‘Het is niet vanzelfsprekend om genoeg te verdienen met koeien melken’

Ramona Schalkwijk (42) runt met haar ouders Harry (70) en Anneke (68) een regeneratief landbouwbedrijf in het Utrechtse Montfoort. In de afgelopen jaren is de bedrijfsvoering flink veranderd. Schalkwijk vindt dat de boer aan de basis staat van een gezonde maatschappij.

Deel dit topic

Reacties

+2
vannorden1993
Zwarte koe is ziek
zomaar
@vannorden1993 hoi ronald nr?
+1
Erco
@zomaar die Ronald is zelf ziek 🤦🏼‍♂️
de hoef
@Erco hij heeft gelijk, koe is niet goed gevoerd
Erco
@de hoef is ie dan ziek of is dat het probleem?
de hoef
@Erco de koe staat niet volgefreten , probleem is te weinig opname , kan de productie niet aan , vermagert
+2
Jack Konijn
In heel nederland is de regen actief
+5
j h p
Bij die liters had ik toch hogere gehaltes en een lager vervangingspercentage verwacht.
bio boer
@j h p zal wel fokkerij zijn
+7
MBH te N
@j h p puur energietekort dat veel te lage eiwit. Neigt naar ondervoeding
Ik zou wat meer bomen planten om dit probleem te tackelen
+3
de hoef
@MBH te N is ook niet normaal dat zulke uilskuikens een podium krijgen, en een ander gaan vertellen hoe het moet , 3.30 eiwit is nog van 30 jaar terug ,
+1
demelkboer
@de hoef zo'n laag eiwit hadden wij 30 jaar terug nog niet eens.
casev2
@de hoef toch is het een prachtig mooi bedrijf, goede grond en op een (sociaal) mooie plek, zeker als je er nog iets als een winkel naast wil doen.

En die gehaltes? Ongetwijfeld zullen er vele mij tegenspreken, maar ik denk dat met al dat kruisen, je niet alleen op liters, maar zeker op gehaltes wel eens veel kan verliezen.... en met die brown swiss haal je de kilo's ook nog niet eens...
+6
de hoef
Quote Reactie van @casev2:
toch is het een prachtig mooi bedrijf, goede grond en op een (sociaal) mooie plek, zeker als je er nog iets als een winkel naast wil doen

gaat mij erom dat ze de dieren ondervoed, en ook nog net doet of dit de weg is
casev2
@de hoef
Quote:
gaat mij erom dat ze de dieren ondervoed

Ach, wij doen het ook de meeste jaren met gras alleen, en dat krijg je iddniet altijd volledig gcompenseerd met een energierijk brokkie. Daar in montfoort is het overigens best mogelijk mais te telen (in tegenstelling tot waar ik zit), dus dan snap ik het eerlijk gezegd ook niet helemaal..
+2
bio boer
@casev2 nu is het lastig oordelen met 1 koe op de foto
Als ik mijn minste koe op de foto zet is dat ook geen afspiegeling van de hele kudde nu heb ik op dit moment geen magere koe op stal 😇
spotmelker
@bio boer je kunt niet aan een individuele of paar koeien zien of de kassa goed draait.
de hoef
Quote Reactie van @casev2:
Ach, wij doen
jij gaat een ander toch ook niet adviseren
+1
ted9
@de hoef Wat een watermelk. Als je zo melkt zit er goed wat fout.
+1
marcsterreborn
Tjonge jonge wat een reacties. Velen zitten wel heel erg vast in hun eigen kokertje, zo blijkt hier maar weer.
Je zou ook blij kunnen zijn dat een ander eens wat nieuws probeert. Dan hoef je het niet meteen zelf te doen.
+1
Braboboer
@marcsterreborn

Als ik het vertaal naar mijn eigen situatie:

Als ik 3,30 eiwit zou melken met ook nog eens een beneden gemiddelde melkproductie gaat het voor mij lastig worden om de rekening te betalen.

