Eerste kweekvleesboer ter wereld uit Sint-Oedenrode? Leon Moonen loopt voorop in de vleesrevolutie

SINT-OEDENRODE - Een biefstukje op je bord van een dier dat nog steeds in de wei loopt? Vlees eten van een dier dat niet geslacht is? Het leek lange tijd sciencefiction, maar komt steeds dichterbij. Leon Moonen uit Sint-Oedenrode loopt mee in de frontlinie en mag zich binnenkort wellicht de eerste kweekvleesboer ter wereld noemen.

Deel dit topic

Reacties

JohnDeere7serie
Is dat de "de markt schreeuwt om ons vlees' leon moonen? edepot.wur.nl/308553/
Utzalwal
@JohnDeere7serie zoveelste hersenspinsel van een dromer..... Vraag maar eens in zijn oude buurt....
+1
Twentsch Land
Direct stoppen met die flauwekul !

Gods werk niet proberen te verbeteren.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
verbeteren.

Dit is toch niet verbeteren?
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Direct stoppen met die flauwekul !Gods werk niet proberen te verbeteren.

Je product verdedigen is best.
Maar doen of er en Goddelijk bevel is om vlees te eten gaat mij te veel ver.
+3
weurding
@arie.j geloof niet dat ie dat bedoeld
+5
arie.j
Je heb al wat langer kunstkaas ook.
Maar verdringen van de echte kaas is er niet noemenswaardig door.
Ik zou over dat kweekvlees ook maar niet te lang wakker liggen, zeker met een stijgende wereldbevolking.
Kunstboter(margarine) is eenvoudiger te maken, maar na 150jaar heeft het melkvet ook nog niet waardeloos gemaakt.
Overigens: sojaolie en palmoliezijn in prijs verdubbeld het laatste jaar en plantaardige oliën het algemeen zijn 60% duurder geworden.
De claims van kweekvlees aanhangers over waterverbruik en grondgebruik kunnen ze niet staven. En tot nu toe is voor 1 kg kweekvlees 6 liter bloedserum van ongeboren kalf nodig dus zo vega is het ook weer niet. Althans het lijkt me niet dat die voorstander zijn om drachtige koeien te slachten en slachten met vrucht ouder dan 8 maanden is nog een wetsovertreding ook.
+1
Albert Altena
@jan-cees-vogelaar Overal de vraag neerleggen:
Wat is duurzamer. "Iets wat groeit in de natuur of laboratorium industrie"?
Daarnaast duidelijk maken dat mest het belangrijkste bijproduct is.
Zonder mest gaat alle bodemleven dood, weidevogels enz.
+1
Farma_boerke
@jan-cees-vogelaar Mosa Meat kan het inmiddels zonder serum:
nature.com/articles/s43016-021-00419-1/
patents.google.com/patent/WO2021158103A1/…

Een batch van 20.000L komt ca 1800-4500kg "vlees" uit. Serumgebruik zal zo laag mogelijk zitten, maar is zeker niet nul bij de meesten. Serum kent natuurlijk ook nog meer risico's en kosten.

De LCA's zijn nooit een eerlijke vergelijken. men kijkt of alleen naar vlees, OF naar melk, maar nooit naar het totaalplaatje of zelfs maar de bijproducten (leer, lactose/lactoferine, lijm, zeep, gelatine, diervoeders, enzymen, medicatie en de lijst is nog veel langer). Ook gooit men de biogene cyclus gelijk met de fossiele, dat is vragen om problemen (maar ja rekenregeltjes/afspraken)
@Farma_boerke Mosa ken ik heb onlangs met hen gesproken. Ze geven aan dat ze op weg zijn naar serumloos maar nog in pre lab fase zitten. Het idee van lokaal kweekvlees lijkt me lastig de gemiddelde veehouder is geen laborant manager maar daar weet jij meer van dan ik.

En inderdaad de hele LCA storyline wordt nog een apart traject

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees , eten en wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN