Aldi verhoogt prijzen van zuivel en vlees met 20 tot 50 procent

De Duitse supermarktketen Aldi Nord, ook actief in Nederland, verhoogt per direct de prijzen voor zuivelproducten en vlees. Dat melden verschillende Duitse persbureaus en nieuwswebsites, waaronder WAZ.

Deel dit topic

Reacties

+10
altijdbeter
De beer gaat los.
Nu gaat voedsel ook voor een flinke bijdrage aan de inflatiecijfers zorgen.

Eens kijken hoe Jetten, Slaghouwer en van de Wal de arme sloebers in de steden onder controle gaan houden
+9
Grasbaal
Quote Reactie van @altijdbeter:
Eens kijken hoe Jetten de arme sloebers in de steden onder controle gaan houden

Misschien vertelt hij nu vol trots de tip om de verwarming op 18 graden te zetten....
puddingbroodje
@Grasbaal gewoon uitzetten en dikke trui aan!
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @altijdbeter:
onder controle g

In Frankrijk zijn ze wijzer, daar wordt 300.000 ha braakland teruggebracht naar landbouwgrond. Hier gaat men rustig door met afbraakbeleid.
+16
George
@kanniewaarzijn
Is dat wijzer? Als we dat hier doen kun je produceren voor weinig en veranderd er niks! Laat die schappen eerst maar eens leeg komen en waardering en betaald krijgen voordat we productie gaan verhogen.
+2
kanniewaarzijn
@George Dus jij kunt je wel vinden in waar ze nu allemaal mee bezig zijn? Hele groepen boeren wegpesten en onteigenen? Die stijgende prijzen zijn alleen aan de orde als er wereldwijd afbraakbeleid zou worden gevoerd. Helaas, de meeste landen zijn wel wijzer; productie wordt in andere landen wel overgenomen. De geschiedenis leert dat een land dat zijn eigen voedselvoorziening verwaarloost een slechte toekomst tegemoet gaat.
+2
George
@kanniewaarzijn
Nee ik kan er heel slecht tegen waar ze mee bezig zijn . Maar als je nu al meteen meer gaat produceren en er geen lege schappen komen , veranderd er niks! Daarom kon ik me wel vinden in Mark zijn betoog. Laat t gebeuren , boeren willen te graag te veel produceren!
+1
weurding
@George gaat niet lukken, ligt hier geen 300000 ha braak
Porky
@weurding nee dat klopt, maar in de hele EU ligt 5000.000 (5 miljoen)hectare braak hè, en dan die linkse partijen een grote smoel hebben dat de 3e wereld niet te eten heeft en dat " wij" daar niks aan doen, en de knip moeten trekken.
+1
de jonge
@weurding o jawel :😁 . Op het land is ca. 309.000 ha Natura 2000-gebied aangewezen, met de binnenwateren erbij zoals rivieren, plassen, meren waaronder ook het IJsselmeer is dit 570.000 hectare.
+2
dewittemotor
@kanniewaarzijn Meer grond braak leggen is veel beter voor ons
Willem123
@altijdbeter De uitgaven zijn nog steeds hoger dan de inkomsten, het zal wel moeten er is geen boer die nu een positief saldo heeft.
+2
Spantenknooier
@Willem123 jawel hoor, Willem moet wat minder uitgeven.
+1
Willem123
@Spantenknooier IK wil geen wanbetaler zijn, u bent een knape jongen als u er nu op dit moment wat van over houd,
+1
de jonge
@Willem123 je houd altijd 6 gooiers in hun verhaal...
+1
Erco
@Willem123 vergis je je in maar als t alleen op koeien melken aankomt is t karig idd.
bio boer
@Erco nou ja als je ziet wat ik aflos 12 cent is mooi verdienst is gewoon kapitalistisch koeien melken in nederland dat kapitaal moet je wel aflossen van de bank en rente betalen of huur dat hoort ook paar % tezijn van de waarde
+2
Erco
@bio boer we hebben niet allemaal dezelfde bedrijfsopzet als jij/jullie. Jouw pa zal ook veel moeten schenken straks. Dat geeft de toestand in de agrarische sector al aardig weer volgens mij. 😉
+1
pieta
@Erco Als zijn grond halveert in waarde hoeft pa misschien niet te schenken maar regelt de bank de verkoop wellicht. 😁 En zo is het altijd iets.
January
@pieta zoals in dk
pieta
@January Zoiets, alleen is hier de financiering wel wat anders dan ie daar was.
January
@pieta die financiering is nog steeds zo , alles is in waarde gedaald met als gevolg dat erg veel onder water staan
+2
pieta
@January Is niet helemaal waar wat je zegt. Hier hebben we gemiddeld een financiering van bijv 35.000 per ha met een waarde van 70k per hectare. In Denemarken hadden er veel een financiering van bijv 35k per hectare met een waarde van 40k per hectare. Grondprijs daalde wat en ze stonden al "onder water". Relatief gezien een heel verschillende situatie.
bio boer
@pieta de grond is zo duur dat die niet te financieren is met de huidige melkprijs is niet voor niks dat veel naar denemarken verhuizen daar is grondprijs en rendament beter op elkaar afgestemd zijn de bedrijven makelijker te financieren
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@pieta de grond is zo duur dat die niet te financieren is met de huidige melkprijs is niet voor niks dat veel naar denemarken verhuizen daar is grondprijs en rendament beter op elkaar afgestemd zijn de bedrijven makelijker te financieren

