Gert en Rianne lieten hun boerderij in Limburg opkopen: ''Schande? Dat is het als je doorgaat met iets dat geen zin meer heeft'

Veehouders vrijwillig laten stoppen zou volgens veel mensen de beste weg uit de stikstofcrisis zijn. Gert en Rianne Krol uit Weert dachten er lang over na en doen nu mee aan een opkoopregeling: "Stoppen is ook ondernemen."

Deel dit topic

Reacties

+6
matt
Wat leven we toch in een welvarend land,er is gewoon geld om een stal van goed 10 jaar oud.
Door de puinbreker te halen,het is en blijft kapitaalsvernieteging.
Kars
@matt ken van eerste opkoopregeling dik 20 jaar geleden van me buurman. Biggenstal, hadden paar rondes biggen in gelegen. Lag daarna op de hoop gebroken puin.
Alles was nog nieuw. Gelijk gesloopt.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @matt:
welvarend land,

Knettergek land zal je bedoelen, waar met belastinggeld overgefinancierde bedrijven worden opgekocht om te redden wat er nog te redden valt.
weurding
@matt ziek zijn heeft zo zijn prijs😪
cjw73
@matt ach das van alle tijden. Zat in het verleden in de bouw. Moesten kelders storten voor nieuwe stal vanwege stadsuitbreiding. Zijn andere stal was 8 jaar oud.
+1
Porky
@cjw73 dat was ook niet duurzaam ,maar dan is er geen kritiek, maar word het "duimpje" opgestoken en gezegt dat het een "mazzelpik" is omdat ie weggekocht is met een zak geld ,ondanks dat de stal" slechts" p jaar oud was , inderdaad, stoppen is ook ondernemen
bio boer
@matt ook niet echt duurzaam 😅
+5
mlkvhoudr
Toch als ik het lees denk ik waarom verdedigd die man zijn beslissing....
+2
de Tank
@mlkvhoudr Dat is iets waar mensen vaker last van hebben, heeft vast een relatie met waarom iedereen overal een mening/oordeel over moet hebben.
Erco
@mlkvhoudr ja dat dacht ik ook meteen. Het is hun leven. Soms, heeeeeeel soms (😉) heb ik dat gevoel ook wel eens. 😁
+3
sorry
Arnold1988
@sorry Onvoorstelbaar om voor marktwaarde vrijwillig een handtekening te zetten.
bio boer
@Arnold1988 meschien was het uitweg voor hem had hij wel teweining fosfaat wie zal het zeggen gaat nu wat akkerbouwen
robotmelker
Rare wereld... Een nb vergunninghouder, hoogstwaarschijnlijk ook nog ammoniak destijds aangekocht voor de uitbreiding, nu opruimen om een gat in de wet weer te moeten dichten in zake PAS melders...
+7
de hoef
@robotmelker dit zou het ideaal moeten zijn, vrijwillig stoppen , goede keus van de beste man
labella
@de hoef dit is vrijwillig onder dwang!
+2
January
@labella wie zegt dat , als je de zin er af hebt en geen opvolgers goede keus
labella
@January En hoe zou het komen dan dat de zin er af is? Ik heb wel een idee!
Erco
@labella bel die beste man op. Je insinueert nu iets waarvan je geen weet van hebt. 🤷🏼‍♂️
+2
Vdejong
@labella waar maken jij en @altijdbeter je druk over? Jullie hebben daar toch niet meer of minder om? Laat iedereen vrij in de keuzes die men maakt en loop geen mensen te veroordelen of dingen te zeggen die misschien kant noch wal raken. En @altijdbeter laat jij wel het achterste van je tong zien?
George
@labella
Nee dit is geen dwang.
altijdbeter
@George Die laat het achterste van zijn tong niet zien. Weet jij niks vanaf
+2
George
@altijdbeter
Jij denkt dat ie onder dwang is moeten stoppen? Van wie zou die dwang hebben moeten komen volgens jouw? Krol woont hier vogelvlucht maar kilometer of 3,5 vandaan. Wat ik hoor is het zijn eigen keuze.
+2
T60401
Quote Reactie van @George:
at ie onder dwang is moeten stoppen? Van wie zou die dwang hebben moeten komen volgens jouw?

lijkt mij ook niet zo op het eerste gezicht. Moet zeggen dat ik er verder niks van ken. mensen die er korter bij zitten hebben er iets meer zicht op. Het enigste wat ik zo kan bedenken is dat de sprong van de nieuwe stal te groot geweest is en de bank nu moeilijk begint te doen. maar nogmaals ken er niets van en dit is maar een gedachte gaan wat zou kunnen zijn.
+3
mlkvhoudr
@George 55 geen opvolger het is geen hogere wiskunde toch ?
Dan ben je of 100 procent gemotiveerd of je stopt als jedat kan meer zit er niet tussen
Noorderling
@mlkvhoudr
Wat ik me dan vaak wel af vraag, hoe lang doe je het werk al met tegenzin?
maar vooral zou je 5jaar met tegenzin doorzetten wachtend op een ja of nee van een opvolger?

Stemming zal dan ook wel niet haleluja zijn waardoor een potentiële opvolger zn geluk wel ergens anders zoekt.
Hans van Bergen
@Noorderling Dit vind ik dan weer heel erg vreemd. Als annoniempje op een openbaar forum gaan lopen zeveren waarom iemand een keuze maakt en dan insenueren dat er een probleem zou zijn. Kijk naar je eigen problemen zou ik zeggen
Arnold1988
@Hans van Bergen Veel boeren hebben een erg groot probleem
De meesten weten het nog niet
+3
pieta
Quote Reactie van @Arnold1988:
een erg groot probleem

Gooi het eens in de groep hier zou ik zeggen.
+4
de Tank
@Arnold1988 zolang alleen jij het probleem ziet heeft een ander er geen last van.
+2
George
Quote Reactie van @de Tank:
zolang alleen jij het probleem ziet heeft een ander er geen last van.

Ik heb vaak het idee dat andere vaak problemen zien die in dit geval de stopper totaal niet ervaart. 😀
Sommige zien wel problemen bij een ander en niet bij zichzelf.
+1
Noorderling
@Hans van Bergen
Ik insinueer helemaal niks. Hoop niet dat mn vragen confronterend waren.
Ben benieuwd wat beweegredenen zijn omdat ik redenatie van anderen vaak niet kan volgen.

Kan aan hun liggen of aan mij. Helemaal prima. Zou een beetje kunnen verduidelijken.

Maakt mij niet uit of je stopt. Wordt vaak opvolging bijgehaald, waarom mag je er zelf geen plezier in hebben, ga je 10jaar met tegenzin wachten op opvolging? Reden regelbrij terwijl juist die bedrijven door de bank in de praktijk nergens last van hebben. Dan haak ik af en vraag ik me af waarom.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wordt vaak opvolging bijgehaald, waarom mag je er zelf geen plezier in hebben, ga je 10jaar met tegenzin wachten op opvolging? Reden regelbrij terwijl juist die bedrijven door de bank in de praktijk nergens last van hebben

Te kort door de bocht. Voor mezelf heb ik er wel plezier in. Geen opvolger is voor mij gelijk met stoppen. Zijn wel meer dingen te doen om de tijd door te komen met plezier.
Noorderling
@pieta
Er is zoveel leuk, dat klopt en moet nu wel eens wat laten. Wordt nu ook leuk wat verdient waar je vrije tijd mee kunt kopen, wat voorheen wellicht lastig was.

Als ik je beweegreden zo snel lees lijkt zou je het op kunnen vatten als bijna een straf en het aftellen is tot het beslismoment.
Dat valt dus gelukkig mee en zal ik het bij mezelf zoeken 😉

Heb me net zo sterk verbaast van bedrijven die moesten verdubbelen (soms op een postzegel) omdat er mogelijk opvolging was. Gespreid bedje, bezit van de zaak is einde vermaak en liep uiteindelijk ook niet zoals verwacht. Zijn we zelfstandige voor dat dat kan 👌
robbies
@Noorderling ik denk dat jij ook nog een jaar of 20 jonger bent dan Piet
Noorderling
@robbies
Maar kan net zo goed de stekker er uit trekken en een ander pad inslaan. Fosfaat verkopen, aflossen, combine kopen en lachen om heel de wereld. Of heel wat anders, werk en mogelijkheden genoeg. Maar de illusie minder regels elders of een ander inkopper hoop ik mezelf niet voor de gek te houden.
+1
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
kan net zo goed de stekker er uit trekken en een ander pad inslaan. Fosfaat verkopen, aflossen, combine kopen en lachen om heel de wereld

Dan heb je het zo ongeveer gekregen. of moet je het nog over nemen? meeste moeten na overnamen toch eerst een jaar of 10 15 bikkelen om een beetje vrijer te komen zitten
Noorderling
@T60401
Dat kun je op allerlei manieren vorm geven.
+2
robbies
@Noorderling dat klopt, maar je kijk op het leven is anders aan het begin van je carrière dan halverwege of aan het einde. Ik ben het overigens wel grotendeels met je eens hoor. Het ontbreken van een opvolger wordt vaak als excuus gebruikt.

Maar wanneer de kinderen dan nog geen 20 blijken te zijn, dan heb je ze ook niet de kans gegeven om te ontdekken wat ze echt willen. Als mijn vader op mijn interesses als adolescent had moeten afgaan, dan waren de koeien al 20 jaar weg. Gelukkig had hij er zelf teveel schik in en ben ik er achter gekomen dat het op een ander ook geen feest is.
+2
spotmelker
@robbies als het een beetje wil moet je je bedrijf "opvolgbaar" of verkoopbaar houden. Dan hou je er zelf ook schik in. Ennuh, bij anderen werken opent vaak de ogen maar 'op een ander' heb ik meestal wel als een feestje ervaren 😁
+1
George
@spotmelker
Verkoopbaar is het eigenlijk altijd wel. Ligt gewoon aan de prijs wat je er voor wil of moet hebben. Oude afgeschreven rommel brengt natuurlijk niks op maar hoef je waarschijnlijk minder aan te verliezen dan aan een stal van een miljoen euro die jaartje of 8 terug gebouwd is.
Dit geldt dan wel voor veehouderij bedrijven met grond achter de deur. Bij varkenshouderijen wordt het alweer stukje moeilijker om te verkopen.
+1
spotmelker
@George er zijn maar 2 dingen die je goed kan verkopen, dat is eigen grond en een goed woonhuis. De rest is puin en oud ijzer.
George
@spotmelker
Klopt zeg ik ook altijd.
robbies
@spotmelker Het werk - en vooral de uren- dat ik als begin twintiger gedaan heb was toen een enorm feest, maar zou ik nu niet meer willen. Maar vooral het gebrek aan perspectief stond me tegen in dat vak. Met veel uren maken kon je lekker verdienen voor een twintiger, maar zodra je gezinssituatie verandert moet je toch een serieuze veer laten qua tijd wil je thuis de boel ook tevreden houden.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar wanneer de kinderen dan nog geen 20 blijken te zijn, dan heb je ze ook niet de kans gegeven om te ontdekken wat ze echt willen. Als mijn vader op mijn interesses als adolescent had moeten afgaan, dan waren de koeien al 20 jaar weg

Als ik pas mag oordelen als de jongste de 20 is gepasseerd ben ik rond de 55. Dat is voor mij wel een uitdaging. En als ie het met zijn 15 niet weet verwacht ik niet dat ie het met 20 wel weet. Heeft ie alleen een paar jaar op school gezeten. Als ie dan nog ff de wereld wil gaan ontdekken en een paar jaar buitenshuis wil werken dan ben ik de 60 gepasseerd. Dat zie ik nog niet gebeuren.
robbies
@pieta Dat is ieder zijn eigen afweging, maar wanneer kinderen op hun 20e de beslissing moeten gaan maken of ze voor de rest van hun leven met het ouderlijk bedrijf voort willen gaan, dan is niet de wens van het kind leidend, maar het vader's ongeduld. Niks mis mee, maar dan moet straks niet het argument aangedragen worden dat er geen opvolging is.
Twentsch Land
Flauwekul ....

Er zijn er genoeg van 20 jaar die altijd al enorm gedreven zijn en ambitie hebben en niks anders willen.

Ook zijn er die op die leeftijd nog even willen rond snuffelen om een paar jaar later er achter te komen dat ze toch ook wel graag op de boerderij willen ..... ook daar is niks mis mee @robbies
de Tank
@robbies ieder is vrij om de argumenten aan te dragen die hij zelf wil aandragen😜 het voortzetten van het familiebedrijf vind ik dan weer door veel mensen weer (te) belangrijk gevonden. Vergis je niet dat kinderen sterk de neiging hebben hun ouders te pleasen(uitzonderingen daargelaten) en voelen het feilloos aan als er een wens is van ouders dat het bedrijf voortgaat in de familie. Ik heb altijd benadrukt dat ik achter welke keus dan ook van mijn zoon zal staan. Ondanks dat vond hij het heel lastig aan te geven niet in de veehouderij te willen stappen.
+1
pieta
Quote Reactie van @de Tank:
het bedrijf voortgaat in de familie

Wij zijn al 2 keer verhuisd. Dat sentiment is hier geheel afwezig.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Wij zijn al 2 keer verhuisd. Dat sentiment is hier geheel afwezig.

Ik zelf heb dat wel een beetje , ik vind het altijd wel leuk om terug te kijken naar vroeger en wat mijn opa deed en dergelijke . We wonen slechts 1,5 km van de locatie waar ik geboren ben en daar kwam stukje grond te koop een jaar of 25 geleden wat vroeger bij onze boerderij hoorde . Ik had er flink op ingeschreven en zou het graag gehad hebben , puur sentiment. Mijn vrouw verklaarde me voor gek maar ik moest het zelf weten. Uiteindelijk had ik het toch niet maar een aangrenzende buurman. Maar van dat sentiment merk ik hier niks bij de kinderen , die hebben dat totaal niet , maar ook mijn vrouw heeft dat niet.
T60401
Quote Reactie van @George:
altijd wel leuk om terug te kijken naar vroeger en wat mijn opa deed en dergelijke

Je wordt oud sjor. 😂 Oudere beginnen altijd over vruger. Deed mijn opa ook altijd.
+2
George
@T60401
Tja ik wordt in april 55 , ik voel me totaal niet oud maar de meeste aardappelen heb je op die leeftijd al wel op. 😀
T60401
+1
Twentsch Land
Maar van dat sentiment merk ik hier niks bij de kinderen

Dat komt pas wanneer jij geschiedenis bent.

@George
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
wanneer kinderen op hun 20e de beslissing moeten gaan maken of ze voor de rest van hun leven met het ouderlijk bedrijf voort willen gaan, dan is niet de wens van het kind leidend, maar het vader's ongeduld.

Ben ik het niet mee eens. Ze hoeven mij niet op te volgen. Ze mogen dat wel. Ik ga hun keuzes niet in de weg staan. Maar ik maak ook wel mijn eigen keuzes. En ik ga mezelf niet verplichten om iets nog 15 jaar in stand te houden als ik over 5 jaar weinig belangstelling zie en voor mezelf besluit dat ik er mee stop.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ben ik het niet mee eens.

Ik had niet anders verwacht 😉
pieta
@robbies Jij gaat er vanuit dat ze een keuze moeten maken voor het ouderlijk bedrijf. Dat hoeven ze niet. Ze mogen doen wat ze willen. Alleen maak ik die keuze dus ook om te doen wat ik wil. Ik ga ze echt niet vragen om die keuze te maken.
Had jij je vader iets kwalijk genomen als ie in een eerder stadium besloten had om te stoppen?
robbies
@pieta nee, dat had ik niet. Maar dan was de reden niet geweest dat hij geen opvolging had, maar dat hij het zelf niet meer wilde
+1
pieta
@robbies Dat vind ik dan toch een grijs gebied. Op dat moment had hij geen zicht op opvolging en dat kan gewoon invloed hebben op je plannen.
+1
robbies
@pieta daar zit dan misschien ons verschil van inzicht. Ik beredeneer van het vanuit de overnemer en jij als overlater.

Ik vind het ook best een luxe dat je als melkveehouder kunt zeggen op je 55e: ik ga eens wat rustiger aan doen en mezelf financieel onafhankelijk maken. Mijn generatie moet nog tot zijn 70e voordat ze met pensioen mogen.
+3
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Ik vind het ook best een luxe dat je als melkveehouder kunt zeggen op je 55e: ik ga eens wat rustiger aan doen en mezelf financieel onafhankelijk maken

Als ik 50 ben heb ik er de uren wel op zitten qua arbeid als ik het vergelijk met mensen met een gewone loondienstbetrekking. Dus last van schaamte heb ik niet.
+1
bio boer
@pieta met opvolger moet je bijna je hele vermogen weg geven en goedkoope arbeid leveren abders gaat bank niet accoord 😜
pieta
@bio boer Daar kan ik niet mee zitten. Ik wil best helpen en geld is ook maar relatief.
+10
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
met opvolger moet je bijna je hele vermogen weg geven en goedkoope arbeid leveren abders gaat bank niet accoord

het gaat erom dat je het na je zin gehad hebt, mijn ouders hebben goed te eten, zijn met een normaal sober leven dik te vreden en dankbaar , en genieten elke dag als ze bij ons op het erf komen of wat mogen doen, of de kleinkinderen lekker zien rommelen,dat is niet in geld uit te drukken
ik heb ook maar 1 doel proberen de zaak op rit te hebben voor de volgende ,
doen ze het niet , jammer maar we begrijpen het
+2
robbies
@pieta dus alleen boeren werken hard? Vrienden van ons hebben een horecazaak. Die hebben hun pensioenpotjes aan mogen spreken in de afgelopen 2 jaar. Geloof niet dat die minder uren werken dan ik. Je profiteert als stopper gewoon van de waardevermeerdering die vorige generaties opgebouwd hebben. Die luxe hebben andere sectoren niet.
George
Quote Reactie van @robbies:
gewoon van de waardevermeerdering die vorige generaties opgebouwd hebben.

Dat is ook gezever , als dat horeca pand al generaties in bezit is dan is de waarde inmiddels ook al enkele malen verdubbeld.
En als je een goede horeca zaak hebt moet je keihard werken en op momenten dat andere vrij zijn maar draaien ze uitstekende resultaten. Verder valt vaak die corona schade wel mee in NL door de TVL vergoedingen. Ik ken er hier die ook een paar die een cafetaria hebben gehad en een hamburger bar en beide gestopt zijn met werken toen ze begin 50 waren. Hebben echt keihard gewerkt , maar doen nu wat ze graag doen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
us alleen boeren werken hard?

