Boerin Grin boos over antwoorden minister Van der Wal

Melkveehouder Anje Grin is niet te spreken over de antwoorden die demissionair minister Van der Wal heeft gegeven op vragen van de VVD over haar boerderij, de Kolhorn Dairy Farm. De boerin in Biddinghuizen zegt boos en teleurgesteld te zijn, vooral omdat ze het gevoel heeft dat de minister haar melkveehouderij over één kam scheert met boeren die nog niets hebben ondernomen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook zegt ze dat er geen perspectief wordt geboden om haar bedrijf overeind te houden.

Woensdag werden de antwoorden van de demissionair minister gepubliceerd. Van der Wal liet zich in algemene woorden uit over de stikstofproblematiek en wilde niet specifiek ingaan op de situatie van het boerenbedrijf in Biddinghuizen.

Grin dreigt haar melkveehouderij kwijt te raken vanwege de stikstofregels. Ze deelde eind augustus een antwoorden op Facebook. Volgens haar staat haar bedrijf met 250 melkkoeien op het punt om 'afgeschoten te worden door de overheid'. Dat terwijl de boerin en haar man al jarenlang proberen aan alle regels en voorwaarden te voldoen. De VVD-fractie stelde minister Van der Wal daarop antwoorden.

Na een uitspraak van de Raad van State in 2019 mag het bedrijf niet meer dezelfde hoeveelheid stikstof uitstoten als daarvoor. Ook werden ze door de overheid aangemerkt als piekbelaster, omdat hun bedrijf binnen 25 kilometer van de Veluwe ligt. Een adviseur van het ministerie is langsgekomen om meerdere opties voor de toekomst door te spreken. Volgens Anje is stoppen de enige reële optie.

Welke opties heeft de boerin?
Boerenbedrijven die als piekbelaster zijn aangemerkt, kunnen hulp krijgen als ze bijvoorbeeld willen, afschalen, omschakelen, verplaatsen of stoppen met hun bedrijf. Volgens Grin is afschalen geen optie "want, als wij de helft van de koeien eruit gooien, dan valt ons bedrijf als een kaarthuis in elkaar."

Ook omschakelen is niet wenselijk, want Grin wil dat haar bedrijf blijft bestaan. "Ja, omschakelen naar wat. Wij zijn een melkveebedrijf. Moeten we omschakelen naar aardappelen, dan kan dit bedrijf ook niet meer bestaan. Dat gaat niet."

Ook is de boerin tegen de verplaatsing van haar boerderij. Zij heeft wel een ander idee daarover. Volgens haar zou haar boerderij overgenomen moeten worden door een boer bij de Veluwe. "Op de Veluwe zitten natuurlijk echt bedrijven die weg moeten. Die zouden dan wel aan de verplaatsingsregeling mee kunnen doen om hier te kunnen komen."

Grin zegt tot nu toe twee gesprekken te hebben gevoerd met de contactpersoon van de overheid en twee gesprekken met de provincie Flevoland. Meerdere gesprekken zullen volgen maar de boerin is ongerust: "De hele regeling zoals die er nu ligt, wat ze van plan zijn, wij kunnen er helemaal niks mee. Wij komen voor niets in aanmerking, niets, helemaal niets. Daarom zijn we opnieuw weer boos en teleurgesteld."

[info]Benieuwd wat een piekbelaster eigenlijk is? In dit antwoorden beantwoorden we er vijf vragen over.[/info]

Deel dit topic

Reacties

leonievdh971
Het prijs dat mevrouw iets tussen de oren heeft wat mevrouw WIL!!
Het bedrijf MOET overgenomen worden!!
Dat had gekund wanneer de vergunning op orde was
Een vergunning komt er niet voor dit bedrijf
Dan komt er ook geen overnamekandidaat
Beseft ze dit niet?
demelkboer
@leonievdh971 een vergunning komt er niet voor 250 koeien maar voor bestaande gebruik 120 koeien: geen probleem.