En zijn daar de laatste 20 heel wat meer melkveehouders failliet gegaan dan in Nederland
pigbusiness.nl/artikel/…
Gras bij de buren is altijd groene😉r
Maar misschien is het nu weer het juiste moment voor emigratie, wie weet
Als jij tegen de overname aan zit, dan kan ik het verlangen naar een prijsdip voor grond wel wat begrijpen.
Echter zodra je die achter de rug hebt denk je er misschien weer precies andersom over
bio boer
@arie.j in mijn geval komt het wel goed de grond is bij ons al ze ver afgelost dat ik het voor half geld kan en mag overnemen anders is het onmogelijk om 70k tebetalen zou 7 euro per kg melk zijn in onsgeval melkprijs en grond prijs is niet in verhouding in 1 generatie is het van 30k gulden naar 70k euro gegaan dat heeft de melkprijs niet gedaan dat belemert de groei van bedrijven behoorlijk en stimuleert intensivering waar we juist van af moeten van wege de hoge milieu druk als het grongeboden echt verplicht wordt ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren voor veel boeren gaan het niet lukken om dat in eigendom tekrijgen tegen deze prijzen en erfpacht wordt ook steets duurder met deze prijzen en reguliere pacht is onaantrekelijk voor de verpachter
+1
hypotheekboer
@bio boer Ik ga ervanuit dat grond na afwaardering (uitkoop door de staat) straks doorgeschoven wordt naar de pensioenfondsen. Wordt hier straks hetzelfde systeem als met de kredietverenigingen in Denemarken die het grootste deel van het bedrijf financieren en de bank nog een beperkt deel. Allerlei regelgeving, oa Basel akkoord, wijzen die richting op. Rabo past met veel geld onder landbouwgrond niet goed meer binnen het Basel akkoord. Wat is dan makkelijker dan grond met financiering doorschuiven naar pensioenfondsen?
Let maar eens op, in hypotheekaktes wordt Rabohypotheekbank genoemd. Die zouden ze (deels) kunnen afsplitsen en verkopen. Lost meerdere problemen in 1 keer op. Als er dan een boer failliet gaat, kan het pensioenfonds de failliete toko doorverkopen voor huizenbouw en flink geld maken om pensioen te blijven betalen. Regering kan met allerlei regelgeving voor pensioenfondsen flink blijven sturen. Schat in dat er straks een behoorlijke inhaalslag gemaakt gaat worden in de Nederlandse landbouw, gefinancierd door de pensioenfondsen, met alle risico´s van dien zoals genoemd in bovenstaand artikel pigbusiness.nl/artikel/….
bio boer
@hypotheekboer de gemidelde boer heeft hier maar weinig financiering tegen over waarde van het bedrijf heb je hier al snel 50% eigen vermogen in nederland 20.000 kg melk per ha met 2 euro financiering is 40.000 euro per ha er is al veel grond 80.000 euro waard meer dan 2 euro per kg melk kunnen de meesten niet dragen financeel bij ons is het wel wat hoger dat kan om de melk ook duurder is per koe kom je weer op het zelfde
bio boer
@hypotheekboer wat de grondprijs gaat doen weten we niet meschien knapt de luchtbel wel keer als melkveehouders geen financiering kunnen krijgen voor duure grond 🤷‍♂️zo lang banken financieren blijft de prijs wel op dit niveau
hypotheekboer
@bio boer dat is dus de truc van Basel. Financieren van grond door banken past daar moeilijk in. De regering drukt met opkoopregeling de grondprijs, grond naar pensioenfonds, bank financiert geen grond en je hebt een self fullfilling prophecy.
bio boer
@hypotheekboer dan grond prijs gehalveerd 🤣
hypotheekboer
@bio boer ga ik niet vanuit. Vraag is of het de inflatie bij kan benen. Regering zal onrendabele productie door ammoniakregelgeving, hetzij door uitstootmaatregelen of extensivering op de 1 of andere manier moeten subsidiëren anders kun je vanuit die hoek mogelijk wel een waardevermindering verwachten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hypotheekboer:
drukt met opkoopregeling de grondprijs,