Zeg ik dat? Volgens mij maak ik netjes de vergelijking met mensen in loondienst met een gewone carrière.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je profiteert als stopper gewoon van de waardevermeerdering die vorige generaties opgebouwd hebben

Ik heb met name voordeel gehad van onze 1e verplaatsing. Van dat voordeel is een deel met herinvestering in grond gestoken. Maar hier is ook gewoon geld verdiend met koeien houden en overgehouden door zuinig te zijn.
George
Quote Reactie van @pieta:
en overgehouden door zuinig te zijn.

Daar heb ik eigenlijk ook wel een hekel aan om zuinig te zijn. 😀
Om wat en voor wie moet je dat zijn? Als je goed rond kunt komen en iedereen goed kunt betalen vind ik dat zuinig leven niet echt nodig. Geloof ook niet dat jij dat doet. 😀
pieta
Quote Reactie van @George:
dat zuinig leven niet echt nodig

Wat bij de één zuinig is is bij een ander royaal. 😁 Maar ik vind dat we zuinig leven met goede schik overigens.
George
Quote Reactie van @pieta:
k heb met name voordeel gehad van onze 1e verplaatsing. Van dat voordeel is een deel met herinvestering in grond gestoken.

Tja die waarde vermeerdering maakt het leuk. Daar hoef je niks voor te doen dan alleen de zaak te bezitten. Maar dan is het ondertussen ook wel leuk dat je er een beetje de kost mee kunt verdienen. Zolang je dat bezit niet ten gelden maakt heb je er niks aan. Dat is ook met een horecapand zo. Ondertussen zal er ook wat verdiend moeten worden. Ik melk nu al 15,5 jaar niet meer maar ondertussen heb ik wel mijn kost moeten verdienen op een andere manier. Anders was ik al lang aan het verkopen geweest maar nu is er alles nog.
pieta
Quote Reactie van @George:
Maar dan is het ondertussen ook wel leuk dat je er een beetje de kost mee kunt verdienen.

Dat beetje de kost verdienen bost hier vele jaren zeker net hard aan als waardestijging.
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat beetje de kost verdienen bost hier vele jaren zeker net hard aan

Dan hoef je ook niet zuinig te zijn. 😂
+2
matt
@George ik kan @pieta een hand geven.
+2
George
@matt
Dat denk ik ook wel , maar voor mij is na 15 jaar zonder melken de waardestijging wel leuk meegenomen . Bij jullie ook trouwens😀. Maar ook ik krijg de kost tot heden makkelijk verdiend . Mag wat minder zijn want ik ben ook stuk minder gebonden. Iedereen heeft altijd direct zijn geld en kan er goed van leven , da's zat. Meer is er niet.
pieta
@George Dat geloof ik direct. Maar met melken kun je heus wel wat verdienen de meeste jaren. Maar dat vergt wel wat meer inspanning dan hoe jij de kost bij elkaar sprokkelt. Maar wat jij doet is bij ons plan B.
matt
@George ik doelde op het zuinig zijn.
+1
George
@matt Oh ik dacht dat je alleen zuinig op je auto was. Geen deuken en krassen enzo op die zuipbak😂🙈
+2
matt
@George jij bent toch weer zuiniger,want gij gaat met de fiets 😄
George
@matt Dat fietsen is per km niet echt goedkoper bij ons😁
+1
de Tank
@George terrasgehalte/km ligt wat hoger neem ik aan😋
George
Quote Reactie van @de Tank:
terrasgehalte/km ligt wat hoger neem ik aan

Ook ja 😀 maar we gaan geregeld met een bevriend stel fietsen en dan doen we geregeld eens een overnachting in hotel zodat we 2 dagen in een nieuwe omgeving kunnen fietsen.
+2
j h p
@pieta Veel mensen in loondienst moeten ook naar de sport school om extra energie te verbranden, zonder sportschool heb ik al 25 jaar ong het zelfde postuur, veel leeftijdsgenoten hebben toch wel een maatje of wat extra. 😂
+2
pieta
@j h p Ik moet eigenlijk ook naar de sportschool. Tegenwoordig is het zwaarder worden toch wat makkelijker. 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Tegenwoordig is het zwaarder worden toch wat makkelijker.

Ik ga 2 keer per week een uurtje banen zwemmen . Ik heb net weer 70 baantjes gedaan in een uur. En heb dit jaar tot nu toe al ongeveer 3300 km gefietst . Of het helpt tegen minder zwaar worden zal ik niet zeggen 😃 maar voel me er wel heel fit bij.
+1
weurding
@George nee, helpt niet, misschien wel zonder ondersteuning, maar helaas Hier niet😏
+2
George
@weurding
Zonder een beetje ondersteuning gaan we nooit zover. Nu vlot 60 - 70 km fietsen , dat gaan wij niet meer doen met een fiets met niets. 😀
Maar een uurtje banen zwemmen is veel inspannender. Dat doe ik 2 keer per week en is goed om de spiertjes los te houden.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Mijn generatie moet nog tot zijn 70e voordat ze met pensioen mogen

Jij mag ook gewoon met je 55 stoppen. Moet je het wel zelf voor elkaar boksen. 😁
pieta
@robbies 20 jaar is nogal wat he. Ook al ben ik dan al wel 46. 😁
T60401
@pieta denk dat robbies er niet ver naast zit.
de Tank
@T60401 17 jaar schat ik.
+1
pieta
@de Tank Dan is ie jonger dan wat ik hem schatte.
Noorderling
@T60401
Grondprijs is hier afgelopen 10jaar over de kop gegaan, en die 10jaar daarvoor ook.
Als je instapt doet de tijd de rest.

Als provincie nog eens los gaat met schaarse pootgoed grond kopen komen er weer andere kansen bij, in zowel koeien als andere takken van sport.
+1
Twentsch Land
.....46 !

