Noord-Holland luidt noodklok over stikstofcrisis

Het nieuwe kabinet moet opschieten met het nemen van stikstofmaatregelen. Dat is de boodschap in de brandbrief die de provincie Noord-Holland minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft gestuurd. De provincie noemt de situatie "zeer zorgelijk".


Deel dit topic

Reacties

Frederika
Koeien
kanniewaarzijn
In navolging van onze grote vriend Tjeerd, die het destijds ook al had over "wat heeft u liever, een varkensboer of een woning voor uw zoon?" Bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, dat kunnen de drammers wel.
marcsterreborn
@kanniewaarzijn GEEN WONING, GEEN KRONING
+1
weurding
@marcsterreborn geen baan geen bestaan, geldt ook voor veel landen
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
boer of een woning voor uw zoon?

Als je de eerste kunt missen kan het een woning zonder WC worden
+1
Gerrit v Schaick
Ik vind het onderste punt op pagina 1 veelzeggend. De provincie is niet blij met vergunningvrij intern salderen want nu kunnen ze de latente ruimte niet makkelijk innemen om ontwikkelruimte (voor andere sectoren) te creëren
burg
@Gerrit v Schaick alles wat vergunningsvrij was, is een succesverhaal geworden vind je?
+1
Gerrit v Schaick
@burg ''alles wat vergunningsvrij was, is een succesverhaal geworden vind je?''

Nee, maar de provincie noemt niet het argument rechtszekerheid van de saldeerder of legaliseren van pasmelders maar wel het niet kunnen sturen en het niet uit de vergunning kunnen halen van latente ruimte als argumenten om intern salderen weer vergunningsplichtig te maken. Ik vind dat veelzeggend omdat dat mijn inziens wat zegt over de prioriteiten van de provincie. Maar als jij dat anders ziet/leest hoor ik dat graag?
burg
@Gerrit v Schaick waar lees je dat?
Gerrit v Schaick
@burg hier

(klik om te vergroten)

burg
@Gerrit v Schaick Dat klopt, maar Voorbeeld olam, Referentie 510 ton nh3 werkelijke uitstoot 51 ton en nu vergund op 80 ton . Obv. van vergunningsvrij kun je de 510 opnieuw inzetten. Wat is latent en wat vind jij wenselijk?
burg
@burg en deze ruimte geven ze niet uit omdat dat autonome daling is
+1
Gerrit v Schaick
@burg mooie vraag😅.. wat latente ruimte is in de provincie hoef ik jou niet uit te leggen.

Wat ik redelijk vind..

Olam had geen nb vergunning terwijl ze gezien hun uitstoot wel nb plichtig waren. Dat vind ik toch een wezenlijk verschil met innemen van latente ruimte binnen een verleende nb vergunning. Als ik nu een emissie arm systeem installeer zonder te groeien in aantallen vind ik het niet oké als ik mijn overige ruimte in moet leveren.

De situatie van olam zal ook voor sommige veebedrijven gelden, dat ze (willens en wetens) gewacht hebben op de pas omdat dat een goedkope oplossing was.
Dat vind ik anders dan een bedrijf wat ter goeder trouw heeft gehandeld. Toch door het adviseren te wachten op pas door sommige partijen in de sector en de lange tijd die eroverheen gegaan is en de verschillen tussen gebieden (handel mogelijk of stikstofbank of niets mogelijk) kun je weinig anders dan alle bestaande situaties zowel landbouw als industrie legaliseren. Maar meer dan dat hoeft dan ook weer niet.

Intern salderen is sowieso alleen mogelijk als je al een vergunning hebt.

Ik vind vooral dat we als agrarische sector geen gram stikstof de sector uit moeten laten glippen zolang niet alle pasmelders enz gelegaliseerd zijn. En goede emissie arme systemen juridisch geborgd zijn.
Eigenlijk hoeft er geen gram stikstof de sector uit vanwege de term EVENREDIG in het regeerakkoord.
Ik kan me nog voorstellen een lease systeem groen voor grijs voor tijdelijke zaken te verzinnen zolang goede afspraken gemaakt worden en het ten gunste van het verdienvermogen komt. Echter eerst de collega's legaliseren!

De draak van een stikstof en natuurherstel wet heeft die verplichting voor de overheid wel vastgelegd dit binnen drie jaar te doen maar beschikt niet over de instrumenten dat ook te bewerkstelligen. Dat gaat een probleem worden.
burg
Olam had geen nb vergunning terwijl ze gezien hun uitstoot wel nb plichtig waren. Dat vind ik toch een wezenlijk verschil met innemen van latente ruimte binnen een verleende nb vergunning. Als ik nu een emissie arm systeem installeer zonder te groeien in aantallen vind ik het niet oké als ik mijn overige ruimte in moet leveren

Ook jou nb is gebaseerd een referentie op de aanwijsdatum met evt. aangevuld door aankoop of onderbouwing geen significant effect.
Je kunt je ruimte bij emissiearm benutten of verkopen jij wilt het ook nog kunnen parkeren?
Gerrit v Schaick
@burg hier in Utrecht is geen extern salderen. Ik kan er dus niets mee.
Gerrit v Schaick
@Gerrit v Schaick en waarom zou ik het gelijk moeten vullen?
burg
@Gerrit v Schaick naar mijn idee zou de vergunde en uitgestoten depositie veel korter bij elkaar en gekoppeld aan elkaar moeten zijn. Nu hebben ze geen flauw idee, maar olam zou van jou dus prima 420 ton nh3 op de plank mogen laten liggen?
Gerrit v Schaick
@burg ''naar mijn idee zou de vergunde en uitgestoten depositie veel korter bij elkaar en gekoppeld aan elkaar moeten zijn. Nu hebben ze geen flauw idee, maar olam zou van jou dus prima 420 ton nh3 op de plank mogen laten liggen''

