’Zeespiegelstijging van drie meter is op te lossen’

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de gevolgen van de zeespiegelstijging. Dat is gebeurd onder de noemer Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Dat de zeespiegel stijgt door de opwarming van de aarde is een feit, alleen is nog de vraag hoe snel dat gaat in de toekomst. De onderzoekers hebben onderzocht welke scenario’s er zijn en wat er dan nodig is om Nederland veilig te houden. In de scenario’s is rekening gehouden met een zeespiegelstijging van drie meter. In het slechtste scenario gebeurt dat al iets na het jaar 2100, in het beste scenario is die stijging pas een feit na het jaar 2300. De teneur van de onderzoeken is dat we die stijging in alle scenario’s aan kunnen, maar dat dat wel forse extra ingrepen vereist.

Meer: noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20231109_62433228/

Deel dit topic

Reacties

+3
Grasbaal
Natuurlijk ook weer bangmakerij van de CO2 angsthazen in dit artikel 😄 , gebruik nu al het beschikbare geld om de door Jetten voorspelde 0,000036 graden daling in te zetten voor de nodige dijkversteviging en we houden onze voeten droog in warmer en een groeizamer Nederland. Helaas hoor je hier nog steeds niets over in de verkiezingsprogramma's:

Quote:
In het rapport stippen de onderzoekers aan dat voor deze zogeheten zandsuppletie nog tussen de twee en zes miljard kuub zand beschikbaar is in de Noordzee. Toch heeft dat winnen van zand ook een averechts effect. Want het zand wordt met schepen vervoerd die CO2 uitstoten waardoor de zeespiegelstijging juist wordt versneld. Stuurman: „Dat zou klimaatvriendelijker kunnen.”
+1
kanniewaarzijn
@Grasbaal Als er 6 miljard kuub zand uit de Noordzee wordt gehaald is dat juist gunstig voor de zeespiegelstijging. Het gaat immers veel langer duren voordat de zeespiegel stijgt (veel water nodig om dat gat weer op te vullen).
+3
We weten dat er zeespiegelstijging is van 0,12 mm per jaar of 1,2 cm in 10 jaar dus het zal nog wel even duren voordat de 3 meter er is .
hans1980
@Hans is Hobby boer over 2400 jaar dan in 4423 na Christus
+4
Nevergiveup
@Hans is Hobby boer Ze weten ook totaal niet hoe de getallen zich ontwikkelen over 50 jaar , kan tie wel zakken , of het vaste land stijgen .... Is allemaal glazen bol werk.

Trouwens vd week eens naar zo'n waarzegster geweest , althans ik belde aan en toen zei ze "wie is daar" nou dan hoeft het voor mij al niet meer 😁
arie.j
Quote Reactie van @Hans is Hobby boer:
We weten dat er zeespiegelstijging is van 0,12 mm per jaar of 1,2 cm in 10 jaar dus het zal nog wel even duren voordat de 3 meter er i

Land in veengebieden zakt al vele eeuwen sneller
Hier is het ongeveer 40 cm in de 100 jaar
Zuiver veengebieden waar het 1 meter in de 100 jaar zakrt zijn erook.
En dat hebben we ook altijd kunnen oplossen.
Als er de tijd voor is, dan geen reden voor paniek
Wel tijdig maatregelen. nemen.
@arie.j Dat veenlanderijen inklink dat weten we en dat heeft niets te maken met zeespiegelstijging .
jan 10
Ga maar eens een dijk 3 mtr verhogen in de natte veen polders,al het extra zand of klei drukt gewoon de ondergrond opzij...
+2
de hoef
@jan 10 hier kun je zien hoe lomp de geleerden zijn, er is water te kort, elke week hoor je hoeveel water er verknoeid wordt om van voer vlees te maken of beregen,
maar niemand bedenkt hoe we zee water kunnen gebruiken voor het binnen land
+1
T60401
@de hoef Wat er in Groningen gebeurt met de gaswinning. gebeurt in het groot op heel onze aardbol. De laatste halve eeuw hebben ze giga veel gas en olie uit de bol gepompt. Daardoor wordt de bol kleiner. De hoeveelheid water blijft het zelfde dus stijgt het water.
Nevergiveup
@T60401 Dat kan , toch is de druk binnenin de aarde nog steeds groot , en zelfs de wetenschap weet niet eens wat zich echt binnen de magnetische aarde afspeelt .

