Column Dirk Bruins - Vertrouwen komt te voet

Quote:
Weglopen is echt de laatste stap, want invloed uitoefenen en belangen behartigen is moeilijk als je niet meer aan tafel zit.

Op het moment van schrijven van deze column volg ik met een schuin oog het hoofdlijnendebat over de aanpak van het stikstofbeleid. Ik kan me voorstellen dat veel boeren en tuinders, maar ook de gemiddelde burger, inmiddels het spoor bijster beginnen te raken. Het debat is naar aanleiding van de Kamerbrief met hoofdlijnen van gecombineerde aanpak natuur, water en klimaat in landelijk gebied en van bredere stikstofbeleid. Het zijn dus ‘slechts’ de hoofdlijnen, details moeten nog volgen. Toch zijn we al bijna drie jaar verder, nadat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof afkeurde. En het einde is nog niet in zicht.

Soms lost tijd de zaken op, maar in dit geval werkt tijd in ons nadeel. Omdat er geen ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen, loopt de druk om in te grijpen op. In het debat zie je dat Kamerleden het moeilijk vinden te doorgronden wat de consequenties zijn van deze hoofdlijnen. Ik hoor dan ook veel vragen. Velen verwijzen naar informatie die ze van de LTO-organisaties hebben. Ook in de diverse provincies zie ik dat de politiek zorg heeft en niet goed overziet wat er op ze afkomt.

In tijden van onzekerheid is het belangrijk dat er vertrouwen is. Het vertrouwen in de overheid is momenteel dramatisch laag en neemt, door slechte communicatie, ook nog eens af. Het beeld is dat de focus ligt op landbouw en dan vooral op massaal opkopen of onteigenen van boeren om het probleem van de woningbouw op te lossen. Domme fouten, zoals het publiceren van een niet-kloppende lijst van grootste ammoniakuitstoters, doen de argwaan nog verder vergroten. De ministers moeten flink aan de bak om te laten zien welk perspectief ze de landbouw nu daadwerkelijk te bieden hebben.

Ik krijg vaak de vraag: ‘Moeten we nu niet wegblijven uit de provinciehuizen?’ Nee, liever niet. Weglopen is echt de laatste stap, want invloed uitoefenen en belangen behartigen is moeilijk als je niet meer aan tafel zit. Als LTO Noord zijn we ervoor om het belang van onze leden te dienen. Dat betekent dat we juist in de provinciehuizen duidelijk moeten maken wat onze ideeën en wensen zijn en wat wij volstrekt onacceptabel vinden.

Dirk Bruins

voorzitter LTO Noord

Bron Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+2
kanniewaarzijn
Optie 1: de plannen gaan gewoon door als LTO niet aanschuift.
Optie 2: de plannen gaan gewoon door als LTO wel aanschuift, maar dit keer is het "in overleg met de sector" tot stand gekomen.
+3
weurding
@kanniewaarzijn in beide gevallen krijgt LTO de zwarte piet toegeschoven?
+6
familie pelle
Denk dat meneer bruins z’n belangrijkste wapen en handelsmerk inzet. Een ultimatum aan lto noord Overijssel om als de wiedeweerga weer aan tafel te gaan en ja te knikken. Hij deelt hier een ongelofelijke domme sneer uit aan lto noord Overijssel en geeft daarmee aan heel ver van z’n eigen leden af te staan.
Twentsch Land
BENNIE ....
wat moeten we hier nu weer mee ?

@familie pelle
diekman
@familie pelle Dirk luisterd liever naar de verkeerde...
+2
Tiepmachien
Mag ik van tafel?
Nee!
Waarom niet?
Amuse is geserveerd, hoofdgerechten komen nog!!
Todi
Waar om denk ik nu aan poetin en film maker [okraine.]
+1
Kars
Ik krijg de indruk dat iedereen door begint te krijgen dat de overheid de boeren aant besodemieteren is, behalve de LTO. Zelfs bij VI vandaag kreeg Johan staande ovatie. Moet de eerste LTO er nog krijgen van een boer.
weurding
@Kars daar bij Johan zaten ook vast geen boeren
+3
familie pelle
@weurding afgelopen woensdag zat wierd duk er. Toen ging het op het einde ook over de boeren en stikstof. Betere positieve reclame konden we niet hebben. Kan het hier helaas niet plaatsen
robbies
@Kars die staande ovatie vroeg hij zelf hé
Kars
@robbies maar hij kreeg hem wel. Denk dat mark rutte het aan de gem nederlander vroeg dat hij zon gaaf land heeft gemaakt, de middelvinger kreeg.
+4
Weidezicht

(klik om te vergroten)

Duidelijk verhaal wederom van plasterk
Jan-T
Vertrouwen komt te voet en is al een aantal jaar niet meer aanwezig.
Maar wie snapt dit tot op heden nog niet.
Als je nooit een signaal aan geeft tot hier en niet verder in de media en naar jou achter ban dan weet je zeker dat je met de verkeerde zaken bezig bent.
Of u snapt het nog niet. €. 4000,- per persoon x 3 gezinsleden is €. 12000,- per gezin voor klimaat met geen opbrengsten er tegen over dat is veel geld voor niks.

