‘Kalveren minstens één dag bij de koe”

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) meldt in een nieuw advies dat het beter is kalveren niet af te zonderen in individuele hokken en ze na de geboorte tenminste één dag bij de moeder te laten.

Deel dit topic

Reacties

+8
Twentsch Land
Is te regelen maar uit ervaring weet ik dat het voor koe en kalf veel meer onrust geeft dan naar een uur bij de moeder weg.
hans1980
@Twentsch Land idd veeeeel slechter voor welzijn koe en kalf dan snel weg
cjw73
Geen probleem. Laat ze hier regelen een halve dag bij de koe lopen. Alleen de dierenarts zeurt er wel eens over.
bio boer
Het advies van 20 vierkante meter per kalf is nog al fors dat heeft koe vaak al niet in de stal
Als je 10 kalveren hebt moet hok al 20×10 meter zijn 🙈

Gaat al stap verder dan de bionormen daar moeten kalveren ook al in groepen maar niet in zo grote oppervlakte
+1
Jean-PierreK
@bio boer , die 20 m2 per kalf heeft de voorkeur volgens het advies. 3 m2 is het minimum.

Het rapport is al van maart:
efsa.europa.eu/en/efsajournal/…
Tjonger
@bio boer Als ze deze eis instellen moeten je de rest erbij bedingen. Dus met een simpele vergunning dat hok mogen bouwen. Geen gezeur over uitstoot, dure vloertjes enz enz. Daarnaast bouwblok verruiming zonder gezeur. Dan was hier de keuze niet moeilijk en kwam dat hok er gewoon en laten we ze wel een dag erbij lopen
+4
Marco69
Advies wordt wetgeving en 1dag wordt 14dagen kennen dat riedeltje wel. En wat blijft er over van het advies om zo snel mogelijk kalf apart te zetten ivm overdracht en besmetting allerlei ziektes? Ik heb ze ook wel een paar dagen erbij laten lopen als dat zo uit kwam. Maar gelijk spijt als dat later je ten koste gaat van je nachtrust.
de jonge
@Marco69 niet alleen nachtrust, ook de ziektes die daarbij om de hoek komen kijken, we halen de kalveren niet direct bij de koe weg om de dieren te treiteren, al willen ze het wel zo doen lijken, en ik weet de 6 gooiers hebben nooit een ziek kalf,maar hier is er aanzienlijk meer diarree onder de kalveren als wij ze bij de koe laten.
+4
cjw73
@de jonge ben zeker geen 6jes gooier. Maar overdag doe ik ze er meestal binnen een uur bij vandaan, maar savonds en in de nacht laat ik ze er gewoon bij lopen tot de volgende morgen. Maar zie totaal geen verschil in qua diarree. Moet ik er wel bij vermelden dat ik zelden kalver diarree heb, doordat ik de koeien rotavec ent.
+3
spotmelker
@cjw73 ik gooi meestal een één maar laat de koe altijd het kalf schoonlikken. Intussen melk ik dan een fles biest en geef dat meteen. Kalf blijft tot eerstvolgende melkbeurt bij koe, buiten of strohok. Daarna gaat kalf IBC- krat in aan de speenemmer.
Bekkink
@spotmelker ook s nachts om 3 uur?
spotmelker
@Bekkink altijd als ik er bij ben melk ik de koe even. Bij de kalveren (daardoor?) heel weinig problemen. In mijn loopbaan heb ik eigenlijk nooit medicijnen gebruikt en de levend geboren kalveren bleven ook leven. Maar verder gaat ook hier niet vanzelf.
+1
bluepower12
@Marco69 is eigenlijk toch niet te controleren. In Denemarken hebben ze ook al veel van dit soort regeltjes. Wordt ook niet aan gehouden
T60401
Gauw in voeren. hoef ik de melk van de moeder maar twee dagen te separeren in plaats van drie. Kan de NVWA geen spelt tussen krijgen.
marcsterreborn
@T60401 daar red je je nu toch ook al wel mee?
+1
HansBa
Je kunt het kalf er wel 24 uur bij laten maar dan weet je nog niet zeker of de 6 liter biest erin gaat.Hier blijven ze max 12 uur erbij, met melken gaat eerst de koe in de melkstal, dan haal ik het kalf eruit en gooi extra lekker voer met brok voor het voerhek. Wanneer koe uit de melkstal komt kijkt ze 1 keer rond, gaat vreten en is alles vergeten. Kalf ligt vol biest te slapen in de box.
+2
jan 10
Wat heeft dat met voedsel veiligheid te maken!
bio boer
@jan 10 dat dacht ik ook 😅
+4
cs-agrar
Ja joh, dierenwelzijn.... Haal je kalf direct weg gaat koe gewoon zn gang, laat je het tijdje dr bij lopen begint koe te zoeken en schreeuwen...vreet ie weer tekort enz enz
+3
aldert
@cs-agrar Als een koe vandaag kalft zet je gewoon op papier dat ie gister gekalft heeft en voilà daar heb je 24 uur...
T60401
@aldert precies hoef je de melk ook maar twee dagen niet in de tank te melken in plaats van drie. 😀
marcsterreborn
@aldert maar meneer. Hoe kan het dan dat dit kalf nog helemaal nat is? Terwijl u zegt dat het gisteren geboren is.
+1
aldert
@marcsterreborn Tja,kalf heeft natuurlijk de hele dag in de regen achter moeders aan gelopen.....
+1
MBH te N
@aldert mooie oplossing
Maar dit is weer et begin van!
Als dit is geregeld dan wordt het 2 dagen en dan een week.
Gewoon niet in mee gaan
Eerst de ouders verplichten om tot 12 jaar leeftijd thuis bij de kinderen blijven
Dan praten we verder over kalf bij de koe!
+2
ted9
1 dag bij de koe. 4 dagen geschreeuw over en weer. Niet willen drinken uit een fles. Wat goed voor het dierwelzijn.
+2
cjw73
@ted9 hier schreeuwt geen koe hoor. Haal het kalf er vlak voor melken bij vandaan. Koe bij de rest en kalf in de eenling box, speenemmer er voor en klaar is kees.
aldert
@cjw73 Dan heb jij het zeker over 24 minuten en niet 24 uur ?
+1
cjw73
@aldert nee ze lopen er hier regelmatig ruim een halve dag bij en als ik geen tijd heb laat ik ze nog wel langer erbij lopen, mits ik gezien heb dat het kalf goed drinkt bij de koe.
GJKlaassen
Dit artikel is dit jaar nog gecontroleerd.
Dacht dat de oormerken binnen 24 uur moesten, maar mag dus max 3 dagen.

Geboortedatum -1 dag melden, dan zit ze sowieso nog bij de moeder.

rvo.nl/onderwerpen/…

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , kalveren , efsa , geboorte en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!