Jonge boeren zijn blij verrast met handreiking kabinet

Veel is nog onduidelijk, maar het demissionaire kabinet had op Prinsjesdag zowaar goed nieuws voor de landbouw. Voor jonge boeren en tuinders komt 100 miljoen euro beschikbaar. Het geld is bedoeld om ze te helpen bij het overnemen van een agrarisch en met name duurzaam bedrijf.

“Ik ken de details nog niet, maar op voorhand ben ik wel blij met deze handreiking van het ministerie.” Dit zegt Teun Vereijken. De 23-jarige student is vice voorzitter van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). Deze organisatie behartigt de belangen van jonge boeren, boerinnen en tuinders. Het BAJK maakte zich in juli nog zorgen over de eigen achterban. Door de val van het kabinet en het uitblijven van een landbouwakkoord, leek het erop dat (onder anderen) jonge boeren aan hun lot zouden worden overgelaten. Volgens Vereijken is de miljoenenregeling waarmee de regering nu op de proppen komt een onverwacht, maar noodzakelijk steuntje in de rug.Zelf is hij nog niet zover om het glastuinbouwbedrijf van zijn vader en oom in Beek en Donk over te nemen. Eerst wil Vereijken zijn studie afronden en daarnaast jonge boeren en tuinders bijstaan. Eén van hen is Jamie van ’t Hoff, die met zijn vriendin Mandy van Mersbergen dichtbij een overname van de melkveehouderij van haar ouders is.

"Ik hoorde eind van de middag dat die regeling eraan zit te komen. Ook ik ken de details niet en weet evenmin of ik hiervoor in aanmerking kom, maar ik ben er zeker benieuwd naar”, laat de 27-jarige boer uit Babyloniënbroek weten. Als kleine jongen al trok Van 't Hoff het leven op de boerderij. Die hang heeft hij altijd gehouden. Zo sterk dat hij al eens probeerde om een bedrijf over te nemen. Dat ketste toen af. Met de onderneming van zijn schoonouders gaat het wel lukken.Verwacht echter niet dat die overname in een vloek en een zucht wordt geregeld. “Er komt heel wat bij kijken. Op de eerste plaats: emotie. Vooral bij de partij die het bedrijf uiteindelijk kwijtraakt. Die heeft het vaak van generatie op generatie opgebouwd en die ziet nu hoe een ander ermee aan de slag gaat en er wellicht een andere draai aan gaat geven”, vertelt Van 't Hoff.

Ook financieel kan een bedrijfsopvolging je niet in de koude kleren gaan zitten. “Als koper moet je niet alleen over geduld, maar ook over voldoende geld beschikken. Verder speelt bij zo’n operatie vaak de gunfactor mee, al wil je als nieuwe eigenaar de ander ook niet met lege handen achterlaten. Daarom is het goed om heel veel met elkaar hierover te praten. We hebben er ook baat bij dat een bedrijfscoach ons begeleidt.”

De jonge ondernemer kan nauwelijks wachten tot het moment dat hij zich samen met zijn twee jaar jongere vriendin echt de eigenaar mag noemen van melkveebedrijf Mersbergen Van ’t Hoff. De Boeren Broekies, zoals ze zich noemen, genieten elke dag van de zorg voor hun 180 melkkoeien. En wat de minister van Landbouw zal aanspreken: “We halen heel veel energie uit de duurzame manier waarop we ons bedrijf runnen.

Deel dit topic

Reacties

+3
BertK
Veel beloven, weinig geven....

Kabinet is demissionair, een deel van het geld pas na 2025 beschikbaar.

Waarom is opvolging zonder subsidie volgens dit kabinet met gebleken (?) verstand van zaken (VVD, CDA, CU, D33) niet aantrekkelojk genoeg?
hypotheekboer
Overnamesubsidie en tegelijk bedrijfsovernameregeling BOR afslanken. Er zit altijd een addertje onder het gras.
+1
dijkstra uit w
@hypotheekboer ja wordt de Bor minder mooi?
casev2
@hypotheekboer idd, op die manier is het een doekje voor het bloeden. Als denhaag die BOR volledig wil afschaffen is die ton subsidie lang niet genoeg, en valt bijna elke bedrijfsovername stil....
hypotheekboer
@casev2 even het artikel in de link lezen. BOR wordt niet afgeschaft maar aangepast. Zoals ik het lees is het voor kleinere bedrijven gunstiger en voor grotere ongunstiger.
+1
T60401
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Er zit altijd een addertje onder het gras
klopt gebouwen afschrijven tot woz waarde. was eerst 50% van woz waarde. dit zal wel meer opbrengen dan die 100 miljoen die ze zogenaamd uit gaan delen.
Noorderling
@T60401
Sleufsilos en mestsilo horen ondertussen bij de stallen, gaat hetzelfde voor op.
+4
demelkboer
Roy gelooft nog in Sinterklaas, hij is namelijk nog blij met strooigoed
+3
Jannus
Quote Reactie van @demelkboer:
Roy gelooft nog in Sinterklaas