Maar dan moeten ze het verkopen voor minder.
leonievdh971
@demelkboerSoms heb je een keuze te maken uit opties terwijl jouw favoriete keuze er niet bij zit
Het is nogal drammerig wanneer je een woest aantrekkelijk aanbod kunt aannemen en je zeurt over overname terwijl je geen vergunning hebt.
+6
Twentsch Land
Is het vergelijkbaar met drammers die de stal halfvol hadden 2-7-15 terwijl deze op vrij simpele wijze rechten kunnen kopen om hun stal vol te zetten ?

@leonievdh971
leonievdh971
@Twentsch Land Die kunnen geen aanspraak maken op een woest aantrekkelijk aanbod.
+2
Twentsch Land
Dat kan niemand want het bestaat niet maar ook is ook niet relevant op de vraag.

@leonievdh971
leonievdh971
@Twentsch Land Een halfvolle stal simpel volkopen is nogal een boute uitspraak.
Je denkt serieus dat het zo simpel is?
Heb je een geldboom in de tuin?
+2
Twentsch Land
Als dat niet kan was het bedrijf al te zwaar gefinancierd ..... wellicht een te grote sprong in een keer.

@leonievdh971
leonievdh971
@Twentsch Land Succes met je gedachten
Wellicht is een goede toevoeging
Eigenlijk zeg je : ik weet het niet zeker
En dat klopt ook
Je weet niets van de situatie op de betreffende bedrijven
En dat is prima en laten we zo.
Twentsch Land
Je denkt serieus dat het zo simpel is?
Heb je een geldboom in de tuin?

Feitelijk zeg je het zelf.....maar begrijp dat je deze discussie liever niet voort wil zetten.

Reageer @leonievdh971
Johannushoeve cv
@leonievdh971 ze hebben toch ook zo grote stal kunnen ook zorgen dat ze hun vergunningen op orde was .
cornelissen
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
ze hebben toch ook zo grote stal kunnen ook zorgen dat ze hun vergunningen op orde was .

meestal doe je dat voor die tijd , overigens kunnen ze de discussie in 2013-2015 ook niet gemist hebben,wat je te doen stond ,als je de vergunningen nog niet in orde had.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Is het vergelijkbaar met drammers die de stal halfvol hadden 2-7-15 terwijl deze op vrij simpele wijze rechten kunnen kopen om hun stal vol te zetten ?

Kan het even niet volgen. Stal in aanbouw op 2-7-2015, alle vergunningen in orde ,zelfs grondgebonden, maar geen voorkennis. Alleen de fout gemaakt naar de leugenaar K. Romijn te hebben geluisterd, want er was nog ruimte , mits de vergunningen in orde.
Blijkt lto zelf de fosfaatrechten te hebben aangevraagd. Was geen idee van S. Dijksma.
Blijkt lto ook nog een fatsoenlijke overgangsregeling te hebben tegengehouden, want daar was geen draagvlak voor ,als gevolg van hun leugens.
Ik zeg niet wat ik van lto denk, want dan wordt ik hier verwijderd, noem het wel in de ALV van de nmv, maar dat blijken gewoon meelopers te zijn . En ik denken,dat je je collectief moet organiseren om je te beschermen tegen willekeur .
+2
robbies
Quote Reactie van @cornelissen:
noem het wel in de ALV van de nmv, maar dat blijken gewoon meelopers te zijn . En ik denken,dat je je collectief moet organiseren om je te beschermen tegen willekeur

