VVD Westfriesland: onze boeren verdienen beter

Geef het platteland en de agrarische sector toekomstperspectief Westfriese veehouders, fruittelers en groentetelers zijn belangrijke producenten van vers, eerlijk en veilig voedsel. Westfriesland is bovendien wereldwijd het centrum van de plantenveredeling en zaadtechnologie: meer dan de helft van alle groenten in de wereld heeft een oorsprong in Westfriesland. Door vergaande innovatie en samenwerking tussen de verschillende agrarische sectoren, wordt hier voedsel geproduceerd met de laagste milieubelasting ter wereld.

De Westfriese VVD fracties en wethouders maken zich zorgen over de toenemende polarisatie in onze samenleving. De lancering van de plannen door het kabinet voor de stikstofreductie in de landbouw heeft op ons platteland heel veel boosheid, verdriet en angst teweeg gebracht. En dat terwijl we de grote rol van onze boeren in het beheer van het landschap juist zo waarderen. Daarom zeggen wij: onze boeren verdienen beter.

De stikstofkaart is geen vertrekpunt of een houtkoolschets: het is een volstrekt onverwachte klap in het gezicht van onze boeren. En ook nog eens volstrekt onnodig: De daadwerkelijke uitstoot per bedrijf dient immers altijd uitgangspunt te zijn, zoals dit wel in de industriële sector gebeurt. Bovendien dienen alle sectoren evenredig bij te dragen, waarbij innovatie leidend moet zijn en maximaal door de overheid gefaciliteerd dient te worden.

Dat er een transitie naar duurzamere landbouw moet plaatsvinden staat buiten kijf, daarin lopen onze boeren al jaren voorop, maar het gaat om de manier waarop. Natuur wordt tegenover de leefbaarheid van het platteland gezet, stedelingen en dorpelingen raken steeds verder van elkaar verwijderd. Terwijl we elkaar juist zo hard nodig hebben, boeren zijn niet het probleem, ze zijn een belangrijke partij bij de oplossing. Wij roepen het kabinet en de boeren op om met elkaar in gesprek te gaan als gelijkwaardige gesprekspartners en daarmee de impasse te doorbreken.

Daarom slaat de lokale VVD uit de 3 steden en de meer dan 50 dorpen en buurtschappen van Westfriesland de handen ineen: stad en platteland roepen het kabinet gezamenlijk op om tot een breed gedragen toekomstvisie te komen voor de landbouw en -daar onlosmakelijk mee verbonden- voor de leefbaarheid van ons platteland. Met de focus op samenwerking, maatwerk en innovatie.

En met respect voor de mensen die op het platteland wonen, werken en leven. Zodat na ons nog vele generaties dorpelingen en stedelingen kunnen genieten van vers, eerlijk en veilig voedsel uit
Westfriesland.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

VVD Drechterland
- Dirk van Kampen, raadslid
- VVD Enkhuizen
- Pascal Overwijn, fractievoorzitter

VVD Hoorn
- Rob Droste, fractievoorzitter
- Marjon van der Ven, wethouder

VVD Koggenland
- Jack Stroomer, fractievoorzitter
- Bart Krijnen, wethouder
- Rosalien van Dolder, wethouder

VVD Medemblik
- Jack Stam, fractievoorzitter

VVD Opmeer
- Jacko Hoek, fractievoorzitter
- Vincent Buis, wethouder

VVD Stede Broec
-Joey Leeuwinga, fractievoorzitter
- Martien Krijger, wethouder

Reacties

Twentsch Land
Soms geld, beter laat dan nooit ...... maar waarom niet eerder !!!
+2
stefanus
@Twentsch Land Provinciale verkiezingen komen dichterbij ?
Twentsch Land
Willen ze daar wat mee bereiken zullen ze nog met heel wat anders moeten komen.....

@stefanus
Spuit11
@Twentsch Land jij bent hardcore VVD'er. Vertel het ons maar...
Twentsch Land
D’66 , CDA CU op de mat roepen dat de voorgestelde plannen van tafel gaan en worden herzien, beleid op feiten en niet op het terras ingevulde formulieren, met de agrarische belangen behartigers aan de tafel en open staan voor hun ideeën ...... en anders moet de VVD het kabinet gaan opblazen ....

Heb al eerder aangegeven dat VVD in een moeilijke relatie zit en meer water bij de wijn doen dan hun lief is ....laat VVD maar vast eens gaan praten met bbb en omzigt en ja 21 en SGP ....

@Spuit11
+4
stefanus
@Twentsch Land Het enigste wat vvd met landbouw heeft is land om te bouwen.
Dirk van Zetten
@Twentsch Land Meerderheid van de VVDers op het partijcongres is tegen de stikstofplannen van dit kabinet. Rutte luistert niet naar de boeren, niet naar de VVD leden en niet naar het volk.
+1
Grasbaal
De locale VVD's staan hier heel anders in als de landelijke, ik hoop dat ze kunnen doordringen in de hoofden van de landelijke kopstukken.
jordi 1455
@Grasbaal De lokale VVD staat dichtbij de kiezers, terwijl de landelijke VVD hoog in de ivoren toren zitten en de VVD'ers in Brussel zitten nog hoger in die ivoren toren.
-Jan-
@Grasbaal de locale zit nog een deel volkspartij in,de landelijke modiale
jan w
@Grasbaal
Zouden ze het zelfde met het landelijke VVD aan moeten als hier in het gelderse hebben al een 7 tal afdelingen van LTO aangegeven dat als LTO de rug niet recht houdt ze ermee zullen stoppen.
Grasbaal
@jan w wat win je ermee als alle lokale afdelingen stoppen?.
+2
Twentsch Land
Wat win je ermee als alle lokale afdelingen stoppen?.

Nou !

Dan ligt de grote baas ook plat.

@Grasbaal
achterhoeker2
@Twentsch Land En dan ?
Dan zegt vd Wal was ook niet zo'n goed plan , laten we het maar niet doen.
Grasbaal
@Twentsch Land als je stopt heb je zeker niets meer te zeggen
Twentsch Land
Stoppen hoeft niet definitief stoppen te betekenen.

Als provincies stoppen en dan natuurlijk niet voor eeuwig komt de grote baas in den haag wel in beweging.

@Grasbaal
stefanus
@Twentsch Land Provincies kiezen de grote baas, de eerste kamer.
+1
overstekend wild
@Grasbaal wat win je er mee om te blijven zitten als door hebt dat je door je eigen bestuur wordt tegen gewerkt. En het belang waar jij voor strijd en hoort te strijden een heel ander belang is dan dat van je hoofdbestuur. Maar jij op hun beleid word afgerekend. Wegwezen!
casev2
@Grasbaal dat klopt Co, maar landelijk zijn ze voor 4 jaar getrouwd met d66, en hebben daar alles voor over om dit maar in de benen te houden. Iets wat voor het cda misschien nog wel meer geld...

En het klopt dat tijdens het congress er een meerderheid die motie gesteund heeft, maar nog steeds een hele grote groep niet, benagstigend groot wat mij betreft (ook wij waren ooit vvd lid...)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , platteland , groenten , landschap , overheid , uitstoot , veehouders , verdienen , landbouwshow opmeer en Stikstofkaart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!