Drijfmest bron van ammoniak probleem

Opinie A.H. Wesselingh, Van 1950 tot 1985 medewerker bij het ministerie van Landbouw als voorlichter Machinaal Melken

Het ammoniakprobleem heeft alles te maken met stalsystemen op basis van drijfmest. Daarnaast zijn er hardnekkige misverstanden over stikstof, signaleert oud-landbouwvoorlichter A.H. Wesselingh.

Na de tweede wereldoorlog is het drijfmestsysteem in gebruik gekomen. In de groep achter de koeien dreef de mest op het dunne deel naar de mestput. Dagelijks uitmesten was niet meer nodig. In de huidige ligboxenstallen wordt de mest verzameld in de mestput onder de roostervloer. Beide systemen hebben het zelfde bezwaar; er wordt na enige tijd ammoniak gevormd. Dat is een gas dat inherent is aan dood en verderf; een sluipmoordgas.

Men spreekt vrijwel altijd over stikstofuitstoot, maar dat klopt niet. Dat leidt ook tot spraakverwarring.

Bewaring mest
Wat gebeurt er tijdens bewaring van de mest? Deze ontmengt. Het organische materiaal komt naar boven en sluit op den duur de toegang van lucht naar het onderste dunne deel af. Daarin vindt afbraak van bestanddelen plaats. Als de aanwezige zuurstof is verbruikt wordt onder andere ammoniak ( NH3) gevormd, dat oplost in water.

Ingrijpendere maatregelen
Op deze wijze kan veel gas worden gevormd, die vrijkomt als de
mest wordt gemengd, verwerkt of geïnjecteerd. Zolang er zuurstof is wordt geen ammoniak gevormd. Periodiek mengen van de mest kan een deel van de ammoniakvorming voorkomen. Mengen is ook mogelijk door het dunne deel van de drijfmest over de dikke mest te pompen. Wie heeft de goede oplossing? Misschien zijn nog ingrijpendere maatregelen nodig.

Geen kans op ammoniakvorming
Voor nieuwe stallen is het beter om geen drijfmest toe te passen, maar op een oude, eeuwen lang gebruikte methode terug te vallen. Toen werd de mest dagelijks naar het land gebracht en verspreid. Geen mestkelder, maar een put achter de stal waar de mest van bijvoorbeeld veertien dagen in kan worden op geslagen. De mest niet verspreiden, maar in ruggetjes op het land uitrijden. Dat voorkomt eventueel uitregenen. Nu is er geen kans op ammoniakvorming. Dat is vele malen belangrijker dan de kans op uitregenen.

Laat u niets aanpraten zonder overtuigend onderzoekresultaat

De bouw van een nieuwe ligboxenstal wordt daardoor ook veel goedkoper. Geen ammoniak in de mest betekent ook dat de wormen en de weidevogels weer terug komen.
Er wordt veel gespeculeerd vanwege de vermeende stikstofproblemen, maar die zijn er niet. Het is ammoniak. Dikwijls spannende verhalen, maar tegenvallend resultaat. Laat u niets aanpraten zonder overtuigend onderzoekresultaat.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Als je niet mixt, mengt mest ook niet, poep mengt niet vanzelf met urine als het in kelder komt. en bij uitrijden, is mits niet geinjecteerd, ook aardig wat zuurstof beschikbaar..
bio boer
@cs-agrar in de bodem zit ook zuurstof genoeg anders staat je gras snel geel als er geen zuurstof in zit
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
in de bodem zit ook zuurstof genoeg

bij injectie wordt rondom dat plaatselijke milieudelict alle zuurstof opgebruikt en dan nog is er tekort, en treed er verzuring op. Daarbij is het ook nog zeer waarschijnlijk dat door het snijden in de (vochtige) grond de snit versmeerd en zuurstof er dus niet eens bij komen kan.
+3
bio boer
@cs-agrar ben er zelf nog niet zo van overtuigd dat de zodebemester slecht is voor de bodem ik kan persoonlijk geen nadelige effecten merken toen ik over gestapt ben van de toproco bemester naar zodebemester alleen dat ik nu geen strontkorsten meer in de kuil heb
Mest wordt nog steets goed benut
Zou niet graag met de ketsplaat willen bemesten in de zomer
+1
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
ge effecten merken toen ik over gestapt ben van de toproco bemester naar zodebemester alleen dat ik nu geen strontkorsten meer in de kuil hebMest wordt nog steets goed benutZou niet graag met de ketsplaat willen bemesten in de zomer