Je zal maar aan tafel zitten en denken dat de Ezel blijft lopen.??
+2
Johannushoeve cv
@Jan-T het vertrouwen is allang met het paard vertrokken
laatste strijder
@Johannushoeve cv .......en kan al tijden niet méér dalen
+3
Lulhann
Dirk ziet de huidige situatie ,dat de regionale lto afdelingen van de gga tafels weglopen om hele goede redenen,met lede ogen aan!
De gga is voor de komende jaren het verdienmodel van lto en dat dreigt nu mis te lopen!
In Drenthe hadden ze de eerste 32000 al binnengeharkt om een paar keukentafel gesprekken te voeren rond fochteloerveen.
Naast de economische belangen speelt er voor onze zogenaamde belangenbehartiger dirk nog een aspect,namelijk het lto plan duurzaam evenwicht waarin ze afspraken hebben gemaakt met tbo 's en maxime verhagen van bouwend Nederland.
Dit plan was overgenomen door minister van der wal,dus so far so goed! Echter nou zijn er van die regionale domme boeren in de provincie die denken het beter te weten dan de grote landelijke bestuurders en gooien roet in het eten!
Lto kon de laatste dagen niet anders dan zich uitspreken tegen de plannen van de minister ,maar zal de komende weken hun regionale afdelingen weer naar de gga tafels someren.
Bijkomend voordeel voor de lto is dat de andere kritische clubs dat wss niet zomaar doen,dus dat overlegd wel veel makkelijker!
Dirkje hoeft alleen de leden weer ff int gareel te krijgen.....
+1
Tiepmachien
@Lulhann Aan tafel!!!
En eten wat de pot schaft!!
diekman
@Tiepmachien Zo is het landelijk LTO van een belangenbehartiger naar een bedreiging voor de boeren gegaan.
+3
BertK
Dirk maakt zich druk over de laatste stap nl weglopen. Maak je eerst maar druk over de eerste stap, nl. eerlijke feiten op tafel, meten wat er aan depositie is en of de natuur achteruitgaat door enige mate aan stikstofoverschot.
Realisme
@BertK dirk word betaald om iedereen aan tafel te houden ongeacht de onderbouwing van wat zij voorgeschoteld krijgen.
+1
marcsterreborn
@Realisme wat een een onzin kunnen jullie bij elkaar verzinnen. Waarom zou juist LTO de belangen van boeren niet willen dienen?
+2
Lulhann
@marcsterreborn wiens brood men eet,wiens woord men spreekt!
Regionale afdelingen daargelaten, die komen er nu ook pijnlijk achter dat de visie van de landelijke top van de feiten achterwege laten,een kaalslag op het platteland zal veroorzaken!
+1
marcsterreborn
@Lulhann dat ben ik niet met je eens. De LTO-leden hebben visie, en het is goed dat die door de landelijke top wordt uitgedragen.
weurding
@marcsterreborn dus volgens jou hebben de leden meer visie dan de top?
marcsterreborn
@weurding de top is in dienst van de leden.
+6
Vdejong
@marcsterreborn 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🖕
+1
Achso
@marcsterrebornik neem aan dat je dat sarcastisch bedoeld
+1
marcsterreborn
@Achso beslist niet. LTO is een ledenorganisatie. Dit betekent: de leden bepalen. Uiteraard is de koers die daaruit voortvloeit een compromis. Als biologische boer vind ik bijvoorbeeld dat LTO zich te weinig inspant voor onze categorie boeren.
Vdejong
@marcsterreborn als ze zich al niet voor jullie inspannen, voor wie dan wel?
+1
marcsterreborn
@Vdejong te veel voor de plankgas boeren
robbies
@marcsterreborn ben je dan geen lid van Biohuis ofzo?
+1
marcsterreborn
@robbies via LTO. En lid van De Natuurweide (club van biologische melkveehouders) via EKO Holland.
Wat Bio huis precies doet, vind ik ook altijd maar een beetje vaag
Bennie Stevelink
@marcsterreborn
Quote:
LTO is een ledenorganisatie. Dit betekent: de leden bepalen.

Klopt. Soms bepalen de leden verkeert. Voor afschaffing van het melkquotum waren het bestuur van ZLTO en LTO Noord het eens dat groei in de melkveehouderij grondgebonden moest zijn. De achterban (deels) van ZLTO eiste echter met de vuist op tafel dat groei grondloos mogelijk moest zijn. ZLTO heeft zich teruggetrokken uit het akkoord en is grondloze groei gaan verdedigen. Grote chaos tot gevolg. Fosfaatrechten moesten ingevoerd worden om de zaak weer beheersbaar te krijgen.
+1
robbies
@Bennie Stevelink in het Noorden is ook gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om grondloos te groeien en ook nog een zonder te investeren bij RFC
cornelissen
[quote="@Bennie Stevelink" p="1996413"]Fosfaatrechten moesten ingevoerd worden om de zaak weer beheersbaar te krijgen.