Dat gaan ze niet doen. Dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar.
+1
hypotheekboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Dat gaan ze niet doen. Dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar.

kijk maar uit. Als de vraag wegvalt omdat er geen bedrijfsontwikkeling meer mogelijk is, paar slechte jaren door oplopende kosten en de overheid als buyer of last resort, heb je zo een verkeerde cocktail te pakken.
bio boer
@hypotheekboer boeren willen wel grond koopen maar als de bank ze geen krediet wil geven is het over net als fosfaat rechten als de banken dat volop financieren had de prijs stuk hoger gelegen nou zou het mogelijk zijn dat investeerders in dat gat duiken als ze wat rendament willen staat daar ook forse pacht tegen over als ze daar 3% rendament willen praat je al over meer dan 2000 euro dan gaat niet mee vallen om daar rendament op te maken met koeien melken dan blijft er weinig saldo over als je ook nog fosfaat en stal nodig hebt
bio boer
@bio boer daarom vind ik grond dus teduur tegen over rendament
weurding
@pieta als je wel de lasten op kunt brengen is het dan zo erg dat de grond minder waard is dan de financiering hoog?
January
@weurding ja en nee maar je bent wel erg kwetsbaar, gaat het even niet goed om wat voor redenen dan ook is het exit
weurding
@January of ze denken het brengt niet op wat de schulden zijn en late je doorgaan, maar ben overtuigd dat al heb je meer schulden dan toko waard is en je kunt je lasten makkelijk opbrengen er geen vuiltje aan de lucht is, je wordt afgerekend op je resultaat
George
@weurding
Meestal zal je bij schulden die hoger zijn dan de waarde de lasten ook moeilijk kunnen opbrengen. En ja de bank heeft dan inderdaad het risico maar degene die de schulden aan gaat is toch pas echt gebokt als het eens een beetje tegen zit. Ik zou er niet aan moeten denken.
weurding
@George niet eens, grond kan in prijs zakken maar daarmee hoeven je opbrengsten niet mee te gaan, mits melk en of andere producten niet in prijs dalen is het puur een papieren kwestie
+1
George
@weurding
Als je meer schuld dan waarde hebt in de landbouw ben je gebokt en zit je al lang onder bijzonder beheer . Rendementen in landbouw zijn te laag en je komt dat niet zomaar te boven.
weurding
@George nee, je komt in bijzonder beheer als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen, zijn bedrijven die in bb zitten maar echt wel overwaarde hebben bij verkoop/executieverkoop, daar vergis jij je echt
George
@weurding
Als je meer schuld dan executiewaarde hebt zijn ze zo bij je. Ook al ben je bij met betalen.
weurding
@George daar komen wij nooit achter, maar in bijzonder beheer komen is geen gevolg van dat, je kan wel helft schuld hebben van executiewaarde en toch in BB komen
George
@weurding
Tja dat kan ik me dan weer niet voorstellen.
+1
pieta
Quote Reactie van @weurding:
je kan wel helft schuld hebben van executiewaarde en toch in BB kome

