2
huub
@Grasbaal
Quote:
die krijgen een rotprijs voor hun overtollige (groen) stroom.

Je produceert iets waar op dit moment geen vraag naar is. Je krijgt een prijs die daar bij past 🤷
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @huub:
Je produceert iets waar op dit moment geen vraag naar is

Nee, dat is niet zo. Het is het overschot boven het jaargebruik, geproduceerd gemiddeld over het hele jaar heen en dat wordt wel voor een goede (groene) prijs verkocht. dus daarwordt wel wat op verdiend....
Kars
Kortom, afhankelijk van wind en zon is gewoon een waardeloos systeem. Het is mooi ter aanvulling maar als basis gewoon waardeloos.
bio boer
@Kars in tijden van overproductie moet je gewoon accepteren dat je deel van zon en wind gaat afschalen op piek momenten dan kun je tijdens gemiddelde opbrengst stuk meer op wekken energie centrales draaien ook meestal half gas
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@Kars in tijden van overproductie moet je gewoon accepteren dat je deel van zon en wind gaat afschalen op piek momenten dan kun je tijdens gemiddelde opbrengst stuk meer op wekken energie centrales draaien ook meestal half gas

Dat is veel te simpel voorsgesteld, en gaat dwars tegen elke werkeklijkheid in
De feiten zijn niet dat wat wenselijk zou zijn, maar gewoon hoe het in het echt is
Hieronder een grafiekje over zomer-winter verhouding zonnepanele stroom.
Waarbij de vraag bij een particulier door verwarming zich tegengesteld gedraagd
Daarnaast natuurlijk de nachten en op bewolkte dagen weinig tot geen stroom
-
wind kan natuurlijk aanvullen , maar de hoeveelheid stroom daarvan is grillig en onvoorspelbaar
Op donkere en vrijwel windstille dagen in december kun je als je alleen van zoiets afhankelijk ben de bedrijven wel sluiten
Je moet gewoon als betrouwbare basis een andere stroom opwekking achter de hand hebben, bv, kernenergie.

(klik om te vergroten)

bio boer
@arie.j toch is het verschil hier niet zo groot met de zomer scheelt hier de helft zomers dubbel zo veel stroom
jammermaarhelaas
@Kars

Ik zou pleiten voor een goed accusysteem (er zijn ook accu's zonder zeldzame aardmetalen geschikt voor stationair gebruik, en er is ook waterstof als buffermedium) daar kan de overcapaciteit van zon en wind in die dan meteen bij tekort aan opwekking aangesproken kan worden. Daarmee is de behoefte beter gedekt, en kunnen conventionele centrales met minder schommelingen draaien om de behoefte aan te vullen.
van Ittersum
@Kars energietransitie heeft op windenergie na één groot nadeel voor de meesten. Er wordt meestal energie geproduceerd wanneer je het net niet nodig bent. En vooral ook omgekeerd, je hebt energie nodig wanneer de zon net niet schijnt.

De combinatie van wind en zon vlakt veel af.
+1
bio boer
@van Ittersum voor dag en nacht is vrij simpel met kleine batterij in de winter zullen mensen gewoon nog wat energie bij kopen is ook geen ramp toch
George
@bio boer Dat is ook mijn plan een accu dat ik zelf ongeveer een dag en een nacht kan overbruggen en zodoende 9 tot 10 maanden per jaar geheel zelfvoorzienend ben met stroom. En dan in de winter een beetje verbruiken. Of misschien in extremere mate als ze de vaste kosten te hoog maken gewoon een generator er bij die de accu laadt als er niet genoeg zonnestroom is.
+1
bio boer
@George denk dat die kosten mee vallen in de winter met al die windparken op zee is er in de winter best wat stroom productie stroom prijs valt mij nog niet mee bij de windmolen december kregen we 7 cent voor per kw/h vorig jaar deze tijd was nog 13 cent

Krijg gemiddelde maandprijs
+2
jammermaarhelaas
Moet bij dit soort discussies altijd denken aan mensen die voor 10 jaar terug, en ook later nog, vol overtuiging beweerden dat zonnepanelen niks deden, stelde niks voor. En kijk nu, een klein deel van de huizenbezitters en bedrijven heeft er een paar en Nederland zit met een overbelast stroomnet.
van Ittersum
@jammermaarhelaas idd, de klagers of negatieve mensen zijn de mensen die altijd zelf op een stoel blijven zitten. Stap je in de eerste wagon of de laatste wagon?
ted9
@jammermaarhelaas zonnepanelen van tien jaar geleden deden in verhouding ook niks en waren veel te duur.
jammermaarhelaas
@ted9