Bij de ALV van de NMV wilde je de Brabantse cowboys nochtans graag aan het geloof van grondgebondenheid overgeven. Ik word er niet enthousiast van om met jou in een collectief te gaan zitten tegen willekeur
cornelissen
@robbies Grondgebondenheid kun je op verschillende manieren uitleggen, maar ik zit wel enigszins op de lijn van JC.Vogelaar. Maar het gaat mij vooral om perspectief voor mijn eigen. Dus weg fosfaatrechten en graag derogatie terug voor grasland . Zoals ik van S Keimpema heb begrepen ( haar verslag van de nitraatcommissie in Brussel) houdt de nitraatcommissie voor de derogatie erg van grondgebondenheid.
Ik neem aan ,dat lto ook langs is geweest bij de commissie ,heb er verder nog nooit iets van gehoord, Dat men inzet op weg fosfaatrechten ,dat zal wel weer hoop zijn ,die niet uitkomt.
Een groep vindt het mogelijkerwijs wel prettig ,dat ik meer als de helft van mijn inkomen mag besteden aan laeserechten en terwijl betaal voor de afroming van de fosfaatrechten.. (nadat ik al grond verkocht heb om rechten te kopen)
Ik blijf er bij, dat je georganiseerd bent om je te beschermen tegen willekeur, helaas is de realiteit anders en worden groepjes opgeofferd door hun eigen belangenorganisaties met de motivering: er is geen draagvlak voor
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
meer als de helft van mijn inkomen mag besteden aan laeserechten

Dat is jouw inkomen niet. Dat is inkomen van de verleaser. 😁
+3
robbies
@cornelissen
Quote:
Maar het gaat mij vooral om perspectief voor mijn eigen

Dat was me al duidelijk ja. Hoe zie jij bovenstaande in relatie tot een clubje dat tegen willekeur is? Jij wil ook gewoon een clubje opofferen, alleen is dat een ander clubje dan waar jij in zit.
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
Dat was me al duidelijk ja. Hoe zie jij bovenstaande in relatie tot een clubje dat tegen willekeur is? Jij wil ook gewoon een clubje opofferen, alleen is dat een ander clubje dan waar jij in zit.

Wat een valse beschuldigingen, bah.. Als je voor een vorm van grondgebondenheid bent wil je een ander opofferen. Je kan er toch in een bepaalde tijd naar toe groeien en die dat niet wil
,alleen grondgebonden groeien voor de uitbreiding. Of als je deze mening nog niet mag hebben, omdat je denkt ,dat de sector daar op termijn "gezonder" van wordt.
+3
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
e kan er toch in een bepaalde tijd naar toe groeien e

Dat kun je met fosfaatrechten toch ook. Lekker er in groeien. Wat is het verschil behalve dat het jou beter past?
+2
robbies
@cornelissen je mag van mij een mening hebben, maar je bent zelf degene die met vingers wijst. Naar LTO, Naar NMV, Naar de intensieve boer. Jij gaf in Nijkerk aan dat de cowboys uit Brabant maar hun eigen problemen moeten oplossen. Enige zelfreflectie zit er bij jou niet bij
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
Jij gaf in Nijkerk aan dat de cowboys uit Brabant maar hun eigen problemen moeten oplossen. E

Hebben ze toch ook gedaan ,door fosfaatrechten aan te vragen ,want anders werd de mest niet meer opgehaald. Ik ageer ,dat dat over de rug gaat van degene met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum, die mestplaatsing wel geregeld hadden voor hun uitbreiding. Maar de realiteit is ,dat ze gewonnen hebben en zelfs een fatsoenlijke overgangsregeling hebben kunnen tegenhouden. Daar had natuurlijk het bestuur van een belangenorganisatie ,waar je lid van bent moeten pleiten voor een fatsoenlijke overgangsregeling.
+1
robbies
Quote Reactie van @cornelissen:
Hebben ze toch ook gedaan ,door fosfaatrechten aan te vragen ,want anders werd de mest niet meer opgehaald. Ik ageer ,dat dat over de rug gaat van degene met onomkeerbare verplichtingen op de peildatum, die mestplaatsing wel geregeld hadden voor hun uitbreiding. Maar de realiteit is ,dat ze gewonnen hebben en zelfs een fatsoenlijke overgangsregeling hebben kunnen tegenhouden.

Ik kan hier een hele busreis organiseren langs bedrijven die het fosfaatrechtenstelsel niet trokken, dus denk maar niet dat fosfaatrechten hier voor een polonaise zorgde.
koe-boer
@cornelissen
Quote:
En ik denken,dat je je collectief moet organiseren om je te beschermen tegen willekeur .