Klopt, maar het andersom-scenario zal ook wel voorkomen.
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@George nee, je komt in bijzonder beheer als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen, zijn bedrijven die in bb zitten maar echt wel overwaarde hebben bij verkoop/executieverkoop, daar vergis jij je echt

Als je echt interesse hebt kun je het net zo goed even bij je bank vragen.
Die hebben er vaste richtlijnen voor
hier Rabo
rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/…
weurding
@arie.j weet het gewoon van iemand, ga er verder ook niet op in
boer.
@weurding of de rente stijgt 5%. Is toch €1750 extra per ha. Is 10 cent per kg melk
+2
pieta
@weurding Ja, de geldschieter schiet namelijk in de stress en gaat bijvoorbeeld de rente verhogen vanwege het risico. Of omdat de leningen niet gedekt zijn door zekerheden per direct zijn geld terugeisen. Van dat soort zaken nekt je dan.
+2
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@weurding Ja, de geldschieter schiet namelijk in de stress en gaat bijvoorbeeld de rente verhogen vanwege het risico. Of omdat de leningen niet gedekt zijn door zekerheden per direct zijn geld terugeisen. Van dat soort zaken nekt je dan.

Hangt veel van de bank , de financiële crisis in Denemarken met veel faillissementen was mede het gevolg dat Banken en andere creditverstekkers daar niet accepteerden als het bedrijf onder water stond, ook al werd er normaal rente en aflossing betaald
George
@arie.j
Ik denk dat dit hier niet zoveel anders zal zijn.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik denk dat dit hier niet zoveel anders zal zijn.

Nou ik denk dat er dan toch ook nog zoiets als leningsvoorwaarden zijn.
Wat daar in staat, en door de bank getekend is, zullen partijen zich aan moeten houden.
Maar het blijft ten alle tijden een slechte zaak, ook al gaat de bank dan met je door .
+1
January
@pieta inderdaad dan heb je veel meer eigen vermogen
+1
Erco
@pieta hier was bij overname de waarde 30 en mijn schuld was meer dan 50. Mischien keken de banken hier meer kan je de rente en aflossing betalen. En zolang dat kan bemoeien ze zich niet met je
January
@Erco misschien, maar heb ook wel gezien dat boeren met super resultaat toch moeten stoppen gewoon omdat ze onder water staan, banken nemen het grootste risico en als het mis gaat zijn ze de grootste verliezer , op de boer na natuurlijk
maisbult
@January heb je ervaring/ boerderij gehad in dk?
January
maisbult
@January hopelijk op een goede manier er tussen uit gekomen?
January
@maisbult ok je hebt het verkeerd begrepen ik ben nog steeds boer hoor ,maar doe de dingen op mijn eigen manier , al 25 jaar maar zie natuurlijk veel om mij heen
maisbult
@January op je eigen manier boeren is vaak ook het beste.
pieta
@Erco Ik stelde laatst een domme vraag volgens jou. Nu pak jij je kans om er wat doms neer te zetten? 😁 Jij hebt naast de grond toch ook gebouwen, vee, voorraden, machines, ledenkapitaal etc. ?
bio boer
@Erco klopt om dat de grond zo belachelijk duur is geworden als die op 30k was gebleven kon ik de marktwaarde wel aftikken
+4
de hoef
@Erco jij bent ook nogal wat minder positief als paar jaar terug
pieta
@de hoef Dat vind ik ook. En dat terwijl hij toch eigenlijk een gouden greep gedaan heeft met zijn bedrijfsovername ook al zit er strak mee gefinancierd. Grondprijs bij hem is zeker 3 keer hoger dan toen ie het overnam. Dat heb ik niet. Moet al blij zijn met 1.000 euro per ha per jaar. (Ben ik ook overigens)
+4
de hoef
@pieta soms ben je het zat en gaat de knop om in je hoofd , ik vraag mezelf wel eens af hoe lang dat dat bij mij nog duurt , we zien het hier nog best zitten, maar dat was bij de meeste een paar jaren terug ook nog
T60401
@de hoef Matt vindt ik de laatste tijd ook wat negatief. Hier in de buurt ken ik ook een boer waar ik niet raar van sta te kijken dat de koeien ineens weg zouden zijn. Maar het beste medicijn om die knop niet om te laten gaan is niet meer op het prikkebord komen.
+3
Frans1
@T60401 je dicht het prikkebord wel heel veel invloed toe😬
+1
matt
@Frans1 hij meent het denk ik,is direct uitgelogd.
Frans1
@matt 😎🤣
+1
matt
@T60401 ben niet echt woest positief over de minister van stikstof,die rondbazuint dat het echt slecht gaat met de natuur.
Minister van landbouw,die een vleestax wil introduceren werkt ook niet echt
Positief op het gemoed.
Dat ze baas willen spelen op mijn grond,vind ik ook niet echt woest aantrekkelijk.
Ben intussen voort 55 dan kun je minder hebben,om toch positief af te sluiten
De stand van de rc is wel woest positief 💪
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
hoe lang dat dat bij mij nog duurt