Nee
En hoe denk jij daar op een eerlijke manier invulling aan te geven?
burg
@Gerrit v Schaick das idd nog de enige ja
burg
@burg voor de rest is het een chaos die alleen maar groter word en de oplossingen voor de te goeder trouw gehandelde bedrijven nog niet in zicht zijn, maar het wsn doel van 2025 wel
robbies
@Gerrit v Schaick gaan ze om de jurisprudentie van Logtsebaan heen?
Gerrit v Schaick
@robbies ''gaan ze om de jurisprudentie van Logtsebaan heen?'' Hoe bedoel je die? Provincie nh roept de minister nu op daadkrachtig te zijn met nemen van bronmaatregelen en herinvoering van de vergunningplicht bij intern salderen;
- een mogelijkheid om een systeem voor natuurneutrale wijzigingen uit
te werken.
+2
robbies
@Gerrit v Schaick er ligt jurisprudentie vanuit uitspraak Logtsebaan dat bij een afnemende stikstofbelasting geen nieuwe vergunning noodzakelijk is. Een positieve weigering is voldoende.
@John Spithoven kan hiet wat meer over vertellen, want SCC is een procedure gestart hierover. Een positiever weigering geeft weinig rechtszekerheid wegens ontbreken beroep- en bezwaarprocedure. Wanneer er echter een vergunningplicht komt voor intern salderen, met als doel latente ruimte afnemen en MOB de gelegenheid geeft om eindeloos te traineren, denk ik dat ik liever een positieve weigering heb.
Twentsch Land
Wanneer er echter een vergunningplicht komt voor intern salderen, met als doel latente ruimte afnemen

Daar lijken de plannen wel op zijn gericht.

@robbies
JohnDeere7serie
@robbies een positieve weigering heeft wel een bezwaar beroep procedure
burg
+1
bio boer
Volgens mij als ze alle koeien in straal van 10 km om Schiphol en Tata steel opkopen dat ze er daar dan nog niet zijn geholpen 🤣 ook de randstad heeft probleem met stikstof
Koeien boertje
@bio boer alle vergunning gaan naar de kloten bijna.
Straks een nb voor 5 of 10 jaar.
Dan kunnen ze met een schone lei beginnen en de landbouw saneren
bio boer
@Koeien boertje dan maar hopen dat tarwe duur wordt dat kan ik hier nog wel verbouwen op de zware klei 🙈als er geen koeien meer gehouden mogen worden
+2
bio boer
@bio boer ze snapen toch wel dat als ze in Brabant varkens opruimen dat amsterdam daar vrij wel niets aan heeft

Klaver kan beter stellen willen we meer huizen en economie of stikstof gevoelige natuur
Thomas2000
@bio boer
Het is, willen we meer of minder gebrekkige wetgeving waardoor economie en gezinsbedrijven onterecht de klos zijn.
bio boer
@Thomas2000 aan zo stuk kun je al lezen dat er teweinig kennis is hoe het werkt
Jan-T
De druk komt steeds meer op de ketel.
En het zal blijken dat de Stikstof wet niet gaat werken.
Eerst een generaal pardon andere opties zijn er niet daar na elke sector 3% korten in stikstof.

Elke beslissing die nu nog word genomen om de agrarische sector te kleineren zal grote politieke gevolgen krijgen.
cornelissen
@Jan-T Ook Pas melder ?
Jan-T
Quote Reactie van @cornelissen:
ok Pas melder ?

nope
cs-agrar
@Jan-T moet je wel helder hebben wat "elke" sector doet..
Koetje33
Het blijft bizar dat er mensen zo zijn gaan denken. Koeien of huizen? Wat heeft dit in vredesnaam met elkaar te maken? Behalve dat voor beide grond nodig is .....
+5
kanniewaarzijn
@Koetje33 Het is de bedoeling dat de bevolking gaat denken: "van die boeren moeten we af, dat geeft alleen maar milieu- en andere problemen en ze nemen ruimte in". Draagvlak creëren dus om de landbouw te decimeren, tenslotte moet het overhevelen van eigendom van grond door de belastingbetaler betaald worden.
+1
cs-agrar
Klaverk@d@ver laat groen liever links liggen
+1
weurding
Hommeles

(klik om te vergroten)

+1
weurding
En dit gaat gewoon door ..

(klik om te vergroten)

BertK
@weurding Begreep resten kolen en erts wat bij lossen op dek terecht kwam. Natuur-eigen, beperkte vervuiling.

Heel wat anders dan chemicaliën in stookolie mengen om weg te stoken.
weurding
@BertK heel stuk in dvhn wat toch anders beweert, en dit
nu.nl/economie/6183732/…

Maar je bent onschuldig tot tegendeel bewezen is
BertK
@weurding Zit knap verschil tussen resten steenkool en steenkoolresten (koolas, verbrandingsresten). Zou dat verschil de journalistiek bekend zijn?
+1
weurding
@BertK geen idee, kwa landbouw blaten ze ook maar wat, dit kan net zo iets zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!