Uitspraak uit 2019 waarin wordt gezegd dat het geen willekeur is maar te verwachten was ivm fosfaatplavond:

Het College is van oordeel dat in dit geval de financiële gevolgen van de invoer van het fosfaatrechtenstelsel op grond van ondernemersrisico voor appellanten moeten blijven. Ten tijde van het sluiten van de overeenkomst tot aankoop van het melkveebedrijf, in april 2015, was daarbij genoegzaam bekend dat in 2014 de melkveeveestapel fors was toegenomen en het, sectorale, fosfaatplafond nagenoeg was bereikt, terwijl de melkveestapel in 2015 verder groeide. Van een professionele ondernemer mag verwacht worden dat deze zich op de hoogte stelt van deze gegevens. Appellanten konden dan ook in redelijkheid niet verwachten dat er geen nadere productiebeperkende en mogelijk kostbare maatregelen zouden worden ingevoerd. Desondanks zijn appellanten zeer grote investeringen aangegaan voor een zeer omvangrijk melkveebedrijf. De hoge lasten en het feit dat aan het bedrijf geen fosfaatrecht is toegekend maken het aannemelijk dat appellanten in een zeer moeilijke situatie zullen komen te verkeren en wellicht enkel de mogelijkheid rest om, delen van, het bedrijf en de bijbehorende grond te verkopen, met mogelijk verlies, maar in deze omstandigheden ziet het College geen aanleiding te oordelen dat van een individuele onevenredige last sprake is.
cornelissen
@koe-boer Ja ,in april 2015 zou ik ook waarschijnlijk heel goed nadenken, maar ben er niet mee geconfronteerd. Ben al begonnen in 2013, moest eerst een werktuigenberging verplaatsen in verband met de ruimte, in 2014 de putten gerealiseerd , in 2015 begonnen met de bovenbouw. Alles eigen bouw .En hier in Noord-Nederland ging men er van uit ,dat mestplaatsing op "eigen" grond
belangrijk was. Maar had niet gerekend op de "smerige" streken van lto met meeloper nmv. En dan denk ik nog maar niet over voorkennis.
+1
Melkboer16
@cornelissen Nounou, in 2014 de putten erin geplempt. Dan heb je 2/3 van het geld en de arbeid er al in zitten.
Dan moet je niet LTO of NMV de schuld geven maar dan moet je toch echt bij jezelf te rade gaan.
Dan had je dieren moeten kopen.
Die kunnen wel leven met een beetje minder dak.
Was het dubbel zo snel gegaan, meer melkgeld dus dak sneller betaalt.
Hou dus op met klagen en ga hulp zoeken want het enige wat jij hebt is zelfmedelijden
cornelissen
@Melkboer16 Lto heeft toch fosfaatrechten aangevraagd, terwijl ze aangaven dat er nog voldoende ruimte was ,mits mestplaatsing en vergunningen in orde.
oubi
@cornelissen wees gerustgesteld. Na afschaffing derogatie krijgen de intensieven een groot probleem: mestafzet. Dit gaat ze bakken geld kosten en zal de fosfaatprijs fors doen zakken. Jou tijd komt nog......
Noorderling
@oubi
Zou dat?
Extensief voor wat het waard is, is op 50ha ook 1000kuub weg karren waar nog afzetkanalen voor gevonden moet worden, waar eigenlijk nu al geen ruimte voor is.
Als je buren en buren daarvan dat ook moeten, wie aan kon voeren zelf wat kwijt moet, wordt dat een pijnlijke aangelegenheid.

Voor wie nu al afvoert wordt het vast duurder, betaalt afnemer marktconform, maar die komt er waarschijnlijk nog wel vanaf. Misschien is dat al wel een kunst opzich.
leonievdh971
@Noorderling Vaste klanten gaan voor is gebruikelijk
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Voor wie nu al afvoert wordt het vast duurder, betaalt afnemer marktconform, maar die komt er waarschijnlijk nog wel vanaf. Misschien is dat al wel een kunst opzich

Sommige van die extensieven met wat goed geschikte akkerbouwgronden ruilen zich er wel in met grond.
Noorderling
@pieta
Kan ook, wellicht op vele manieren.
Ken alleen niet veel die op dergelijke grond relatief extensief boeren.
Opbrengend vermogen en mestplaatsing loopt daar al jaren scheef.