Dat los je met een paar cent voerkosten besparing niet op.
+1
zomaar
@Braboboer als zij het daarmee wel redt heeft ze waarschijnlijk andere dingen heel goed gedaan.
Braboboer
@zomaar

De conclusie van dit verhaal is toch dat ze van alleen koeien melken niet kan redden?
zomaar
@Braboboer ja en, ze redt het toch. laat ieder het op zijn/haar manier doen. en waarom zou ze daarover niet mogen vertellen, zonder de afzeikbrigade over zich heen te krijgen?
+2
Braboboer
@zomaar

Ik voel me niet aangesproken met de afzeikbrigrade want ik zeik hier niemand af.

Waar ik wel moeite mee heb is dat deze dame stelt dat er bijna geen enkele melkveehouder de kost kan verdienen met alleen melken.

Dat is meer iets wat voor haarzelf lijkt te gelden en ze haar eigen situatie vertaald naar heel de sector.
jan 10
Quote Reactie van @Braboboer:
Ik voel me niet aangesproken met de afzeikbrigrade want ik zeik hier niemand af.Waar ik wel moeite mee heb is dat deze dame stelt dat er bijna geen enkele melkveehouder de kost kan verdienen met alleen melken.Dat is meer iets wat voor haarzelf lijkt te gelden en ze haar eigen situatie vertaald naar heel de sector.

We hebben nu een melkprijs van 43 centen,ga meer eens rekenen ..
Dag 6 en 7 werk je gratis.
Wij hebben een groeiende recreatie tak,naast 200 mk.
Wat personeel,we willen graag wat vrije tijd en een goed inkomen.
Zij praat voor 60 % vd melkveehouders...
Braboboer
@jan 10

Ben het eens dat melkveehouderij financieel geen vetpot is geweest maar de verschillen tussen individuele bedrijven zijn wel groot.

Quote:

Dag 6 en 7 werk je gratis

Klopt, maar het geld natuurlijk voor meer ondernemers of mensen in hogere functies dat je het niet in 40 uur red wil je het goed doen.

En zeker sinds wij met melkrobots werken is het werk op de zondag minaal.
+1
zomaar
@Braboboer de afzeikbrigade doel ik op het hele lijntje. ze heeft toch gewooneen net stukje waarin ze beschrijft hoe zij het doet
+5
Braboboer
@zomaar

Het andere waar ik moeite mee heb:

Dit soort voorbeelden worden door ambtenaren, ngo’s en linkse politici op een voetstuk gezet als het ultieme voorbeeld van hoe het moet.

Zeker in combinatie met de stellingname dat het gangbaar niet zou lukken, niet langer door kan. Zie je het huidige landbouwmodel is failliet wordt door sommige gesteld.

Daar kan de dame in kwestie persoonlijk niet veel aan doen maar ik denk dat die frustratie meespeelt bij de “afzeikbrigrade”.
de Tank
Quote Reactie van @Braboboer:
Dit soort voorbeelden worden door ambtenaren, ngo’s en linkse politici op een voetstuk gezet als het ultieme voorbeeld van hoe het moet

Dan is het toch goed dat ze aangeeft dat daar geen droog brood mee te verdienen is?
+4
robbies
@de Tank dat is niet de boodschap die ik eruit haal. De boodschap doe ik eruit haal, net als de boodschap die ik uit een eerder topic haalde, dat we subsidies moeten omarmen omdat het reguliere ladbouwmodel "failliet" is ( aldus sommigen) en dit model niet levensvatbaar, dus gesubsidieerd moet worden.
Cowboy3
Quote Reactie van @Braboboer:
Dit soort voorbeelden worden door ambtenaren, ngo’s en linkse politici op een voetstuk gezet als het ultieme voorbeeld van hoe het moet.