Dat is dichter bij de 50 dan bij de 40 🤓

@pieta
Arnold1988
@Twentsch Land Meestal worden erectieproblemen geassocieerd met oudere mannen. Dat is Waylon met zijn 42 jaar bepaald niet, en toch vormt hij geen uitzondering. 14 procent van de 40-jarige mannen heeft een erectiestoornis. Dat aantal neemt met de leeftijd wel toe: van de 50-jarigen heeft 42 procent klachten en van de 80-jarigen 71 procent. ,,Er rust een enorm groot taboe op dit thema. Maar weinig mannen durven hier open en eerlijk over te praten", merkt seksuoloog Astrid Kremers van sexuoloog.nl.
Twentsch Land
Arme Arnold toch !

Heeft Astrid jou tijdens de sessie enigszins gerust kunnen stellen ?

@Arnold1988
Arnold1988
@Twentsch Land Tip. 3x
Nooit je kop in het zand steken
Nooit je kop laten hangen
Altijd de kop in de wind
de Tank
@Arnold1988 kop in het zand, gaat dat niet erg schuren?
Arnold1988
@de Tank geen ervaring mee
+1
pieta
Quote Reactie van @Arnold1988:
Nooit je kop laten hangen

Dan maar hopen dat je geen erectieproblemen krijgt. 😁
labella
Quote Reactie van @Arnold1988:
erectiestoornis. Dat aantal neemt met de leeftijd wel toe: van de 50-jarigen heeft 42 procent klachten

Dat lijkt mij sterk!
Arnold1988
@labella Houd jij wel eens een steekproef?
+2
labella
@Arnold1988 Dat doe ik elke ochtend anders is mijn vriendin de hele dag niet te genieten!
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als ik je beweegreden zo snel lees lijkt zou je het op kunnen vatten als bijna een straf en het aftellen is tot het beslismoment

Het is zeker geen straf. Alleen als er geen opvolger is verwacht ik toch wel dat ik me op wat anders doen ga oriënteren.
de Tank
@Noorderling Geen mens is gelijk en redenerend vanuit je eigen beleving kun je de plank nogal eens misslaan als het keuzes van anderen betreft. Nu zie ik bij jou vooral verwondering over andermans keuzes, correct me if i'm wrong, Dat geen mens gelijk is lijkt mij dan de meest voor de hand liggende verklaring. Waar de 1 met plezier doorgaat tot na de pensioengerechtigde leeftijd zonder opvolger en de ander kiest om de jaren dat hij daar fysiek en mentaal nog toe in staat iets anders op te pakken. Dat hoeft niet te betekenen dat diegene al jaren met tegenzin het werk gedaan heeft. Wellicht ontbreekt het degene die doorgaat aan andere interesses of behoefte aan nieuwe uitdaging.
Ik ben zelf 57 en heb het voornemen voor mn 60e te stoppen met melken. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn wil ik echt wel vertellen waarom. Wat een ander er van vind maakt mij niet uit, ik heb wel meer keuzes gemaakt die bij een ander de wenkbrauwen deed fronsen.
Noorderling
@de Tank
Niet eens keuzes, de reden en redenatie daarbij volg ik niet. Maar goed, hoef ook niet alles te weten. Zou mooi zijn als diegene zichzelf niet gestraft hebben om maar door te zetten, daar heb ik wel eens mijn vraagtekens bij.
+2
de Tank
@Noorderling Die zullen er best bij zijn waarbij ik mij afvraag of het dan niet gewoon in hun aard ligt om negatief naar de wereld en hun eigen positie kijken en niet zozeer in het werk wat ze doen. Dus mensen die zichzelf altijd straffen zeg maar..
+2
Frans1
@Noorderling waar staat geschreven dat je door moet boeren tot je op bent? Gaandeweg kunnen er andere inzichten komen, en ga je zaken ook vanuit ander perspectief bekijken. 1e helft 2019 boerden wij ook nog gewoon in NL, het idee om ergens anders te boeren zat nog ver weg in het achterhoofd, totdat er een advertentie ergens stond voor een studiereis, en na wat overleg tot de conclusie gekomen, dat, als we wat wilden in die richting, we toch eens een stap moesten gaan zetten. En op zo'n moment gaat in je hoofd een knop om, daar heeft de buitenwereld geen weet van. Zo werkte het bij mij tenminste. En tegen de tijd dat je je plannen naar buiten brengt ben je zelf al 3 stappen verder. Misschien begrijp je het nu wat beter hoe zoiets toch best vlot kan ontstaan
January
@Frans1 inderdaad bij ons ging het ook snel , van eerste rondrijden tot koop was 4 maand
Is onderhand al weer 25 jaar geleden en ben ook hier een keer verhuisd, nu nog geen zicht op opvolgers, en ja als ik over een paar jaar het goed kan verkopen kan het zo maar eens over wezen , moet je ook niet te moeilijk over doen,
+2
Noorderling
@Frans1
zeg ook niet dat het hier niet gebeurt.
Niet om te oordelen, maar als je je heil zoekt in Duitsland of Denemarken voor minder regels vraag ik me af of je je niet verdiept hebt in het desbetreffende land of er wat anders aan de hand is.
Beetje het ik vertrek scenario 😬 leven op de roze wolk totdat je met beide benen in de realiteit staat.

Soms moet je je situatie koesteren, gelukkig is er ook niks in beton gegoten. Blijft een afweging waar je stappen mee zet en misschien wat laten moet. Vind het ook altijd wel interessant om in het buitenland te kijken, wel op allerlei plekken is geweest. Nergens gaat het vanzelf, in Nederland ook niet, sommige dingen slaan nergens op. Als je elders wat hebt gezien waardeer je dingen ook wel die bij ons vanzelfsprekend lijken en niet zijn. Met een telefoon kun je hier in een uur heel wat organiseren wat elders onmogelijk is.
Daar wordt ook wel makkelijk overheen gestapt, te beginnen met gigantische capaciteit aan loonwerkers die in een week al het gras op onmogelijke tijden aan de kant werken. Als ik loonwerker zo hoor is de waardering er nog niet overal, en mogen ze ook nog voor bank spelen.
+3
Frans1
@Noorderling
》》Niet om te oordelen, maar als je je heil zoekt in Duitsland of Denemarken voor minder regels vraag ik me af of je je niet verdiept hebt in het desbetreffende land of 《《

Je oordeelt volop 😉, want je verondersteld steeds dat er voor minder regels geëmigreerd wordt, maar regels zijn overal. Je moet het zoeken in mogelijkheden, want die zijn er op steeds meer plekken in NL steeds minder.Je haalt hier ook het programma ik vertrek aan, waar mensen impulsief zomaar ff ergens heen gaan om iets op te gaan zetten, wat dus ook vaak uitloopt op een teleurstelling, met die kijk op emigranten is verdere discussie niet zinvol meer hierover
pieta
@labella Hoe bedoel je dat?
labella
@pieta Dat sommige boeren alles zo beu zijn en dan nog maar 1 oplossing zien en daardoor stoppen
+1
Koeien boertje
@labella is dat ook niet van alle tijden?

