Ben jij melkveehouder en trots op jouw kruidenrijk grasland?

Dan zoeken we jou! Vanuit LTO Noord werken wij, in het belang van onze leden, aan het leuk en makkelijk maken van meer biodiversiteit die bijdraagt aan het bedrijf. Een logische eerste stap is de inzaai van kruidenrijk grasland.

ltonoord.nl/programmas/biodiversiteit/…

Deel dit topic

Reacties

+4
jan 10
Er gaat nix boven engels raai gras,altijd smakelijk en veel eiwit van eigen land.
De rest is onkruid.
grös
@jan 10
Ja ik heb gehoord dat ze het ook niet willen vreten.
+1
newholland6640
@jan 10

Klopt, ik teel nu ook mais met de naam engels raai, zit ook een stuk meer eiwit in
+1
aldert
@jan 10 Het grootste nadeel van engelsraaigras is dat het veel stikstof kunstmest nodig heeft. Het grootste voordeel van kruiden is dan dat die geen stikstof kunstmest nodig hebben.En als het allemaal wat extensiever moet valt de opbrengst van Engels raaigras ook tegen.
+1
Ruben-Wind
@aldert Engels raai groeit in de landen zonder derogatie anders ook wel. Ik vind het niks dat kruiden rijk grasland, maar misschien weet ik ook niet beter
Ruben-Wind
@aldert Engels raai groeit in de landen zonder derogatie anders ook wel. Ik vind het niks dat kruiden rijk grasland, maar misschien weet ik ook niet beter
grös
@Ruben-Wind
Het is eenmaal zo dat van kunstmest altijd de helft wel uitspoelt of vervluchtigd. Klavers kunnen zelf stikstof uit de lucht halen en afgeven aan de grassen. Rode klaver wel zo'n 300kg zuiver per hectare.
In landen als Denemarken word het ook volop bijgezaaid, klaver. In de VS is Luzerne (alfalfa) ook standaard koeienvoer, en gras (hay) voor de droge koeien.
bluepower12
@grös dat de helft uitspoelt is grootse onzin. Hectare land is duur, dus moet er ook flink bemest worden. Klaverzaad is ook duur, vooral als je om de 2-3 jaar moet doorzaaien. Is het nog maar afwachten of het opkomt op de klei
newholland6640
@bluepower12

Klopt, voeding is de belangrijkste voorwaarde voor groei… echt waar???
bluepower12
@newholland6640 wat de vos niet weet, weet de haas ook niet
newholland6640
@bluepower12

Terug naar de school bank
Ruben-Wind
@grös klopt wel maar we hebben hier wel een ander klimaat als in noord Amerika. Ik heb nog geen luzerne gezien waar Meer opbrengst van kwam als gras. Doorzaaien met klaver heb ik een paar keer geprobeerd maar valt toch iedere keer tegen wat er op komt.
bluepower12
@Ruben-Wind Hier hetzelfde. Je ziet hier dit jaar pas voor het eerst kruidenrijk grasland en luzerne vanwege het GLB. Daarvoor nooit omdat het rendement lager ligt
jan w
@bluepower12
Waarom ligt het rendement lager van kruidenrijk grasland?
weurding
@aldert kruidenrijk doet het in Frankrijk vast beter
jan 10
Quote Reactie van @aldert:
Het grootste nadeel van engelsraaigras is dat het veel stikstof kunstmest nodig heeft. Het grootste voordeel van kruiden is dan dat die geen stikstof kunstmest nodig hebben.En als het allemaal wat extensiever moet valt de opbrengst van Engels raaigras ook tegen.

Ik denk dat extensief in Frankrijk wel uit kan,maar hier met grondprijzen 80 tot 100.000 ha,gaat dat niet goed komen.
Alleen hoogste opbrengst gaat je verder brengen,de rest is voer voor filosofen.
+1
aldert
@jan 10 Ja die grondprijzen daar kan hier een nulletje af en dan nog een keer de helft.
weurding
@aldert is het bij jullie nu ook zo warm? Begreep sarlat 40 graden
+2
aldert
@weurding 36 graden op dit moment,ik ga ff lekker een tukkie doen.
weurding
@aldert je zit niet ver van oradour sur glane toch, willen we nog keer kijken
aldert
@weurding Wij zitten nog een flink stuk naar het oosten,dichtbij Aubusson.
weurding
@aldert 130 km zag ik net
+2
weurding
@jan 10 weinig die over het hele areaal die prijs ook daadwerkelijk betaald hebben, en er wordt nog steeds koren verbouwd😉
jan 10
Quote Reactie van @weurding:
weinig die over het hele areaal die prijs ook daadwerkelijk betaald hebben, en er wordt nog steeds koren verbouwd