nu.nl/buitenland/6289214/…
Weidezicht
@T60401 ehhh.
Bartlehiemboer
@T60401

Plus dat de aarde een fractie draait door het leeg pompen.
Waardoor er ook klimaatverandering kan zijn
ted9
@Bartlehiemboer Hahaha jullie zijn echt wel heel erg. Kun je ook wel zeggen dat er met zand gesleept worden om steden te bouwen.
T60401
@ted9 Dagelijks wordt er zon 15.9 miljard liter olie opgepompt. Dat is 5803 miljard liter per jaar. ofwel 5,8 miljard kuub. dat valt nog mee in vergelijking met gas. gas verbruik gaat over 3500 miljard kuub per jaar.

3500 miljard is 3500.000.000.000 kuub. 1 vierkante km is 1 miljoen vierkante meter. deel je het door elkaar.
3500.000 vierkante km en dan 1 meter hoog. Europa is 10.530.000 vierkante km. dat betekent dat in 3 jaar tijd heel Europa 1 meter zakt door de gas oppomping.
GJ Bosch
@T60401 commissiebodemdaling.nl/

Sinds 1963 is grootste bodemdaling bodemdaling bij Lopersum: 37 cm.
arie.j
Quote Reactie van @T60401:
@ted9 Dagelijks wordt er zon 15.9 miljard liter olie opgepompt. Dat is 5803 miljard liter per jaar. ofwel 5,8 miljard kuub. dat valt nog mee in vergelijking met gas. gas verbruik gaat over 3500 miljard kuub per jaar.3500 miljard is 3500.000.000.000 kuub. 1 vierkante km is 1 miljoen vierkante meter. deel je het door elkaar.3500.000 vierkante km en dan 1 meter hoog. Europa is 10.530.000 vierkante km. dat betekent dat in 3 jaar tijd heel Europa 1 meter zakt door de gas oppomping.

Zo kun je niet rekenen, het is geen grote gasbel daar in de ondergrond, maar zit in gesteente onder enorme druk
zie nemokennislink.nl/publicaties/…
T60401
@arie.j Het was meer op aan te geven hoe groot de hoeveelheid is die uit de aarde gepomp word. Het zal niet zo zwart wit zijn dat het 1 0p 1 in elkaar zakt. Maar je kunt mij niet wijs maken als je zulke hoeveelheden uit de aarde haalt dat er niets anders voor terug in de plaats komt. Groningen bewijst dat waarom zijn er anders die aardbevingen als gevolg van de gaswinning.
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
maar niemand bedenkt hoe we zee water kunnen gebruiken voor het binnen land

Daar is al veel over bekend, zeker in wat rijkere landen met woestijnklimaat.
vooral ook dat het erg duur is moeilijk om alle zout er uit te halen
Google maar eens hoe de rijke oliestaten in het midden-oosten het doen
arie.j
Quote Reactie van @jan 10:
Ga maar eens een dijk 3 mtr verhogen in de natte veen polders,al het extra zand of klei drukt gewoon de ondergrond opzij...

Rivierdijken steeds hoger door veengebieden is ook altijd goed gegaan
Laat je geen paniek aanpraten
jan 10
Quote Reactie van @arie.j:
Rivierdijken steeds hoger door veengebieden is ook altijd goed gegaanLaat je geen paniek aanpraten

Waarom scheuren de dijken tussen Vianen en tot aan de kinderdijk op sommige plekken allemaal in het midden..
arie.j
Quote Reactie van @jan 10:
Waarom scheuren de dijken tussen Vianen en tot aan de kinderdijk op sommige plekken allemaal in het midden..

