Melkveehouder met kalverliefde wint Ekoland Innovatieprijs 2024

De Ekoland Innovatieprijs 2024 is op de Biobeurs feestelijk uitgereikt aan de Maatschap Keurentjes-Pietersma. Melkveehouder Gerard Keurentjes en zijn vrouw Tiertsje Pietersma hanteren op hun biodynamische melkveehouderij een natuurgerichte werkwijze. Alle innovaties op het bedrijf, van een voorjaarsafkalvende veestapel tot voederhagen en vrouwelijke kalveren bij de koe, geven een uitstekend resultaat. En zorgen ervoor dat de Maatschap vanaf januari jl. Kalverliefde melk kan leveren voor een specifieke nichemarkt.

Glunderend verteld Keurentjes over de extra arbeidsvreugde die het houden van kalfjes bij de koe hem geeft. Het winnen van de prijs geeft hem waardering voor zijn werk. „Het is een waardering voor wat er de afgelopen jaren op ons bedrijf is gebeurd. Wij hebben hebben veel geleerd van anderen en het is fijn dit te kunnen vertalen op ons bedrijf. Het is geweldig om kalfjes bij de koe te zien, en ik kan nu anderen tips geven. Wij werken met een voorjaarsafkalvende veestapel. Dat betekend dat wij in droogstand niet kunnen leveren. De zuivelsector vindt dit uitdagend, maar het is wel de kant die we op moeten."

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+3
jan 10
Wij wensen niet mee te betalen aan een transitie waar we al lang aan werken."

Wat een arrogantie,niemand verplicht je toch om voorloper te zijn...
Koeien boertje
@jan 10 zou misschien wel goed zijn, ff een poosje lege schappen 😂
+1
Kars
Zuipen toch alle melk op bij de koeien. Kan je melk wel 2 euro de liter worden en dan verdien je nog niks meer.
Deblonde
@Kars ze trekken alle melk eruit ja, misschien houdt die man daags nog een paar liter over voor in de melktank, de meeste liters zitten al in het kalf
Kars
@Deblonde ja brengt dat kalf dan wereldprijs op bij hem.
Galebreaker
Idd Kars: 2 € x niks = niks. Ben eigenlijk wel benieuwd naar hun bouwplan. De grond lijkt me wat te mooi voor alleen plas-dras en wat voederhagen. Ik denk zomaar dat melk daar een bijproduct zou kunnen zijn.
Aukje de jong
Neef van Frans.
+1
m uut m
Kalf bij de koe.
Dat is de consument voor de gek houden.
Als ik het goed begrijp gaat het alleen om de koekalveren voor vervanging. Waar is de overige 80% van de kalfjes dan!?
+1
J Andringa
@m uut m verpest hun halve waarheid nu maar niet. Mogen ze straks de prijs weer inleveren 😋
+1
wolfje
Mooi, gefeliciteerd het is ze gegund. maar toch een opmerking.....

voorjaarskalvende bedrijven en zelfzuivelaars gebruiken de melkafnemer (lees:de collega boeren die vlak leveren) als buffer.
Als zelfzuivelaars in de winter geen ijs maken of tussen kerst en oud en nieuw geen zin aan kaas maken hebben leveren ze alles aan de fabriek. Evenzo de voorjaarskalvende veestapel waar in maart alles droog staat, en in mei veel leveren.
vervolgens wordt de melk in die maanden afgewaardeerd (eko-holland) want overschot moet de spotmarkt op en daarvan zijn dan alle (collega) leveranciers mede de dupe.
lekker solidair, en als je er wat van zegt op de ledenvergadering ben je niet cooperatief......
prima, ieder zijn/haar bedrijfsvoering. Maar ga niet lopen pronken als anderen je probleem oplossen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , geweldig , melk , kalveren , kalfjes , droogstand , melkveehouder , vrouw , veestapel en kalverliefde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0