Tussen sleepvoeten en snijden met de schijven zit nog wel een behoorlijk verschil.
Heb zon ding gekocht omdat het moest, grootste fout ooit.
Je maakt een snede, welke gaat scheuren als het droog is en de ondergrond nog verder verdroogt, wortels kapot getrokken worden en verdroogt sneller. Gras gaat op die plek kapot, wat weer ruimte is voor onkruid.
Minder contactoppervlakte met zonlicht waarbij UV schadelijke bacterien en virussen dood.
Grootste probleem, de bemester snijdt oppervlakkige schimmeldraden kapot. Deze draden lopen niet alleen in de lengte over een perceel, wel maken wij het er van dat ze maar een baantje van 20cm hebben om hun werk te doen.
aldert
@bio boerWat geen ketsplaat.?? Er is niet beter, ff een dag regen afwachten en ketsen maar .
+2
bio boer
@aldert ja met 150 ha en 5000 m3 aan mest kan je niet altijd op regen wachten
bio boer
@bio boer en mest seizoen begint hier meestal pas eindmaart/ april om de grond niet eerder zonder schade goed kunt rijden meeste jaren tot 1 sep
+1
Weidezicht
@bio boer als ik dat op een stadse manier benader, zeg ik, de schaalvergroting is doorgeslagen, dus moet het anders.....
bio boer
@Weidezicht ook bij kleiner bedrijf is dar niet altijd in praktijk tebrengen zou de loonwerker ook goed mee kunnen werken
bio boer
@bio boer doe nu mijn best ook wel met regen of voor deregen in de praktijk komt dat niet altijd zo uit of kont de regen gelemaal niet
cs-agrar
@bio boer dat kleinere bedrijf zou met ketsplaat het ws weer zelf gaan doen met een veel lichter tankje
Vantveen
@bio boer Ketsplaat aan de sleepslang. Helft water dr bij. Denk dat je versteld staat hoe veel je doet op een dag
bio boer
@Vantveen voor de eerste snede staat komt loonwerker 20 tot 24 uur tepompen met sleepslang 2 volle dagen beide dagen 1x pomp verplaatsen naar een silo 3000 m3 mest
Voorheen deed ik het zelf met onze tank dat duurde telang en tijdgebrek nu in 2 dagen 100 ha 20 ha is vogeldjes land krijgt vaste mest en 20/30 ha doe ik nog zelf
bio boer
Vaste mest broeit weer wat veel stiktof verlies heeft zou niet graag zonder drijfmest willen vaste mest blijft lastig op grasland in combinatie met voeder winning gier heeft dat geen amoniak emmisie ?
Ik had keer gelzen daar werd gezecht dat mestscheiding niet werkte om er nog steets ammoniak vervlucht uit de gier ?
Johannushoeve cv
@bio boer ach je moet niet alles geloven wat je leest .
cs-agrar
@bio boer alles vervluchtigd, maar in en koele donkere kelder gaat dat minder snel, daarom dat je ook het best met donker weer, liefst regenachtig, mest uit kan rijden. Zou zo niet weten hoeveel N er vrijkomt bij broei in vaste mest, maar tis daarbij wel zo dat die N een heel stukje trager vrijkomt. Vaste mest zou het mooist werken als je het via de mestverspreider aan de hoop rijd, dus stuk geslagen,en dan een tijdje ligt te rijpen, Verdeeld het ook direct een stuk beter
+2
bio boer
@cs-agrar verse kippen mest heeft bij afvoer 33 kg n als 6 weken op de hoop heeft gelegen krijg ik wel uutslagen met nog maar 18 kg n
+1
j h p
De wormen terug? Als die weg zijn laat hij dat de mollen hier even vertellen, die denken dat er nog wormen te halen zijn. 🙄
Die man weet wss niet dat mestbeluchten door zijn oude werkgever niet erkend wordt.
Oja, en ook nog iets met uitrijdverbod.
Elvis
@j h p met alle respect maar de beste man is al vanaf 1985 met pensioen....
j h p
@Elvis Dat staat er niet, overigens zijn de uitrijdverboden er ook al een hele poos, als hij dan al met pensioen is gegaan is bijna 100, tijden veranderen.
Albert Altena
Over iets natuurlijks discussiëren en vergiftige uitstoot en chemie tolereren?
Waar zijn we toch mee bezig?
Jannus
@Albert Altena Gisteravond zat ik even de docu op RTL Z te kijken over het plastic in de rivier de Nijl en een zeer groot meer waar de bodem letterlijk bezaaid ligt met een plastic bodemmodder en dan lees ik natuurmonumenten schrijven over een reactie Zembla Markerwadden,'Recycling van producten in het IJsselmeer'.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jannus:
plastic in de rivier de Nijl

die hoek zijn er steden die het afval gewoon van de brug af kieperen zo'n watertje in
+2
Nevergiveup
1/3 Water erbij in de put lost alles op tijdens opslag en ook tijdens uitrijden.

Maar goed ik weet dat de opslag dan wel gaat knellen bij velen.
+1
hans-hans
@Nevergiveup wij thuis doen bij het sleepslangen ook vaak veel(sloot) water bij de drijfmest en dat bind denk ik ook de ammoniak en de grond neemt het eerder op (geen droge korst van opgedroogde mest)
+1
Nevergiveup
@hans-hans ja werk supper 👍
+1
newholland6640
Nou als je als boer niet weet dat drijfmest slecht is mag je terug naar de schoolbanken.
+3
huub
@newholland6640 de eerste ligboxenstallen zijn meer dan vijftig jaar geleden gebouwd. Er zijn percelen die al net zo lang met drijfmest bemest worden en er groeien nog steeds gewassen op, dan kan het toch niet zo slecht zijn?
+1
newholland6640
@huub

Nee ben ik ergens met je eens. Maar kringloop technisch en qua dier gezondheid is het een verre van ideaal systeem.
+4
labella
@newholland6640 dan heb je in de verkeerde schoolbanken gezeten
weurding
Dus mestscheiden is de oplossing ?
newholland6640
@weurding

Nee das alleen optisch scheiden crue gezegd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , uitmesten , ligboxenstal , stikstof , ammoniak , weidevogels , mestkelder , drijfmest , roostervloer , uitrijden en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0