allemaal tegelijk de tent aanbieden voor de opkoop..
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
. Grondprijs bij hem is zeker 3 keer hoger dan toen ie het overnam. Dat heb ik niet. Moet al blij zijn met 1.000 euro per ha per jaar. (Ben ik ook overigens)

Er wordt altijd wel makkelijk over gepraat, cashen en wie dan leeft, wie dan zorgt.
Tijdens je periode als boer heb je er geen euro meer om te makken, maar dan is stoppen nog het scenario.
Zou het voortzetten van het bedrijf door jou kinderen of wie dan ook niet altijd het vertrekpunt moeten zijn?
En als een van je kinderen het van jou over wil nemen, wat is dan een verzachtende maatregel waardoor je wat met de grondprijsstijging opgeschoten bent?
Na 30 jaar boeren is de stal weer af, ook zij zijn nog weer ruimte nodig, je carrière afsluiten met grond in erfpacht drukken is structureel ook niet gezond.
ntd79
@Noorderling dan schenk je ze toch meer, wat moet je op je oude dag met al die miljoenen. Zie het probleem niet
+1
Noorderling
@ntd79
kunnen je kinderen het betalen? daar gaat het om.
vaak is alles bij overname niet afgelost, stal is een keer af en ouders trekken een miljoen uit het bedrijf.
heb je er zo 1-1.5euro financiering bij. Daar kun je al wel druk mee zijn, laat staan vrije waarde.
+1
ntd79
@Noorderling wij denken compleet anders, en daar is niks mis mee. Het is hier simpel. Er wordt gewoon doorgeboerd, als er over een x aantal jaren een opvolger aan gaat dienen dan wil ik dat die dat weet als ie een jaar of 22-23 is. Liefst nog eerder. Ga me niet afbeulen op de oude dag. Als dat zo is en een jaar of wat in mts boert mag die zijn eigen keuzes maken, dus ook vreemd vermogen aantrekken. En dan op een goede dag kan hij of zij de hele zwik inclusief hypotheek overnemen. Als ik een fatsoenlijk huis en een x bedrag heb, met misschien ergens nog een clausule, en nog op het erf mag komen, kunnen ze van mij alles krijgen en laat flynth maar een constructie bedenken hoe dat allemaal fiscaal zo gunstig mogelijk kan, want ik vind dat niet zo interessant om me daar zelf in te verdiepen. Voor de rest hoop ik dat broers en zus niet zulke inhalige figuren worden om dat onmogelijk te maken, en voor een redelijk deel hun medewerking verlenen.
bio boer
@ntd79 dat wordt dan al pittige overname van uit gaande dat er bijvoorbeeld nog 1 of 1.5 euro financiering is een leuk huis met leefgeld voor heel wat jaren is ook 1.5 euro bij 1 miljoen liter zit je al op 3 euro geeft al 20 cent lasten aan rente en aflossing dan ook nog 5 cent belasting
ntd79
@bio boer als ik het bedrijf bij de tijd hou, en ik doe 2 jaar niks, dan heb ik al een leuke hut bij elkaar. Je lost toch ook af in de tijd? Elk bedrijf met een opvolger komt toch vroeg of laat met een tweede woning te zitten?
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Elk bedrijf met een opvolger komt toch vroeg of laat met een tweede woning te zitten?