Je doet net of daar voor het eerst hoge dijken liggen.
En of een zettingsscheur in ergens een dijk daar iets bijzonders is. |Scheur altijd in het midden? Dat is me nog niet opgevallen.
En aangezien ik er nogal eens kom kan ik zeggen, het is onzindat de hele dijk daar scheurt
Hoe hoger hoe breder ook de voet van de dijk ook moet zijn
Maar er is daar echt niks aan de hand met sterkte van de dijk.
Ondanks dat ze hem vreselijk hebben opgehoogd de laatste jaren, en daarnaast de rivier juist dieper hebben gemaakt voor de duwvaart
-
Wel hebben ze op bepaalde stukken zitten knoeien met stalen damwand en palen ver in de grond ter versteviging
Dat om binnendijkse panden te sparen voor afbraak
En nu komt het grondwater (dat anders werd tegengehouden door een klei en veenlaag) langs die constructie soms omhoog
+1
Noordoost
Kijk deze maar eens ….

Nevergiveup
Waarom stijgt de zeespiegel , beweegt de zeebodem soms meer dan er verteld word.

telegraaf.nl/video/42896408/…
Kars
Boskalis is weer flink aan het lobbyen geweest zo te lezen. Is het niet om windmolens dan is om flink te baggeren voor dijkversterking.
Koninklijke Boskalis zal voor ons nederland wel zorgen, als we maar de grote rekeningen van Boskalis betalen.
Zo doorzichtig dit beleid
koe-boer
Gaatje in de aardkorst boren, dan loopt al het water weg🤣🤣🤣
+1
weurding
Die gaat nog geen meter stijgen, sinds 1944 zijn de caissons maar weinig dieper komen te liggen bij normandie, bangmakerij, 2 derde wereld is water, globaal 1 meter zeespiegel stijging is kats onmogelijk
+2
Groen1
@weurding Gerrit Hiemstra en the richest guys hebben een huis aan het water
Erik1979.
@Groen1 als die een boot gaan kopen of een huis in de bergen dan moeten wij ons pas zorgen maken.
marcsterreborn
@Erik1979. Dus je neemt ze toch wel een beetje serieus die mensen?
+1
Erik1979.
@marcsterreborn ja zeker. Die hebben er meer verstand van als ik. Maar ik luister niet naar zulke mensen maar kijk wat ze doen. Bijv. Bij ons in Duitsland heb je de meest en best onderhouden kerncentrales in de wereld. Deze mensen roepen co2 en schakelen betrouwbare co2 vrije bronnen uit. Bij een klimaattop komen ze allemaal met een prive vliegtuig en wij mogen niet vliegen. Dat soort dingetjes. Dan klopt het verhaal niet en weet je dat er heel veel van gelogen is anders was het gedrag anders.
Frans1
@Erik1979. Net boeren. Zeggen ook vaak a, en doen b
+1
@Groen1 Gerrit Hiemstra is een grote onderneming ,t,is een miljoenen bedrijf ,hij heeft een verdien model van het weer gemaakt ,laat je eigen niet foppen door hem met z,n klimaat praat.
Frans1
@weurding ik vraag mij ook steeds af waar al dat water vandaan moet komen voor die stijging
Nevergiveup
@Frans1 Tja , 🤷.

Als temperatuur daalt in de atmosfeer dan komt er gedurende de afkoeling best veel water uit omdat koude lucht minder vocht kan bevatten als warme lucht , hier gaan we nu richting naar 900mm neerslag dit jaar. Dat is bijna een meter.

