DLV Advies: meeste boeren gokken op derogatie en bemesten volop

Onder melkveehouders heerst onzekerheid. De derogatie is (nog) niet verleend, maar het bemestingsseizoen is begonnen. De meeste boeren gokken het erop, maar waar doe je goed aan? Volop bemesten of je toch inhouden? Volgens Ap van der Bas van DLV Advies kiezen de meesten voor het eerste.

Deel dit topic

Reacties

+2
klant
Die staghouwer moet zich de ogen uit de kop schamen.
cornelissen
De sector heeft onder het nom van derogatie een aantal collega's op een hele smerige manier opgeofferd d.mv. het latten stikken van collega's met onomkeerbare investeringen op de peildatum voor de door de lto geregeld fosfaatwetgeving , die alle vergunningen en vaak grondgebondenheid in orde hadden en als klapper nog het smerige fosfaatreductieplan. Dus ik mag aannemen ,dat hierdoor de derogatie wel geregeld is of waren er andere motieven om een aantal collega's op te offeren? (mestplaatsingruimte ??)
+7
Spantenknooier
@cornelissen hou toch op man, dat jij dacht gratis te kunnen groeien in koeien terwijl de rest van Nederland altijd duur quotum kocht is jou eigen inschatting fout!
Dus hou op hier zielig te doen
cornelissen
Quote Reactie van @Spantenknooier:
gratis te kunnen groeien

Ik ben zo ie zo tegen rechten en zijn volgens mij ook niet nodig ,als je de mestplaatrsingsruimte structureel in orde hebt. En degene die dat structureel niet in orde hebben of discutabel, laten die hun eigen "problemen" oplossen of oplossingen aannemelijk maken bij de overheid en niet collega's, die dat wel in orde hebben ( via lobbywerk bij het ministerie ) de armoede in te jagen op deze manier zonder "overgangs' maatregelen.
Heeft helemaal niets met "gratis" groeien te maken , want de grond voor mestplaatsing is een forse investering en dan stop je echt wel bij 15-20 ha als gemiddelde melkveehouder
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
e armoede in te jagen op deze manier zonder "overgangs' maatregelen.

Jij zou je niet grondgebonden collega's blijkbaar wel graag de armoede in jagen.
cornelissen
@pieta Ik wil helemaal niet over andermans uitbreidingen beslissen,wel zeg ik ,als je uitbreidt, regelt dan duurzame mestafzet, hoe of wat of waar dat moet je zelf weten, maar verniel niet met terugwerkende kracht op een smerige manier het verdienmodel van iemand, die voor de uitbreiding geïnvesteerd heeft in duurzame mestafzet.
Want zei W van Straalen niet nadat zijn werkgever lto had geregeld ,dat er rechten werden ingevoerd : We moeten ingrijpen, want anders wordt de mest niet meer opgehaald.
+1
pieta
@cornelissen Dat wil je wel want jij vind gewoon dat het grondgebonden moet zijn. En dat is in bepaalde delen van NL en ook voor sommige ondernemers niet realistisch. Jij moet ook een keer beseffen dat jij in een gebied boert waar grond wat ruimer beschikbaar tegen een lagere prijs is. Waar jij 1 hectare voor koopt moet je op andere plekken 2 keer zoveel uitleggen.
ted9
@pieta Als hij van grondgebonden houdt zal hij ook wel geen krachtvoer van buitaf aanvoeren
de Tank
@ted9 inderdaad, laten we dan alle dierlijke productie 100 % grondgebonden maken. Dan blijft er misschien een kwart aan dieren in nl
cornelissen
Quote Reactie van @de Tank:
inderdaad, laten we dan alle dierlijke productie 100 % grondgebonden maken. Dan blijft er misschien een kwart aan dieren in nl

Ga je met een nieuwe melkstroom beginnen?? Mijn zegen heb je,doe eerst niet mee, maar als het een succes wordt en er een melkprijs van zeg nu 1,50 euro per liter valt te realiseren denk ik er wel over na. Als je nog een graansilo zoekt met ventilatie , pletter, vijzels e.d ik heb ze nog staan en wil ze wel missen . Kan het bij een succes van de nieuwe melkstroom altijd weer wel opnieuw aanschaffen.
+1
de Tank
@cornelissen ik wil maar aangeven dat grondgebonden een rekbaar en vaag begrip is en zelden concreet. Daarop anticiperen is terecht nog niet beloond. Hoewel, de 8.5 %korting voor niet 'grondgebonden' uitgezonderd.
+1
Jaap40
@de Tank in de hele grondgebondenheid discussie wordt steevast het te consumeren eindproduct naar de consument niet meegerekend. Daar stromen een belangrijk deel mineralen. Deze worden op bedrijfsniveau weer aangevuld met aangekocht voer. En terecht, anders mijn je je bedrijf uit.
bio boer
@Jaap40 en die akkerbouwer dan ??
Jaap40
@bio boer geldt evengoed voor akkerbouw, grond wordt compleet leeg geroofd
bio boer
@Jaap40 hoog tijd dat we daar over naar gaan denken hoe we dat kunnen oplossen voor dat het telaat is met de steets hogere opbrengs per ha gaat steets sneller npk zijn maar 3 reglementen waar van 2 elementen uit wereld vooraden worden geput
cs-agrar
Quote Reactie van @Spantenknooier:
dat jij dacht gratis te kunnen groeien in koeien terwijl de rest van Nederland altijd duur quotum kocht is jou eigen inschatting fout!Dus hou op hier zielig te doen

tja, als je het over zielige opmerkingen hebt..
+5
de Tank
@cornelissen Ik ben wel blij met derogatie.
Albert Altena
@de Tank Natuurlijk moet je blij zijn met derogatie.
Maar de inzet als chantagemiddel is Middeleeuws.
We moeten terug naar het rechtvaardige, namelijk een soort Minas met jaarlijkse bodem analyse
de Tank
@Albert Altena helemaal voor, helaas is de overheid niet zo van het meten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
rechtvaardige, namelijk een soort Minas