Je vergeet Nieuwe Oogst/LTO er ook bij te vermelden(het parochie blaadje van de dochteronderneming van RVO)
zomaar
@Braboboer dus dan mag je niet trots uitdragen waar je mee bezig bent, omdat er ergens iemand gefrustreerd over wordt.
+1
Braboboer
@zomaar

Dat hoor je mij niet zeggen, maar je kunt volgens mij ook met trots over je eigen keuzes vertellen zonder je eigen situatie voor te doen als norm voor de sector.
+2
ntd79
@Braboboer kritisch zijn is absoluut niet hetzelfde als afzeiken. Alleen het kan niet zo zijn dat als je zogenaamd maatschappelijk gewenst bezig bent, dat je daarmee overal mee weg komt. Er komen in dit artikel zaken naar voren waar je terecht kritisch over mag zijn. Maar dan word je als afzeiker en conservatief bestempelt. Als je als gangbaar veehouder een heel pleidooi houdt hoe goed je bezig bent met bijvoorbeeld celgetal, en je tankcelgetal is bijvoorbeeld 300, ben je hier ook loslopend wild.
zomaar
@ntd79 330 eiwit en een koe die minder opgevreten is is genoeg om even lekker los te gaan
JohnDeere7serie
@BraboboerDe koeien gaan vanzelf een keer weg als het alleen een vervelende kostenpost blijkt. In navolging van de loonwerkers die stoppen met gras hakselen en mest rijden omdat er geld bij moet van het gemeentewerk en bijvoorbeeld grondhandel, zijn er ook steeds meer veehouders die er voor passen om met een 2de 3de 4de enz. tak het koeien melken te blijven betalen.
Leo,s vriend
@Braboboer Volledig mee eens, hier in de omgeving zit net zon bedrijf, de patrijs, is hier al eens vaker langs gekomen, elk blind paard kan zien dat het daar niet goed komt, maar zelf blijven ze maar blèren hoe goed ze bezig zijn, hebben de hele media en groene politiek achter zich, laten bekende "wetenschappers "opdraven, die dwepen ook met hun mooie verhaal, en het allerergste, constant zich blijven afzetten tegen gangbaar.
EN, ongelooflijk, hele volksstammen stappen via crowdfunding in, en maakt hun lijden nog iets langer.....
robbies
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
de patrijs,

Die zouden toch het bedrijf van zijn ooms overnemen in Vorden? Die ooms zagen het juist denk ik.... gld.nl/nieuws/7468858/…
Leo,s vriend
@robbies Klopt, ooms hebben het aan NM verkocht, staat nu leeg.
Erco
@Braboboer een "gezond" bedrijf na een overname met financiering van 2-3 euro (gezien landprijzen een koopje eigenlijk nog) en de variabele rente van zeg 6 procent kon het wel eens lastig hebben met alleen koeien melken het te kunnen verdienen 😉 zo was het bij mij wel in de beginjaren met 21 cent naar de bank en wel eens n jaar maar 28 vangen. Geen schande maar dan waren te toeslag rechten, landverhuur en subsidies een welkome aanvulling zacht gezegd. T ging maar niet elk jaar vanzelf. En dat zal nog vaak zo zijn
ntd79
@marcsterreborn persoonlijk had ik even gewacht tot ik onder de 20 procent vervanging zou zitten, dan zou het een goed verhaal zijn.
+1
bio boer
@ntd79 wat zegt vervanging percentage
Heb ook wel eens over wogen om koeien standaard na de 3e lactatie naar de slacht toebrengen koeien zijn dan mooi volgroeid beur je mooi bedrag voor de slacht die de opfokkosten momenteel bijna dekt lekker weinig problemen met de koeien hoe ouder koe wordt hoe groter de kans is dat die keer bij rendac beland
m uut m
@bio boer
Rare rekensom.
bio boer
@m uut m mooie extra inkomst bron extra vlees als je ze als vaars verkoopt beur je 1600 koe voor de slacht 2000
bio boer
@bio boer een vaars opfokken kost goede 2000 euro zo 3 euro per dag
Deblonde
@bio boer 3 euro?
bio boer
@Deblonde niet bij jou ?
Deblonde
@bio boer Nee, een heel beetje minder.
Hoe is de berekening van 3 euro per dag?
bio boer
@Deblonde huuren de locatie box per dag + arbeid voer leveren wij zelf en mestplaatsing ook zelf is de reken som vrij makkelijk

