Stikstofneerslag niet maatgevend voor kwaliteit natuurgebieden

Natuurgebieden die volgens de Nederlandse stikstof-gedreven systematiek in erbarmelijke staat zijn, blijken volgens de Europese definitie juist in prima conditie. Sterker nog, volgens de Europese methodiek is er nauwelijks verband tussen stikstof-neerslag en de staat van de natuur.

Dat heeft de onderzoek redactie van de Stichting Agrifacts vastgesteld door Nederlandse en Europese rapportages te vergelijken en die per gebied naast de door Aerius/OPS berekende stikstofneerslag te leggen. Het gaat daarbij om de berekende stikstofneerslag, zoals die ook ten grondslag ligt aan het inmiddels beruchte ‘kaartje van minister Van der Wal’.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Moet het nu allemaal wel, of niet van Brussel ....🙄
+1
Grasbaal
Net met open mond het NOS gezien, Nederland is een weinige (enige?) land die brief de gemeten (welke?) stikstofcijfers doorgeeft aan Brussel maar hiermee stoppen kan nu ook niet meer.... wie houdt wie nu voor de gek? : nos.nl/artikel/…
Twentsch Land
Wie braaf is krijgt wat lekkers !
Wie stout is krijgt de roe !

Soms is het andersom .....

@Grasbaal
Grasbaal
Ook Geesje is wakker:

sorry
@Grasbaal Geesje slaapt niet
Theo61
@Grasbaal Grasbaal als je wat naar beneden scrolt op de antwoorden onder Geesje staat er een filmpje (geplaatst door Carolien van de Plas) van een Duitse boer die een goed verhaal verteld, ik zou dat willen laten zien maar kan het niet plaatsen. Misschien kan jij of iemand anders dat. Bvd.
Grasbaal
@Theo61 deze?:


Theo61
@Grasbaal Ja deze, dank je voor de vlotte service 😀
+3
John Spithoven
In het artikel zit een link met zeer interessante gegevens.

Kaartje met doelstellingen regeerakkoord op de wijze zoals Brussel ons monitort. 57 N2000 gebieden hebben minder dan 74 % van hun oppervlakte in een goede of stabiele staat en volgens het regeerakkoord een opgave.
Dat is wat anders dan het kaartje van de Wal

Daarnaast een punten wolk die aantoont dat er GEEN correlatie is tussen KDW en stikstof enerzijds en staat van instandhouding anderzijds

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

hans1980
@John Spithoven wat moeten we met die 36 pseudo wetenschappers?
klompen
@John Spithoven dit moest toch morgen in alle landelijke ochtendbladen staan
jan w
@John Spithoven
John, vraag?? Als ik op de volgende kaart kijk, het verbaasd mij trouwens niks, tenminste ik had het al wel verwacht op een antwoord van Rene Westra , provinciale statenlid van de VVD.
natura2000.eea.europa.eu/
Dan zie ik bij Borculo ( het stelkampsveld ) een N2000 gebied staan ter grootte van 102.3 ha. Het gebied is nog helemaal niet geheel ingericht. Van oorsprong was dit maar een gebied van 1.5 a 3 ha .

Kan er maar zo N2000 gebied worden bijgeplust door de provincie .??
John Spithoven
@jan w
Dit zijn de hectares ten tijde van het aanwijzingsbesluit.
gekopieerd uit de database van STAF.
Stelkampsveld 4,7 0,8 13,7 29
4.7 ha status A... uitstekend
0.8 ha status B ...goed
13.7 ha status C....verminderd
dit is de ranking volgens de EU SDF rapportage (hoe Nederland naar Brussel rapporteert.
29 is 29 % van de oppervlakte is in goede of uitmuntende staat.

Ik hoop dat ik je zo geholpen heb.
jan w
@John Spithoven
Dit is totaal 19 ha. het oorspronkelijke gebied wat als N2000 gebied wat in de boeken staat nu. Maar het oorspronkelijke gebied is of was niet groter dan 3 ha. Er wordt dus bijgeplust, of zie ik dit nu verkeerd?
+2
rene-de-jong
Deze bevindingen kunnen mooi in de plaats van de 'Quick scan' welke LNV heeft geproduceerd als plicht uit de WSN.

De plicht uit de WSN is namelijk om een monitoring van de natuur te maken.
De Quick scan is alles behalve dat, het is niks meer of minder dan de BEREKENDE schade welke ook in ALLE gebiedsanalyses staat vermeld.

Een kringverwijzing; we berekenen schade en dit controleren we met dezelfde berekende schade en noemen dat monitoring of gebiedsanalyse.

Er is dus wel degelijk monitoring beschikbaar (SDF) echter deze is NIET gewenst door LNV en wordt zo dus ook buiten het zichtveld van het parlement gehouden; 'uitsluitend ter vergelijk' aldus drs. A.M. (Anne) Schmidt van de WOT (Wettelijk onderzoekstaken).
Het uitvoeringsbesluit zegt wat anders;
eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/…
UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE
van 11 juli 2011
betreffende een gebiedsinformatieformulier voor Natura 2000-gebieden
(Kennisgeving geschied onder nummer C(2011) 4892)
(2011/484/EU)



Totaal geen causaal verband dus met BEREKENDE overschrijding KDW want zo heeft Nico (ook) al eens aangegeven op foodlog; foodlog.nl/artikel/…

De 36 wetenschappers 'consensus' uit Trouw slaan een grote flater en met de dag krijgt Nico Gerrits meer gelijk, hulde aan deze man die alles al zo'n 15 jaar door heeft !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur , natuurgebieden en conditie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0