De media bericht één kant van het verhaal

Door Jaap Majoor,

Afgelopen woensdagavond, 21.06.23 werd in Nieuwsuur uitgebreid het mislukte landbouwakkoord behandeld. Inderdaad heel jammer deze mislukking, want bij een akkoord was er misschien wat meer duidelijkheid welke weg je als boer moet inslaan voor de toekomst. De meeste boerenorganisaties waren al opgestapt en nu dus ook de LTO

Regeling is niet woest aantrekkelijk maar de doodsteek voor onze boeren:
Volgens Nieuwsuur was onze regering de boeren erg tegemoet gekomen door 20 % boven de waarde uit te betalen wanneer zij willen stoppen. Lijkt geweldig, maar er wordt niet bij verteld, dat alleen 20 % boven de boekwaarde van de gebouwen gegeven wordt. Iedereen die een bedrijf heeft, weet dat je op de gebouwen afschrijft.

Dus stel je gebouwen staan voor € 200.000 te boek en je hebt 50 ha. Land met een waarde van 50 x € 80.000,- = € 4.000.000,-. De overheid betaalt je dan € 240.000,- plus een tegemoetkoming voor de sloopkosten, want je moet de gebouwen slopen.

Verder mag je dan in heel Europa geen gelijkwaardig landbouwbedrijf meer beginnen, en de regering vestigt een voorkeursrecht op je grond, als je je grond verkoopt. Van de vergunningen, die je bedrijf heeft, lever je 85 % in. Dus als je grond niet geschikt voor akkerbouw is, wat veel grasland in Nederland is, kun je met de grond bijna niets meer doen en mag je blij zijn als iemand er dan nog € 50.000,- voor geeft. Dit betekent een verlies van 50 x € 30.000,- = € 1.500.000,- Dus de regeling is niet woest aantrekkelijk maar de doodsteek voor onze boeren.

Erger nog, als je besluit niet mee te doen met de opkoopregeling en je wilt investeren, zegt de bank: sorry, jij zit in het gebied waar allerlei milieubeperkingen gelden, dus je komt direct in bijzonder beheer. Investeren is dan onmogelijk . Ook wordt je indirect door de overheid verplicht je productie te verlagen. Zo wordt doorgaan met je bedrijf bijna onmogelijk gemaakt. Dus heel logisch en terecht, dat de boerenorganisaties gestopt zijn met dit landbouwakkoord.

Na de 2de wereldoorlog wilden wij geen honger meer hebben. Onder Mansholt werd daarom de voedselproductie zo gestimuleerd dat er iets overschot was, zodat de prijzen voor de consument laag waren en de boer wel een lage prijs voor zijn product kreeg, maar door de massa toch een inkomen. Nu is het precies omgekeerd. De boer krijgt zoveel regels opgelegd, dat hij steeds minder mag produceren. De boeren protesteren hiertegen, omdat zij met minder productie automatisch minder inkomen hebben. Immers willen zij hetzelfde inkomen behouden met een veel lagere productie, moet de prijs veel hoger worden.

Voor de boeren, die het geluk hebben, dat zij volgens de kaarten van de overheid geen beperkingen krijgen opgelegd, gaat dit wel gebeuren. De stijging van voedselprijzen zullen enorm zijn en worden veroorzaakt door ons overheidsbeleid. Het nieuwe beleid van de overheid is immers gebaseerd op een enorme verlaging van de productie van onze Europese boeren. Dit in schril contrast tegen de enorme wereldwijde toename van het aantal mensen en een afname van het landbouwareaal. Het enig mogelijk gevolg is een enorme stijging van de voedsel prijzen. Door dit beleid van de overheid kunnen wij verwachten, dat de consument in de toekomst misschien wel meer dan 1/3 deel van zijn inkomen kwijt is aan voedsel. Voor een gezin met een laag tot gemiddeld inkomen zal gezond voedsel bijna niet meer te betalen zijn. Het verschil tussen armen en rijken zal steeds groter worden

De mensen uit de derde wereld landen zullen voedsel helemaal niet meer kunnen betalen. Nu hebben wij al een vluchtelingen probleem, maar wat te denken als er miljoenen uitgehongerde mensen uit deze landen ook bij ons aankloppen.

Laten wij hopen dat er politieke partijen zijn, die deze ingeslagen weg van onze politiek, zowel Europees als landelijk, kunnen stoppen. En dat terwijl de landbouw juist de oplossing voor ons milieu probleem kan zijn.

Jaap Majoor

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Klopt niet. 20% boven op de forfaitaire waarde. Niet op de boek waarde.

Dat blijf veelal een fooi. En de belasting dienst weet wel wat ze met die fooi aan moet
demelkboer
@demelkboer de rest van de column klopt wel aardig
demelkboer
@demelkboer boeren die "willen " extensiveren moeten vannde bank een plan maken. Komt neerop fosfaat rechten verkopen en daar mee de boel financieren. Lees aflossen
Erik1979.
Woensdag een heel reëele uitzending van blckbx today gezien. Aanrader. Er was gewoon een boer die zijn verhaal mocht vertellen zonder dat er een betaalde trol erbij zat die hem probeerde in de grond te trappen.
+1
hans-hans
@Erik1979. deze??
Erik1979.
@hans-hans gisteren avond wiebren van Haga bij blckbx. Daar kun je beter naar kijken als Jinek. Kan daar tenminste uitpraten.
Erik1979.
Wanneer leren ze eigenlijk dat op de televisie alleen door d69 bepaalde propaganda te zien is en dan nog een paar uur Ongehoord die ze willen verbieden. Dat er niet een keertje een knopje omgaat en het gewoon niet meer te kijken, dan hoef je je er ook niet aan te ergeren.
+3
BertK
@weurding Vliegverkeer en vakantiereizen worden ontzien, mogen zelfs meer uitstoten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
Ook zoiets

Onze nationale kip zonder kop zal na haar twijfelachtige bijdrage aan dit land ongetwijfeld een lucratief baantje aangeboden krijgen in de vliegwereld. "Voor wat, hoort wat"!
+1
jhackert1986
Waarom heb producenten van voedsel enorme moeite wanneer ze verwachten dat voedsel duur gaat worden?
Ik vind het prima dat de burgers wat meer van hun inkomen aan voedsel gaan besteden
Kopen ze maar niet elk jaar een nieuwe iPhone en drie keer op vakantie is niet nodig
Zo hard werken ze nu ook weer niet
In de vrije tijd en vakantie lekker in je eigen moestuin werken 👌 Lekker eten, goedkoper en ontspannen
producent
@jhackert1986

Omdat alleen voedsel geproduceerd in Nederland duurder wordt, en er vrij goedkoop voedsel geïmporteerd kan worden. Plus export kun je ook vergeten.
jhackert1986
@producent Nederland is zo klein
Het minder worden van de Nederlandse productie is verwaarloosbaar
weurding
@jhackert1986 hoeft men zich er dus ook niet zo druk over te maken.... maar geloof er niks van, wegvallen Nederlandse productie lijdt tot ongekende prijsstijgingen hier
+1
Achso
@jhackert1986 totdat je driehoog achter woont op 80 m2 met 2 kids. Dan wil je wel even weg. Jij vindt wat van de middelinkomens, en die vinden wat van jou. En van al dat vinden komt een enorm gezeur
jhackert1986
@Achso Vinden is alleen goed wanneer je verstoppertje speelt
Achso
@jhackert1986 daarom. Laten we daarom er maar eens mee ophouden van alles te vinden. Wordt de wereld beter van
Erik1979.
@jhackert1986 omdat ik geen zin heb om voor de happy few te produceren. Dat zijn de mensen die overal commentaar op hebben. Nooit hun handen vies gemaakt hebben. En de minder bedeelden kunnen het goede voedsel niet betalen. Als het voedsel extreem duur wordt dan is dat even leuk voor de verhouding omzet schulden positie. Maar op lange termijn is gebleken dat de kostprijs gewoon de opbrengst volgt. En dan produceer ik liever voor het gezin met 2 tot 6 kinderen waarvan beide ouders uitgebuit worden in de gezondheidszorg. Want die mensen hebben het financieel wel zwaar.
-Jan-
Quote Reactie van @Erik1979.:
Dat zijn de mensen die overal commentaar op hebben.

Jetten wil miljarden in het klimaat douwen en dat gaan ze uit de pensioenpot halen de wetgeving is veranderd dus die mensen komen er over een paar decennia zelf achter hoe ze belazerd zijn door hun eigen idool Rob Jatten
cs-agrar
Quote Reactie van @-Jan-:
Rob Jatten

voor een kans op 0.000036graad.. kans

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geweldig , landbouw , grasland , investeren , akkerbouw , voedselproductie , gebouwen , nieuwsuur , consument en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0