Lto heeft ze zelfs aangevraagd begin juni 2015
En melkveehouders ,die onomkeerbare verplichtingen hadden op de peildatum,grondgebondenheid en vergunningen in orde werden de armoede ingetrapt , dankzij lto en meeloper nmv.
Ikzelf heb zelfs grond moeten verkopen om van die smerige rechten te kopen na verloren procedures.
En die K.Romijn maar vertellen,(half maart 2015) ,dat er niets aan de hand was ,mits grondgebondenheid en vergunningen in orde .Het bleek gewoon een leugenaar.
Ondertussen wordt mijn bedrijfsvoering gedomineerd door die smerige dure rechten .En ik zal heel mijn leven lto en meeloper nmv herinneren aan deze smerige streek. Niet dat het veel helpt ,maar dat is weer wat anders.
Ik noem dit misbruik maken van de ledendemocratie door andere leden en /of niet leden gewoon compleet de armoede in te trappen, die ook totaal niets verkeerd hebben gedaan.
En jij lto maar verdedigen.
Taurus
@cornelissen Poehh heey, ik zie jou regelmatig van leer trekken mbt fosfaatrechten en de gang van zaken daar omtrend. Ik kan me heel goed voorstellen dat de frustraties donders hoog zitten. Die klauwen met geld wat het heeft gekost wat je voor zoveel andere doelen of wensen uit had kunnen geven....
Ik ken dat gevoel....
+3
Albert Altena
@Bennie Stevelink Als bij de afschaffing van het quotum duidelijk gemaakt was dat er een fosfaatplafond in de lucht hing, was alles veel duidelijker geweest.
Nu heb je de wrange smaak dat alleen LTO ingewijde hiervan wilden profiteren.
ntd79
@Albert Altena en degene die niet bang was voor een beetje superheffing betalen😇
Jan-T
Quote Reactie van @marcsterreborn:
LTO is een ledenorganisatie. Dit betekent: de leden bepalen

Denk eerder dat het zo is, dat de leden worden uitgenodigd als klapvee, en vervolgens na een gesprek, blijkt dat er niemand heeft geluisterd wat de leden inbrengen.
Dan heeft een gesprek ook geen zin.?
Bennie Stevelink
@Jan-T kun jij mij één voorbeeld geven dat bij FDF, NMV of DDB het bestuur een andere koers is gaan varen dan dat zij aanvankelijk wilden omdat de achterban dat wenste?
Ik kan wél een voorbeeld noemen van ZLTO.
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
kun jij mij één voorbeeld geven

Ze kunnen allemaal geen onderbouwing aanleveren dat ze goed bezig zijn.
Wat ik wel weet dat het niet voor niks is dat we nog een jaren tachtig melkprijs hebben.
Er waren geen partijen die het normaal vinden dat er inflatie correctie jaarlijks op de melkprijs word verrekend naar omhoog.
Ze denken allemaal aan zich zelf en de ZLTO is daar wel het ultieme voorbeeld van.

Het maakt mij niet uit welke partij een keer met de vuist op tafel slaat, zoals het vroeger wel gebeurde.
Als ze het maar doen, mee heulen met de vijand heb ik niets aan.
+1
robbies
@Bennie Stevelink Als je een andere koers moet gaan varen vanwege je achterban, dan was je het contact met hen verloren.
+2
Vdejong
@marcsterreborn net als leden die iets in te brengen hebben bij een coöperatie 😁
marcsterreborn
@Vdejong ik ben lid van EKO Holland. Als wij als leden afgelopen vrijdag in de vergadering hadden besloten dat het bestuur moet vertrekken, dan was het bestuur afgetreden. Gelukkig is dat niet gebeurd.
robbies
@marcsterreborn Als je denkt dat jij het beter kan dan Rene Cruijssen, dan wens ik hé veel succes
marcsterreborn
@robbies dat kan ik zeker niet. Hoop dat René nog lang de kar blijft trekken. Is een echte topper.
weurding
@marcsterreborn worden er door betaald ja
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Lulhann:
Regionale afdelingen daargelaten,

Het was hier (Flevoland) 20 jaar geleden al beleid van de regionale LTO om met de overheid samen te werken. Ze wezen toen al bedrijven aan als toekomstige nieuwe natuur, want :de taakstelling lag er nu eenmaal....."(!) Dat dit niet de taak van LTO was schijnen ze dan weer niet helemaal te snappen!
+1
Farma_boerke
Heeft LTO eindelijk door dat ze het vertrouwen landelijk kwijt zijn?
Zou eens tijd worden, nu nig terug zien te winnen…
Albert Altena
Sorry Bruins.
Maar bovenstaand is pure "Condomologie"
+1
weurding
@Albert Altena inspanning zonder gevolg?😇
Albert Altena
@weurding Praten zonder iets te zeggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!