Veehouderij onder nieuwe Europese stikstof- en fosfaatplafonds

Net als in 2021 bleef in 2022 de stikstof- en fosfaatuitstoot van de Nederlandse veestapel onder de plafonds: en zelfs onder de nieuwe plafonds ingesteld door de Europese Commissie in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2017 gaat de stikstofuitscheiding van de veestapel naar beneden, waarvan de grootste bijdrage uit de melkveehouderij komt.

“Het is positief dat de sector dit jaar wederom minder stikstof produceert via het voerspoor. Dat is een belangrijk onderdeel in onze aanpak van stikstofreductie.”, zegt Erwin Wunnekink, vakgroepvoorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland.

“Met ingang van dit jaar worden de productieplafonds met het vervallen van de derogatie verder afgebouwd. Tot en met 2024 zitten we met de huidige cijfers netjes onder het plafond. Richting 2026 zullen daarna strengere plafonds gaan gelden, die voor de sector zeer uitdagend gaan worden.”, vervolgt Wunnekink.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , onderdeel , veehouderij , derogatie , stikstof , voerspoor , europese commissie , veestapel , richting en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
579