Landsdelen is het niet ongebruikelijk om met 2-3 generaties op 1 erf, of zelfs onder een dak te wonen.
Het is maar net wat je er voor over hebt, vaak zal het wel niet uit weelde geweest zijn.
ntd79
@Noorderling nou, dat zeg maar voorzichtig, als je bijvoorbeeld in Twente komt zie je dat idd heel veel. Dat komt meer omdat de oude generatie absoluut niet van het bedrijf af wil, en het zit er ook nog ingebakken. Getuige de over het algemeen gigantische luxe dubbele kastelen die je ervoor ziet staan, is het niet altijd uit financieel oogpunt.
Melkboer16
@ntd79 net of die Twentse situatie nou zo’n gelukkige keuze is.
Zie wel eens bedrijven te koop staan of zomaar waar die 2e hut bij het bedrijf een blok aan het been is.
Veel boerengezinnen waren beter af geweest met een 2e hut in of tegen het dorp aan.
ntd79
Quote Reactie van @Melkboer16:
net of die Twentse situatie nou zo’n gelukkige keuze is.

Dat heb je mij ook nergens horen beweren, ik stel alleen vast. Sterker nog, van origine Twents, dus weet heel precies wat het inhoudt, dus daarom wonen pa en ma een kilometer verderop😅
bio boer
@Melkboer16 er zijn ook die een keet neer zetten als 2e woning is wel stuk goedkooper als die overbodig is kan de jeugt hem gebruiken of gewoon weg 😁
ntd79
Quote Reactie van @bio boer:
er zijn ook die een keet neer zetten als 2e woning is wel stuk goedkooper

Voor als je begin 20 bent is dat een grappige oplossing. Als het nodig is voor de ouders of als gezin, doe dan iedereen een groot plezier, zet er een bord in en laat je bijvoorbeeld omscholen tot een goede vakman, werk zat voor😅
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Het is hier simpel. Er wordt gewoon doorgeboerd,

Niets doen kan ook een bedreiging worden.
Zeker nu met flinke inflatie, afgelopen jaren was het door behoorlijk investeren misschien wel spannend, alleen goedkoper bouwen dan toen gaat hem voorlopig ook niet worden.
Als alles na 30 jaar af is, inclusief overname kan de keuze misschien ook wel simpel worden, omdat het gewoon niet mogelijk is ondanks lage financiering.

Niet om het een of ander, lekker doordoen is prima. Maar door vandaag wel of niets te doen heeft wel invloed op wat je over 5, 10 of 20 jaar kunt. Kan me nu ook wel klem zetten, worden je keuzes beperkt en is er misschien weinig andere keus dan nog 20 jaar met je melkerij doen, voeropslag niet aan kunnen pakken voor betere resultaten etc.