Hier een oude buurman die moest boer worden, tegenwoordig heb je de keus.
Vandaar steeds minder opvolgers.

Dan kun je ze in 4 dagen verdienen als ik in m'n vriendengroep kijk als de lady 3 dagen werkt en dan zijn ze ook nog toe aan 2 vakanties int jaar.

Onder de boeren hoor ik verhalen dat de lady het brood op tafel brengt en manlief zich voor de volgende wet schrap zet en weer een paar ton bij de bank op moet halen.

Alles heeft z'n voor en nadelen
+1
mlkvhoudr
@Koeien boertje het dametje werkt hier ook buiten de deur maar die haalt niet een gezinsinkomen bij elkaar buiten de deur.

Poos terug was hier de duscussie niet meet of een gezinsinkomen 30000 was maa4 of t 40 of 50000 euro was. Bij 40 moet de dame dan al ongeveer 3300 per maand netto binnen harken
+3
George
@mlkvhoudr Er zijn er niet zoveel die dat netto binnen harken. Hier harkt de vrouw vooral de tuin. Maar ook af en toe het gras bij elkaar. Samen sprokkelen we een inkomentje bij elkaar met onze boerderij. Doordat we geen schuld hebben kunnen we iedereen op tijd betalen en er heel goed van leven. 😀
+2
de Tank
@mlkvhoudr Ik lees het hier geregeld dat mensen bij anderen zien dat de lady het brood verdient en de man voor de hobby bezig is. Ik lees nooit dat mensen vertellen dat dat de situatie bij henzelf is. Eerlijk gezegd hecht ik daar meer waarde aan dan dat mensen over de situatie bij anderen praten.

Veelal wordt er niet gekozen dat de partner een carrière buitenshuis opbouwt. Als die ruimte en de behoefte er wel is dan is 3300 euro netto maand prima haalbaar op termijn.
Mijn vriendin werkt volledig buitenshuis, zodoende kunnen we de woonlasten delen waardoor er voldoende ruimte is vervangende arbeid op het bedrijf te regelen. Als ze geheel of gedeeltelijk mee zou werken, redden we het ook prima, dan vul je de tijd gewoon anders in.
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr hier ook 15 uur ongeveer, de kinderen worden groter en steeds bij huis zijn en werken beviel steeds minder.
Of ze wou de hele dag dat gezeur van mij niet aanhoren 😉

Het bevalt haar best ff wat anders zien dan het erf overdag.
Nu op zaterdag een jochie uit het dorp
die met kluisjes helpt, gazon ff maait en zo.
marcsterreborn
Quote Reactie van @Koeien boertje:
die met kluisjes helpt

Heb je zo veel zwart geld dat je meerdere kluizen nodig hebt?
+1
Koeien boertje
@marcsterreborn klusjes 🤣.
Laat ik maar niet over kluisjes beginnen want dan houd het snel op🤪
marcsterreborn
@mlkvhoudr hebben jullie ook allemaal zo'n klein licht vrouwtje?
+1
mlkvhoudr
@marcsterreborn is de 3e nu, andere 2 zijn weggewaaid
+1
marcsterreborn
@mlkvhoudr ja logisch
Noorderling
@Koeien boertje
zijn ook de eersten die klagen dat alles te duur is en inleveren op welvaart is onbespreekbaar.
Liefst nog aflossingsvrije lening en in een dik huis wonen. Waar is de tijd dat je tot je 35e zoveel mogelijk op het droge probeert te trekken? De standaard lijkt wel met 50k studieschuld het echte leven instappen maar uit te stellen, omdat dat confronterend is en er nog maar een tussenjaar achteraan moet of flutstudie. Dan loopt bv nederland wel vast als men van 30 tot 60 wil werken, 32uur of minder per week.
Koeien boertje
@Noorderling 32 uur is in de 5 ploegen al een volledige baan .

Ik kan niet zeggen dat er geklaagd word, maar tegenslagen net zoals nu met stroom en gas of zo wat gemiddeld een paar 100 in de maand meer kost kan niemand voorspellen.
Noorderling
Quote Reactie van @Koeien boertje:
net zoals nu met stroom en gas of zo wat gemiddeld een paar 100 in de maand meer kost kan niemand voorspellen.

Niet voorspellen, dat kan je met bijna niks tot in lengte van dagen.
maar je kunt er wel wat aan doen. Iedere week twee uur overwerken en je bent er weer.
Er is toch een schreeuwend tekort aan personeel?
+1
Porky
@labella waarom dwang? Ik ken er zat die eigenlijk al gestopt zouden zijn ,maar nu met deze melk prijs nog even doorgaan, moet jij eens opletten als die weer zakt naar zeg 0,40 cent. K zou ze niet grg op t eten vragen gezien de aantallen.
+1
matt
Staat nu pagina groot in de krant

Quote van Gert
hij had nog best een tijdje doorgewild. Het is de tijdgeest die de melkveehouderij van de familie krol de nek omdraait, zo ziet Gert dat.en ik begrijp dat niet maar ik heb gedacht.
Take the money and run


Hij zegt ook Nederland moet uitkijken dat het niet alles weggooit.

Ik zeg goed gezien,en gehandeld Gert.
George
@matt plotseling hebben ze het gezien .😀
Noorderling
Quote Reactie van @matt:
Take the money and run

Verlies je in een jaar wel 14,5% van je geld. En volgend jaar?
Er wordt soms ook vanalles geroepen om keuzes goed te praten. Daar is iedereen vrij in, diegene die stoppen om regels hebben vaak het bedrijf in balans en bij continue bedrijfsvoering 0 extra last. Tijdsgeest idem, melkprijs is top en saldo hoger dan we wel eens aan melkgeld uberhaubt hebben ontvangen.
Wat wil je nog meer, hoeveel stoppen er nog als we over een half jaar gaan klagen bij 50cent? Is het dan opeens kommer en kwel?