? Dan krijg jij je korte kringloop van een jaar niet rond hoor!
Hans van Bergen
Ik vind het wel interessant wat de adviseurs adviseren. De meesten hebben alleen verstand van bijtelling van hun lease auto. Minder bemesten terwijl km iedere 10 minuten duurder wordt. KOEKOEK. Hoe dom kun je eigenlijk zijn. Ik snap wel dat jullie betaald worden door de km industrie maar ik neem aan dat je ook hoopt dat je klanten de facturen van jouw baas betalen.
+1
Hooibaaltje
@Hans van Bergen eigen kop volgen. Gewoon meer drijfmest in deze spannende tijden.
royale
@Hooibaaltje ik hoop dat er duidelijkheid is in juni en dan is er niets aan de hand, want dan ligt er bijna 170kgN op het land. Ik probeer dit jaar bij elke snede wat drijfmest te geven en om ook wat minder kunstmest te strooien en mogelijk wat eerder te maaien.
Robot-ph
@royale dat moet toch ieder jaar het streven zijn? Ondanks de hoge kunstmest prijzen zijn we hier niet van plan om minder te strooien. Ben bang dat de kwaliteit van het voer anders achteruit gaat….
diekman
We gokken op meer dan derogatie met de aanstaande voedseltekort.
Limburgs boertje
Gooi de derogatie gelijk op het mest snel weg ermee het is crisis.. de sestaneble goals kunnen zo goed gehaald worden... rode diesel weer snel invoeren... en de 1000 euro premie per ha tarwe/gerst invoeren
GJKlaassen
Volgens mij zeiden de adviseurs dat we moeten rekenen zonder derogatie, maar zeker niet moeten besparen op de mestgift. Viola!!
aapheuvel
Harry smit landbouwspecialist bij de rabobank . vertelt doodleuk dat de dure kunstmest geen gevolgen heeft voor de boer want die heeft eigen mest.die snapt het dus niet 'ONZE LANDBOUWSPECIALIST. nu is het [nog] duur mest afvoeren en nog duurder kunstmest aanvoeren
mlkvhoudr
Ik voel me door de nieuwe wetgeving over pas na 15 maart Maasland mogen bemesten met drijfmest ook wel een beetje gedwongen om veel cuubs per hectare op de hoge percelen graf uit te rijden hier, vroeger kon ik als put vol zat al vast beginnetje maken op bouwland
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
vroeger kon ik als put vol zat al vast beginnetje maken op bouwland

Waarde van drijfmest is 15-20euro per kuub afgezet tegen kunstmestprijzen.
Dat is dan toch zonde om maar wat te verknoeien zodat we er maar vanaf zijn?
Als er een rendabele investering op nummer 1 zou moeten staan is dat dan toch voldoende drijfmestopslag?

Hoef je in droge jaren, wanneer het rendement 0,0 is in de laatste week september ook geen mest te dumpen omdat de put leeg moet. Die kun je weer pakken in een groeizaam jaar zodat je dan niet tegen een gele grasmat aan hoeft te kijken.

Hoe nat eind februari was, en hoe droog de grond nu al is, is het moeten bemesten het vernietigen van je grond en grasmat. Alles blijft groen, maar in die sporen staat straks straatgras. Dat 800vem gras moet weer 40cent krachtvoer tegen aan, weer niks verdient of bespaard.
Twentsch Land
T. Die kun je weer pakken in een groeizaam jaar zodat je dan niet tegen een gele grasmat aan hoeft te kijken

Voorraad hoger dus jaar er op !!!!

@Noorderling
Noorderling
@Twentsch Land
Of verlagen. Afvoeren als de mest bij jou niks oplevert, en in zon droog jaar je het voor weinig op bouwland kwijt kunt.
Twentsch Land
Heb niks af te voeren, voer aan.

@Noorderling
mlkvhoudr
@Noorderling vertel je dat ook tegen die koe die het steeds weer nodig vond om zelf de stop uit de waterbak te trekken 😉

Maar goed je maakt nu wel de denk fout dat alle grond het zelfde is, hier in de uiterwaarden moet de bovenlaag eerst opdrogen, water zakt niet zo maar weg naar beneden, en zo lang geleden is het muisvrij maken van de weilanden ook nog weer niet terug😉

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ooievaar die hebben we maar weggejaagd voor de zekerheid 😉
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Hoef je in droge jaren, wanneer het rendement 0,0 is in de laatste week september ook geen mest te dumpen omdat de put leeg moet.

Dat is al weer een paar jaar terug dat dat bij uitzondering werd toegestaan. 😁
HansBa
@mlkvhoudr hier kan je op de uiterwaarden al weer prima rijden. Paar weken terug nog alles onder water, ongelofelijk wat gaat dat hard.
+1
mlkvhoudr
@HansBa dan heb jij waarschijnlijk zanderige grond, hier valt t op de meer zanderige stukken ook niet tegen op de plekken waar de grond vetter is is het nog gewoon nat
bio boer
@mlkvhoudr moet ook nog beginnen die zware klei blijft hier ook lang nat ga begin maken op de droogste percelen daar grijst de bovenlaag nu op anders is het mij tenat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bemesten , derogatie en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0