Grond blijft denk ik wel beste wisselgeld.
Voor een ander is het inmiddels ook niet te betalen, als je er samen uit kunt komen is dat mooi.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ken alleen niet veel die op dergelijke grond relatief extensief boeren

Ik in ieder geval één. 😁 En niet al mijn grond is super voor akkerbouw.
oubi
@Twentsch Land en als de banj niet financiert?
Twentsch Land
Dan heb je al een te zware financiering.
@oubi
jan-cees
@demelkboer die moet er komen in februari 2025 dat staat in de wet dan moet de overheid de PASmelders hebben gelegaliseerd.

Dat is anderhalf jaar.
Daarnaast komen er vast de komende tijd na de verkeizingen nieuwe bewindslieden die iets anders zeggen dan ambtenaren spreekbuis van der Wal
hans1980

leonievdh971
@hans1980 Ineke is een boerin?
Ze snapt er iig weinig van
Provincies moeten helpen om de doelen te halen
Doelen op allerlei gebieden
Daarom heet het ook transitie
Boeren willen dat vaak niet
Boeren zijn 1% van de bevolking

Mevrouw van Leeuwen benoemt niet specifiek welke plannen
Je kunt denken dat het gaat om het NPLG
Dat denk ik tenminste
Dat traject loopt al een tijd en gaat door.
+1
demelkboer
@leonievdh971 ik he al tijd geleden gezegd , nlpg daar draait het om. Net als Nederland2050. De rest is rook gordijn. Al deze plannen haken in op de sustainable development goals
demelkboer
@demelkboer waarbij overigens niet gezegd is dar die sdg allemaal bullshit is. Beetje zuiniger omgaan met de aarde is niet verkeerd. Er zit alleen nog al wat verdeling van welvaart onder die sdgs en das minder leuk
+3
de Tank
. "Op de Veluwe zitten natuurlijk echt bedrijven die weg moeten.

Het zou haar sieren een ander niet in dezelfde hoek te zetten waarin ze zelf gezet wordt.
+2
leonievdh971
@de Tank Op welke basis vindt mevrouw Grin dat die bedrijven weg moeten
Mevrouw Grin heeft de mond vol met koploper zijn.
Dat gecombineerd maakt het een zeer trieste uitspraak en is veelzeggend hoe mevrouw Grin denkt
De bedrijven die ze weg wil hebben van de Veluwe mogen van mij ook innoveren zoals de familie Grin, die is daar trots op
Mevrouw Grin denkt even te bepalen wat een ander mag en moet
+2
Noorderling
@leonievdh971
fenomeen polderboer?
leonievdh971
@Noorderling polderen zit soms in het bloed
bio boer
Waar is de optie amoniak kopen ? Geen idee wat dat kost trouwens
leonievdh971
@bio boer In dit geval wordt er niet gedacht in opties.
De boerin wil een opvolger die wil verplaatsen
Maar er is geen opvolger die een bedrijf wil zonder vergunning.
bio boer
@leonievdh971 als ze vergunning koopt en is mooi bedrijf komt er wel licht opvolger ik vraag mij af of verplaatser wel zo veel voor grond wil betalen wat het daar kost om wat koeien te melken met weinig grond melken lijkt ook einde aan tekomen
bio boer
@bio boer ga er van uit dat ze ook geen water bij de wijn willen doen met de grondprijs bijna elke verplaatser krijgt minder voor zijn grond dan wat het daar kost
leonievdh971
@bio boer Ik denk hetzelfde als jij
Die grond is te duur om te melken.
+1
weurding
@leonievdh971 dat is de meeste grond in nl
+1
Jaap40
@weurding melkprijs gaat rap weer omhoog, komt goed. Grond blijft toch aan de prijs want schaars. @leonievdh971

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkkoeien , aardappelen , melkveehouder , melkveebedrijf , biddinghuizen , stikstofproblematiek , piekbelaster , stikstofregels en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0