Ik kan het niet altijd volgen. Of het altijd de echte reden is vraag ik me af.
Dat iemand stopt prima, mag ook iedereen gelukkig zelf weten. Maar wat het probleem is om de echte reden te vertellen vraag ik me af. Ook om de euro's op lange termijn is georgen denk ik het beste. Zelf wat mais en tarwe verbouwen, verhuurt de rest, onbelaste waardestijging, wie doet je wat.
matt
@Noorderling op die plek is er maar 1 koper,voor die stal.
En dat is ook nog eens een heel onbetrouwbare koper.
labella
Quote Reactie van @Noorderling:
Verlies je in een jaar wel 14,5% van je geld. En volgend jaar?

Dan gaat het wel heel erg hard van je af inderdaad!
de Tank
Quote Reactie van @Noorderling:
Ik kan het niet altijd volgen.

Zoals ik het inschat doe jij alles tegen de 100% vanuit je verstand/redenatie Jij reageert hier ook zelden vanuit emotie of geïrriteerd terwijl legio collega's vanuit emotie/gevoel handelen wat ze dan vervolgens gaan beredeneren. Ik denk dat dat bij jou de verwarring geeft.
+1
komelker 2
Als de stal nog vol zat, was er maandelijks met de huidige melkprijs mooi melkgeld binnengestroomd .
+2
Hans van Bergen
Ik denk dat bedrijven, relaties die altijd voor je klaar stonden die jouw hielpen te brengen tot waar je bent dat je die wel een verklaring schuldig bent. Verders gaat het niemand wat aan waarom jij de keuzes maakt, die je maakt. En als iemand 30-40 jaar 7dagen per week 51-52 weken per jaar gewerkt heeft en je hebt geen opvolging en je hebt de kans je stallen en alles tot waarde te brengen dan is dat een logische keuze. Of misschien heeft iemand wel een heel medisch dossier. Dan hoeft verder niemand te weten.
de Tank
@Hans van Bergen grappig, enerzijds vind je dat niemand er iets mee te maken heeft, anderzijds geef je wel aan onder welke voorwaarden het logisch is "En als iemand 30-40 jaar 7dagen per week 51-52 weken per jaar gewerkt heeft en je hebt geen opvolging en je hebt de kans je stallen en alles tot waarde te brengen dan is dat een logische keuze"

Juist mede door dit soort meningen maakt dat mensen het lastig vinden dit soort keuzes te maken.
Waarom je verantwoording af moet leggen aan de bedrijven die aan je verdient hebben ontgaat mij enigzins.
Hans van Bergen
@de Tank Omdat een loonwerker voor jouw geinvesteerd heeft vaak weekenden savonds voor jouw klaar stond en een robotman die snachts zijn nest uit moest om jouw ding aan de praat te krijgen mecha man die savonds/weekend ff voor jouw iets opknapt. DIE mag je best ff een pers verklaring geven.
de Tank
@Hans van Bergen Als ik ze spreek kunnen ze best een verklaring krijgen, niet vanuit het gevoel dat ik ze dat verschuldigd ben. Als zij een verkeerde verwachting hebben bij hun investering is dat niet mijn probleem.
+1
Vdejong
@Hans van Bergen En als de loonwerker stopt of het mechanisatiebedrijf zijn melkmachinetak afstoot? Wat krijg je dan? Ieder maakt zijn/haar eigen keuzes en is aan niemand iets verplicht zolang alle rekeningen betaald zijn. Of de mensen in onze omgeving ooit begrepen waarom we de boerderij verkocht hebben, weet ik niet. Maar ik denk dat velen het, anderhalf jaar na de verkoop, wel begrijpen, nu men ziet wat er gaande is in Nederland.
Hans van Bergen
@Vdejong Dan krijg jij een brief of een mail waarin dat wordt toegelicht.
+2
Vdejong
@Hans van Bergen natuurlijk hebben wij onze beslissing wel medegedeeld aan de bedrijven waar we zaken mee deden. Maar om nu te zeggen dat je een verklaring verschuldigd bent, vind ik wel erg ver gaan. Evenals jij investeert om een boterham te verdienen, geldt dat ook voor een loonwerker of mechanisatiebedrijf. Indien een boer overlijdt dan zijn de nabestaanden toch ook geen verklaring verschuldigd?
Adaptief boeren
@Hans van Bergen das risico van het vak
Net als de afkeuring van de PAS, daar gaan echt boeren mee nat dat blijkt nu
Porky
@Hans van Bergen zelden zulk dom gelul gehoord , NIEMAND die stopt hoeft uitleg te geven waarom hij dat doet, geeft jou melk machine leverancier jou uitleg waarom ie 50% tot 100% -winst pakt op enkel de materialen die hij gebruikt? Vraagt jou loonwerker jou ook of ie een fendt mag kopen ? Waar ben jij met je kop tegen aan gelopen? Dus volgens jou moet je eerst kijken of je loonwerker niet te zwaar geïnvesteerd heeft want anders kan/mag je niet stoppen.
+1
Hans van Bergen
@Porky Als ik jouw bijdrage lees dan denk ik dat jouw zakenrelaties heeeel blij zullen zijn als jij ze nooit meer belt
Porky
@Hans van Bergen ik bel ze niet ,ze komen langs ,en nog graag ook ,ik gun iedereen een boterham ,maar bepaal zelf het beleid, en ga NIET zoals jij suggereerd aan mn leveranciers of wie dan ook vragen wat zij er van zouden vinden als ik er mee zou stoppen ,ga toch weg man ,zwerver.
Porky
@Porky ZWEVER
+6
mlkvhoudr
@Hans van Bergen ik vind dat je niemand een verklaring schuldig bent.
+2
j h p
@mlkvhoudr Verklaring klinkt meteen zo officieel, ligt er aan hoe je in je (zakelijke) relaties staat hoe en wat je verteld/uitlegd, als niemand een aandeel hoef je je niet te verdedigen.
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Jij zult ook weinig hechte relaties hebben waarbij je samen iets opbouwd en elkaar ondersteunt. Daarnaast als je niets van je laat horen krijg je nog jaaaarenlang post van ki's mais zaad bedrijven etc etc
altijdbeter
@Hans van Bergen Wat een onzin. Die bedrijven deden zaken met hem om zoveel mogelijk aan hem te verdienen. En die marges liggen bij bij hun allemaal heel wat hoger dan bij ons
+2
de Tank
@altijdbeter Wat dat laatste betreft spreek je voor jezelf neem ik aan. Ik zou er een hekel aan hebben als iemand die werk voor mij doet er niets aan verdient.
Vdejong
@de Tank neemt niet weg dat zij hun oplopende kosten wel voor een deel door berekenen
+3
de Tank
@Vdejong Dat klopt, verschil met ons is dat ze de prijs voor hun diensten zelf bepalen, de marge die ze halen wordt bepaald door hoeveel werk ze krijgen met het tarief dat ze berekenen. Aangezien ze ook collega's/concurrenten hebben is het niet onbeperkt tarief verhogen om de marge te halen die nodig is. Daarnaast zie ik meer bedrijven failliet gaan die geen boer zijn dan boeren. Wij krijgen iedere maand ons melkgeld en binnen een week geld van afgeleverde dieren. Hoeven nooit achter ons geld aan. Eerlijk gezegd vind ik dat wij het op veel vlakken makkelijker hebben dan bedrijven buiten de landbouw. We hoeven nooit achter werk en ons geld aan. Ik heb een aantal jaar voor een constructiebedrijf gewerkt. Beide zaken gaven behoorlijke stress kan ik je verzekeren.
+1
Vdejong
@de Tank ik zei ook voor een deel, maar verder heb je helemaal gelijk
altijdbeter
@de Tank Omdat het bij ons allemaal zo makkelijk is, verdienen wij ook niks.
Kars
@de Tank maar dat komt ook dat de basis van landbouw gewoon sterk is. Hoeveel waardeloze tech bedrijven zijn er uit de grond gestampt. Miljoenen, miljarden kan niet op. En nu verdampt alles bij ze. Allemaal luchtkastelen gebaseerd op emotie
de Tank
Quote Reactie van @Kars:
En nu verdampt alles bij ze.