Heb hier een installatie van 12 jaar oud, was idd duurder dan tegenwoordig, maar heeft zichzelf al ruim terugverdiend, zelfs nu er een nieuwe omvormer nodig is.
bio boer
@jammermaarhelaas ontwikkeling gaat wel door met salderen wordt die wel vertraagd

Wij hebben ook zonnepanelen maar die worden in de zomermaanden op de piek momenten afgeroomd om onze aansluit 3x80 dat vermogen niet aan kan met minder zonnig weer leveren ze toch nog stroom op
Die extreme pieken moeten er eigenlijk uitgehaald worden
Noorderling
@bio boer
Airco in de stal 😉
om klein te beginnen draaien ventilatoren voor niks
pieta
@bio boer Onze installatie wordt ook afgeknepen. Wij hebben een opstelling met de helft aan de oostzijde en de helft aan de westzijde. Minder rendement tov zuiden maar wel op geschiktere moment.
arie.j
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
En kijk nu, een klein deel van de huizenbezitters en bedrijven heeft er een paar en Nederland zit met een overbelast stroomnet.

Jij noemt 2,6 miljoen huizen een klein deel? Bijna 1 op 3
Terwijl er natuurlijk ook nog een gedeelte is wat niet kan ( etage of flatwoning enz.)
Je loopt behoorlijk achter
netbeheernederland.nl/nieuws/….
Albert Altena
Zoals met zoveel problematiek wordt bestuurlijk niet verder vooruit gekeken dan de neus lang is.
Energie leveranciers kunnen in de winter niet voor noppes gas en steenkool centrales laten draaien voor de saldering.
+1
Sunpowersystems
@Albert Altena Zonder saldering moeten ze in de winter ook draaien. Alleen zonder zonnepanelen en windturbines moeten ze in de winter, en vooral in de zomer véél harder draaien.
Albert Altena
@Sunpowersystems We zullen het even proberen duidelijk te maken.
In de zomer verdienen de leveranciers niets aan de zonnepaneel bezitters omdat ze zelf voorziend zijn.
In de winter moeten kosten gemaakt worden voor de productie van stroom.
Zonnepaneel bezitters mogen hun verbruik wegstrepen voor wat ze zomers over hadden. (saldering)
Dit houdt geen enkele leverancier vol.
Dus zullen er maatregelen komen die niet plezant zijn.
bio boer
@Albert Altena klopt leveranciers gaan ook al moeilijk doen met speciale tarieven voor mensen met zonnepanelen en dat soort dingen of zelfs proberen te weigeren op vast contract
bio boer
@bio boer hoe werkt salderen met dynamisch contract?
Erco
@bio boer precies t zelfde
bio boer
@Erco wat van tarief wordt er dan gehanteerd
Noknok
@Erco gemiddeld kom je financieel te kort met terugleveren . 11 cent laten leveren per kwh, en 9 cent voor terugleveren.
achterhoeker2
@Noknok Klopt het is al jaren bekend dat je niet meerl kwh moet aan leggen dan je zelf verbruikt.
Ben benieuwd hoe dat gaat met bedrijven die het dak verhuurd hebben.
bio boer
@achterhoeker2 vind 9 cent geen rare prijs anders voor de geleverde stroom wij hebben bij de windmolen ook wel eens 3 cent gekregen

In 12 jaar heb je de panelen er uit met 9 cent ontvangen
achterhoeker2
@bio boer Nee beetje geld is ook geld, maar wellicht waren er nog andere meer winstgevende investeringen mogelijk geweest ipv zonnepanelen.
+2
bio boer
@achterhoeker2 zijn niet veel investeringen bij melkvee houder die zich sneller laten terug verdienen 🙈
hans-hans
-ZXuLUZ4PNBreCE

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's investering , subsidie , zonnepanelen , salderen , inkomen , tweede kamer , wetsvoorstel , goedkoop , elektriciteitsnet en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
93
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
3.819