Ben je jong en wilt boer worden smeer hem als de donder want ze maken je hier lekker met wat zoet maar je wordt genaaid waar je bij staat en krijgt later berouw,of moet niet bang zijn voor de wolf 😊


Hoor dat de aardappelboeren zich niet aan de 1 okt deadline gaan houden omdat het te vroeg is om te oogsten,geeft al aan dat men de mond vol heeft van natuur maar geen idee heeft dat de natuurlijke invloeden ook invloed hebben op zaai- en oogstwerkzaamheden
Weidezicht
@Jannus het gaat ze met die achterlijke regeltjes ook niet om de natuur, maar om te kijken of ze een pasr boeren extra moedeloos kunnen krijgen. Elke stopper is mooi meegenomen. Zo blijven er steeds minder over, en de jongeren die zich verenigd hebben in de najk, die heeft de overheid wel in de zak, die sturen ze wel warr ze ze hebben willen, als een koppel schapen achter een emmertje biks.
pieta
Quote Reactie van @Jannus:
de aardappelboeren zich niet aan de 1 okt deadline gaan houden omdat het te vroeg is om te oogsten,

Volgens mij korten ze de gebruiksruimte stikstof voor het jaar er op als je niet voor 1 oktober oogst.
Noorderling
@pieta
Met meeste pootgoed wordt gebruiksruimte vaak niet eens volledig bemest, die gaan zich nergens wat van aantrekken.

Controles bij akkerbouw zijn ook minimaal, aanvullende gegevens kennen ze niet.
Als je telkens een beetje voorraad aanhoudt is er ook weinig hard te maken.
Braboboer
@Noorderling

Hier ruilen veel aardappelboeren grond met veehouders, dan wordt het wel een nadeel.
Noorderling
@Braboboer
Waarom een nadeel?
Die grondeigenaar erft de korting of de boer?
Op gescheurd of 2e jaar bouwland is er vaak genoeg nalevering van de zode.
Zijn hier percelen bij met maar 30kg N bemest.
Braboboer
@Noorderling

Als je op zandgrond in een NV gebied zit en weidegang toepast is je stikstofruimte al karig, dan is iedere vorm van korting een nadeel.
bio boer
@Noorderling zie het ook wel loslopen het is geen verplichting maar soort van stimulering om vroege rassen tetelen
Beetje inzet van blau n bij de bespuitingen en de korting is gecompenseerd
+1
George
Jonge boeren zijn al snel blij verrast tegenwoordig.
jan 10
Quote Reactie van @George:
Jonge boeren zijn al snel blij verrast tegenwoordig.

Het lijkt me meer een dooie mus,overname wordt er echt niet gemakkelijker op.
Er is maar 1 criteria bij de overname,en dat is een rendabel bedrijf over nemen,bij melkvee moet je nu ruim boven de 150 mk zitten.
Moderne gebouwen en veel grond.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
dat is een rendabel bedrijf over nemen,bij melkvee moet je nu ruim boven de 150 mk zitten.Moderne gebouwen en veel grond.

Dus als ik een nieuw hok zet voor mijn koeien, een partijtje fosfaatrechten koop en er ff 50 ha land bijkoop dan gaat de overname makkelijk. Op zich snap ik dat wel maar ken ik de opvolger dan wel? Want dan zal het wel geen kind van mij zijn. 😁
+1
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Dus als ik een nieuw hok zet voor mijn koeien, een partijtje fosfaatrechten koop en er ff 50 ha land bijkoop dan gaat de overname makkelijk. Op zich snap ik dat wel maar ken ik de opvolger dan wel? Want dan zal het wel geen kind van mij zijn.

Modern hoeft niet perse nieuw te zijn:😬
50 ha bij kopen lukt niemand,dus verzin wat anders....
pieta
@jan 10 Ik zou zeggen verkoop dan zelf niet zo'n onzin over overnamemogelijkheden. 😁 Je snapt mijn punt wel.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Ik zou zeggen verkoop dan zelf niet zo'n onzin over overnamemogelijkheden. Je snapt mijn punt wel.

Wel punt?
pieta
@jan 10 Dat rentabiliteit en financiële positie meer zegt over overnamemogelijkheden tezamen met de wensen van de betrokkenen dan bedrijfsomvang.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Dat rentabiliteit en financiële positie meer zegt over overnamemogelijkheden tezamen met de wensen van de betrokkenen dan bedrijfsomvang.

Dat zeg ik toch ook,alleen ik zet er wat concrete cijfers bij...
Zijn we het toch eens.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
Dat zeg ik toch ook,alleen ik zet er wat onzinnige cijfers bij.

😁
arie.j
Quote Reactie van @jan 10:
50 ha bij kopen lukt niemand,dus verzin wat anders....

Niet te hard roepen
De Heihoeve-Giessenburg is hier ook van eigenaar /boer veranderd.
Ga geen details vragen, want als ik die al wist is het niet iets voor het prikkebord
spotmelker
Die verrassing komt wel van de bank(en)@George . Die financieren niet zonder geldige vergunning: Basel....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , onduidelijk , duurzaam , bedrijfsopvolging , boerinnen , melkkoeien , boerderij , melkveebedrijf , jonge boeren en Agrarisch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0