Rekenen ze toch gewoon door?
Porky
@de Tank volgens mij zegt ie dat niet
de Tank
@Porky klopt, dat zeg ik
altijdbeter
@de Tank Iedereen mag aan mij verdienen, maar dat is toch niet mijn taak om dat voor mijn toeleveranciers te regelen of daar uberhaupt mee bezig te zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van dat bedrijf zelf'
hoest
Nog even en je moet toestemming vragen aan je leveranciers of je mag stoppen 😏
+1
marcsterreborn
@hoest waarschijnlijk moet je dan doorgaan
Koeien boertje
Maar die een stal van een paar jaar oud hebben en nu de bouwkosten verdubbeld zijn.
Een stal die 5 jaar geleden 5 ton kost die word waarschijnlijk nu voor 8 ton getaxeerd.

Ben je op andere gedachten gekomen dan voor 5 jaar terug kun je er nu uitstappen.

En dat geld geeft een collega niet als je het land wil houden
+1
Noorderling
@Koeien boertje
Taxatie waarde is nog geen verkoop.
Denk dat ik een vergelijkbare stal nu nog niet voor dubbele kan zetten vergeleken met de bouw 10jaar geleden.
Alles om die stal heen maakt het of die die prijs nog waard is of niet. Grond, locatie en vergunning doet meer dan de stal opzichzelfstaand.
Erco
@Noorderling de stal die ik 19 jaar terug neer gezet heb met 93 koeien voor alles bij elkaar nog geen 4 ton werd vorig jaar al getaxeerd voor 723.000 restwaarde. Nieuw denk over de miljoen idd
Noorderling
Quote Reactie van @Erco:
723.000 restwaarde

op basis van alleen melkveestal of kan die ook nog ergens anders voor dienen?
Vind het een heel bedrag 7500euro per koe, daar is nu ook nog wel wat voor te bouwen.
+1
pieta
@Noorderling De taxateur koopt de stal niet he. 😁
robbies
@Erco restwaarde of herbouwwaarde?
+1
bio boer
@Erco als je spul tekoopzet valt tegen grond wordt wel goed betaalt maar totaal gebouwen van 20 jaar houd bij 4 ton wel op volgens mij we hebben al 2x compleete bedrijven gelocht maar gebouwen betaal je niet zo veel voor de grond wil idereen wel hebben maar gebouwen?
bio boer
@bio boer meschien alle gebouwen inclusief huis en ondergrond levert 7 ton op
George
Quote Reactie van @bio boer:
meschien alle gebouwen inclusief huis en ondergrond levert 7 ton op

Hier is het denk ik geen 7 ton waard. Maar Erco heeft veel betere gebouwen dan ik.
bio boer
@George is toch pracht ruilverkaveling bedrijf bij jou 😜
George
Quote Reactie van @bio boer:
is toch pracht ruilverkaveling bedrijf bij jou

Woonhuis is geheel super in orde , stallen zijn oud met asbest. Nog functioneel als jongveestal , zolang de roostervloeren hier in Brabant nog voldoen. Maar ik maak me geen illusies wat waarde betreft. Er zullen in de toekomst erven over zijn en gebouwen nauwelijks tegen waarde verkoopbaar in tegenstelling tot de grond en woonhuizen.
Erco
@George hier net nieuw huis gebouwd is alleen al meer dan die 7 ton getaxeerd maar wat heb je eraan als je bedrijf er achter staat? 🤷🏼‍♂️
George
@Erco Bedrijfswoningen zijn sowieso minder waard.
Als dezelfde woning aan rand van bebouwde kom stond zonder bedrijfsgebouwen waren onze woningen meer waard.
pieta
@Erco Ik vraag me wel af wat voor taxateur jij hebt. Ik heb zelf een boerderij verkocht en je kunt voor een stal wel wat beuren maar niet voor zowel huis als stal veel beuren. Het is dan toch een bedrijfswoning en een koper heeft wil de stal dan wel voor 7 ton in de koopakte maar geeft maar zoveel voor een locatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij , veehouders , limburg en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!