Klopt,jij kijkt wat je betaald heb,ik kijk wat ik moet betalen...daar verbouw ik geen koren meer op..
+1
grös
@jan 10
Ik denk dat het een grotere bedreiging is de achteruitgang van bodemvruchtbaarheid. Met voldoende meststoffen is een monocultuur zonder vlinderbloemigen wel vol te houden. Echter als na verval derogatie een grote beperking op bemesting komt dan ga je het met Engels niets winnen, misschien kun je een deel als paardehooi verkopen, maar ondertussen hangt er deken van stikstof boven je land, kost niks, je moet alleen even het juiste gewas telen met de juiste kennis. En alleen deze gewassen kunnen goed zonder bemesting.
Claas 1986
Ervaringen wat de kruiden doen met de gezondheid van de koeien? melkgift en de gehalten? is het goed te beweiden?
newholland6640
@Claas 1986

Wel de ervaring dat het veel minder secuur komt in je gras aanbod koeien blijven makkelijker goed op de mest
aldert
@Claas 1986 Eén van de weinige nadelen van kruiden is dat je wat vaker moet bloten,er blijven toch gauw wat stengels over die de koeien slecht vreten.
newholland6640
@aldert

Zolang je niet maait om in te kuilen geen probleem vind ik.
Claas 1986
@newholland6640 gaat met rode klaver wel goed, moet je niet te grof laten worden.
+1
grös
@aldert
Is vooral de cichorei denk ik, maar puur met beweiding maakt het niet uit , word wel vertrapt en verteerd.
aldert
@grösWe hebben hier zeker meer dan 100 verschillende grassen en kruiden maar Cichorei heb ik nog niet gezien.Waar we dit jaargetijde het meest last van hebben is wilde peen
Dat is een tweejarige en het eerste jaar word het blad wel gegeten,als dan in het tweede jaar de zaadstengels met van die vogelnestjes erin komen wil geen beest het meer vreten
Jean-PierreK
Persoonlijk lukt het me niet zo goed om de kruiden er in te houden. De meerwaarde tov gewoon grasklaver (met ook rode klaver) heb ik nog niet ontdekt. Ziet er wel mooi uit vaak.

Engels Raaigras heeft idd graag (kunst)mest en wil tegenvallen bij weinig vocht.
grös
@Jean-PierreK
Ik denk ook voor maaipercelen kan gras-rode klaver ook prima.
Dat spul is bij voldoende lengte net wat makkelijker op te harken met minder verlies.
+3
jan w
Als ik hier de koeien laat kiezen, dan maken ze eerst het kruidenrijk grasland op en dan gaan ze naar de "gewone" percelen. Zoals @Jean-PierreK zegt, is het het moeilijkste om de kruiden er in te houden en veelal moet je toch met een 3 a 4 jaar er weer kruiden bij zaaien.
Maar er zit wel veel verschil in de verschillende mengsels. Ben begonnen met Pure Graze, maar als daar de kruiden uit verdwijnen, dan hou je een te grove grasmat over. Heb nog een ander mengsel, maar daar zijn de kruiden naar mijn mening onvoldoende van opgekomen. Heb een perceel met nutriherb, en die doet het heel goed. ( kruiden met engels raai )
grös
@jan w
Puregraze heeft meer polvormende grassen, Barenbrug zodevormende grassen, die laatste overheersen sneller t.o.v. de kruiden. Als je echt kruidenrijk wil telen moet je binnen 2 jaar al beginnen doorzaaien, want vele zijn 2-jarige kruiden.
grös
@jan 10
Hoogste opbrengst is meestal ook hoogste kostprijs. Maar de quote 500 is wel het bewijs dat er genoeg in, of nee, aan de landbouw verdient word..
richard melkvee
Waarom is lto er zo druk mee?
Volgens mij zijn er voldoende andere dingen om mee bezig te zijn.
Volgens mij LTO hier geen energie in steken en is dat taak voor zaaizaad handel
weurding
In Turkije zien ze wel de noodzaak voor een florerende landbouw
nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…
Inter633combi
Wij hebben het en voor de koeien moet je het niet te veel vers want dan doen ze het doen en de paarden kunnen er ook niet goed over
Paul1993
Nee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , grasland , biodiversiteit , melkveehouder en kruidenrijk grasland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!