Maar als de atmosfeer eenmaal afgekoeld is komt er juist minder neerslag.
George
Quote Reactie van @Frans1:
k vraag mij ook steeds af waar al dat water vandaan moet komen voor die stijging

Als het weer overal zo is als hier in Buul de laatste maand dan weet ik waar al dat water vandaan komt. Allemaal van boven , bijna iedere dag gaan der hemelsluizen flink open. Nat , het is hier zo nat en zulk beroerd nat weer elke dag. Gisteren hadden we wel een mooie dag.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Gisteren hadden we wel een mooie dag.

Hier was 'smorgens even mooi, toen mist en in de middag mistig donker weer
'tja behalve record warm gaan we misschien ook record nat beleven.
Weersextremen, die namen toe zeiden de zich deskundig noemende lieden.....
Maar geef mij maar normaal gemiddeld weer
George
@arie.j Wij hebben gister weer een sportief gedaan omdat het hier wel mooi weer was. Wel fris maar ook droog en windstil en een licht zonnetje. Voor de middag een uurtje baantjes gezwommen en daarna 60 km gefietst. Was weer eens erg fijn met zo'n weer.
bio boer
@arie.j we zijn ook steeds meer gefocust op het weer en klimaat verandering

Net als blauwtong bij de koeien bij elk dingetje wat je opmerkt bij de koeien zou het blauwtong zijn ?

Heb gelezen dat de straalstroom zwakker wordt door minder temperatuur verschil met het noorden dat kan ook constanter weer patroon geven wat ik las
Ook vroeger had je wel eens natte herfst 🤷‍♂️☔️
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
Ook vroeger had je wel eens natte herfst 🤷‍♂️

Ja ergens in het ver verleden herinner ik me nog dat militairen werden ingezet om de aardappels maar uit de grond te krijgen.
Zou moeten zoeken welk jaar dat was
Maar verder? Het is november en herfst, als het al veel regent dan geeft dat nu, voor de melkveehouder althans, de minste extra overlast.
Maar koud is het nog niks
M'n gewone fiets moets een nieuw achterlicht
Maar tjonge wát een windvlagen waren dat om tegenop te komen, gewoon storm vanmiddag
+1
weurding
@arie.j 1974

(klik om te vergroten)

bio boer
@weurding mijn vader is van 1959 moest toen ook helpen aardappelen rooien met de hand van school heeft hij mij wel verteld dat zal het zelfde jaar wel geweest zijn
bio boer
@bio boer is tegenwoordig ondenkt baar wij mogen een 15 jarige jonge niet eens meer op de loon lijs voor het melken 🙈
jan 10
Quote Reactie van @arie.j:
Ja ergens in het ver verleden herinner ik me nog dat militairen werden ingezet om de aardappels maar uit de grond te krijgen.Zou moeten zoeken welk jaar dat was

Was het in 1974,zat op mas in Utrecht,hele klas kreeg toen vrij om bij boeren boven Utrecht mais van het land af te halen,met handzeis maisstengels afhakken en op soort achterlader van trekker leggen,hele dag in de blubber..
Wel tussen de middag lekkere erwten soep bij de boer op de deel..
+1
Koeien boertje
@jan 10 hoorde dat de hele polder vergoeding van de gewassen kreeg die zijn blijven zitten van vadertje staat.

Dat bekommeren is er nu wel af
Frans1
@George nou, hier is het weinig beter, bakken met water komen er naar beneden. Maar gelukkig loopt het hier zo naar beneden🙃. Maar dat is de tijd van het jaar. Nov, déc en januari zijn donkere natte klotemaanden, net als in nl, maar nog wat natter
Puddingboer
Op de beurs in Assen was 1 die importeert zeewater uit Amerika? Ik zij dat hij het maar weer gauw moest terug brengen we hebben hier al genoeg water.
Erik1979.
@Puddingboer dat water is zeker getransporteerd door de zee zonder schip😂😂😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's toekomst , zeespiegel , nederland , zeespiegelstijging en dijkversteviging geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0