Misschien kijk ik wel te ver voor uit, is mijn wensenlijstje te lang, wetgeving wat op ons afkomt.
Helemaal nergens wat van aan trekken pakt voor sommigen positief uit, ben bang dat het mij de kop gaat kosten 😬
+2
ntd79
@Noorderling met doorboeren bedoel ik juist doorgaan over de hele linie, gebouwen, sleufsilos etc etc, niet stil staan. Ik zie er weinig goeds van komen als bedrijven jaren blijven stil staan en dus achteruit gaan in afwachting van opvolging. Opvolger weet dan niet waar die het eerst of het laatst moet beginnen. Keerzijde is natuurlijk dat er zaken zijn die niet zijn keuze zouden zijn geweest. Dat is dan maar zo.
achterhoeker2
@Noorderling Die inflatie is maar tijdelijk
Noorderling
@achterhoeker2
wanneer gaan we weer een stal bouwen voor 3500euro? ZZP'ers voor 20euro?
Stal is dan 10.000kg melkgeld
Zou bouwen nu maar 4800 per box kosten en zzp 25euro/uur. Een ding weet ik wel, dat gaat voorlopig niet lukken om van een jaar melkgeld per koe dergelijke stappen weer te zetten. Nog niet te spreken over de afgenomen marge in de gehele linie waardoor je voor hetzelfde geld langer moet melken.
achterhoeker2
@Noorderling Een zzp er voor 25 was ook absurd, en er is veel te duur gebouwd (wat niet tot meer omzet heeft geleid.) de huidige forse inflatie is niet meer dan een correctie op jarenlange afwezige inflatie.
Op de lange termijn zal de inflatie en de rente met hooguit 1 tor 1,5 procent stijgen, wat voor veel bedrijven overigens te veel is.
cs-agrar
Quote Reactie van @ntd79:
Als ik een fatsoenlijk huis en een x bedrag heb

denk er eens over om dat nu al opzij te zetten
+2
ntd79
@cs-agrar nou, de eerste twee zijn nog maar net uit de luiers en de laatste zit nog warm😅maar tweede huis is er al, die gaat niet weg als die tijdelijk niet nodig is.
+1
Erco
@pieta jij hebt zelf toch ook een gouden greep gedaan? 😉
pieta
@Erco Wel een andere als jij. 😁 Als ik op mijn oude boerderij had gezeten met de overname van toen en ik zou alleen de meerwaarde van de grond overhouden had ik misschien 20.000 per hectare gemiddeld gehad. Dat in 15 jaar. Dat ligt bij jou anders.
+1
Erco
@pieta een gouden greep is teveel gezegd. Ik heb het 16 jaar terug jong overgenomen that's al. Dat het land nu 80.000 gestegen is daar kan ik weinig aan doen en nog belangrijker geen brood meer van kopen. En aan stoppen denk ik nog lang niet 😉
+1
mlkvhoudr
@de hoef de meest positieve van allen was ook ineens gestopt dus ik weet niet of dat wat zegt 🙂
Frans1
@mlkvhoudr en wie is dat?
mlkvhoudr
@Frans1 laat ik dat maar in het midden laten 😉
+4
pieta
@mlkvhoudr Van Ittersum, koning van het relativeren. 😁
de Tank
@de hoef Inderdaad, was voorheen een notoire 6-gooier 😁
+1
de Tank
Quote Reactie van @Willem123:
geen boer die nu een positief saldo heeft.

Je kan ook overdrijven, ik denk dat er geen boer is met een negatief saldo.
Willem123
@de Tank Bent u wel boer ?
+1
de Tank
@Willem123 Als we over saldo in de melkveehouderij praten, dan gaat het om de opbrengsten-toegerekende kosten. Als die al negatief is dan ben je niet lang boer meer. Dus ik stel jou dan maar dezelfde vraag, ben je wel boer?
Frans1
+1
Farma_boerke
@altijdbeter Ach gewoon de prijzen bevriezen, laat die boeren maar op een houtje bijten. Vrije markt is er alleen als het uitkomt. Dat geintje hebben ze eerder geflikt en ik zie ze ertoe in staat om dat weer te doen.
Anders is er geen ruimte meer voor een vleestaks, waardoor de schatkist inkomsten mis zou kunnen lopen. Want die moet nog wel gevuld worden
matt
@Farma_boerke We betalen al meer voor voedingsmiddelen zoals brood, melk en groente in supermarkten, maar producten kunnen niet straffeloos duurder worden. "We kunnen niet alle kostenstijgingen op het bordje van de consument leggen en daarom worden er intensieve gesprekken gevoerd met producenten en leveranciers. Iedereen in de keten moet een stukje opvangen", zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in gesprek met NU.nl.
+12
mlkvhoudr
@matt die cblknakker is echt alle schaamte voorbij
de Tank
@mlkvhoudr Dat is hij altijd al geweest, gehaaid mannetje. Zo'n voorman kunnen wij goed gebruiken, doet het perfect voor CBL
+1
bio boer
@matt vooral de supper maar even paar jaar geen winst weten die ook eens wat magere jaren zijn
+2
Bekkink
@matt ik dacht dat de boeren nu al lang genoeg de klappen opvangt....word tijd dat die directeurtjes met de billen bloot gaan
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @matt:
edereen in de keten moet een stukje opvangen", zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