Op internet zijn ze het wel redelijk met mij eens

(klik om te vergroten)

m uut m
@bio boer
En dan nog de fosfaatrechten.
Erco
@bio boer nou vaars 1600. Krijg voor n hoogdrachtige nog wel ff puur meer hoor. Of bedoel je n mrij vaars? 😉
bio boer
@Erco weet niet hoe het nu zit maar daar verkocht ik ze voor 4 jaar geleden
Erco
@bio boer ja jij hebt het natuurlijk wel over bio vee en dito slachtprijzen . Dat scheelt
m uut m
@bio boer
Als je de vaars niet opfokt omdat de koe nog een jaartje langer mee gaat levert je veel meer op.
ntd79
@bio boer dat zijn economische motieven wat volgens mij niet haar insteek is met dit verhaal.
weurding
@marcsterreborn quote:
Je zou ook blij kunnen zijn dat een ander eens wat nieuws probeert. Dan hoef je het niet meteen zelf te doen.

Als de uitkomsten maar naar waarheid naar buiten worden gebracht😊
+1
komelker 2
Holstein kruisen met robuuste rassen doe je met MRIJ. Beste uiers en hoge gehaltes.
+2
m uut m
@komelker 2
3weg kruislingen jersey toevoegen.
levensduur en hoge gehaltes
+1
Frans1
@komelker 2 heb het in nl ook geprobeert, vond het geen succes, poten en uiers kunnen niet tippen aan HF
m uut m
@Frans1
Met de jersey breng je goede benen in. Uier hoeft in mijn ogen niet perfect te zijn. Als het maar werkbaar is.
Hoge gehaltes brengt saldo.
bio boer
@m uut m je levert wel in bij kalveren en vlees
m uut m
@bio boer
Gebruik alleen BB dan valt kalvergeld nog mee. Gemiddelde leeftijd bij afvoer is ruim boven de 7 jaar. Dan heb je dat allang terug verdient.
bio boer
@m uut m zit hier op 7 jaar afvoer
Koeien boertje
@bio boer dat zat ik hier ook.
Hield 20 procent vervanging aan,dat ging mooi.
Tot er een zomer kwam dat er een paar van die oude bokken met van alles de klep opgingen.
Hou nu 30 procent aan en als er wat over is gaat er een extra dikke de klep op.
+3
jan 10
Toch mooi dat een boerenbedrijf wordt voortgezet,ik ken haar ouders goed en die zullen nog wel een oogje in het zeil houden.
Ramona steekt haar nek uit,daar moeten we ook waardering voor hebben.
Het hoeft niet altijd zoals we het gewend zijn,niet vanzelfsprekend betekend niet onmogelijk,het gaat met ups en down .
+2
Vdejong
Quote:
‘Het is niet vanzelfsprekend om genoeg te verdienen met koeien melken’

Jawel hoor
+2
HansBa
Weet niet wat ze daar in Wageningen bestudeert heeft maar als je met 110 koeien en 57 ha land er nog van alles en nog wat bij moet doen om een inkomen te genereren kan je beter een ander vak zoeken. Met al die neven takken ben je echt nooit klaar! Als ze met het zelfde aantal koeien is dikke melk en 4 ton meer gaat melken heeft ze meer omzet dan nu met al die neven takken.
Met deze gehalten krijg je toch ook een flut melkprijs!
+2
Ruben-Wind
@HansBa zie je wel vaker, allerlei neven takken maar waar het om draait (melk) schiet er even bij in.
marcsterreborn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , bedrijfsvoering en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0