let op he, de supers hebben ook dit jaar weer hogere winsten gedraaid, want die vangen niets op
+1
weurding
@cs-agrar gezien de verkeerstroom richting en van een supermarkt moet de uitstoot wel immens zijn
+6
Thomas2000
Goed moment, de vraag naar vlees zal flink stijgen omdat in Duitsland de vlees vervangers vervuild en ongezond blijken.
Melkboer16
@Thomas2000 kun je daar een link of artikel van plaatsen
+1
Nevergiveup
Hoe gaat het trouwens in die voedselbossen? Komen er al tonnen eten uit per /ha ?
+6
diekman
@Nevergiveup Gaat goed aantal meeetende mensen wordt steeds minder. Natuurlijke selectie. Zelfde principe als de Oostvaardersplassen.😉
Kars
@Nevergiveup hier achter staat paar duizend m2. Staat er al 10 jaar. Maaien ze keer onkruid weg en meer ist niet.
bio boer
@Nevergiveup aardappelen/uien is 50 ton per ha voetsel bos zou veel meer opleveren per
Nou neemt ook pootgoed ruimte natuurlijk
wolfje
Dit lijkt in 1e instantie een goed bericht, maar de vraag van de consument zal verschuiven naar minder duurzaam geproduceerd en goedkoop geimporteerde rotzooi. En misschien nog wel belangrijker zal dit lijden tot vraaguitval.
Verder zitten er in het hele traject enorme zakkenvullers voordat het bij ons in de portemonnee beland.
+1
mlkvhoudr
@wolfje vraaguitval ben ik niet bang voor voor jouw segment, in het ah/aware concept en dergelijke verwacht ikweldat het gaat schuren
+3
de Tank
@mlkvhoudr Aangezien alles stijgt is er pas vraaguitval als mensen het echt niet meer kunnen betalen, niet omdat ze voor iets anders kiezen(dat is nl ook duur) De niche zal het wel merken verwacht ik. Je ziet nu al dat biologisch minder snel stijgt en de prijs van gangbaar zal nog dichter bij biologisch komen.
+1
mlkvhoudr
@de Tank dat verwacht ik ook maar ik heb het ook niet altijd goed🙂
Kars
@de Tank vraaguitval bij voedsel? Eten zul je moeten met of zonder geld.
+1
de Tank
@Kars vraaguitval bij voedsel wat te duur wordt. Minder vraag is ook vraaguitval, betekent niet dat er niets gegeten wordt. Vraaguitval voor biologisch lijkt mij komende tijd logisch.
cs-agrar
Quote Reactie van @de Tank:
is er pas vraaguitval als mensen het echt niet meer kunnen betalen

als netflix en apple beginnen te klagen over vraaguitval, wordt het serieus
+13
Frans1
@wolfje alleen boeren zijn bang voor vraaguitval. Een biertje op een terras kost al gauw 2,50 tot 3 euro inmiddels, op populaire plekken nog veel duurder, en de boeren zijn bang voor vraaguitval omdat de prijs van 35 naar 50 ct gaat. Het staat je vrij een melktap neer te zetten en melk aan te bieden voor 25 cent, dan heb je in ieder geval vraag😉
puddingbroodje
Wie het langst leeft heeft alles!
+1
weurding
@puddingbroodje is ook het meest nodig
+1
altijdbeter
Zijn niet alleen de winsten van de supermarktketens. Al die franchisers verdienen ook nog bakken met geld en bezitten vaak veel vastgoed.
Dan gaan hun maar eens interen. Die Van Eerd kan ook wel zonder golfbaan en Parijs-Dakar etc.
IJsseldelta
@altijdbeter en wielerploeg, schaatsploeg, formule 1 ploeg en ik zal nog wel een paar ploegen vergeten zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees en zuivel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!